
Κατ' οίκον παραμονή και παρακολούθηση σύστησε ο ΕΟΔΥ στους μαθητές του Κολεγίου Ψυχικού, που επέστρεψαν από την Αγγλία, ενώ οι πέντε από αυτούς που εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία θα υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις.
Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας, τα παιδιά επικοινώνησαν σήμερα με τον ΕΟΔΥ και θα ελεγχθούν για προληπτικούς λόγους.
Τα παιδιά που βρίσκονται ασφαλή στην Αθήνα και στις οικογένειές τους ελέγχθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο αεροδρόμιο, βρέθηκαν καλά στην υγεία τους και τους δόθηκαν οδηγίες.
Τα πέντε παιδιά που παρουσίασαν πυρετό και βήχα, επικοινώνησαν σήμερα με τον ΕΟΔΥ και θα ελεγχθούν για προληπτικούς λόγους στο Σωτηρία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, ή αν πρόκειται για γρίπη, ή μία απλή ίωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εργαστήρια του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο ύποπτων κρουσμάτων ανοίγουν σε Κρήτη και Πάτρα.
Οι μαθητές του Κολλεγίου Ψυχικού, στο οποίο φοιτεί και η κόρη της 40χρονης της τραπεζικής υπαλλήλου που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, επέστρεψαν την Παρασκευή το βράδυ από τη Βρετανία. Στο Λονδίνο έχουν παραμείνει η κόρη της 40χρονης και άλλος ένας μαθητής.
Οδηγίες για απομόνωση στο σπίτι που έδωσε ο ΕΟΔΥ
Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοιό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:
* Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
* Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
* Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
* Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
* Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
* Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
* Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
* Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
* Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
* Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
* Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
* Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
* Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr