Αγροτικά μπλόκα: Κλείνουν τελωνεία και εθνικές οδούς

Έκλεισε το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία από αγρότες και κτηνοτρόφους της δυτικής Μακεδονίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αγροτικά μπλόκα: Κλείνουν τελωνεία και εθνικές οδούς

Λίγο μετά τις 13.00 έκλεισε το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, από αγρότες και κτηνοτρόφους της δυτικής Μακεδονίας, όπως κοινοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων στην περιοχή.

Ο κ. Μόσχος σημείωσε ότι ο αποκλεισμός του τελωνείου είναι συμβολικός και θα διαρκέσει 24ώρες. Στο σημείο βρίσκονται περισσότερα από 250 άτομα, που μετέβησαν στο τελωνείο με αγροτικά οχήματα, παρατάσσοντας συμβολικά και τέσσερα τρακτέρ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο. Υπογραμμίζεται ότι για περισσότερη από μία ώρα, στο σημείο γίνονταν διαβουλεύσεις διαμαρτυρομένων και αστυνομικών.

Κατά τα λοιπά, στα μπλόκα τους παραμένουν οι υπόλοιποι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της δυτικής Μακεδονίας, με βασικό αντικείμενο την οργάνωση για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2.

Αύριο η συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων συναντάται αύριο στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα των αγροτών αλλά και οι προοπτικές του αγροτικού τομέα γενικότερα. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόθεση είναι να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος και «αν υπάρχει πνεύμα εποικοδομητικό μπορούμε να βρούμε λύσεις για πολλά θέματα, στο πλαίσιο πάντα των δεσμεύσεων και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία και η χώρα».

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αποστόλου έχει ήδη επικοινωνήσει και με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους σε συνάντηση, σε ημερομηνία που οι ίδιοι θα καθορίσουν.

Κλειστή σε δύο σημεία η εθνική οδός Πατρών – Πύργου. Κλείνουν το απόγευμα οι εθνικές οδοί Πατρών – Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου και Πατρών – Πύργου στην Κάτω Αχαΐα

Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Ειδικότερα, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι αγρότες της Ηλείας απέκλεισαν τη εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο ύψος της περιοχής Λατίφι, όπου έγινε ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση στην Νίκαια της Λάρισας. Ακόμη, αναμένεται να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις των αγροτών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους. Επίσης, αγρότες της βόρειας Ηλείας έκλεισαν περίπου τη ίδια ώρα, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της περιοχής Ψάρι, κοντά στην Βάρδα.

Στην Αχαΐα, οι αγρότες της Αιγιάλειας θα αποκλείσουν από τις 18:30 έως τις 21:30 την νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου, ενώ σήμερα το πρωί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΕΗ και την τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, αγρότες της δυτικής Αχαΐας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου από τις 19:00 έως και τις 22:00, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων από τις 19:00 έως τις 21:00 στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Λάρισα: Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν σήμερα στον ΕΛΓΑ

Διαμαρτυρία στο κατάστημα του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της Μελούνας και της Νίκαιας, υλοποιώντας αποφάσεις, που πάρθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.

Οι αγρότες προχώρησαν στην κινητοποίηση για να διεκδικήσουν, όπως είπαν, τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές χιλιάδων στρεμμάτων δενδροκαλλιεργειών στον νομό και ειδικότερα στους δήμους Τυρνάβου, Τεμπών και Αγιάς, από τον παγετό της 26ης Μαρτίου 2016.

Σε δήλωση του το μέλος της επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Ρίζος Μαρούδας, ανέφερε ότι «ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει και δεν αποζημιώνει τις καταστροφές των αγροτών και κτηνοτρόφων από τον παγετό της 26 Μαρτίου του 2016». Σημείωσε πως οι αγρότες διεκδικούν από τον ΕΛΓΑ να αλλάξει χαρακτήρα. «Διεκδικούμε ο ΕΛΓΑ να αλλάξει κανονισμό, να γίνει κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει και θα καλύπτει τις ζημιές 100% για όλους τους φυσικούς κινδύνους, αλλά και τις νόσους» διευκρίνισε.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, δήλωσε πως οι ζημίες στην περιοχή του Τυρνάβου από τον παγετό, ήταν μεγάλες, αλλά ο ΕΛΓΑ «παράνομα και καταχρηστικά πέταξε έξω από τις αποζημιώσεις τις δενδροκαλλιέργειες».

Στη σημερινή διαμαρτυρία στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ συμμετείχαν και κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι δίνουν το «παρών» εδώ και μέρες στο μπλόκο της Μελούνας μαζί με τους αγρότες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα, Ζήσης Παρλίτσης, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται σήμερα στον ΕΛΓΑ, γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του.

«Θέλουμε να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ και άλλα ασφαλιστικά αίτια για τις ζημιές μας. Θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό το 2014, για το οποίο τελικά δεν αποζημιωθήκαμε. Επίσης, πρέπει να γίνει γνωστό πως δεν αποζημιωθήκαμε για τις καταστροφές από τον παγετό του 2016, την ίδια ώρα που η απώλεια γάλακτος ήταν πάνω από 50%» είπε ο κ. Παρλίτσης.

Τρίκαλα: Παράσταση διαμαρτυρίας Τρικαλινών αγροτών έξω από την Εφορία

Κρατώντας μαύρες σημαίες, Τρικαλινοί αγρότες πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας, μπροστά στην είσοδο της Εφορίας Τρικάλων, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη».

Σε δηλώσεις τους, αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν τους μικρομεσαίους αγρότες, θέτοντας και ζητήματα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου, κάνοντας λόγο για βίαιο ξεκλήρισμα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Απόστολος Θωμόπουλος, τόνισε πως τα προβλήματα είναι τεράστια και υπογράμμισε: «Δεν ζητάμε να μας δώσουν τίποτα, αλλά να σταματήσουν πλέον να μας παίρνουν, γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, λόγω της αντι-αγροτικής πολιτικής που ασκείται».

Όπως είπε, οι αγρότες έχουν κλείσει ραντεβού για αύριο με τα συναρμόδια υπουργεία και περιμένουν το αποτέλεσμα των επαφών τους, ώστε να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να διαμορφώσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα προς τους αγρότες, να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου και εξέφρασε την ευχή «να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και να μην χρειαστεί να μεταβούμε στην Αθήνα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 29 Σεπ 2020 | 11:41

Κακοκαιρία Ιανός: Σύσκεψη για την επιτάχυνση των αποζημιώσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

Να αποζημιωθούν το ταχύτερο οι πληγέντες επιδιώκει το Υπουργείο.

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΜΗΤΑΡΑΚΗ 25 Οκτ 2020 | 21:19

Κορονοϊός: 67 κρούσματα στη ΒΙΑΛ στη Χίο – Σε καραντίνα η δομή μέχρι νεωτέρας

Η δομή θα παραμείνει σε υγειονομικό αποκλεισμό για όσο διάστημα κρίνουν οι ειδικοί. Η αστυνομία θα περιφρουρήσει την δομή, καθώς δεν έχει εξωτερική περίφραξη".

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΘΛΙΨΗ 25 Οκτ 2020 | 20:46

Τραγωδία στην Αμαλιάδα: Θρήνος στην κηδεία της 23χρονης φοιτήτριας - Τραγική φιγούρα ο πατέρας [Βίντεο]

Συγκλονιστικές εικόνες στην κηδεία της 23χρονης φοιτήτριας στην Αμαλιάδα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 25 Οκτ 2020 | 18:59

Κορονοϊός: Άσχημα νέα για την Αττική με 227 νέα κρούσματα σήμερα - 181 στη Θεσσαλονίκη, 49 στις Σέρρες

Εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού παραμένει η Αττική που είναι και πάλι πρώτη σε κρούσματα - Ανησυχία για Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Όλος ο χάρτης της διασποράς

25 Οκτ 2020 | 18:54

Κορονοϊός: 658 rapid τεστ έξω από το Μετρό του Αγ.Ιωάννη - 15 θετικά δείγματα με μέση ηλικία τα 29 έτη

Σε 658 ελέγχους βρέθηκαν 15 θετικά δείγματα από τα οποία 11 αφορούν σε Έλληνες και τέσσερα σε αλλοδαπούς.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 25 Οκτ 2020 | 18:30

Κορονοϊός: 790 νέα κρούσματα σήμερα - 10 θάνατοι και 84 διασωληνωμένοι

Για τα καλά έχει μπει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού η χώρα. 574 οι νεκροί συνολικά

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΩΠΙ 25 Οκτ 2020 | 18:02

Εξαφάνιση 19χρονης: Κανένα ίχνος της Άρτεμης για ένατη μέρα - Η έκκληση του αδερφού της

Δύσκολες ώρες για την οικογένεια της 19χρονης Άρτεμης - "Φύλλο και φτερό" από τις Αρχές τα social media της κοπέλας.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 25 Οκτ 2020 | 17:36

Πέθανε από κορoνοϊό ο πρώην δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης - Είχε χάσει τη μητέρα του από covid-19

Ο Χρήστος Βλαχογιάννης είχε χάσει τη μητέρα του στις αρχές Αυγούστου από κορονοϊό.

ΒΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ 25 Οκτ 2020 | 16:57

Κορονοϊός: Πάνω από 26.000 έλεγχοι στην Αττική το Σάββατο - Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και λουκέτα σε καταστήματα

Σε 26.521 ελέγχους βεβαιώθηκαν 543 για μη χρήση μάσκας, μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και για περιορισμό κίνησης.

25 Οκτ 2020 | 15:56

Χάος και συνωστισμός στο αεροδρόμιο της Ρόδου - Εικόνες και βίντεο κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Το Σάββατο στο αεροδρόμιο είχαν δημιουργηθεί απίστευτες ουρές για ώρες, ενώ επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες σε χώρους χωρίς παράθυρα και χωρίς κλιματισμό.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ 25 Οκτ 2020 | 14:38

Καιρός - Πρόβλεψη Μαρουσάκη: Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία - Πού και πότε θα "χτυπήσει" [βίντεο]

Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες μέρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλάζι, κεραυνούς και θυελλώδεις ανέμους.

25 Οκτ 2020 | 13:55

Σοκ στο Αγρίνιο: Άντρας τραυμάτισε με μαχαίρι μια γυναίκα και την 16χρονη κόρη της

Ο 39χρονος επιτέθηκε και μαχαίρωσε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους δύο γυναίκες σε σπίτι επί του πεζόδρομου.

21 ΕΤΩΝ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ 25 Οκτ 2020 | 12:44

Οικογενειακή τραγωδία στο Πέραμα: Ειδικός φρουρός πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος τον αστυνομικό αδερφό του

Ο 21χρονος περιεργαζόταν το όπλο του, το οποίο νόμιζε ότι ήταν άδειο, αυτό εκπυρσοκρότησε και τραυμάτισε στο κεφάλι τον 25χρονο αδερφό του