Καλά νέα από Μαγιορκίνη: Φέτος θα κάνουμε διακοπές - Μεγάλη ύφεση της πανδημίας το καλοκαίρι

"Με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας" ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μαγιορκίνης

"Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας. Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Ίσως από τον Μάιο και μετά".

Η αισιόδοξη εκτίμηση ανήκει στον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος.

"Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα. Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης", λέει χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης απαντά, μεταξύ άλλων, στο πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, τι προβλέπεται για τα εμβόλια που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ιστορικό, ή παρενέργειες σε όσες-ους έχουν κάνει αισθητικές μικροεπεμβάσεις στο πρόσωπο, κατά πόσον μπορούν οι επιστήμονες να "μπερδέψουν" τα εμβόλια, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις είναι τελικά εφικτό να αλλάξει το μεσοδιάστημα των δύο δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά η συνέντευξη Μαγιορκίνη στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου "104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ"

- Πόσο ανησυχητικές είναι οι εικόνες των Φώτων στις εκκλησίες για την εξέλιξη της πανδημίας;

Ο συνωστισμός οποτεδήποτε και αν συμβαίνει μπορεί να προκαλέσει απότομη μεταβολή στη μετάδοση. Τέτοια περιστατικά θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της πανδημίας, που αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης.

Πώς μπορεί να είναι σε φάση βελτίωσης μετά τα πάρτι των εορτών, το συνωστισμό στις πλατείες, αλλά και την πολυκοσμία στις εκκλησίες την περασμένη Τετάρτη; Τα λύματα άλλωστε, τουλάχιστον στην Αττική, δείχνουν ανοδικές τάσεις για την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι εικόνες που έχουμε από τα λύματα αυτή τη στιγμή είναι στο πλαίσιο της στατιστικής διακύμανσης. Εγώ είμαι ακόμη επιφυλακτικός. Υπάρχει μία πιθανότητα να δούμε άνοδο την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο μέχρι στιγμής η πορεία ήταν συρρίκνωση και σταθεροποίηση. Επειδή η επιδημία αυτή έχει δείξει ότι μπορεί να είναι απρόβλεπτη, θα πρέπει να κρατάμε και μικρό καλάθι, όσον αφορά τις πιο μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

Σε ποιο κύμα της πανδημίας βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Αναμένεται τρίτο κύμα;

Σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος, δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις για αύξηση, οπότε τρίτο κύμα προς το παρόν δεν βλέπουμε.

Ποια είναι η εκτίμηση σας για την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων με την αναμενόμενη μείωση της θερμοκρασίας, τον λιγότερο αερισμό των κλειστών χώρων κλπ.

Η περαιτέρω πορεία θα κριθεί από την κινητικότητα των επόμενων ημερών. Ωστόσο το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση που είδαμε μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να είμαστε αισιόδοξοι και να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναι αλλά θα συνεχίσουμε κλειδωμένοι μέχρι να ανοίξει ο καιρός; Θα πάμε σε lockdown "ακορντεόν"; Πόσο ακόμα θα στέλνουμε sms;

Είναι δύσκολο να κάνουμε εκτίμηση για το πότε θα σταματήσει το sms. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα θέλαμε να δούμε και άλλη βελτίωση, αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο και θέλουμε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των γιορτών.

Εκτός όμως από τις γιορτές έχουμε ήδη πίσω μας ένα δίμηνο lockdown και τα νούμερα δεν είναι εκεί που θέλετε και θέλουμε όλοι. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Δεν είναι πιθανό να δούμε τα νούμερα που βλέπαμε το καλοκαίρι, σύντομα. Είμαστε σε μία φάση συρρίκνωσης, αλλά θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η φάση σε συνδυασμό με το ΕΣΥ. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και ο αριθμός των θανάτων που βαίνει προς συρρίκνωση, αλλά και των διασωληνώσεων που και αυτός βαίνει προς συρρίκνωση, αλλά πιο αργά απ΄ ότι θα θέλαμε.

Γιατί έκλεισαν όλα ξαφνικά. Υπήρξε αύξηση κρουσμάτων 8-9% από το click away, όπως ακούστηκε;

Δεν έχω κάποια τέτοια εκτίμηση στα χέρια μου, δεν την έχω δει, αλλά δεν αποκλείεται και να υπάρχει. Ωστόσο δεν ξέρω ποια θα ήταν η στατιστική σημαντικότητα, γιατί το 8-9% θα ήταν ένα πολύ μικρό νούμερο. Το κλείσιμο έγινε προληπτικά, γιατί υπήρχαν ενδείξεις για αύξηση της κινητικότητας μέσα στις γιορτές, κι επειδή θέλαμε να προτεραιοποιηθεί το άνοιγμα των σχολείων έγινε το κλείσιμο χωρίς να έχουμε σαφή στοιχεία αύξησης της μετάδοσης.

Εμβόλια και μεταλλάξεις

Πότε υπολογίζετε, βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, μιας και βλέπουμε ότι σε όλο τον κόσμο οι εμβολιασμοί γίνονται με καθυστερήσεις, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό; Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου έχει ήδη μιλήσει για παγκόσμια έλλειψη παραγωγικής ικανότητας.

Η παραγωγή δεν έχει φτάσει ακόμη στα επίπεδα που θα θέλαμε, για να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, εντός του έτους. Το πακέτο των εμβολίων που έχει κλείσει η ΕΕ είναι ένα πολύ καλό πακέτο, παρόλα αυτά η παραγωγή του ακόμα καθυστερεί. Θεωρώ ότι υπάρχει η πιθανότητα να βελτιωθεί η κατάσταση προς τα μέσα Φεβρουαρίου, γιατί περιμένουμε το εμβόλιο της Johnson&Johnson, που θα είναι μονοδοσικό. Και εάν και εφόσον έχει καλά αποτελέσματα, θα μπορέσει να επιταχύνει πολύ περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη. Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί για όλο τον πληθυσμό, πριν το καλοκαίρι.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ανέφερε ότι το εμβόλιο της Μoderna μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες σε άτομα που έχουν ενέσιμα υλικά γεμίσματος στο πρόσωπο και μάλιστα γιατρός του FDA έχει αναφέρει 3 τέτοια περιστατικά. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει για τον κόσμο και κυρίως τις γυναίκες που έχουν τέτοια υλικά στο πρόσωπο τους.

Οι παρενέργειες είναι παροδικές. Όσοι έχουν κάνει αισθητικές μικροεπεμβάσεις θα πρέπει να συζητάνε με τους ιατρούς τους για να κατανοήσουν τις πιθανές αλληλεπιδράσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τα υπέρ του εμβολιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάσαμε ότι ήδη έχουν αρχίσει κλινικές μελέτες για τις αλλεργίες που προκαλεί το εμβόλιο των Pfizer/Biontech. Τι αναμένουμε από αυτές.

Το προφίλ αλλεργίας που έχουν τα εμβόλια δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ. Μιλάμε για ελάχιστα περισσότερα άτομα σε σχέση με το εμβόλιο της γρίπης. Να επισημάνω ότι όλα τα εμβόλια έχουν την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης. Κι εδώ μιλάμε για δέκα άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Και λιγότερα από τα μισά κάνουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Πρόκειται για πολύ σπάνιες παρενέργειες με την πλειονότητα αυτών να παρουσιάζεται σε άτομα που ήδη έχουν ιστορικό αλλεργίας. Οι κλινικές μελέτες θέλουν να δείξουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προφίλ αλλεργίας, ώστε να μπορεί να καλυφθεί ο κόσμος με ιστορικό αλλεργίας. Άρα είναι μελέτες που στην ουσία θα βελτιώσουν την αντιμετώπιση αυτού του πληθυσμού, ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις και τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθούνται για αυτούς τους ανθρώπους.

Μεταλλαγμένο στέλεχος του covid, το οποίο μάλιστα λέγεται ότι είναι πιο μεταδοτικό, μας ήρθε από Αγγλία, μάθαμε την Κυριακή . Ο ΠΟΥ χτύπησε καμπανάκι προχθές, και σύμφωνα με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Χανς Κλούγκε, η μετάλλαξη αυτή απειλεί να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας. Τι σημαίνει αυτό για μας εδώ; Και πώς επηρεάζεται η δραστικότητα των εμβολίων εν γένει;

Φαίνεται ότι έχει ελαφρά αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με τα άλλα στελέχη, χωρίς αυτό να έχει αποδειχτεί ή να έχει κλειδώσει 100%, γιατί χρειάζεται καιρός για να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν φαίνεται να έχει αυξημένη θνησιμότητα ή νοσηρότητα. Και δεν φαίνεται ότι ξεφεύγει από το εμβόλιο. Εάν όντως επαληθευθεί ότι έχει αυξημένη μετάδοση, σε σχέση με τα άλλα στελέχη, αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι να αυξηθεί το ποσοστό των ατόμων που θα πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε να επιτύχουμε αυτό που λέμε ανοσία της αγέλης, το οποίο είναι και εφικτό και επιθυμητό.

Μπορεί κάποιος ασυμπωματικός να παρουσιάσει υπεραντίδραση; Που σημαίνει μήπως πριν το εμβόλιο θα έπρεπε να κάνουμε ράπιντ τεστ;

Δεν το έχουμε δει αυτό σε κανένα εμβολιασμό, κανενός παθογόνου. Δεν έχουμε δει δηλαδή κάποιον που έχει γρίπη να κάνει υπεραντίδραση. Δεν προβλέπεται και δεν είναι λογικό να συμβεί. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ελέγχεται κάποιος αν είναι ασυμπτωματικός φορέας για να κάνει το εμβόλιο.

Γνωρίζετε αν λόγω της έλλειψης ποσοτήτων κάποιων εμβολίων υπάρχει περίπτωση να "μπερδέψουμε" αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω την έκφραση, τα εμβόλια; Π.χ. η πρώτη δόση να γίνει από το άλφα εμβόλιο και η δεύτερη δόση από το βήτα; Γίνεται μία τέτοια συζήτηση τις τελευταίες μέρες.

Το να μπορείς να αντικαταστήσεις μία δόση εμβολίου από ένα πολυδοσικό σχήμα, εάν και εφόσον δεν υπάρχει της ίδιας εταιρείας, προβλέπεται απ όλα τα βιβλία ανοσοποίησης, για όλα τα εμβόλια. Για παράδειγμα το εμβόλιο της λύσσας που είναι πέντε δόσεις, εάν έχουν γίνει οι 4 και δεν βρίσκεται η πέμπτη λόγω έλλειψης, μπορεί να γίνει από άλλη εταιρεία που έχει τον ίδιο στόχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς κρίνετε την απόφαση του Ην. Βασιλείου για καθυστέρηση της 2ης δόσης των εμβολίων 2-3 μήνες, προκειμένου να καλύψει ταχύτερα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού με την 1η δόση; Kαι παρά το γεγονός ότι η σύσταση του ΠΟΥ είναι έως έξι εβδομάδες τουλάχιστον για το εμβόλιο των Pfizer/Βiontech, για το οποίο η Biontech έχει επισημάνει ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα δεν είναι εγγυημένη αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση;

Η αγγλική σχολή ανοσοποίησης έχει πολύ μεγάλο παρελθόν και τα εμβόλια γενικά είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία. Δεν είναι φάρμακα και δεν χρειάζονται πάντα όλες τις κλινικές μελέτες, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Οι βασικές αρχές ανοσοποίησης λένε ότι εάν και εφόσον καθυστερήσει μία δόση, τότε μπορείς να συνεχίσεις το σχήμα οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Και αυτό ισχύει για όλα τα εμβόλια. Και είναι και στις συστάσεις του ΠΟΥ για διακοπή εμβολιασμού, αλλά και στις συστάσεις όλων των εταιρειών. Το δεύτερο στοιχείο που νομίζω ότι αξιοποιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι από τη 12η μέρα όλες οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι ο κόσμος είχε επαρκή ανοσοποίηση. Εγώ νομίζω ότι είναι σωστή για το Ηνωμένο Βασίλειο απόφαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί παντού.

Γιατί; Αφού το ίδιο εμβόλιο είναι. Τι αλλάζει πληθυσμιακά και δεν μπορεί πχ να εφαρμοστεί στη Γαλλία;

Γενικά οι αρχές εμβολιασμού εξαρτώνται από τον πληθυσμό στον οποίο αναφερόμαστε, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει κάθε μία επιδημία. Στην Αγγλία υπάρχει μία πολύ βαριά επιδημία αυτή τη στιγμή και είναι σε δεινή θέση. Ως εκ τούτου και η απόφαση βασίζεται σε αυτό.

Πως θα είναι το φετινό καλοκαίρι

Πέρσι τον Μάιο σε συνέντευξη μας για το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχατε κάνει μία σωστή πρόβλεψη ότι τέλος του έτους θα έχουμε εμβόλιο. Θέλω λοιπόν να μου πείτε τώρα ποια είναι η εκτίμησή σας για το φετινό καλοκαίρι. Που θα βρίσκονται τα πράγματα; Πότε θα ξεμπερδεύουμε με αυτή την ιστορία και πότε θα πετάξουμε τις μάσκες τελικά;

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού κι εννοώ 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας. Συγχρόνως με το άνοιγμα του καιρού θα πέσει και η μετάδοση και θα δούμε ίσως και μηδενισμό σε κάποιες χώρες. Ακόμη και αν δεν δούμε μηδενισμό στη δική μας χώρα, έχουμε καλή πιθανότητα να διατηρήσουμε την επιδημία σε πολύ μεγάλη ύφεση. Θεωρώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, αφήνοντας μία μικρή πιθανότητα πάντα, γιατί οι ιοί μπορούν να μας εκπλήξουν, αν ένα στέλεχος διαφύγει του εμβολίου. Αυτό δεν το θεωρώ πολύ πιθανό. Είναι ένα σενάριο που συζητείται αρκετά, αλλά νομίζω ότι έχει μία πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί, λιγότερο από 5%.

Και τα μέτρα ατομικής προστασίας πότε θα τα ξεφορτωθούμε τελείως;

Νομίζω ότι όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Θεωρώ ότι από το Μάιο και μετά ίσως να τα ξεφορτωθούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαν ιολόγος θεωρείτε ότι αυτή θα είναι η τελευταία πανδημία που θα δουν οι εν ζωή γενιές ή σηματοδοτεί και τον ερχομό άλλων;

Οι πανδημίες είναι σαν τους σεισμούς. Έρχονται και φεύγουν κάθε μερικά χρόνια. Θεωρώ ότι θα έχουμε και άλλες πανδημίες, γιατί ο κόσμος πλέον είναι ένα παγκόσμιο χωριό. Αυτό που έχει αλλάξει σίγουρα, είναι ότι μπορούμε πια να τις αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά και πιο έγκαιρα, με τη δημιουργία εμβολίων σε μικρό χρονικό διάστημα. Και αυτό είναι μία πρόοδος πάνω στην οποία πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω, ώστε να μπορούμε να έχουμε εμβόλια, πολύ γρήγορα και για τις επερχόμενες πανδημίες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 21 Ιαν 2021 | 22:38

ΗΠΑ: Σε καραντίνα όσοι επιβάτες φτάνουν στη χώρα - Απαισιόδοξες δηλώσεις από τον Μπάιντεν

"Η διανομή των εμβολίων είναι μια οικτρή αποτυχία μέχρι στιγμής" είπε ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Ιαν 2021 | 21:25
1.290 ΝΕΚΡΟΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 24 ΩΡΕΣ 21 Ιαν 2021 | 19:57

Λονδίνο: Λεωφορεία μετατρέπονται σε ασθενοφόρα για ασθενείς με κορονοϊό

Λεωφορεία της γραμμής επιστρατεύονται για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο βάρος που υφίσταται το σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 21 Ιαν 2021 | 18:47

Κορονοϊός: Στις 27 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός στο Καστελόριζο - Το πλάνο για τη νησιωτική Ελλάδα

Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα γίνει στο Καστελόριζο στις 27 Ιανουαρίου

ΣΤΙΣ 6:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 21 Ιαν 2021 | 18:42

Εμβολιασμοί: Ανοίγουν αύριο τα ραντεβού για την ηλιακή ομάδα 80 - 84 ετών - Τι είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Tο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έφτασε στο 1,13 % καθώς έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΕΣΩ FACEBOOK 21 Ιαν 2021 | 18:22
ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΙΚΙΛΙΑ - ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 18:03

Κορονοϊός - Κικίλιας: 5.881 ενεργά κρούσματα στη χώρα, τα 2.304 στην Αττική

Από αύριο θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες από 80 έως 84 ετών - Αυτό είναι το σχέδιο εμβολιασμού στα νησιά

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 21 Ιαν 2021 | 17:42

Κορονοϊός: 509 νέα κρούσματα σήμερα - 25 θάνατοι και 293 διασωληνωμένοι

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, 5.570 συμπολίτες μας συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ 21 Ιαν 2021 | 16:19

Χανιά: Ηλικιωμένος 106 ετών, ο πρώτος που εμβολιάσθηκε στο δημοτικό γηροκομείο [Βίντεο]

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στο Γηροκομείο Χανίων με ένα ηλικιωμένο 106 ετών

ΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΗΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 16:19

Καλά νέα από την Capital Economics: Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι πιο έντονη από ό,τι σε άλλες χώρες

Η Ελλάδα η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από ότι άλλες χώρες, από τη διάθεση των εμβολίων.

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΑ 21 Ιαν 2021 | 15:20

Κορονοϊός: Η απίστευτη ατάκα 93χρονου κατά τον εμβολιασμό - "Πέρασα πολέμους και Χούντα το εμβόλιο θα φοβηθώ;"

Τι απάντησε 93χρονος στα Χανιά όταν ρωτήθηκε αν φοβάται το εμβόλιο για τον κορονοϊό

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ 21 Ιαν 2021 | 15:01

Ολοκληρώθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Ανησυχία για τη μη τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση του φοιτητικού συλλαλητηρίου

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 21 Ιαν 2021 | 14:10

Κορονοϊός: 52 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα από την αρχή της πανδημίας - Εχουν εμβολιαστεί 900 αστυνομικοί

Από την πρώτη καραντίνα μέχρι και το τέλος του 2020 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 52 εκατ. ευρώ για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.