Αιχμές σε κυβέρνηση- δικαιοσύνη από 2 πρώην προέδρους του ΔΣΑ

Εγκαλούν τις κυβερνήσεις γενικώς και την σημερινή ειδικώς ότι«έχει καταστήσει ρυθμιστή των αποφάσεών της τη Δικαιοσύνη».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αιχμές σε κυβέρνηση- δικαιοσύνη από 2 πρώην προέδρους του ΔΣΑ

Με νέα κοινή τους παρέμβαση οι πρώην πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος αναφέρονται στην διαδικασία προαγωγής των ανωτάτων δικαστών αφήνοντας αιχμές και διατυπώνοντας προτάσεις για περισσότερη διαφάνεια.

Οι δύο πρώην πρόεδροι του μεγαλύτερου επιστημονικού Συλλόγου της χώρας σημειώνουν πως η ρύθμιση για τις επιλογές των δικαστών «επιδέχεται ίσως βελτιώσεις που διασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα (όπως λ.χ. επιλογή προέδρων μόνο μεταξύ αντιπροέδρων που έχουν θητεία ορισμένης διάρκειας, επιλογή από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα)».

Εγκαλούν τις κυβερνήσεις γενικώς και την σημερινή ειδικώς ότι«έχει καταστήσει ρυθμιστή των αποφάσεών της τη Δικαιοσύνη τόσο με πολιτικές επιλογές της (π.χ. τηλεοπτικές άδειες) όσο και με την εμπλοκή στελεχών της σε ποινικές δίκες».

Και επισημαίνουν «Όπως όμως συμβαίνει πάντοτε, υγιείς θεσμοί εκτρέπονται όταν τα πρόσωπα που καλούνται να τους υπηρετήσουν δεν εμφανίζονται αντάξια των περιστάσεων ή υποκύπτουν στη χρόνια ασθένεια της κομματικής ή συμφεροντολογικής αλλοίωσης ύψιστων λειτουργιών».

Στην κατάληξη της δήλωσής του σημειώνουν:

«Για ακόμη μια φορά λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν έχει πρόβλημα θεσμών,τουλάχιστον γραπτά κατοχυρωμένων. Το αν έχει πρόβλημα προσώπων που τους ενσαρκώνουν ή τους υπηρετούν, πρέπει να το αναλογιστούμε κάθε φορά που καλούμαστε να τα επιλέξουμε».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης των κ.κ. Παξινού και Αδαμόπουλου έχει ως εξής:

«Η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων αποτελεί σημείο τομής περισσότερων αξιολογήσεων συνταγματικής περιωπής. Από τη μία πλευρά, καλείται να αποτυπώσει εύγλωττα τη λαϊκή κυριαρχία ως βασική οργανωτική αρχή του πολιτεύματος, δικαιώνοντας την επιταγή ότι και οι τρεις εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται υπέρ αυτού.

Από την άλλη πλευρά, ακριβώς επειδή υπηρετεί τέτοιες αξιώσεις δημοκρατικής νομιμοποίησης, μοιραία ενσωματώνει διασταύρωση και με άλλες λειτουργίες, την εκτελεστική ή/και τη νομοθετική, ανάλογα με τη συνταγματική παράδοση κάθε Κράτους.

Η στάθμιση που επιχειρεί η παράγραφος 5 του άρθρου 90 του Συντάγματος καταλείπει τη σχετική αρμοδιότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο και έχει έτσι την καθοριστική ουσιαστική κρίση. Ο Ν. 3841/2010 εισήγαγε μάλιστα και προηγούμενη (απλή) γνωμοδοτική διαδικασία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, μη δεσμευτική για τον εισηγούμενο υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία και δέχθηκε αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας (βλ. σχετικά ΟλΣτΕ 142/2012).

Η ρύθμιση δεν είναι άμοιρη δικαιοπολιτικής κριτικής και επιδέχεται ίσως βελτιώσεις που διασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα (όπως λ.χ. επιλογή προέδρων μόνο μεταξύ αντιπροέδρων που έχουν θητεία ορισμένης διάρκειας, επιλογή από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα). Δεν είναι, ωστόσο, καινοφανής και σε καμία περίπτωση δεν αφίσταται από την παγιωμένη συνταγματική πρακτική του ηπειρωτικού νομικού χώρου.

Άδικα λοιπόν η κοινή γνώμη σχηματίζει την πεποίθηση ότι πρόκειται για θεσμοθετημένη μορφή «διαπλοκής» που διαιωνίζει την αλληλεξάρτηση πολιτικής και Δικαιοσύνης. Πρόκειται, αντιθέτως, για ενσυνείδητη και σταθμισμένη ad hoc κάμψη (λείανση) της διάκρισης των λειτουργιών από τον ίδιο το συντακτικό νομοθέτη, που μάλιστα καταλείπει την εξειδίκευση της διαδικασίας σε «οργανικό» του Συντάγματος νόμο.

Όπως όμως συμβαίνει πάντοτε, υγιείς θεσμοί εκτρέπονται όταν τα πρόσωπα που καλούνται να τους υπηρετήσουν δεν εμφανίζονται αντάξια των περιστάσεων ή υποκύπτουν στη χρόνια ασθένεια της κομματικής ή συμφεροντολογικής αλλοίωσης ύψιστων λειτουργιών.

Όσοι λοιπόν μέμφονται τις επιλογές μιας Κυβέρνησης (της σημερινής ή οποιασδήποτε άλλης) στην ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων ως δήθεν ένδειξη ή κατάσταση διαπλοκής, ας μην επικαλούνται τη συνταγματική διαδικασία. Οποιαδήποτε διαδικασία έχει θεσμικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Επιπλέον, όσες ασφαλιστικές δικλείδες και να διαθέτει, δεν μπορεί να παρακάμψει τον αστάθμητο παράγοντα της εφαρμογής της στο χρόνο από πρόσωπα ορισμένης παιδείας, κουλτούρας και ηθικής συγκρότησης κάθε φορά.

Ιδιαίτερα σήμερα που η εκτελεστική εξουσία έχει καταστήσει ρυθμιστή των αποφάσεών της τη Δικαιοσύνη τόσο με πολιτικές επιλογές της (π.χ. τηλεοπτικές άδειες) όσο και με την εμπλοκή στελεχών της σε ποινικές δίκες. Οι λεγόμενες «μεγάλες δίκες», που τα τελευταία χρόνια ζει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί, ανάλογα με τη δικαστική κρίση, να «στιγματίζουν» τους εμπλεκόμενους δικαστές με θετική ή αρνητική κρίση κατά την επιλογή τους.

Για ακόμη μια φορά λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν έχει πρόβλημα θεσμών, τουλάχιστον γραπτά κατοχυρωμένων. Το αν έχει πρόβλημα προσώπων που τους ενσαρκώνουν ή τους υπηρετούν, πρέπει να το αναλογιστούμε κάθε φορά που καλούμαστε να τα επιλέξουμε».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ 26 Νοε 2020 | 09:28

Παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown - Άρση σε τρία στάδια από τις 7 Δεκεμβρίου - Ολα τα σενάρια

Καθοριστικός δείκτης για την άρση του lockdown είναι η επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε όλη τη χώρα

"ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ" 26 Νοε 2020 | 09:25

Ηχηρό μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο υπέρ της μάσκας: Να προστατεύσουμε τον άνθρωπο [βίντεο]

Η ανάρτηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου κλείνει με hashtag "Wear a mask" (φοράτε μάσκα).

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ 26 Νοε 2020 | 08:55

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε η παρουσιάστρια και στιχουργός Σάσα Μανέττα - Ποια ήταν

Η Σάσα Μανέττα ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές παρουσίες της ελληνικής τηλεόρασης στα πρώτα ένδοξα χρόνια της.

ΤΡΟΜΕΡΗ ΣΚΗΝΗ 26 Νοε 2020 | 08:53

Βίντεο σοκ από τροχαίο στα Διαβατά: Φλεγόμενη μοτοσυκλέτα κατέληξε πίσω από βυτιοφόρο

Σοκάρει το βίντεο κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, από το τροχαίο στα Διαβατά Θεσσαλονίκης που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ι.Σ. 26 Νοε 2020 | 08:39

Καμπανάκι Εξαδάκτυλου: Αν συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, θα χάνονται ασθενείς με απλά νοσήματα

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι θεωρεί αυτονότητη την παράταση του lockdown ακόμα για δυο εβδομάδες. Κίνδυνος στις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΤΟ "ΣΩΤΗΡΙΑ" 26 Νοε 2020 | 08:36

Γκάγκα: Να τηρούμε "καραντίνα" δύο εβδομάδων μεταξύ συναντήσεων με διαφορετικά πρόσωπα

Όπως σημείωσε η Μίνα Γκάγκα, στις κοντινές επαφές πρέπει να φυλαγόμαστε το ίδιο ανεξαρτήτως από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν – κρύο ή ζέστη.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 26 Νοε 2020 | 08:29

Την Παρασκευή οι πρώτες αποφάσεις για τη χαλάρωση του lockdown - Βατόπουλος: Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων

Όπως είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, "διαφαίνεται επιπέδωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι όμως στην περιφέρεια".

ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΠΤΕΡΥΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 26 Νοε 2020 | 08:13

Ανησυχία στο Κιλκίς: Το 10% του προσωπικού του νοσοκομείου νοσηλεύεται ή είναι σε καραντίνα

Στο Κιλκίς συνολικά 60 άτομα από το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό είτε νοσηλεύονται είτε βρίσκονται σε καραντίνα.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ 26 Νοε 2020 | 08:07

Φονικό στις Σπέτσες: Πώς η γιατρός κατάλαβε ότι δεν είναι ατύχημα

Όπως όλα δείχνουν το φονικό έγινε για κάποιον ανοιχτό λογαριασμό που είχαν από παλαιότερα από υποθέσεις που αφορούσαν τη νυχτερινή ζωή των Σπετσών.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ… ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ 26 Νοε 2020 | 08:00

Και παράνομοι κορονο-οίκοι ανοχής επί κορονοϊού: 26 άτομα εντόπισε η αστυνομία

61 συλλήψεις σε οίκους ανοχής, σε παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, γυμναστήρια που λειτουργούσαν παρά τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 26 Νοε 2020 | 07:58

Ραγδαία αύξηση στα εγκλήματα ενδοοικογειακής βίας: Στοιχεία σοκ για την Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταγραφεί 491 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, έναντι 485 έναν χρόνο πριν.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΛΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. 26 Νοε 2020 | 07:48

Θέμης Σοφός: Παραιτήθηκε από την θέση του αντιπρόεδρου του ΔΣΑ λόγω του κορονο-πάρτι Βερβεσού

Η παραίτηση οφείλεται στην συμπεριφορά των συναδέλφων στο γραφείο του προέδρου του Δ.Σ.Α. που εκθέτει δυσεπανόρθωτα το δικηγορικό σώμα.

ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ 26 Νοε 2020 | 06:28