41,5 τόνοι σκουπίδια στις ελληνικές παραλίες μέσα σε 2 χρόνια

Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν 310 καθαρισμοί και μαζεύτηκαν 41,5 τόνοι απορριμμάτων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
41,5 τόνοι σκουπίδια στις ελληνικές παραλίες μέσα σε 2 χρόνια

«Το πρώτο, και καταιγιστικά συχνότερο απόρριμμα στις ελληνικές ακτές είναι τα αποτσίγαρα». Αυτό έκανε γνωστό κ. Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη κατά την παρουσίαση των δράσεων του Ιδρύματος για το θαλάσσιο περιβάλλον, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη, με τη συνδρομή του «Τυφώνα» ενός 72μετρου τελευταίας τεχνολογίας σκάφους του Ιδρύματος, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πατρών, εθελοντές, τα μέλη των τοπικών κοινωνών, μαθητές, σχολεία, περιβαλλοντικούς φορείς και οργανώσεις, τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν 310 καθαρισμοί, και μαζεύτηκαν 41,5 τόνοι απορριμμάτων, με ταυτόχρονη συλλογή επιστημονικών δεδομένων, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Islands.

Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος, το περυσινό καλοκαίρι, στην παραλία της Βαγιάς στη Σέριφο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά "ζώνη" καπνίσματος με ειδικά διαμορφωμένους κάδους. Χωρίς να λείψουν τα αρνητικά σχόλια από μερίδα καπνιστών, η ανταπόκριση ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία των λουομένων πολύ θετική, ιδιαίτερα από οικογένειες με παιδιά, και τα αποτελέσματα σημαντικά:

Περισσότερες από 4.500 γόπες κατέληξαν στον κάδο και όχι στην παραλία. Όπως έγινε γνωστό, πρόθεση της Δημοτικής Αρχής του νησιού είναι να εφαρμόσει το μέτρο σε όλες τις ακτές του νησιού, ενώ η δράση ήταν μεταξύ των finalist στα Innovation and Politics Awards στο Βερολίνο.

Πέρα από τα χιλιάδες αποτσίγαρα που κατακλύζουν τις ακτές μας, τα ευρήματα των καθαρισμών του Ιδρύματος, τόσο στον βυθό των θαλασσών όσο και στις παραλίες ήταν συγκλονιστικά: Με κυρίαρχα τα πλαστικά και μικροπλαστικά απορρίμματα, σε ποσοστό 78%, έγινε συλλογή από μπουκάλια, φελιζόλ, καπάκια, αλιευτικά εργαλεία, μέχρι και λάστιχα, μπαταρίες, καρότσια σούπερ μάρκετ αλλά και μηχανάκια(!).

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κοσμοπούλου, «Η ρύπανση των ακτών και του βυθού της θάλασσας είναι ένα φαινόμενο σοβαρής απαξίωσης του δημόσιου χώρου. Είμαστε ένας φορέας που συνεργάζεται με τη χώρα και για τη χώρα. Ως Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, προσπαθούμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά σε μία εθνική προσπάθεια για το περιβάλλον».

Σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου: «Στην Ελλάδα αν και το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, πάσχουμε από τη σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με τη διαμόρφωση πολιτικών, αλλά και στην εφαρμογή αυτού του νομικού πλαισίου. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, όπως διαπιστώσαμε στην Επιτροπή της Βουλής, ότι το πολιτικό κλίμα μεταξύ των βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά συναινετικό, και όλοι δείχνουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος».

«Αυτό που απαιτείται», όπως τόνισε, «είναι να δοθεί προτεραιότητα στο περιβάλλον, καθώς πρόκειται για ζήτημα που έχει να κάνουν με την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας».

Πρωτίστως, επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, «απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, να εκμεταλλευτούμε τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις και να κάνουμε κάτι που θα είναι ευκολότερο και ανταποδοτικό προς τους Δήμους. Να ζητήσουμε περισσότερα και να φτιάξουμε καλύτερες πολιτικές. Χρειάζεται να αλλάξουμε. Και όλοι μπορούμε να αλλάξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος του Ιδρύματος σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας για το Θαλάσσιο περιβάλλον, στο οποίο συμμετέχουν οργανώσεις, πανεπιστήμια, think tank, επαγγελματίες ψαράδες, εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να όλοι όσοι μας απασχολούν κοινά πράγματα».

«Καλούμαστε να πάμε στην επόμενη δεκαετία με μία νέα στρατηγική για το περιβάλλον», δήλωσε απ΄ την πλευρά της η κ. Χριστίνα Κονταξή, υπεύθυνη των προγραμμάτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος, προσθέτοντας ότι «πραγματοποιούνται δράσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια από την πολιτεία». Όπως έκανε γνωστό, ο Σαρωνικός είναι ο πιο ρυπασμένος κόλπος της Ελλάδας, καθώς παρατηρούνται περί τα 8.000 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτής στον βυθό του.

Παρεμβάσεις και ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασης πραγματοποίησαν οι βουλευτές της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα, Βρυζίδου Παρασκευή, Γεώργιος Αμανατίδης, Μαριλενα Σούκουλη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης και Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης και από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρέας Πουλάς.

«Μαζεύετε τα λάθη μας, και τα λάθη μας είναι επικίνδυνα και πρέπει να τα διορθώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην αν. ΠΕΝ και προεδρεύων της Επιτροπής, βουλευτής ΝΔ, Νίκος Ταγαράς.

Σημειώνεται τέλος, ότι πέρα από τις περιβαλλοντικές δράσεις, βασικές προτεραιότητες των προγραμμάτων του Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας μέσω του The Peoples Trust, η ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και η προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΗΤΑΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ 14 Ιουλ 2020 | 10:08

Το "κορονο-πάρτι" σε beach bar της Αχαϊας έφερε συλλήψεις [βίντεο]

Οι αρχές προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις για μη τήρηση αποστάσεων και μη χρήση μάσκας.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΥΤΟΥΜΙ 12 Ιουλ 2020 | 11:38

Ποια Χαβάη; Αυτή η παραλία είναι μια μικρογραφία της Καραϊβικής και βρίσκεται στο Ιόνιο!

Πρόκειται για μία μαγική ακτή με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, καθαρή παραλία με λευκή άμμο σε συνδυασμό με μεγάλα λευκά βότσαλα.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ 11 Ιουλ 2020 | 09:27

Θρίλερ στον Πειραιά: Παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του Πανελληνίου ο νεκρός άνδρας στα Βοτσαλάκια

Μέλος της ομάδας που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο στο ελληνικό πρωτάθλημα τη δεκαετία του 1950

ΑΝΔΡΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 80 ΕΤΩΝ 08 Ιουλ 2020 | 12:20

Μυστήριο με το πτώμα στην παραλία Βοτσαλάκια του Πειραιά - Είχε σακούλα στο κεφάλι, ήταν χτυπημένο [εικόνες - βίντεο]

Βίντεο από τη στιγμή που διασώστες ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ μεταφέρουν το πτώμα από την ακτή.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ 08 Ιουλ 2020 | 09:17

Θρίλερ με πτώμα που βρέθηκε σε παραλία στον Πειραιά με σακούλα στο κεφάλι

Η σορός ανήκει σε άνδρα, περίπου 80 ετών, αγνώστων στοιχείων.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 03 Ιουλ 2020 | 09:51
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ 29 Ιουν 2020 | 19:05

Πόρτο Ράφτη: Σφραγίστηκε η πλαζ "Αυλάκι" - Βρέθηκαν παραπάνω λουόμενοι από το επιτρεπόμενο όριο [Βίντεο]

Η παραλία θα παραμείνει κλειστή μέχρι να εκδικαστεί η ένσταση που έχει υποβάλει ο δήμος

ΕΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΜΑΚΡΥΑ 29 Ιουν 2020 | 11:27
ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ 26 Ιουν 2020 | 19:57

Η "μυστική" παραλία στα Χανιά που μαγεύει - Το πιο… περίεργο μπλε της Ελλάδας [Εικόνες]

Κάποτε ήταν γνωστή μόνο στους ντόπιους αλλά τα τελευταία χρόνια την ανακάλυψαν και οι τουρίστες.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ 26 Ιουν 2020 | 10:07

Τήλος: Αρματαγωγό βγήκε στην ...παραλία και έδεσε μπροστά στις ξαπλώστρες [βίντεο]

Στην Τήλο η παρουσία πολεμικών πλοίων είναι καθημερινότητα.

ΛΟΓΩ ΖΕΣΤΗΣ Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ 25 Ιουν 2020 | 14:01

Απίστευτες φωτό: Οι Βρετανοί αρνούνται να κρατήσουν αποστάσεις - Τρελός συνωστισμός στις παραλίες [εικόνες]

Ο κορονοϊό ςξεχάστηκε σε μία χώρα που έτσι κι αλλιώς δεν τήρησε ποτέ της σοβαρά τα μέτρα προστασίας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 24 Ιουν 2020 | 19:39

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το μαυρισμένο σώμα μιας όμορφης μαμάς - Αγκαλιά με τον γιο της και με χρωματιστό μαγιό [Εικόνα]

Η παρουσιάστρια του Alpha ποζάρει χαρούμενη αγκαλιά με τον γιο της, στην παραλία Δεσποτικό της Αντιπάρου

ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 22 Ιουν 2020 | 08:45