Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και τι καλύτερο από το να συνδυάσεις τον καφέ σου με υπέροχα γλυκά που φτιάχνονται με υλικά της εποχής!
Παρακάτω θα βρεις τρεις συνταγές για υπέροχα, λαχταριστά και πανεύκολα γλυκά του φθινοπώρου από τον Ακη Πετρετζίκη.
Ακης Πετρετζίκης: Γλυκιά πίτα κολοκύθας
Συστατικά
6 φύλλα κρούστας για γλυκά
Για τη γέμιση
500 γρ. πουρέ κολοκύθας
400 γρ. γάλα εβαπορέ
2 αβγά
200 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρίφαλο
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
Επιπλέον
80 γρ. βούτυρο, λιωμένο για άλειμμα
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
κανέλα, για το πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μίξερ με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα.
Σε ένα στρογγυλό ταψί 25 εκ. με αποσπώμενη βάση, αρχίζουμε και το στρώνουμε με τα φύλλα κρούστας πασπαλίζοντας βούτυρο πάνω σε κάθε ένα. Τυλίγουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα, ανάμεσα από το φύλλο και τη φόρμα.
Από πάνω βάζουμε τη γέμιση.
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά για να μπορέσουμε να την κόψουμε.
Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Ακης Πετρετζίκης: Κέικ σοκολάτας με αχλάδια
Συστατικά
Για το κέικ
200 γρ. βούτυρο
200 γρ. κουβερτούρα
5 αβγά, μεσαία
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
2 αχλάδια
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. τζίντζερ
βούτυρο, για τη φόρμα
κακάο, για τη φόρμα
Για το crumble
40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
40 γρ. φουντούκια, τριμμένα
40 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει τοποθετούμε ένα μπολ ώστε να δημιουργήσουμε μπεν μαρί. Βάζουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Προσοχή δεν θέλουμε να κάψει το μείγμα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει καλά το μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα από το μπεν μαρί στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ για να ανακατέψουμε το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και κακαωμένη φόρμα 10x35 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τον πυρήνα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κανέλα και το τζίντζερ. Απλώνουμε πάνω από το κέικ και αφήνουμε στην άκρη.
Για το crumble
Προθερμαίνουμε τον φούρνος τους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα τριμμένα φουντούκια, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Απλώνουμε το crumble με τα χέρια μας πάνω από τα αχλάδια και ψήνουμε για 60 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Ακης Πετρετζίκης: Μηλόπιτα
Συστατικά
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. αλάτι
250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
50 γρ. νερό, κρύο
Για τη γέμιση
4 μήλα πράσινα
4 μήλα κόκκινα
100 γρ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1 αβγό, για το άλειμμα
ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, και το αλάτι.
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε στο μπολ. Βάζουμε γάντια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα υλικά (φοράμε γάντια για να μην περνάει η θερμοκρασία από τα χέρια μας στο βούτυρο και λιώσει).
Τέλος, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή εύπλαστου ζυμαριού και να μπορούμε να το πλάσουμε σε μπάλα.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσους δίσκους, τους τυλίγουμε με μεμβράνη, και τους βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να σφίξει το ζυμάρι.
Για τη γέμιση
Κόβουμε το κάθε μήλο σε 12 κυδωνάτες φέτες αφαιρώντας τα σπόρια.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν τα μήλα.
Για τη συναρμολόγηση
Αφαιρούμε τους δίσκους ζύμης από το ψυγείο και τους αφήνουμε για 10-15 λεπτά ώστε να μαλακώσουν λίγο και να μπορούμε να τους ανοίξουμε εύκολα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε τον ένα δίσκο ζύμης σε στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Το μεταφέρουμε με προσοχή στην ταρτιέρα και το πιέζουμε με τα χέρια μας, ώστε να εφάπτεται καλά στον πάτο και τα τοιχώματά της.
Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια των μήλων στη φόρμα.
Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο και το κόβουμε σε λωρίδες πάχους 2 εκ. Δημιουργούμε πλέξη με τις λωρίδες, απλώνοντας τις μισές κάθετα και τις υπόλοιπες οριζόντια καλύπτοντας έτσι τη γέμιση.
Πιέζουμε τις άκρες της βάσης να κολλήσουν με τις λωρίδες. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε με το αυγό τις λωρίδες της ζύμης. Ψήνουμε για μία ώρα στον φούρνο μέχρι να χρυσαφίσουν οι λωρίδες της ζύμης.
Βγάζουμε τη μηλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Έπειτα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη σερβίρουμε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr