Αγώνας δρόμου κυβέρνησης και ειδικών για τη μετάλλαξη Δέλτα: Πλήρως εμβολιασμένο το 44% των ενηλίκων

Αναχώματα που θα περιορίσουν ή ακόμα και θα σταματήσουν τη μετάλλαξη "Δέλτα" του πανδημικού ιού επιχειρούν να υψώσουν κυβέρνηση και ειδικοί λοιμωξιολόγοι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αναχώματα που θα περιορίσουν ή ακόμα και θα σταματήσουν τη μετάλλαξη "Δέλτα" του πανδημικού ιού επιχειρούν να υψώσουν κυβέρνηση και ειδικοί λοιμωξιολόγοι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζουν με ικανοποίηση την άνοδο που παρατηρείται στην ταχύτητα των "ραντεβού" στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, καθώς, στον απόηχο των ανακοινώσεων για την "κάρτα ελευθερίας" και το πρώτο κύμα διευκολύνσεων για την εστίαση και την ψυχαγωγία, η αυξητική τάση είναι σαφής.

Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μετάλλαξης, που τείνει να γίνει η επικρατούσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και σε χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Πορτογαλία, απαιτούν μέγιστο βαθμό…συναγερμού.

Η ινδική μετάλλαξη, όπως αναφέρει το capital, είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50 έως 60% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη του τρίτου κύματος, με το επιθυμητό τείχος της ανοσίας, το οποίο πρέπει να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το 70% της εμβολιαστικής κάλυψης να είναι το μεγάλο στοίχημα, που ανοίγεται στον κυβερνητικό ορίζοντα.

Με τις πρωτοβουλίες των προηγούμενων εικοσιτετραώρων, όπως αυτές ήρθαν στην πρώτη γραμμή από τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης γίνεται εμφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να…πατήσει γκάζι στην επιχείρηση "Ελευθερία", με στόχο να θωρακίσει τη δημόσια υγεία και να θέσει εκτός κάθε ενδεχόμενο…πισωγυρίσματος στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ζητώντας να συνδράμει η Εκκλησία, μέσω των κηρυγμάτων της, ώστε να πεισθούν και οι πλέον καχύποπτοι συμπολίτες μας και να κάνουν το εμβόλιο.

"Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι απέναντι στα εμβόλια, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Αυτό αφορά ειδικά τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι και κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση που αρρωστήσουν. Είναι πραγματικά πάρα πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε, και σήμερα ακόμα, εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις Εντατικές, αλλά και συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευτούν μέσα από το εμβόλιο", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

"Να πείσουμε τους καχύποπτους ότι αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν είναι απλά επιβεβλημένο, για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία, δική τους και των οικογενειών τους", πρόσθεσε.

Διαβάστε Επίσης

Έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, στο συγκεκριμένο κρίσιμο μέτωπο η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει ως εξής:

-4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.

-Τρεις στους τέσσερις πολίτες άνω των 60 ετών, δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα. Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών. Επτά στους δέκα είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

-Στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών, το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Διαβάστε Επίσης

Όπως επισημαίνει, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου COVID και του μητρώου εμβολιασμένων, από τους 4,84 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μία δόση, μόλις το 0,3% έχει νοσήσει από κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό του.

"Τα εμβόλια λειτουργούν και πετυχαίνουν να προσφέρουν την ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο, αόρατο εχθρό. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους. Για αυτό, είναι σημαντικό να μην αφήσουν όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι το επόμενο δίμηνο του Ιουλίου και Αυγούστου ανεκμετάλλευτο, ώστε να περάσουμε στο φθινόπωρο όσο πιο προστατευμένοι γίνεται από τον ιό", σχολιάζει ο κ. Σκέρτσος.

"Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα και θα αφορούν μόνο στους ανεμβολίαστους, ενώ σταδιακά οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες", συμπληρώνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 22 Σεπ 2021 | 14:54

Θεσσαλονίκη- σχολεία: Έκλεισαν τα δύο πρώτα τμήματα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού στους μισούς μαθητές

Θετικά 11 από τα 20 παιδιά στο ένα τμήμα και 12 στα 23 στο άλλο - Στο 10ο δημοτικό Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 22 Σεπ 2021 | 13:19

Το παρασκήνιο με τον σάλο για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο: Οι φιλοδοξίες να γίνει Πατριάρχης και ο Μιχάλης Ιγνατίου

Τι απαντά το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στη δυσφορία που προκάλεσε σε Λευκωσία και Αθήνα η παρουσία του στη φιέστα Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β' ΜΕΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 22 Σεπ 2021 | 12:45

Καπραβέλος: 4 στους 10 στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι- Θα αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα

"Χθες τρομάξαμε να βγάλουμε την εφημερία με 22 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες με ανεμβολίαστους", είπε ο κ. Καπραβέλος.

ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΝΙ LOCKDOWN 22 Σεπ 2021 | 12:15

Πλεύρης: Δεν υπάρχει κουβέντα για πρόσθετα μέτρα στη Θεσσαλονίκη - Αποδοκιμασίες από υγειονομικούς

"Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής ότι έχουμε έρθει προληπτικά στη Θεσσαλονίκη", τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

ΠΑΛΕΥΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 22 Σεπ 2021 | 11:28

Πέθανε από κορονοϊό η πρόεδρος του Άλματος Ζωής, Λιολιώ Κολυπέρα - Θρήνος στην Αχαΐα

Η Λιολιώ Κολυπέρα πρόεδρος του Άλματος Ζωής στην Αχαϊα έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από τον κορονοϊό.

ΣΤΗΝ ΜΕΘ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ 22 Σεπ 2021 | 11:24

Κρήτη: Ανεμβολίαστος 77χρονος οδοντίατρος πέθανε από κορονοϊό

77χρονος συνταξιούχος οδοντίατρος στη Κρήτη που δεν είχε εμβολιαστεί και είχε υποκείμενα νοσήματα πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 22 Σεπ 2021 | 11:12

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου στη σκιά των αντιδράσεων για την παρουσία του στη φιέστα Ερντογάν

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στο Ground Zero στη Νέα Υόρκη, θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Σεπ 2021 | 10:38

Παρέμβαση Τσίπρα για το θέμα Κούλογλου: Το τηλεφώνημα για να τα... μαζέψει και το παρασκήνιο της σφαγής στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του τηλεφώνησε για εξηγήσεις, οφείλεται η μερική αναδίπλωση στην οποία υποχρεώθηκε ο Στέλιος Κούλογλου, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος αργά το βράδυ της Τρίτης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ LOCKDOWN 22 Σεπ 2021 | 10:23

Γιαμαρέλλου: Ανεμβολίαστοι το 93% των διασωληνωμένων που πεθαίνουν - Έξι στους 10 στη Β. Ελλάδα δεν έχουν εμβολιαστεί

Οι υψηλοί θάνατοι από κορονοϊό θα συνεχιστούν αν δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, είπε η κ. Γιαμαρέλλου. Η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα.

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 22 Σεπ 2021 | 09:08

Κραυγή αγωνίας των γιατρών στη Θεσσαλονίκη: Μεγάλη η διασπορά του κορονοίού - Δεν υπάρχουν ΜΕΘ

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη η οποία βυθίζεται στη δίνη των κρουσμάτων την ίδια ώρα που στερεύουν οι ΜΕΘ.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 22 Σεπ 2021 | 08:30

Σε "καραντίνα" ο Ελπιδοφόρος μετά τον σάλο: Μητσοτάκης - Αναστασιάδης ακύρωσαν τα ραντεβού τους στη Νέα Υόρκη

Εντονες αντιδράσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του "Τουρκικού Κέντρου" στη Νέα Υόρκη.

ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ 22 Σεπ 2021 | 08:20

Λαζανάς: Είμαστε τρελοκομείο - Τρεις δικαστικές αποφάσεις εκταφής νεκρών για να διαπιστωθεί αν πέθαναν από κορονοϊό

Για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν αρνητές που ακόμη και ενώ νοσηλεύονται αρνούνται ότι έχουν κορονοϊό, μίλησε ο κ. Λαζανάς.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 22 Σεπ 2021 | 08:11

Γώγος: Πιθανή η λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη - Θα αυξηθεί ο αριθμός παιδιών που νοσούν

"Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες", τόνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.