Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής, για δεύτερη ημέρα, ενώ στην Κερατέα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, όπως οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις αναζοπυρώσεις.
Στα Βίλια η φωτιά είναι σε τρία μέτωπα: το πρώτο είναι με κατεύθυνση τα Μέγαρα, το δεύτερο βρίσκεται στο όρος Πατέρα και το τρίτο κατευθύνεται προς την Οινόη.
Η φωτιά καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.
Στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση, ωστόσο αυτή την ώρα η εικόνα είναι κάπως καλύτερη μετά τις ρίψεις νερού από τα ρωσικά αεροσκάφη. Αναζωπυρώσεις εντοπίζονται και κοντά στο Παλαιοχώρι και τα Βίλια. Τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.
Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι' αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Λίγο μετά τις έξι το πρωί δόθηκε οδηγία προληπτικής εκκένωσης στους κατοίκους Παλαιοχωρίου, Πανοράματος, Αγίου Σωτήρος, Παλαιοκούνδουρα και Θέας λόγω των καπνών, όπως είπε στην ΕΡΤ Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης. Εχει εκκενωθεί και ο οίκος ευγηρίας "Παναγιά Φανερωμένη". Οι τρόφιμοι είναι καλά στην υγεία τους και μετακινούνται προς τη Νέα Πέραμο. Η φωτιά καίει μέσα στη χαράδρα στον ορεινό όγκο με ένα πύρινο μέτωπο τριών χιλιομέτρων.

Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.
Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ τη δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.

Στην περιοχή των Βιλίων επιχειρούν συνολικά 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων, οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 115 οχήματα, δυνάμεις στις οποίες συμμετέχουν εκείνες που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 143 πυροσβέστες από την Πολωνία, με 46 οχήματα.

Σημειώνεται ότι συνολικά επιχειρούν περιοδικά 14 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και τα δύο ρωσικά "Ιλιούσιν" και το Beriev-200, αλλά οι εστίες είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς το δάσος είναι πυκνό και απρόσιτο, χωρίς δρόμους για να μπορέσουν να πλησιάσουν τις εστίες οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σε όλη την περιοχή.
"Δόθηκε μεγάλος αγώνας όλη τη νύχτα στα Βίλια από τις επίγειες δυνάμεις οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να φτάσουν σε δύσβατα σημεία, όπου μόνο οι εναέριες δυνάμεις μπορούν να επιχειρήσουν", δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Κερατέα: Μάχη με τις αναζοπυρώσεις
Στην πυρκαγιά της Κερατέας που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι και έχει κάψει σπίτια και δάσος, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο ενώ αντιμετωπίζονται διάσπαρτες αναζωπυρώσεις εντός της περιμέτρου, σε τρεις εστίες ανάμεσα στους οικισμούς Συντερίνα και Δημουλάκι.
Επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

"Στην Κερατέα η εικόνα σήμερα είναι καλύτερη. Περάσαμε ήσυχο βράδυ γιατί καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά χθες στις 9", είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς. Τόνισε πως η φωτιά ξεκίνησε από την Πλάκα Κερατέας από εμπρησμό διέσχισε πολλά χιλιόμετρα πυκνού πευκοδάσους, έκαψε το Μαρκάτι και έγινε μάχη σε Καμάριζα και Σιντερίνα για να μην περάσει στο δρυμό.

Με τη συνδρομή των εναέριων αλλά και τη σημαντική βοήθεια των μηχανημάτων που έκαναν αντιπυρική ζώνη και απετράπη η επέκταση προς Ανάβυσσο και κυρίως χάρη στην αυταπάρνηση εθελοντών και πυροσβεστών καταφέραμε να τη σβήσουμε, είπε ο κ. Λουκάς. Όπως είπε υπάρχουν 10 σπίτια που υπέστησαν ζημιές αλλά όχι ολοσχερείς γιατί υπήρξε άμεση επέμβαση. Όπως είπε σήμερα θα έχουμε αποτίμηση για τα καμένα στρέμματα, ενώ όσον αφορά τις καταγγελίες για εμπρησμό σημείωσε πως υπάρχουν μαρτυρίες από δυο υπαλλήλους που έχουν καταθέσει σχετικά και σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr