Κορονοϊός - Κοτανίδου: Κρίσιμες οι επόμενες δυο εβδομάδες, ελπίζω να μη φτάσουμε να επιλέγουμε ασθενείς

Οι ασθενείς με δυσοίωνη πρόγνωση είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στη λειτουργία 70 κλινών ΜΕΘ για κορονοϊό συγκριτικά με τις 30 κλίνες που υπήρχαν στον Ευαγγελισμό, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό σε ολόκληρη τη χώρα, αναφέρεται η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ.

Όπως τονίζει η καθηγήτρια πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ και στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", "αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια σε κρεβάτια ΜΕΘ που προορίζονται για τους ασθενείς με covid-19", αλλά όταν ερωτάται τι θα συμβεί στο απευκταίο σενάριο να απαιτηθούν 1000 κρεβάτια μέσα στον Απρίλιο, επισημαίνει: "Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας είναι ακόμη ελεγχόμενος".

Τι συμβαίνει στα ελληνικά νοσοκομεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια ελπίζει ότι δεν φτάσουμε στην Ελλάδα στο σημείο να επιλέγουμε ποιοι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και ποιοι όχι, όπως συμβαίνει στην Ιταλία και την Ισπανία, καθώς όπως λέει "έχουν ληφθεί έγκαιρα μέτρα από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία του Πληθυσμού" και συμπληρώνει: "Όσο οι πολίτες συμμορφώνονται με τις οδηγίες και η καμπύλη δεν εκτοξεύεται, αλλά διατηρείται σε χαμηλή πορεία, είμαστε αισιόδοξοι".

Από τα διεθνή δεδομένα προκύπτει, όπως λέει, ότι "εφόσον ο ασθενής δεν έχει υποκείμενα νοσήματα, η έκβαση φαίνεται να είναι καλή στη ΜΕΘ. Οι ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στη ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο".

Ωστόσο επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι ασθενείς με δυσοίωνη πρόγνωση είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας. Εξηγεί ακόμη ότι για τη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19 θα χρησιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες ΜΕΘ. "Δομικά είναι οι ίδιες ΜΕΘ, αλλά έχουν εξοπλιστεί με κλειστά κυκλώματα αναπνευστήρων, στολές, ειδικές μάσκες και λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού για αποφυγή μόλυνσης από τον ιό" αναφέρει.

Η κ. Κοτανίδου όταν ρωτήθηκε αν ο κλινικός γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση κάποιας επιπλοκής του κορονοϊού, όπως η πνευμονία, από το τηλέφωνο, χωρίς να ακροαστεί τον ασθενή και να κάνει απεικονιστικές εξετάσεις, απάντησε πως "αρχικά η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει από το τηλέφωνο για το covid-19. Η οδηγία του ΕΟΔΥ " Μείνετε Σπίτι" αφορά ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία".

Τα άτομα υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες κ.α) που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια οφείλουν να είναι σε επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό τους επισημαίνει και συμπληρώνει: "δύσπνοια, ταχύπνοια και ο κορεσμός οξυγόνου κάτω από 95% θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον για νοσηλεία".

Η συνέντευξη της Αναστασίας Κοτανίδου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερ: Ποια είναι η άποψη σας για το "μείνετε σπιτι με συμπτώματα"; Αν ο κλινικός γιατρός δεν μπορεί να ακροαστεί τον ασθενή να μετρήσει την αναπνευστική του ικανότητα, να κάνει ακτινογραφία ή αξονική, μπορεί να κάνει διάγνωση επιπλοκής όπως η πνευμονία από το τηλέφωνο ;

Απ: Αρχικά η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει από το τηλέφωνο για το covid-19. Η οδηγία του ΕΟΔΥ "Μείνετε Σπίτι" αφορά ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία και όλο τον υγιή πληθυσμό χωρίς υποκείμενα νοσήματα με στόχο τη μείωση διασποράς του ιού. Τα άτομα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια οφείλουν να είναι σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, και ο ιατρός θα κρίνει αν χρήζει νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ερ: Αν χαθεί ένα 24ωρο στη διαδικασία ενημέρωσης του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ, μήπως είναι αργά για την πνευμονία που θα προκαλέσει ο κορονοιός; Πότε κάποιος πολίτης πρέπει να κινητοποιηθεί για νοσηλεία ;

Απ: Συμπτώματα που αφορούν το αναπνευστικό όπως δύσπνοια, ταχύπνοια και ο κορεσμός οξυγόνου κάτω από 95% θα πρέπει να κινητοποιήσουν για νοσηλεία.

Ερ: Οι ΜΕΘ για κορονοϊό έχουν διαφορετική δομή και θεραπευτική προσέγγιση από ότι οι ΜΕΘ που ήδη λειτουργούν για άλλες επείγουσες καταστάσεις;

Απ: Οι ήδη υπάρχουσες ΜΕΘ, είναι οι ΜΕΘ που θα χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19. Δομικά είναι οι ίδιες ΜΕΘ, αλλά έχουν εξοπλιστεί κλειστά κυκλώματα αναπνευστήρων, στολές, ειδικές μάσκες και λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού για αποφυγή μόλυνσης από τον ιό.

Ερ: Πόσα άδεια κρεβάτια ΜΕΘ έχουμε σήμερα διαθέσιμα στη χώρα και πόσα από αυτά θα διατεθούν για ασθενείς του κορονοϊού που εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές; Αν νοσήσουν σοβαρά 1000 άνθρωποι τον Απρίλιο, θα μπορούν να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ για κορονοϊό;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια σε κρεβάτια ΜΕΘ που προορίζονται για τους ασθενείς με covid-19. Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας είναι ακόμη ελεγχόμενος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερ: Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ θα έχουμε διαθέσιμα στο τέλος του σχεδιασμού και σε ποια ημερομηνία θα μπορούν να λειτουργήσουν;

Απ: Γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε όλη την Ελλάδα να αυξηθούν οι κλίνες των ΜΕΘ και το προσωπικό που θα τις στελεχώσει. Ειδικότερα στον Ευαγγελισμό, υπάρχει δυνατότητα για 70 κλίνες ΜΕΘ συγκριτικά με 30 κλίνες που υπήρχαν.

Ερ: Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία -όπου τώρα αναγκάζονται να κάνουν επιλογή των περιστατικών που θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, - εκτιμάτε πως κάτι ανάλογο θα συμβεί κι εδώ, αν νοσήσουν βαριά από κορονοϊό πολλοί άνθρωποι μαζί;

Απ: Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη σε σχέση με τις χώρες που αναφέρετε. Και αυτό γιατί έχουν ληφθεί έγκαιρα μέτρα από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία του Πληθυσμού. Όσο οι πολίτες συμμορφώνονται με τις οδηγίες και η καμπύλη δεν εκτοξεύεται αλλά διατηρείται σε χαμηλή πορεία είμαστε αισιόδοξοι.

Ερ: Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, ποιο είναι το προφίλ των ασθενών που έχουν την πιο δυσοίωνη πρόγνωση όταν μπουν στη ΜΕΘ;

Απ: Οι ασθενείς με δυσοίωνη πρόγνωση είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ερ: Ποια είναι η ιδιαιτερότητα στη νοσηλεία ενός ανθρώπου με επιπλοκές από τον κορωνοϊό; Μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και να επιβιώσει αν έχει μια "στοιχειωδώς καλή νοσηλεία"; Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Απ: Για τους ιατρούς και τους νοσηλευτές των ΜΕΘ η νοσηλεία και η θεραπεία των ασθενών έχει πάντα ιδιαιτερότητες.

Από τα δεδομένα που υπάρχουν παγκοσμίως, εφόσον ο ασθενής δεν έχει υποκείμενα νοσήματα, η έκβαση φαίνεται να είναι καλή. Επίσης, οι ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στη ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο.

ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 20:53

Μητσοτάκης στο Ινστιτούτο Brookings: Το Ταμείο Ανάκαμψης "μεγάλο υπερόπλο" - Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά

Για τον Έβρο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "προστατεύουμε τα σύνορα, η Τουρκία τον Μάρτιο εκβίασε την Ευρώπη"

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 27 Μαϊ 2020 | 20:36

Κρήτη: Αντιδράσεις για ιερέα που κρατά κλειστή την εκκλησία λόγω κορονοϊού

Εξακολουθεί να τελεί τις Θείες Λειτουργίες και τις Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών

ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 27 Μαϊ 2020 | 18:46

Η γενιά του lockdown: Η πανδημία παγκοσμίως άφησε άνεργο έναν στους έξι νέους κάτω των 29 ετών

Οι νέοι είναι τα κύρια θύματα του οικονομικού μαρασμού που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, αποκαλύπτει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 173 27 Μαϊ 2020 | 18:21

Κορονοϊός: 18 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2903, 17 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι - Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 173

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ 27 Μαϊ 2020 | 18:09

Φάουτσι για κορονοϊό: Έχουμε πολλές πιθανότητες να έχουμε έτοιμο εμβόλιο τον Δεκέμβριο [βίντεο]

Σημείωσε ότι η διαδικασία για την εξέλιξη ενός εμβολίου είναι επίπονη καθώς υπάρχουν "πολλές παγίδες".

27 Μαϊ 2020 | 17:12

Reuters: Πράσινο φως της Ελλάδας για τουρίστες από 20 - 25 χώρες στις 15 Ιουνίου - Δείτε ποιες

Η Γερμανία, η Κύπρος και το Ισραήλ θα περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 20 με 25 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα επιτρέψει την άφιξη ταξιδιωτών χωρίς την πρόβλεψη καραντίνας από τις 15 Ιουνίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο Reuters

ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ 27 Μαϊ 2020 | 17:03

Κορονοϊός: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των γιατρών του νοσοκομείου "Παπανικολάου"- Δεν θα ξεχάσω ποτέ...

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα το νοσοκομείο Παπανικολάου επιχειρεί να μεταφέρει τις εμπειρίες μέσα από την ματιά ιατρών.

ΚΑΝΑΔΑΣ 27 Μαϊ 2020 | 10:41

Έξαλλος και σοκαρισμένος ο Τριντό με την κατάσταση στους οίκους ευγηρίας - Έχουν το 80% των θανάτων

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα θανάτους από κορονοϊό στο Κεμπέκ αφορούν ενοίκους οίκων ευγηρίας.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ 27 Μαϊ 2020 | 10:18

Κινέζα ιολόγος προειδοποιεί: Ο κορονοϊός είναι "απλώς η κορυφή του παγόβουνου"

Επεσήμανε ακόμη ότι το Ινστιτούτο θα συνεχίσει να μελετά άγνωστα παθογόνα διότι "οι ιοί που έχουν ανακαλυφθεί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου".

27 Μαϊ 2020 | 09:56

Δεν θέλουν άλλους Τσιόδρες, προτιμούν τους Καρανίκες

"Δεν θέλουμε Τσιόδρες να κυβερνούν μια κοινωνία. Η διακυβέρνηση τεχνοκρατικού τύπου έχει χρεοκοπήσει", είπε ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ).

ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 09:26

Επιστήμονες: Ο κορονοϊός ήταν προειδοποίηση - Επίκειται η "Μεγάλη" και φονικότερη πανδημία

Αμερικανοί επιστήμονες προβλέπουν ότι είναι προ των πυλών μια νέα -η "Μεγάλη", όπως λένε- πανδημία.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 27 Μαϊ 2020 | 09:04