Αιγίς: Το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ των 1,76 δισ. ευρώ για πυροπροστασία και νέα αεροσκάφη

Εξοπλιστικό πρόγραμμα "μαμούθ", ύψους 1,76 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ η Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας που συνεδριάζει σήμερα.

Ο "Ιόλαος", προέβλεπε τις αρμοδιότητες καθαρισμού δασικών περιοχών και διάνοιξης οδών πρόσβασης, η "Μήδεια" (χιονιάς) ανέδειξε τις παθογένειες και τις αδυναμίες των αρμόδιων φορέων να ανταπεξέλθουν και οι "Δρυάδες" έρχονται να… καθαρίσουν τα επικίνδυνα "φυτίλια" εκδήλωσης πυρκαγιών σε 18 χαρακτηρισμένες "κόκκινες" περιοχές της Αττικής και συνολικά 31 σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για δυσάρεστες επισημάνσεις που έγιναν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα την αντιπυρική περίοδο 2021, από τον υπουργό Προστασία του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Στο μεταξύ εξοπλιστικό πρόγραμμα "μαμούθ", ύψους 1,76 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ η Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας που συνεδριάζει σήμερα με αποκλειστικό θέμα την έγκριση του. Πρόκειται για το "ΑΙΓΙΣ", το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης εξοπλισμού για μη στρατιωτική χρήση. Αγορά αεροσκαφών Air Tractor Fire Boss, αντικατάσταση των παλαιότερης γενιάς Petzetel, απόκτηση νέων Canadair, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις συνολικά 39 προγραμματισμένες δράσεις του προγράμματος το οποίο χωρίζεται σε 4 άξονες και 7 κατηγορίες παρεμβάσεων.

Η σχετική εισήγηση περιλαμβάνει την αγορά 8 νέων αεροσκαφών τύπου Canadair, CL-515, με τα δύο από αυτά να τελούν υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (RescEU). Το κόστος για την αγορά των υπόλοιπων 6 Canadair υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 330 εκατ. ευρώ. Εάν το σχέδιο αγοράς των 8 νέων αεροσκαφών αποσπάσει την έγκριση του ΚΥΣΕΑ το πρώτο CL 515 θα παραδοθεί το 2025. Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό του στόλου των επτά CL 415 και την αναβάθμισή τους σε νέου τύπου CL 515.

Διαβάστε Επίσης

Το κόστος υπολογίζεται στα 33 εκατ. ευρώ. Η κατασκευάστρια εταιρεία φέρεται να έχει διευκρινίσει ότι είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αναβάθμιση δύο αεροσκαφών ανά εξάμηνο. Πλην των Canadair στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί και η προμήθεια συνολικά 36 ελαφρού τύπου πυροσβεστικών αεροσκαφών (AirTractors). Το κόστος προμήθειας για καθένα απ’ αυτά υπολογίζεται στα 2.7 εκατ. ευρώ δίχως να συνυπολογίζεται το κόστος συντήρησής τους.

"Επιτέλους, όλα αυτά που κατά καιρούς συζητάγαμε έχουν ολοκληρωθεί οι αιτιολογικές εκθέσεις, έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά δελτία, έχουν προχωρήσει όλες οι διαπραγματεύσεις. Η χώρα αποκτά ολοκληρωμένο Εθνικό μηχανισμό αντιμετώπισης κινδύνων", ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προαναγγέλλοντας την δρομολόγηση των παρεμβάσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα την αντιπυρική περίοδο 2021. "Θα παραμείνουμε όλο αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα "άγρυπνοι φρουροί" εκτελώντας το καθήκον μας ενόψει της διαχείρισης κρίσεως που έχουμε μπροστά μας", δήλωσε με τη σειρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Με βάση τον φετινό σχεδιασμό συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη αναμένεται να επιχειρήσουν το καλοκαίρι πάνω από την ελληνική επικράτεια την οποία καλύπτουν 25 βάσεις. Στον Αττικό ουρανό, πρόκειται να απλωθεί ένα εναέριο "δίχτυ" πυροπροστασίας από τα 6 μισθωμένα αεροσκάφη Air Tractor Fire Boss, που θα επιτηρούν κατά τη διάρκεια της ημέρας πάνω από τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα θα χωριστούν σε 3 ζεύγη και θα εγκατασταθούν σε Τατόι, Ανδραβίδα και Αγχίαλο. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στην Νοτιοανατολική Αττική, όπου αναμένεται να ενεργοποιηθεί ανενεργό αεροδρόμιο στο Κοτρώνι της Νέας Μάκρης στο οποίο θα εγκατασταθεί ελικόπτερο βαρέως τύπου. Το ίδιο θα συμβεί και στη Βόρεια Ελλάδα, με ελικόπτερο Erickson να επιτηρεί για πρώτη φορά δίνοντας έμφαση σε Σέιχ Σου και Χαλκιδική. Την Παρασκευή αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα και το αμφίβιο μεσαίου τύπου αεροσκάφος Beriev, χωρητικότητας 12 τόνων νερού, ένα από τα νέα όπλα της Πολιτικής Προστασίας. Με στόχο τη συντόμευση του κύκλου ρίψεων ελικοπτέρων, βάση του φετινού σχεδιασμού, τοποθετούνται σε 13 θέσεις διπλές υδατοδεξαμενές 40 χιλιάδων λίτρων σε περιοχές όπως η Αττική, η Αρκαδία, η Ηλεία, η Ευρυτανία, η Λάρισα, τα Ιωάννινα και η Πέλλα.

Όσον αφορά την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έχουν προσληφθεί 2.500 εποχικοί πυροσβέστες, με τους περισσότερους να έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία. Παράλληλα τα δασικά περίπολα για άμεση απόκριση σε εκδήλωση πυρκαγιάς έχουν αυξηθεί από 764 σε 820, ενώ φέτος πρόκειται να λειτουργήσουν και τα 80 εποχικά κλιμάκια, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει σε Χαλκιδική, Εύβοια και Πελοπόννησο.

"Πριν από ένα μήνα περίπου πετάξαμε με τον κύριο Χαρδαλιά, την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και το Γενικό Γραμματέα πάνω από την Αττική και είδαμε με τρόμο τι ακριβώς συμβαίνει και τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν πάρουμε μέτρα. Μπορούν να συμβούν νέες τραγωδίες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προειδοποιώντας για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων πυροπροστασίας. Εργασίες καθαρισμών, συντήρηση και διάνοιξη δρόμων πρόσβασης για το οχήματα πυρόσβεσης, αλλά και τα υπόλοιπα έργα που προβλέπονται από την επιχείρηση "Δρυάδες" συνεχίζουν να προχωρούν τόσο στις 18 χαρακτηρισμένες "κόκκινες" περιοχές της Αττικής, όσο και σε αυτές που προστέθηκαν πρόσφατα στη λίστα με τις επικίνδυνες τοποθεσίες για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Πρόκειται για το Τατόι, τον Υμηττός και την Ιπποκράτειο Πολιτεία στην Αττική, αλλά και την Αρχαία Ολυμπία, το Σέιχ Σου και την Χαλκιδική. "Το Τατόι είχε να καθαριστεί 20 χρόνια. Στο Σέιχ Σου, τη συζήτηση αυτή την παρακολουθώ από το 2017. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι με μια επιστολή ‘πετάμε το μπαλάκι’, πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι με δελτία τύπου και ανακοινώσεις λύνουμε το πρόβλημα και να σκύψουμε όλοι τα κεφάλια, να συνεργαστούμε και να φέρουμε αποτελέσματα", επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε Επίσης

Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις οι κ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς διευκρίνισαν ότι το κόστος για τις μισθώσεις εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης είναι φέτος 17% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι, με βασικό κριτήριό τους την βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας του μηχανισμού και η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Προαναγγέλθηκε επίσης ότι στο πρόγραμμα "Αιγίς" περιλαμβάνεται και η προμήθεια 900 νέων πυροσβεστικών οχημάτων προς αντικατάσταση του "γερασμένου" πυροσβεστικού στόλου ύψους πάνω από 160 εκατ. ευρώ αλλά και μηχανημάτων έργου για τους εμπλεκόμενους φορείς, ύψους 102 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τον μελλοντικό σχεδιασμό, όπως προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διυπουργικής της Πολιτικής Προστασίας, πρόκειται να εγκριθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ", ύψους 1,76 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της πυροπροστασίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί κατά 595 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 408 εκατομμύρια θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και 757 από το ειδικό ΕΣΠΑ της Πολιτικής Προστασίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΖΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 26 Ιουλ 2021 | 11:18

Στη Μύκονο ο Χρυσοχοϊδης: Στο επίκεντρο η αστυνόμευση

Το θέμα της αστυνόμευσης στη Μύκονο και η περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών είναι στο επίκεντρο της επίσκεψης Χρυσοχοϊδη.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 25 Ιουλ 2021 | 17:48

Κορονοϊός: 491 κρούσματα στην Αττική - 195 στην Κρήτη, 193 στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζει την επέλασή της στην Κρήτη η μετάλλαξη Δέλτα - Σταθερή η κατάσταση με τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 24 Ιουλ 2021 | 17:53

Κορονοϊός: 985 κρούσματα στην Αττική - 259 στην Κρήτη, 245 στη Θεσσαλονίκη

Σταθεροποιείται ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, μεγάλη ανησυχία για τη διασπορά στην Κρήτη

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 23 Ιουλ 2021 | 18:31

Κορονοϊός: Μόνιμος "κάτοικος" στην Αττική με 1.102 νέα κρούσματα - Στο "κόκκινο" Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Σταθερά τετραψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων στην Αττική - Συναγερμός για Θεσσαλονίκη και τις τρεις Περιφέρειες της Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 22 Ιουλ 2021 | 18:00

Επίσημο: Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε τουρισμό και εστίαση

Τα μέτρα στη Μύκονο θα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα "και βλέπουμε" - Αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 40 έως 60 ετών, "καμπανάκι" από Παπαευαγγέλου για τους ανεμβολίαστους νέους

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 22 Ιουλ 2021 | 17:48

Κορονοϊός: 1.066 νέα κρούσματα στην Αττική - Στο "κόκκινο" η Κρήτη που ξεπέρασε τη Θεσσαλονίκη

Στα ύψη και πάλι τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική - "Βράζει" η Κρήτη - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Ιουλ 2021 | 18:07

Κορονοϊός: 1.266 νέα κρούσματα στην Αττική και 236 στη Θεσσαλονίκη - Στα ύψη η Κρήτη, ανησυχία για Αχαΐα και Κορινθία

Στα ύψη τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική για άλλη μία μέρα - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Ιουλ 2021 | 18:21

Κορονοϊός: Ίλιγγος με 1.607 νέα κρούσματα στην Αττική και 254 στη Θεσσαλονίκη - "Βράζει" η Κρήτη

Αυξητικές τάσεις στα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική - "Κοκκινίζουν" Ηράκλειο και Ρέθυμνο στην Κρήτη - Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 8 ΤΟ ΠΡΩΙ 20 Ιουλ 2021 | 08:14

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Θήβα - Έγινε αισθητός και στην Αττική - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Αισθητός και στην Αττική έγινε ο σεισμός 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Θήβα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ 19 Ιουλ 2021 | 19:27

Meteo: Πού θα "χτυπήσει" η ψυχρή λίμνη την Τρίτη - Ο καιρός στην Αττική

Βροχές και καταιγίδες και την Τρίτη σε μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το meteo.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Ιουλ 2021 | 17:40

Κορονοϊός: Ανησυχία για τα 720 νέα κρούσματα στην Αττική και τα 123 στη Θεσσαλονίκη - Στο "κόκκινο" το Ηράκλειο

Αυξημένα τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 19 Ιουλ 2021 | 10:19

Θωμαΐδης: Αύξηση 170% στα λύματα της Αττικής - 130 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, από την αύξηση του ιικού φορτίου θα προκύψει ρυθμός κρουσμάτων της τάξης των 1.500 την ημέρα στην Αττική.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 18 Ιουλ 2021 | 18:15

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" παραμένει η Αττική με 610 κρούσματα, 206 στην Κρήτη, 39 στη Μύκονο

Στο Λεκανοπέδιο την Κυριακή καταγράφησαν 610 νέα κρούσματα. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 112. Στη Μύκονο, που τελεί υπό μερικό lockdown είχαν 39 κρούσματα