Κορονοϊός: Σε ύφεση η πανδημία - "Καμπανάκι" Χαρδαλιά για 28 περιοχές στη χώρα

Έπεσε στο μισό ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, σε σχέση με τον Απρίλιο - Έκκληση Παπαευαγγέλου στους νέους να εμβολιαστούν πριν πάνε για διακοπές

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός, επικρατεί σχετικά με τους επιδημιολογικούς αριθμούς, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ "Αττικόν", Βάνα Παπαευαγγέλου, και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ύφεση παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, αλλά παραμένει υψηλό, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "Παρατηρούνται νέες εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, όπως και ο αριθμός των νέων εισαγωγών, που έχει μειωθεί αισθητά".

Παπαευαγγέλου σε νέους: Κάντε εμβόλιο πριν πάτε διακοπές

Κορονοϊός: Σε ύφεση η πανδημία - "Καμπανάκι" Χαρδαλιά για 28 περιοχές στη χώρα

Ο μέσος κυλιόμενος όρο ανά 100.000 κατοίκους είναι 13 νέα κρούσματα, στο μισό από τα μέσα Απριλίου. Η διάμεση ηλικία στα 36 έτη, ενώ παρατηρείται σημαντική μείωση στα κρούσματα άνω των 60 ετών.

"Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα έχουμε περίπου 7.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, 700 στη Θεσσαλονίκη, 450 στη Λάρισα και 300 στην Αχαΐα" είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, παρατηρούνται νέες εξάρσεις σε ορισμένες περιοχές όπως Κατερίνη και Ρόδος. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση του ΕΣΥ. Ο αριθμός των νεων εισαγωγών έχει αισθητά μειωθεί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους κυρίως πολίτες. "Το πιο ισχυρό όπλο προστασίας είναι το εμβόλιο. Πρέπει να εμβολιαστούν και οι μεγαλύτερες ηλικίες", είπε η καθηγήτρια.

Σημαντικά έχει μειωθεί και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Έχουμε κατά μέσο όρο 33 θανάτους την ημέρα.

"Έχουμε αισιοδοξία συμμετέχοντας σε περισσότερες δραστηριότητες. Κάθως μπήκαμε στο καλοκαίρι αρχίζουμε να κάνουμε σχέδια για τις διακοπές μας αλλά θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το καλοκαίρι του 2020 με το φετινό, λόγω των εμβολιασμών, αλλά είμαστε μακριά από το τείχος ανοσίας", συνέχισε.

Στη συνέχεια τόνισε πως η χρήση της μάσκας παραμένει απαραίτητη και ολοκλήρωσε κάνοντας έκκλησή στους νέους κάτω των 40 ετών: "Πέρσι τον Αύγουστο 2 στα 3 κρούσματα αφορούσαν σε νέους κάτω των 40 ετών. Κάνω έκκληση σε εσάς να εμβολιαστείτε και όσο είναι δυνατόν πριν φύγετε για διακοπές".

Χαρδαλιάς: Στο πορτοκαλί επίπεδο 28 περιοχές

Από την πλευρά του, ο υγυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για 28 περιοχές της χώρας που είναι στο πορτοκαλί επίπεδο.

Δεν υπάρχει περιοχή που να είναι στο κόκκινο αυτή τη στιγμή, τόνισε και πρόσθεσε πως σε κάποιες περιοχές που δεν είναι στο πορτοκαλί, παρατηρείται μικρή αύξηση του ιικού φορτίου.

Παράλληλα, ανέφερε πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι αρκετά χαμηλό σε περιοχές όπως η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενος στα μέτρα του τουρισμού, ανέφερε τα εξής:

- τεστ για είσοδο στη χώρα από 6 έτων και άνω και απομόνωση κρούσματος για 10 και όχι 14 ημέρες.

- επιτρέπεται η εισοδος με pcr 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο.

- επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους 20 ατόμων, από 15 που ήταν μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στα κορονο-πάρτι, σημείωσε πως παρακολουθείται η κατάσταση και συζητείται αυστηροποίηση του πλαισίου

Παράταση μιας εβδομάδας στις αποφάσεις για μουσική, ωράριο κυκλοφορίας και δεξιώσεις γάμων

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας μετατίθενται οι κρίσιμες αποφάσεις για το ζήτημα της μουσικής στην εστίαση, της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 12:30 έως τις 5 το πρωί και του αριθμού των ατόμων στις δεξιώσεις γάμων.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι ειδικοί εστίασαν στα πρωτόκολλα του τουρισμού και σε μια σειρά από τεχνικά θέματα, εφιστώντας στους πολίτες την προσοχή στο ζήτημα της τήρησης των μέτρων και του κινδύνου των μεταλλάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας οι αποφάσεις για μουσική, κυκλοφορία και δεξιώσεις

Το στίγμα του χρονοδιαγράμματος που θα ακολουθηθεί ως προς τις επόμενες αποφάσεις της επιτροπής έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 η κ. Πελώνη ανέφερε: "Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με το ωράριο κυκλοφορίας και μια ορατότητα για δραστηριότητες που θα επανακινήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο όπως είναι τα άτομα στις δεξιώσεις".

"Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό. Η συζήτηση θα αφορά τα πρωτόκολλα του τουρισμού", σημείωσε η κ. Πελώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Πέμπτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε για την απαγόρευση κυκλοφορίας ότι εκτιμά πως θα παραμείνει ως έχει μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Δηλαδή, από τις 00:30 έως τις 05:00.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει κατά μισή ή μία ώρα αργότερα, δηλαδή είτε στη 01:00 τη νύχτα είτε στη 01:30. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, να καταργηθεί μετά τις 15 Ιουνίου.

Κόσμος ψώνια

Επιπλέον, το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, όμως όλα δείχνουν πως θα πάει προς το τέλος του Ιουνίου. Τέλος, εξετάζεται και το ενδεχόμενο από τις 15 Ιουνίου και μετά οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες να μην υποβάλλονται σε self test.

Οριζόντια ή αναλογική η αύξηση ατόμων στις δεξιώσεις

Ως προς τις δεξιώσεις γάμων, η Επιτροπή θα εξετάσει την πρόταση του υπουργείο Ανάπτυξης για αύξηση του αριθμού των ατόμων από τα 100 που ισχύουν σήμερα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα προκριθεί μια οριζόντια αύξηση -ώστε από 100 τα άτομα να αυξηθούν, για παράδειγμα, σε 200- ή μια αύξηση αναλογική με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε χώρου δεξίωσης.

Γάμος Δεξίωση


Τέλος, σε ερώτηση αν τελικώς θα εφαρμοστούν στις εισόδους της χώρας τα πρόσθετα μέτρα ελέγχου όπως τα τεστ αναπνοής ώστε να εντοπίζονται όσοι ενδεχομένως προσκομίζουν πλαστά τεστ και πιστοποιητικά εμβολιασμού, η κ. Πελώνη τόνισε ότι η χώρα έχει θέσει σε εφαρμογή το δικό της πιλοτικό πρόγραμμα αλλά και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και αυτό που έχει σημασία είναι να διευκολύνονται και οι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Ιουν 2021 | 08:47

Βήμα βήμα από τον Ιούλιο τα "προνόμια" στους εμβολιασμένους - Χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Άρση των περιοριστικών μέτρων για τους πλήρως εμβολιασμένους στα γυμναστήρια και στους κλειστούς κινηματογράφους.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ 19 Ιουν 2021 | 18:36

Βραζιλία: Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από κορονοϊό η χώρα - Μόλις το 11% έχει εμβολιαστεί

Μονάχα το 11% των Βραζιλιάνων έχει πλήρως εμβολιαστεί και οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι με τον χειμώνα να καταφθάνει στο νότιο ημισφαίριο, οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΟΝΕΣ 19 Ιουν 2021 | 18:12

Covid free το Άγιον Όρος: Ξεκίνησε να δέχεται και πάλι επισκέπτες - Με rapid test η είσοδος στην Αθωνική Πολιτεία

Στην κανονικότητα επιστρέφει σιγά σιγά και το Άγιον Όρος καθώς επετράπη και πάλι και υπό προϋποθέσεις, η είσοδος επισκεπτών

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 19 Ιουν 2021 | 17:53

Κορονοϊός: 197 νέα κρούσματα στην Αττική - 41 μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζουν να πέφτουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 19 Ιουν 2021 | 17:35

Κορονοϊός: 394 κρούσματα και 20 θάνατοι - Στους 301 οι διασωληνωμένοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.095 και των θανάτων σε 12.534.

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 19 Ιουν 2021 | 16:40

Αγρίνιο: Πέθανε και ο τελευταίος νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου - Στους 41 οι νεκροί

Ο 64χρονος άνδρας είχε παρουσιάσει πολύ σοβαρή επιδείνωση και η κατάσταση του ήταν μη αναστρέψιμη.

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ 19 Ιουν 2021 | 10:54

Δραματική προειδοποίηση του Γερμανού "Τσιόδρα": Πάρτε στα σοβαρά την ινδική μετάλλαξη, δεν τελείωσε η πανδημία

"Πάρτε την παραλλαγή Δέλτα πραγματικά στα σοβαρά", τονίζει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 19 Ιουν 2021 | 08:30

Από Σεπτέμβριο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών - Οι προϋποθέσεις και τα σενάρια στο τραπέζι

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για το εάν ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός για κατηγορίες πολιτών, με πρώτους στη λίστα τους υγειονομικούς.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ 18 Ιουν 2021 | 21:19

Ευρωβαρόμετρο: Μόνο με τον εμβολιασμό θα έρθει το τέλος της πανδημίας, λένε τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της ΕΕ

Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων στηρίζουν τον εμβολιασμό ως μοναδικό τρόπο για την καταπολέμηση της πανδημίας, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΩΡΕΣ 18 Ιουν 2021 | 21:05

ΕΟΔΥ: Σε 21 σημεία θα γίνονται δωρεάν rapid test το Σάββατο

Στους δρόμους της όλης επικράτειας ο ΕΟΔΥ για τη διεξαγωγή rapid test.

«ΤΟ ΠΑΛΕΨΑ» 18 Ιουν 2021 | 20:48

Σε κέντρο αποκατάστασης ο Μιχάλης Τρεμόπουλος: "Έχασα 25 κιλά, πάλεψα με την πιο βαριά μορφή κορονοϊού"

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος κατάφερε να νικήσει τον κορονοϊό και συγκλονίζει η περιγραφή του - "Έχασα 25 κιλά. Ασκούμαι καθημερινά για να επανέλθω"

18 Ιουν 2021 | 20:34

Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη

Παγκόσμιος συναγερμός για την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού - "Η παραλλαγή Δέλτα απειλεί λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της" αναφέρει ο ΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 18 Ιουν 2021 | 18:14

Κορονοϊός: Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη - Γιατί διασπείρεται "ύπουλα"

Το χαρακτηριστικό της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού που την κάνει τόσο μολυσματική.