Κορονοϊός: "Τα εμβόλια μέχρι στιγμής καλύπτουν τις μεταλλάξεις - Μέχρι τέλη Μαρτίου ο εμβολιασμός των 70 έως 75 ετών"

"Σοβαροί προβληματισμοί για το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών" - Τι είπαν Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Διευκρινίσεις για εμβόλια και τις μεταλλάξεις δόθηκαν στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Με την επισήμανση ότι στην επέτειο του ενός έτους από όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον κορονοϊό ως απειλή για την παγκόσμια υγεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην έγκριση και τρίτου εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκίνησε την τακτική ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγο για άλμα της επιστήμης.

Σημείωσε πως "Σύντομα αναμένεται η διαδικασία έγκρισης άλλων δύο εμβολίων. Ο ιός προσαρμόστηκε, για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για εφαρμογή σε ηλικίες από 18 και άνω".

Θεοδωρίδου: "Όχι πανικός για τις μεταλλάξεις"

Κορονοϊός: "Τα εμβόλια μέχρι στιγμής καλύπτουν τις μεταλλάξεις - Μέχρι τέλη Μαρτίου ο εμβολιασμός των 70 έως 75 ετών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο "Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο βρετανοσουηδικής παραγωγής της AstraZeneca ως ανοσογόνο, ασφαλές για εφαρμογή του στις ηλικίες από 18 ετών και άνω.

Μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία μέσω του Προέδρου Μακρόν -όχι επιστημονικής επιτροπής- και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Το αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα" σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι "το μικρό δείγμα αυτό των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο, της τάξεως των 7.500 ατόμων από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία".

Το εμβόλιο της AstraZeneca παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα και με την οποία χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος "αθώος" ιός, ο οποίος παράγει μια πρωτεΐνη που δημιουργεί ανοσοανταπόκριση στον ανθρώπινο οργάνισμό. Το εμβόλιο αυτό δεν παρεμβαίνει στο DNA του ανθρώπου".

"Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι περίπου 60%, ωστόσο με τη χορήγηση της β' δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες φτάνει ακόμη και το 82%. Είναι απλό εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου" εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, τόνισε: "Προστασία δεν σημαίνει μόνο η ύπαρξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία. Επομένως δεν θα πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός ως προς τις μεταλλάξεις.

Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη και ας ελπίσουμε πως είναι έξαιρεση, πως στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας παρουσιάστηκε ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού, λόγω μη εμβολιασμού γιατρών και νοσηλευτών. Θα πρέπει όλοι να επωφεληθούμε από το δώρο του εμβολίου".

Θεμιστοκλέους: "Στο 2,75% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα"

Μάριος Θεμιστοκλέους

Στο 2,75% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ έχουν κλειστεί πάνω 680.000 ραντεβού (236.000 αφορούν την πρώτη δόση, 444.000 αφορούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου), δήλωσε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, είπε ότι τα κλεισμένα ραντεβού για το Φεβρουάριο ξεπερνούν τις 450.000. Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο των δόσεων ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως είπε, πάνω από 290.000 εμβόλια έχουν γίνει συνολικά στον πληθυσμό της χώρας.

Τον Ιανουάριο έγιναν 271.000 εμβολιασμοί (αρκετοί περισσότεροι σε σχέση με τον αρχικό στόχο), έχουμε 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ που διενεργούν εμβολιασμούς.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως "σήμερα παρελήφθησαν 90.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer αυτό το μήνα και αναμένονται 1.415.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Επίσης στα τέλη Μαρτίου, θα παραλάβουμε 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Τέλος, η AstraZeneca ενημέρωσε σήμερα πως θα παραδώσει περισσότερες δόσεις από ό,τι είχε αρχικά ενημερώσει. Από την AstraZenaca περιμέναμε 410.000 - 430.000 δόσεις το Μάρτιο και σε σημερινή επικοινωνία με την εταιρεία, ενημερωθήκαμε ότι αυξάνονται οι παραδόσεις του Μαρτίου κατά 212.000 δόσεις. Μετά και την εξέλιξη αυτή, το Μάρτιο θα παραλάβουμε 540.000 δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην επιχείρηση "Ελευθερία" απασχολούνται μέχρι στιγμής 1.500 άτομα (1.000 άτομα από το ΕΣΥ, 250 από τις Ένοπλες Δυνάμεις και 250 άτομα από την ΕΛ.ΑΣ. και την Πολιτική Προστασία καθώς 70 επιτελικά στελέχη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε επιπλέον στελέχωση με επικουρικό προσωπικό.

"Πέρα από τις 7.000 προσλήψεις που έχουν γίνει στο ΕΣΥ, θα προσληφθούν περισσότερα από 1.000 άτομα, για να βοηθήσουν το έργο του εμβολιασμού. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή από τον Δεκέμβριο και μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί ήδη και εργάζονται για το ΕΣΥ 500 άτομα αποκλειστικά για το έργο των εμβολιασμών".

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα αυξηθούν εντός του Φεβρουαρίου κατά 300 φτάνοντας συνολικά τα 700. Δύο μεγάλα κέντρα θα δημιουργηθούν στην Αθήνα στην HELEXPO και στη Θεσσαλονίκη στην ΔΕΘ. Τα κέντρα αυτά θα στελεχωθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις άρα δεν υπάρχει ανησυχία. Ειδικά για την AstraZeneca αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 24 Φεβ 2021 | 20:10

Ιατρικό μυστήριο με μωρό με απίστευτα υψηλό ιικό φορτίο κορονοϊού - 51.418 φορές μεγαλύτερο του συνηθισμένου

Μωρό όχι μόνο νόσησε βαριά από κορονοϊό βρέθηκε να έχει ιικό φορτίο 51.418 φορές μεγαλύτερο του μέσου όρου

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ 24 Φεβ 2021 | 19:26

Η ΕΕ εξετάζει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για την "ανάσταση" του τουρισμού

Ελλάδα και Ισπανία πιέζουν για γρήγορη έγκριση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού στην ΕΕ

ΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 24 Φεβ 2021 | 19:26

Εμβόλια στις ΗΠΑ: Τρία με τέσσερα εκατομμύρια δόσεις της Johnson & Johnson έτοιμες να διανεμηθούν

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι "θα επιδιώξει να παραδώσει συνολικά 20 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου στις ΗΠΑ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Φεβ 2021 | 19:13

Ασχημα νέα: Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα - Σε υψηλό επίεπεδο η Αττική, συν 265% στο Ηράκλειο της Κρήτης

Οι αυξητικές τάσεις στα λύματα κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Φεβ 2021 | 19:07

Κοτανίδου: "Ελπίζουμε ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας"

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομούς το φετινό Πάσχα η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 24 Φεβ 2021 | 19:05

"Εσπασε" η φωνή του Βασίλη Κικίλια για το βρέφος 24 ημερών που βρίσκεται διασωληνωμένο

Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για μια μικρή αθώα ψυχή που δίνει μάχη ευχόμενος όλα να πάνε καλά

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Ο ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΤΑΣ 24 Φεβ 2021 | 18:38

"Δεν πίστευα στον κορονοϊό μέχρι που αρρώστησα" - Η δραματική περιγραφή 38χρονου από το νοσοκομείο [βίντεο]

Από αρνητής του κορονοϊού, στο κρεβάτι του νοσοκομείου με τη μάσκα οξυγόνου.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 24 Φεβ 2021 | 18:37

Φον ντερ Λάιεν: Αισιόδοξη ότι θα έχουν εμβολιαστεί 7 στους 10 Ευρωπαίους μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει "αισιόδοξη" για την εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Φεβ 2021 | 18:08

Εύοσμος: Νέα συγκέντρωση ενάντια στο lockdown - "Για 11 κρούσματα, βάλατε φυλακή 160.000 κατοίκους" [Βίντεο]

Οι διαδηλωτές στπν Εύοσμο υποστηρίζουν ότι τα μέτρα οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό της περιοχή και ζητούν να αρθεί άμεσα το lockdown.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 24 Φεβ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: Αφόρητη πίεση στην Αττική με 869 νέα κρούσματα - "Βράζουν" το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς

Σήμερα Τετάρτη τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ κινούνται κατά τι χαμηλότερα με 869 στην Αττική από τα 1.913 σε όλη τη χώρα.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Φεβ 2021 | 18:02

Κορονοϊός - "Καμπανάκι" Κικίλια: Η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική αγγίζει πλέον το 90%

"Το Πάσχα ίσως να μπορούμε να το περάσουμε στις ιδιαίτερες πατρίδες μας", ανέφερε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 24 Φεβ 2021 | 17:48

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" και σήμερα με 1.913 νέα κρούσματα - 28 θάνατοι και 357 διασωληνωμένοι

Συνολικά 6.371 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την αρχή της πανδημίας - Πάνω από 49.000 τεστ κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο.

ΚΟΚΚΙΝΙΖΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ 24 Φεβ 2021 | 17:18

Κορονοϊός: Σκληρό lockdown στην Αρκαδία από αύριο Πέμπτη - Στο κόκκινο επίπεδο το Ναύπλιο

Με εντολή Χαρδαλιά, νέα πρόσθετα μέτρα από αύριο στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και τον Δήμο Ναυπλιέων - Τι θα ισχύει μέχρι τη Δευτέρα 1 Μαρτίου