Αγοραστές για RPG με κοριούς αναζητά η ΕΛ.ΑΣ.

RPG με κοριούς σε τρομοκράτες προσπαθεί να... πουλήσει η ΕΛ.ΑΣ.- «Ξεφόρτωμα» παραγγελίας οπλισμού το αυτοκίνητο του Π. Φαλήρου - Βαριά «αρματωμένοι» Μαζιώτης-Ξηρός

«Κοριασμένα» RPG σε τρομοκράτες προσπαθεί να... πουλήσει η ΕΛ.ΑΣ. ή να προβεί σε ελεγχόμενες αγοραπωλησίες οπλισμού με αποδέκτες πρωταγωνιστές του αντάρτικου πόλης. Και οι εγχώριοι τρομοκράτες, όμως φαίνεται να προβαίνουν σε «αντίμετρα» αποφυγής ενδεχόμενης... συνάντησης, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Έχουν πάρει τις ρουκέτες»

«Δυστυχώς ο Μαζιώτης και ενδεχομένως ο Χριστόδουλος Ξηρός, έχουν αποκτήσει το οπλοστάσιο που ήθελαν. Το αυτοκίνητο-οπλοστάσιο του Παλαιού Φαλήρου ήταν «ξεφόρτωμα» παραγγελίας οπλισμού που δεν είχε «ασφαλή» χαρακτηριστικά για τους τρομοκράτες «παραγγελιοδόχους». Η αγοραπωλησία δεν ολοκληρώθηκε και οι λαθρέμποροι το ξεφορτώθηκαν. Πιθανόν έδωσαν με τη «θέλησή» τους το αυτοκίνητο-γιάφκα. Δεν αποκλείουμε οι ίδιοι οι τρομοκράτες να «προδίδουν» αυτοκίνητα που περιέχουν οπλισμό, προκειμένου οι διωκτικές αρχές να επικεντρώνουν σε αυτά τις έρευνες, ενώ εκείνοι παραλαμβάνουν από αλλού τον οπλισμό που επιθυμούν. Άλλωστε γι' αυτό κάνουν ληστείες «οικονομικής ενίσχυσης», προκειμένου να έχουν την άνεση τέτοιων ενεργειών», αποκαλύπτουν οι ίδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., παραθέτοντας το εφιαλτικό ενδεχόμενο, Μαζιώτης και Χριστόδουλος Ξηρός να είναι ήδη βαριά «αρματωμένοι».

«Ξεφόρτωμα» παραγγελίας οπλισμού «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από το αυτοκίνητο-γιάφκα του Παλαιού Φαλήρου

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, από τη μέχρι τώρα εξερεύνηση του Opel Astra, έχουν εντοπιστεί αποτυπώματα που ανήκουν στον ιδιοκτήτη, μέλη της οικογένειάς του και μηχανικούς. Υπάρχουν και κάποια «ορφανά» αποτυπώματα, στα οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει μπει ταυτότητα προσώπου σε αυτά.

Ταυτόχρονες «παραγγελίες»

Διαπιστώνεται πως οι επίδοξοι αναβιωτές της ένοπλης δράσης, και πολύ πιθανόν ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης, προβαίνουν σε ταυτόχρονες «παραγγελίες»... αγοράς RPG, αντιαρματικών ρουκετών, πολεμικών καλάσνικοφ, χειροβομβίδων ίσως και εκρηκτικών, από διαφορετικά κυκλώματα λαθρεμπόρων όπλων και διαύλων μεταφοράς. Δίνουν «παραγγελίες» και... προκαταβολές για την προμήθεια οπλισμού σε πολλά κυκλώματα λαθρεμπόρων όπλων.

Στόχος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η αποφυγή του... Big Brother της ΕΛ.ΑΣ., όπως στην περίπτωση του Opel Astra στο Παλαιό Φάληρο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η περίπτωση του εντοπισμού του αυτοκινήτου-οπλοστασίου φαίνεται να ήταν μία από αυτές τις τουλάχιστον... πέντε ταυτόχρονες «παραγγελίες» αγοράς και προμήθειας οπλισμού και κυρίως RPG και αντιαρματικών ρουκετών.

Το Opel Astra «κάηκε», με τους νεοτρομοκράτες να έχουν επιλέξει ασφαλέστερη παραλαβή οπλισμού από άλλο κύκλωμα λαθρεμπόρων όπλων από τα Βαλκάνια. Παρότι ο εντοπισμός του συγκεκριμένου οχήματος, είναι μία επιτυχία των αρμόδιων διωκτικών αρχών, δυστυχώς διαπιστώνεται ότι ο «δίαυλος» οπλικής τροφοδοσίας των τρομοκρατών, φαίνεται προς το παρόν να παραμένει αλώβητος.

Ο ανθρώπινος «κοριός»

Οι αστυνομικές αρχές, καιρό τώρα, αλλά κυρίως μετά τον εντοπισμό του κινητού-οπλοστασίου στη Νεάπολη Εξαρχείων τον Μάρτιο του 2013, κάτοχος του οποίου εμφανιζόταν 36χρονος γνωστός αντιεξουσιαστής από την υπόθεση κλοπής αστυνομικών ασπίδων, επιχείρησαν εντονότερα τη «διείσδυση» σε κυκλώματα λαθρεμπόρων όπλων, που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια.

Ο άνθρωπινος «κοριός» φέρεται να γνωρίζει για κάποιες παραγγελίες ρουκετοβόλων και αντιαρματικών όπλων

Επιχείρησαν να εντοπίσουν ευάλωτους «κρίκους» σε αυτά τα κυκλώματα, που ενδιαφέρονταν να συνεργαστούν με «ανταποδοτικά» οφέλη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται πως πέτυχαν το «άτομο διείσδυσης» σε ποινικούς κύκλους διακίνησης οπλισμού. Στόχος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, ο εντοπισμός «διαχειριστή» τέτοιου οπλισμού και κατ’ επέκταση του «παραγγελιοδόχου» με... τρομοκρατικά χαρακτηριστικά. Ο ανθρώπινος «κοριός» φαίνεται να είναι σε θέση να γνωρίζει κάποιες παραγγελίες ρουκετοβόλων και αντιαρματικών όπλων. Η... γνώση του όμως φθάνει έως τον μεσάζοντα, τον διανομέα ίσως έως και το σημείο τελικής παραλαβής. Οι «πελάτες» είναι άγνωστοι σε αυτόν, δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτοί έχουν ποινικές ή τρομοκρατικές δραστηριότητες. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ όμως, με κριτήριο, το γεγονός ότι δύσκολα ποινικοί θα ήθελαν ρουκετοβόλα RPG, στο οπλοστάσιό τους, θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι οι «παραγγελίες» προέρχονται από θιασώτες της εγχώριας νεοτρομοκρατίας.  

Τουλάχιστον πέντε αγοραπωλησίες οπλισμού, μέσα σε 2 χρόνια

Πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αποκαλύπτουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον πέντε ...επιτυχημένες αγοραπωλησίες ρουκετοβόλων RPG, πολεμικών καλάσνικοφ και άλλου οπλισμού, μεταξύ ποινικών και αντιεξουσιαστών. «Οι ...παραγγελίες ήταν τριπλάσιες», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Οι αγοραπωλησίες έχουν γίνει από κυκλώματα λαθρεμπόρων που προέρχονται από Αλβανία και Σερβία. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν ενδείξεις πως η «επαφή» ανάμεσα σε λαθρεμπόρους και τρομοκράτες έχει προέλθει από γνωστό ποινικό, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχουν στοιχεία που να τις επιβεβαιώνουν.

«Κόριασμα» RPG και όπλων

Πριν από κάποιους μήνες, όπως είχε δημοσιοποιήσει πρόσφατα η εφημερίδα «Καθημερινή», είχε γίνει προσπάθεια να εντοπιστούν οι τελικοί παραλήπτες παρτίδας όπλων που επρόκειτο να παραδοθούν σε αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων. Πυροτεχνουργοί θα αντικαθιστούσαν τη γόμωση από τις ρουκέτες με σύγχρονα και «αόρατα» συστήματα παρακολούθησης GPS.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως ο τελικός σκοπός δεν επιτεύχθηκε, αφού η συναλλαγή και παραλαβή των όπλων δεν πραγματοποιήθηκε. Δεν αποκλείεται κάτι παρόμοιο να συνέβη και στην υπόθεση του αυτοκινήτου στο Π. Φάληρο. Άγνωστο άτομο είχε επικοινωνήσει από τηλεφωνικό θάλαμο του λεκανοπεδίου, με την... Ασφάλεια Αττικής, στις 18-19 Ιανουαρίου 2014, πληροφορώντας για την ύπαρξη του κλεμμένου Oper Astra, με όπλα στο εσωτερικό του, στην οδό Αγίας Κυριακής στο Παλαιό Φάληρο.

Δεν αποκλείεται το δεύτερο τηλέφωνημα στο «100» να έγινε  για να αποπροσανατολιστούν οι Αρχές

Παρότι το ύποπτο όχημα επιτηρήθηκε ηλεκτρονικά για περισσότερο από 10 ημέρες, την 1η Φεβρουαρίου, έπειτα από νέο τηλεφώνημα περιοίκου στο κέντρο της Άμεσης Δράσης έσπευσαν μοτοσικλετιστές της ΔΙ.ΑΣ. και διαπίστωσαν ότι το αυτοκίνητο έφερε πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας που αντιστοιχούσε σε Ford Focus. Δεν αποκλείεται ο πληροφοριοδότης του... τηλεφωνικού θαλάμου να είχε αποπροσανατολίσει τις αρμόδιες διωκτικές αρχές προκειμένου να στρέψουν εκεί το ερευνητικό ενδιαφέρον τους.

Ο «Δύτης» στα... σκουπίδια

Γνωστή υπόθεση, ελεγχόμενης ηλεκτρονικά, αγοραπωλησίας όπλων είχε καταγραφεί την περίοδο δράσης της «17 Νοέμβρη». Τον χειμώνα του 1998 πράκτορες της CΙΑ και της ΕΥΠ, επιχείρησαν να δώσουν ρουκέτες και πιστόλια σε τρομοκράτες. Ο οπλισμός ελεγχόταν δορυφορικά από το... Λάγκλεϊ της Βιρτζίνια. Την υπόθεση «Δύτης» αποκάλυψε ο αείμνηστος συνάδελφος Κώστας Χατζίδης στην εφημερίδα «Τα Νέα», στις 27 Ιανουαρίου 2001.

Οι ελληνοαμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στήσει μια «μαύρη» επιχείρηση με την επωνυμία «Δύτης» τον Νοέμβριο του 1998. Έβγαλαν από τη φυλακή τον κρατούμενο Α.Λ., κατηγορούμενο για σοβαρότατα ποινικά αδικήματα και του έδωσαν όπλα που περιείχαν μικροπομπούς, από τους οποίους μπορούσαν να εντοπισθούν ανά πάσα στιγμή.

Τα παγιδευμένα με κοριούς όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην υπόθεση «Δύτης» έδωσαν στίγμα μέσα από κάδο απορριμμάτων στα Εξάρχεια

Η εντολή ήταν να «τα σπρώξει» στα Εξάρχεια σε συνήθεις υπόπτους για συμμετοχή στη 17Ν. Πράγματι τα όπλα κατέληξαν στα χέρια συνήθων υπόπτων και οι Αμερικανοί θεώρησαν ότι είχαν στα χέρια τους το «μεγάλο ψάρι». Ο τότε διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας διαφώνησε πλήρως με την εκτίμησή τους και αρνήθηκε να συλλάβει τους εμπλεκόμενους «υπόπτους». «Αυτά είναι παραμύθια που θα μας εκθέσουν ανεπανόρθωτα, θα γίνουμε ρεζίλι» φώναζε. Οι Αμερικανοί ενοχλήθηκαν από τη στάση του και ο τότε Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς ήταν σαφής: «Τέλος η εκπαίδευση στελεχών σας ώσπου να φύγει ο Φώτης Νασιάκος από την Αντιτρομοκρατική». Ο μετέπειτα υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στήριξε τον κ. Νασιάκο, ο οποίος έγινε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Για την ιστορία, το δορυφορικό στίγμα των κοριασμένων όπλων εξέπεμψε μέσα από... κάδο απορριμμάτων των Εξαρχείων.

Η «Μάτα Χάρι» και το... παπί

Παρόμοιο σχέδιο, με την ίδια, ωστόσο, κατάληξη, είχε θέσει σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2009 και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Χρησιμοποίησε ως «δόλωμα» γνωστό ποινικό, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και στον οποίο αστυνομικοί είχαν δώσει το προσωνύμιο «το Παπί». Αποστολή του ήταν να προσεγγίσει νεαρό συγκρατούμενό του που εξέτιε ποινή φυλάκισης για ληστεία (και ανήκε στον αντιεξουσιαστιό χώρο) και να τον πείσει να προμηθευτεί οπλισμό από «δικούς του» ανθρώπους, τους οποίους θα συναντούσε στη διάρκεια άδειας από τη φυλακή. Πράγματι, το ραντεβού ποινικών - αντιεξουσιαστών πραγματοποιήθηκε σε καφετέρια του Αγίου Στεφάνου και τελούσε υπό την παρακολούθηση των διωκτικών αρχών. Επικεφαλής της επιχείρησης είχε οριστεί καλλίγραμμη αστυνομικός στην οποία οι συνάδελφοί της είχαν δώσει το προσωνύμιο «Μάτα Χάρι». Άγνωστο γιατί, η αγοραπωλησία των όπλων μεταξύ αντιεξουσιαστών - ποινικών δεν πραγματοποιήθηκε.

 

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 21 Φεβ 2020 | 15:48
21 Φεβ 2020 | 14:39

ΣΥΡΙΖΑ: Eπικίνδυνοι για την ασφάλεια oι ερασιτεχνισμοί Μητσοτάκη - Χρυσοχοΐδη

Για "εγκληματική προχειρότητα και ανευθυνότητα" κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Φεβ 2020 | 18:46

ΕΛΑΣ για Σαράφη - Κελέση: Δεν ευθυνόμαστε αλλά τους αναζητούμε

Η ΕΛΑΣ ξεκαθάρισε ότι πλέον, δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο φύλαξη ή παρακολούθησης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 16 Φεβ 2020 | 21:22

Χρυσοχοΐδης: 400 νέοι συνοριοφύλακες στον Έβρο, 800 στα νησιά

Τέλος Μαΐου θα έχουν εγκατασταθεί στον Έβρο 400 νέοι συνοριοφύλακες, ενώ θα προσληφθούν άλλοι 800 για τα ακριτικά νησιά, σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 15 Φεβ 2020 | 10:17

Μάστιγα το «sextortion» μέσω διαδικτύου - Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί

Συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς γονείς και παιδιά.

«ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗ» 14 Φεβ 2020 | 07:33

Προειδοποίηση Χρυσοχοϊδη: Ο Ρουβίκωνας θα τιμωρηθεί αυστηρά

Αισθάνεται πως έχει την ωριμότητα, την εμπειρία και την δυνατότητα «να φέρει σε πέρας δύσκολες αποστολές.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ 11 Φεβ 2020 | 20:51

Αντιτρομοκρατική: Στο μικροσκόπιο το drone του «τοξοβόλου» του Συντάγματος

Οι Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν σε ποιον στόχο και με ποιο τρόπο θα το χρησιμοποιούσε

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ 10 Φεβ 2020 | 20:25

Σκληρή κόντρα Χρυσοχοΐδη - ΣΥΡΙΖΑ για ταυτότητες και ασφάλεια

Σε κόντρα με σκληρές εκφράσεις ανάμεσα στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, εξελίχθηκε η επίκαιρη ερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗ 09 Φεβ 2020 | 07:44

Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ ο μυστηριώδης συνεργός του τοξοβόλου

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τον βρήκαν την ώρα που γέμιζε σακούλες σκουπιδιών

«ΑΠΟΡΘΗΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ» 08 Φεβ 2020 | 16:33

Χρυσοχοΐδης: Οι πρώτοι 2.500 συνοριοφύλακες θα προσληφθούν μέσα στο έτος

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης επισκεπτόμενος την Ήπειρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα τα σύνορα μας «θα είναι απόρθητα».

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ & ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ 08 Φεβ 2020 | 13:19

Το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας

Με 250 αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς εφαρμόζεται το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας. Έγιναν 167 συλλήψεις στο πρώτο 15νθημέρο.