Follow us

Αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου το νέο Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Ελπίδα"

Αφιερωμένο αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου θα είναι το νέο Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ".

Αφιερωμένο αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου θα είναι το νέο Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ", το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρθηκε χθες στη Βουλή κατά τη διαδικασία ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Το Κέντρο, το οποίο θα λειτουργήσει στο κτίριο που στεγάζει σήμερα την Ογκολογική Μονάδα Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ", θα είναι αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, υπαγόμενο στον Δημόσιο Τομέα, εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας και θα διασυνδέεται λειτουργικά με τα παιδιατρικά νοσοκομεία "Η Αγία Σοφία" και "Π. & Α. Κυριακού".

Σε αυτό μεταφέρονται το τμήμα παιδιατρικής αιματολογίας – ογκολογίας και η μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών από το "Η Αγία Σοφία" και το ογκολογικό τμήμα από το "Π. & Α. Κυριακού".

Σύμφωνα με τον νέο νόμο του υπουργείου Υγείας, το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ" θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

(i) θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλεία και υποστήριξη σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και στις οικογένειές τους,

(ii) θα σχεδιάζει, προγραμματίζει και εκτελεί ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή/και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς φορείς στην Ελλάδα από πλευράς δραστηριότητας και στο εξωτερικό

(iii) θα οργανώνει διεθνείς συναντήσεις, συνδιασκέψεις, συνεδρίες και σεμινάρια στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας σε συνεργασία με άλλους φορείς της ημεδαπής και του εξωτερικού

(iv) θα λειτουργεί δυνητικά ως "Κέντρο Αριστείας" και αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο,του οποίου σκοπός είναι να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες και νοσηλεία σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα, να διαθέτει χώρους αφιερωμένους στην έρευνα για τη θεραπεία των ανωτέρω παθήσεων, να εφαρμόζει νέες μεθόδους και μορφές νοσηλείας και ιατρικής εν γένει περίθαλψης και να υποστηρίζει ψυχολογικά τα πάσχοντα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Γιατί κρίθηκε απαραίτητη η λειτουργία του

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, η Πολιτεία επιχειρείνα ενισχύσει και αναβαθμίσει την υφιστάμενη σήμερα, ως απλή μονάδα, Ογκολογική Μονάδα Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ", στην οποία προσέρχεται για θεραπεία ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών παιδιών και εφήβων, της τάξεως του 80% σε ένα συνολικό αριθμό 300-350 ετησίως.

Στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση, η οποία συνεπάγεται υψηλά ποσοστά ίασης, με τη εφαρμογή των σύγχρονων θεραπειών, η ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων, όπου τα παιδιά / έφηβοι με καρκίνο θα υποστηρίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και στην περίοδο της επανένταξης και η συστηματική ένταξη στο πλαίσια της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών, καθώς η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχιατρικές διαταραχές του παιδικού καρκίνου, ως αποτέλεσμα της απώλειας του φυσιολογικού ρυθμού ζωής, λόγω της νόσου και των παρενεργειών από τη μακρόχρονη θεραπεία.

Επιπλέον, το Ογκολογικό Κέντρο, ως ΝΠΙΔ έχει μεγαλύτερη ευελιξία για:

• Προσέλκυση επιπλέον πόρων που ρητώς επιστρέφουν στις θεραπείες των ασθενών
• Διεθνείς συνεργασίες
• Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού
• Ενίσχυση υλικοτεχνικής υποδομής
• Διοικητικής και οικονομικής ευελιξίας

Από πού θα χρηματοδοτείται

Οι πόροι του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”" είναι:

α) Τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις.
β) Κληρονομίες, κληροδοσίες, δωρεές και επιχορηγήσεις από τρίτους, όπως και οι πρόσοδοι από αυτές. Ειδικά μνημονεύεται ότι την ανακαίνιση ή αναβάθμιση του Κέντρου δύναται να καλύπτει οικονομικά, με τη μορφή δωρεών, και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
γ) Τόκοι από καταθέσεις σε τράπεζες ή άλλους πιστωτικούς οργανισμούς.
δ) Έσοδα από συνέδρια, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις.
ε) Έσοδα από ερευνητικά πρωτόκολλα, καθώς και από άλλες δραστηριότητες, τις οποίες το Κέντρο υλοποιεί για την ιατρική έρευνα.
στ) Έσοδα από την εξυπηρέτηση του προσωπικού, των νοσηλευόμενων και επισκεπτών, όπως εκμετάλλευση ή ενοίκια από κυλικεία, εστιατόριο, ανθοπωλεία και είδη δώρων.
ζ) Έσοδα από την εκποίηση παλαιών μηχανημάτων, επίπλων, σκευών και κάθε είδους άχρηστου υλικού.
η) Η επιχορήγηση από το δημόσιο και κάθε άλλη πρόσθετη επιχορήγηση που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Την εύρυθμη λειτουργία του συνιστώμενου Κέντρου εγγυάται η μεταφορά σε αυτό, του μόνιμου προσωπικού πάσης φύσεως που υπηρετεί στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ" του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών "Η Αγία Σοφία", κατόπιν αιτήσεώς του, η οποία υποβάλλεται από 1ης.7.2023 έως την 31η.7.2023.

Τέλος, κάθε έτος θα γίνεται έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του Κέντρου του προηγούμενου έτους από δύοορκωτούς λογιστές, οι οποίοι ορίζονται από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών μετά από αίτηση του Κέντρου. Η έκθεση του πορίσματος του ελέγχου κοινοποιείται στον εποπτεύοντα Υπουργό σε ένα μήνα από την υποβολή του στο Κέντρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΕΡΤΑΣΗ 28 Μαρ 2023 | 07:29

Πώς ρίχνουμε την αρτηριακή πίεση - Τέσσερις απλές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί

Η αρτηριακή πίεση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 27 Μαρ 2023 | 07:41

Ξεκινούν από σήμερα οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ξεκινούν από σήμερα οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο πλαίσιο του προγράμματος "Σπύρος Δοξιάδης".

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ 25 Μαρ 2023 | 08:09

Φυματίωση: Γιατί χτυπά καμπανάκι ο ΕΟΔΥ - Αυξάνονται τα περιστατικά θανάτου - Τι σημαίνει ότι έχω μολυνθεί

Τι γίνεται με την φυματίωση - Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιστατικών

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ YALE 24 Μαρ 2023 | 07:29

Προσοχή: Η κατανάλωση junk food με λιπαρά και ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλο - Αποκαλυπτική έρευνα του Yale

Τα ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα αλλάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, σύμφωνα με την έρευνα.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 23 Μαρ 2023 | 07:55

Ξεκινούν τον Ιούνιο οι δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους - Ποιοι τις δικαιούνται

Τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης παχυσαρκίας ενηλίκων.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 22 Μαρ 2023 | 07:37

Ανησυχία για τον επικίνδυνο μύκητα Candida auris: Τα συμπτώματα και ποιους απειλεί - Καμπανάκι από CDC

Ο Candida auris είναι μύκητας με μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία που μπορεί να αποβεί μοιραίος εάν προσβάλει ασθενή με ήδη επιβαρυμένη κατάσταση υγείας. Εχει εντοπιστεί και στη χώρα μας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 21 Μαρ 2023 | 08:10

Οι 6 χρυσοί κανόνες της διατροφής του Χάρβαρντ: Πώς μπορεί να γίνει το όπλο για μακροχρόνια και υγιεινή ζωή

Ειδικοί σε θέματα διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard εργάστηκαν για να συντάξουν ένα πρόγραμμα διατροφής για βέλτιστη υγεία.

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ 20 Μαρ 2023 | 07:30

Γρίπη Α και Β: Ποιες είναι οι διαφορές - Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 18 Μαρ 2023 | 08:18

Πειραματικό χάπι επιτυγχάνει πλήρη ύφεση του καρκίνου σε 18 ασθενείς με επιθετική λευχαιμία

Το νέο φάρμακο (revumenib) φαίνεται πως εξάλειψε πλήρως τον καρκίνο στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε μια κλινική μελέτη που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 17 Μαρ 2023 | 07:41

Γιατί το κοινό κρυολόγημα δημιουργεί ανοσία στα μικρά παιδιά έναντι του κορονοϊού

Ισχυρό ανοσοποιητικό από την ηλικία των δύο ετών προκαλεί το κοινό κρυολόγημα ακόμη και έναντι του κορονοϊού.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 14 Μαρ 2023 | 07:38

Τι αλλάζει με το Ογκολογικό Παίδων "Ελπίδα" : Δωρεάν υπηρεσίες σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη & κακοήθη νοσήματα

Το Ογκολογικό Κέντρο, το οποίο όπως ορίζεται θα διασυνδέεται λειτουργικά με τα παιδιατρικά νοσοκομεία "Η Αγία Σοφία" και "Π. & Α. Κυριακού".