Αφορισμένοι επί 484 χρόνια από το Πατριαρχείο οι κάτοικοι της Βόνιτσας

Ο Ιερεμίας ο Α’ τους αφόρισε το 1530 μ.Χ. επί Σουλεϊμάν - Είναι «κατηραμένοι, ασυγχώρητοι και αδιάλυτοι» - Τη λύση μπορεί να δώσει μόνον ο Βαρθολομαίος

Πάνος Μπαΐλης
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΟς ΜΠΑΙΛΗς
Αφορισμένοι επί 484 χρόνια από το Πατριαρχείο οι κάτοικοι της Βόνιτσας

«Κρίμα, σταμάτησε η προβολή των επεισοδίων για τη ζωή του Σουλεϊμάν και δεν μάθαμε τι έγινε με τον αφορισμό μας...». Η φράση αυτή μπορεί στην περιοχή της Βόνιτσας να κυκλοφορεί ως ανέκδοτο αλλά κρύβει μια σχέση οργής μεταξύ των κατοίκων της κωμόπολης της Αιτωλοακαρνανίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όταν της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ηγείτο ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.

Μια οργή, η οποία κρατάει επί 484 χρόνια, από τότε -το 1530 μ.Χ. που ο πατριάρχης Ιερεμίας ο Α΄ αφόρισε τους κατοίκους της Βόνιτσας γιατί έκλεβαν χέλια από τα ιβάρια της μονής της Κωρονησίας που ήταν Σταυροπηγιακή, υπαγόταν δηλαδή απ' ευθείας στον Πατριάρχη.

Ο πατριάρχης Ιερεμίας ο Α΄ αφόρισε τους κατοίκους της Βόνιτσας γιατί έκλεβαν χέλια από τα ιβάρια της μονής της Κωρονησίας που υπαγόταν απ' ευθείας στον Πατριάρχη

Από τότε και παρά τους πέντε αιώνες που πέρασαν ο αφορισμός είναι εν ισχύ και μόλις πέρυσι τον Ιούνιο ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς διάβασε «συγχωρητική ευχή». Ωστόσο η «ευχή» δεν είναι λύση του αφορισμού η οποία μπορεί να γίνει μόνο από τον Πατριάρχη.

Ολα άρχισαν κοντά στο 1530 όταν κάτοικοι της Βόνιτσας έκλεβαν χέλια από το Ιχθυοτροφείο της Μονής της Κορωνησίας, ένα από τα πιο σημαντικά ψαροχώρια του Αμβρακικού. Ο πατριάρχης Ιερεμίας ο Α' με επιστολή του στον τοπικό επίσκοπο τους αφόρισε ως «αλάλητη περιοχή». Ο Ιερεμίας πάντως ήταν ο Πατριάρχης εκείνος ο οποίος εύκολα επέβαλε ποινές ειδικά σε σταυροπηγιακά μοναστήρια τα οποία δεν πλήρωναν το πόσο που έπρεπε στο Φανάρι. Εως ότου τακτοποιηθεί το χρέος τους αφαιρούσε το προνόμιο του «σταυροπηγίου» και επέβαλε με τον τρόπο αυτό τον δικό του τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας.

Στο σχετικό κείμενο που είχει σταλεί στον Επίσκοπο Βονίτσης το 1530 από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία Α’ και το πρωτότυπο βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, υπάρχει η προτροπή του Οικουμενικού Πατριάρχη στους κατοίκους της Βόνιτσας να σταματήσουν να κλέβουν τα χέλια από τι διβάρι της Μονής Κορωνησίας (η οποία ανήκε απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είχε ως μετόχι της τη Μονή Αγίας Παρασκευής της Βόνιτσας) ειδάλλως θα υποστούν τις συνέπειες του Αφορισμού που αναφέρονται στο κείμενο.

Η επιστολή:

Ανέκδοτον γράμμα του Πατριάρχου Ιερεμίου του Α΄ περί της μονής της Κορακονησίας - Εν έτη 1530 μήνα Ιούλιον

ΙΕΡΕΜΙΑΣ ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Βονδίτζης και εντιμότατοι κληρικοί και οι καλλιστεύοντες εν αυτή Χριστιανοί. Χάρις είη υμίν άπασι και ειρήνη από Θεού Παντοκράτορος. Γνωστόν έστω υμίν, πως ο πρώην Ιωαννίνων κυρ Γεννάδιος μετά των εν τη θεία και σεβασμία μονή της Παναγίας μου της εν τη Κορακονησία διακειμένων μοναχών, ανέφερον εις την ημών μετριότητα, ότι αυτόθι έχοντες χελοκοφινοβίβαρα έκπαλαι εξ’ ων έχωσι μικράν απόλαυσιν, τινές εκ των αυτόθι τάχα χριστιανοί, αντί συνδρομής και βοηθείας ως ώφειλον ποιείν εις το Μοναστήριον, δια ψυχικήν αυτών σωτηρίαν, επαπειλώνται και λέγωσι δούναι δι αυτά τέλος αυθεντικόν.

Eχει αυτούς αφωρισμένους η μετριότης ημών και κατηραμένους και ασυγχωρήτους και μετά τον αυτών θάνατον ασυγχωρήτους και αδιαλύτουςΚαι αποσπάσαι και εκβαλείν αυτά, από της Ιεράς αυτών μονής, δια τούτον γράφομεν και αποφαινόμεθα προς αυτούς, ίνα καν οποίοι εισίν ιερωμένοι ή λαϊκοί απέχωσι από των αυτών βιβαρίων της μονής και μεταβληθώσι από της τοιαύτης πονηράς και κακίστης βουλής και μηδ’ όλως φαίνωνται ενάντιοι του Μοναστηρίου και των εν αυτώ μοναχών, αλλά μάλλον συντρέχωσι και βοηθώσι και υπερασπιώνται αυτό.

Ει δε και έτι φανώσιν ενάντιοι αυτού και φανερώς ή κρυφίως κινηθώσι και θελήσωσι βλάβην προξενήσαι αυτό και δούναι τέλος είς το αποσπάσαι τα βιβάρια εξ αυτού, έχει αυτούς αφωρισμένους η μετριότης ημών και κατηραμένους και ασυγχωρήτους και μετά τον αυτών θάνατον ασυγχωρήτους και αδιαλύτους. Ούτως εν αγίω παρακελευόμεθα πνεύματι. Τούτου ουν ένεκα εγράφη προς υμάς και η παρούσα γραφή της ημών μετριότητος.

Μηνί Ιουλίω Ινδικτιώνος Γ΄

Το ανωτέρω εκδιδόμενον γράμμα του Πατριάρχου Ιερεμίου του Α', σωζόμενον εν πρωτοτύπω έχει γραφεί επί χάρτου διαστάσεων 0,30 χ 0,31 του μέτρου και απόκειται εν τοις Γενικοίς Αρχείοις του Κράτους (αριθμός γενικού ευρετηρίου 253)

Βεβαίως πλέον καμία σημασία δεν έχει για τη Βόνιτσα ο αφορισμός, ωστόσο τα ιχθυοτροφεία της περιοχής μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν μήλο της έριδος μεταξύ του Φαναρίου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μάλιστα το Πατριαρχείο έχει εντάξει στα διοικητικά όρια της μητροπόλεως Πρεβέζης χωριά που ανήκουν στην Αρτα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα μεταξύ των δύο εκκλησιών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ 29 Ιουν 2020 | 18:28

Στο Πατριαρχείο ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα - Επίσκεψη "μήνυμα" στην Τουρκία [Εικόνες]

Συμβολική επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου με το "βλέμμα" στην Αγιά Σοφιά.

ΕΔΩΣΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ 22 Ιουν 2020 | 11:23

Θρήνος στο Ρίο: Νεκρό βρέφος 32 ημερών από καρδιακή ανακοπή

Αρχικά οι γιατροί κατάφεραν να κάνουν ανάταξη στο παιδί και να το σταθεροποιήσουν.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 11 Ιουν 2020 | 20:37

Βαρθολομαίος: Η δύναμη του Θεού είναι πιο ισχυρή από κάθε αόρατο ή και ορατό κορονοϊό

Ο Παναγιώτατος, που εορτάζει σήμερα τα ονομαστήριά του, ευχαρίστησε όλους για τις ευχές και τις προσευχές τους για το πρόσωπό του

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΥ 02 Ιουλ 2020 | 22:11

"Καμίνι" η χώρα και αύριο: Έως 39 βαθμούς ο υδράργυρος - Πού θα βρέξει

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η θερμοκρασία και την Παρασκευή, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

02 Ιουλ 2020 | 21:52

Ατελείωτες ουρές στα σύνορα στον Προμαχώνα

Aπό τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από ταξιδιώτες που επιθυμούν να περάσουν οδικώς επί ελληνικού εδάφους.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ STAR 02 Ιουλ 2020 | 21:43

Απαγωγή Μαρκέλλας: Το πρόσωπο ενός εκ των συνεργών της 33χρονης περιέγραψε η μικρή - Τι κατέθεσε στους αστυνομικούς [Βίντεο]

Με ποιους μιλούσε η 33χρονη τις ώρες που είχε αρπάξει τη Μαρκέλλα - Τα τηλέφωνα και η επιταγή με... "τόσα πολλά λεφτά;"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ 02 Ιουλ 2020 | 21:05

Κορονοϊός: Πού εντοπίστηκαν τα 28 νέα κρούσματα - Ο "χάρτης" με τα εισαγόμενα και τα "ντόπια"

Από ποιες χώρες ήρθαν τουρίστες θετικοί στον ιό - Στη Βόρεια Ελλάδα τα περισσότερα

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥ 02 Ιουλ 2020 | 20:34

Πολεμικό Ναυτικό: Στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η εντυπωσιακή νέα πυραυλάκατος, ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ [Βίντεο]

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, "η τελετή ένταξης του ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ στο Πολεμικό Ναυτικό προγραμματίζεται εντός του μηνός Ιουλίου"

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ 02 Ιουλ 2020 | 20:26

Απαγωγή Μαρκέλλας: Στο "μικροσκόπιο" οι αγορές της 33χρονης - 1.800 ευρώ για εσώρουχα [Βίντεο]

Το άνοιγμα κινητών τηλεφώνων και σκληρών δίσκων αναμένεται να δώσει απαντήσεις.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 4Η ΙΟΥΛΙΟΥ 02 Ιουλ 2020 | 20:26

Επίσκεψη Ιερώνυμου - Πάιατ στο "Δημήτρειο" - 400 μερίδες φαγητού από την αμερικανική πρεσβεία

Συμβολική επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα την ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

02 Ιουλ 2020 | 20:15

Κορονοϊός: Πέντε κρούσματα στα 1.400 δείγματα από τουρίστες αεροπορικών πτήσεων

Κάποια από αυτά είναι στη Σκιάθο - 5.889 τεστ έχουν γίνει από χθες στα αεροδρόμια της χώρας

ΕΙΧΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 19:25

Συναγερμός στη Ρόδο: Πτήση από τη Σουηδία παρά την απαγόρευση - Τι απαντά ο Θεοχάρης [Βίντεο]

Η Σουηδία δεν είναι στον κατάλογο των "λευκών" χωρών που δόθηκε πριν δύο μέρες στη δημοσιότητα

ΕΠΤΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 02 Ιουλ 2020 | 19:10

Σπείρα "ξετρύπωσαν" στα Χανιά οι Αρχές - Όπλα, πυρομαχικά και λαθραίος καπνός [Εικόνες]

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφορίων, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση από αστυνομία και λιμενικό.