Άκης Τσελέντης: Εμπλεξε τους σεισμόπληκτους με τους λαθρομετανάστες και "τα άκουσε" από την Αυγή

Ο Άκης Τσελέντης μπλέκει την ανάγκη στέγασης των σεισμοπλήκτων με την ρατσιστική αντίληψή του για τους πρόσφυγες, σχολιάζει η "Αυγη".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τροχαίο ατύχημα για τον Άκη Τσελέντη

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης είναι άριστος επιστήμονας και γι’ αυτό το λόγω και οι πολίτες κάθε φορά που η χώρα δοκιμάζεται από έναν σεισμό κρέμονται από τα χείλη του.

Όπως τις τελευταίες ημέρες που η Θεσσαλία και ειδικά η περιοχή της Ελασσόνας βρίσκονται στο έλεος του εγκέλαδου με συνεχείς ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις και όλοι περιμένουν την εκτίμησή του.

Μόνο που ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επέλεξε σε ανάρτησή του για το σεισμό, να μπλέξει και τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Έγραψε χαρακτηριστικά, για να υποστηρίξει την ανάγκη η Πολιτεία γρήγορα να εξασφαλίσει καταλύματα για τους κατοίκους που πρέπει να μείνουν έξω από τα σπίτια τους για πολλές ημέρες:

"Εδώ χτίζουμε ολόκληρα χωριά για λαθρομετανάστες, επομένως για τους συμπατριώτες μας δε βλέπω να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για να τους βοηθήσουμε να στεγαστούν σε αυτό το δύσκολο στάδιο της ζωής τους".

Και η Αυγή έγραψε: Εβγαλε στον "αέρα" την ρατσιστική αντίληψή του περί προσφύγων και μεταναστών, μαζί με τις εκτιμήσεις του για τη μετασεισμική δραστηριότητα στην Ελασσόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

"Επειδή ακούγονται πολλά περί ενεργοποίησης "ΝΕΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΗΓΜΑΤΟΣ" σας παρουσιάζω την μέχρι τώρα καταγεγραμμένη σεισμικότητα από το εθνικό δίκτυο σεισμογράφο και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Παρατηρείται ότι μιλάμε για τον ΙΔΙΟ ΣΕΙΣΜΟΓΟΝΟ ΧΩΡΟ. Ο 5,9 χθεσινός σεισμός ήταν ένας μεγάλος μετασεισμός και ανήκει στην ίδια ακολουθία μετασεισμών.

Αυτός με τη σειρά του θα και έχει τους δικούς του μετασεισμούς και η αναμενόμενη μετασεισμική ακολουθία θα τραβήξει σε χρόνο και με μεγάλα μεγέθη.

Αν ήτανε Κεφαλλονιά που έχει πολύ καλή δόμηση ή η Ζάκυνθος δεν θα ανησυχούσα καθόλου αλλά η ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας Και τα χωριά έχουν πολύ άσχημη δόμηση με πάρα πολλά πλινθόκτιστα σπίτια τα οποία είναι πολύ ευάλωτα και σε μεσαίου μεγέθους μετασεισμούς.

Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο στο κρύο για μήνες γι’ αυτό θα πρέπει η πολιτεία άμεσα να στείλει τροχόσπιτα για να καλυφθεί η παραμονή των κατοίκων που ήδη έχουν ξεσπιτωθεί και φυσικά με τις κατάλληλες επιδοτήσεις να βοηθηθούν να φτιάξουν νέες κατοικίες αλλά με σύγχρονους όρους δόμησης.

Εδώ χτίζουμε ολόκληρα χωριά για λαθρομετανάστες, επομένως για τους συμπατριώτες μας δε βλέπω να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για να τους βοηθήσουμε να στεγαστούν σε αυτό το δύσκολο στάδιο της ζωής τους.

Επαναλαμβάνω δεν πρέπει οι κάτοικοι να μπουν σε σπίτια αν δεν έχει πρώτα περάσει συνεργείο μηχανικών και να κάνει ενδελεχής ελέγχους. Για τα σπίτια που έγιναν με νεότερους αντισεισμικούς κανονισμούς δεν έχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πρόβλημα.

Κάτι άλλο το οποίο πρέπει να γίνει για να αποφύγουμε τραγικά γεγονότα όπως αυτό της Σάμου όπου χάσαμε δύο μαθητές είναι οι δήμοι να φροντίσουν να κατεδαφίσουν όλα τα ερείπια που γειτνιάζουν με πολυσύχναστους δρόμους.

Το Γεωδυναμικό και οι άνθρωποι του είναι συνέχεια πάνω στους υπολογιστές και τους σεισμογράφους και παρατηρούν σε εικοσιτετράωρη βάση την εξέλιξη του φαινομένου, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλη την Ελλάδα και προβαίνουν στις ανάλογες ανακοινώσεις ενώ είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας σε διάφορα επίπεδα.

Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί μου λίγα λεπτά μετά το σεισμό και μου εξέφρασε την αγωνία του για την περιοχή, ο γενικός Γραμματείας πολιτικής προστασίας ενημερώνεται σε τακτική βάση όπως και οι αρμόδιοι υπουργοί για παράδειγμα ο υφυπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ήμασταν τυχεροί μέσα στην ατυχία μας γιατί δεν θρηνήσαμε θύματα σας υπενθυμίζω ότι λίγους μήνες πριν στο σεισμό της Κροατίας με αντίστοιχο μέγεθος είχαμε οκτώ νεκρούς. Αν ο προχθεσινός σεισμός γινόταν στην Τουρκία θα είχαμε δεκάδες νεκρούς και μην ξεχνάτε ότι ο μεγαλύτερος φονιάς είναι ο πανικός.

Να ακούτε μόνο τους αρμόδιους φορείς και να κλείνετε τα αυτιά σας στη σεισμοφιλολογία η οποία έχει φουντώσει τις τελευταίες ώρες με διάφορες μυθοπλασίες για δήθεν επερχόμενους τεράστιους σεισμούς. Για παράδειγμα ακόμα και δικές μου δηλώσεις όπως και συναδέλφων έχουν παραποιηθεί και εμφανίζονται σε διάφορα κίτρινα blog.

(**) ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ: Στην πρώτη γραμμή για να συνδράμουν το έργο του κρατικού μηχανισμού στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας βρέθηκαν δυνάμεις του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τον συντονισμό ανέλαβε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος μετέβη στην περιοχή της Ελασσόνας αμέσως μετά τον σεισμό.
Τρία ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς απογειώθηκαν από γειτονικές βάσεις και πραγματοποίησαν πτήσεις στις πληγείσες περιοχές, ώστε να γίνει αποτίμηση των ζημιών από αέρος.

Σκηνές και κλινοσκεπάσματα παραχωρήθηκαν από την 1η Στρατιά, αξιωματικοί της οποίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας, ενώ στην περιοχή στήθηκαν και τα κινητά μαγειρεία του Στρατού. Σε ετοιμότητα βρίσκονται αεροπορικά μέσα αλλά και προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πολε- μικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς, καθώς και οι ομάδες "Δευκαλίων" των τριών κλάδων με διασώστες και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Την άμεση κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων σχολίασε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέροντας σε ανάρτησή του ότι "στις δύσκολες περιστάσεις οι Ειδικές Δυνάμεις αποδεικνύουν με πράξεις ότι βρίσκονται στο πλευρό της κοινωνίας".

Τον κρίσιμο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων, μετά τον προχθεσινό σεισμό στην Ελασσόνα, εξήρε με ανάρτησή του στο Τwitter ο γ.γ. του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως ο Ελληνικός Στρατός βρέθηκε δίπλα στην κοινωνία.

"Εναέρια μέσα για αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός, σκηνές, τρόφιμα, διασώστες σε ετοιμότητα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν για ακόμη μία φορά δίπλα στην κοινωνία. Αυτό έκαναν πάντα, αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να δώσω Εύσημα και στους εθελοντές του ελληνικού Ερυθρού σταυρού για την τεράστια προσφορά τους στην περιοχή."

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΣ 28 Μαρ 2021 | 15:42

Κόρινθος: Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια με τους πρόσφυγες - Η αυτοκτονία που πυροδότησε την ένταση

Οι πρόσφυγες μόλις έχουν βρει νεκρό έναν άντρα στις τουαλέτες. Εξαγριωμένοι αρχίζουν να πετούν πέτρες.

ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 24 Μαρ 2021 | 15:26

Μυτιλήνη: Έκτη μετακίνηση προσφύγων από τη Λέσβο στη Γερμανία – Ως τώρα έχουν αναχωρήσει 734 πρόσφυγες

Η επόμενη προγραμματισμένη μετακίνηση προσφύγων από τη Μυτιλήνη στη Γερμανία είναι για τις 31 Μαρτίου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 23 Μαρ 2021 | 18:13

Τσελέντης: Έχουν σημειωθεί 27 σεισμοί το τελευταίο 24ωρο κοντά στα Καλάβρυτα - Τι συμβαίνει;

Νευρικότητα για τους 27 σεισμούς που έχουν καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες κοντά στα Καλάβρυτα, όπως αποκάλυψε ο Άκης Τσελέντης

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ 18 Μαρ 2021 | 14:14

Συναγερμός στην Ειδομένη: Πλημμύρισε με μετανάστες που έρχονται από τα Σκόπια

Χωρίς περιπολικά έχει μείνει εδώ και μερικά 24ωρα η Ειδομένη, τη στιγμή που οι προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές, τα αιματηρά επεισόδια και η εγκληματικότητα ολοένα και αυξάνονται.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΣ 14 Απρ 2021 | 20:31

Η Εκκλησία για τη Μεγάλη Εβδομάδα: Ζητά αύξηση των πιστών στους ναούς

Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε πρόταση στο υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες του Πάσχα, ζητώντας την αύξηση πιστών

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 14 Απρ 2021 | 20:20

Γιώργος Καραϊβάζ: Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο - Οι δολοφόνοι διαφεύγουν λίγα λεπτά μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση

Στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας διακρίνονται οι δυο δράστες της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ να περνούν με το σκούτερ την οδό Μεγίστης

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 14 Απρ 2021 | 19:45

Εμβολιασμός εργαζομένων: Έως και 3 ώρες δικαιολογημένη απουσία από την εργασία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εργοδότες οφείλουν να διευκολύνουν τους εργαζομένους τους με κάθε τρόπο στη διαδικασία του εμβολιασμού

ΣΕ ΠΟΙOΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ 14 Απρ 2021 | 19:44

Κοντοζαμάνης-self test: Περικοπή αποδοχών για τους υπαλλήλους που δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος

Περικοπή αποδοχών για τους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 14 Απρ 2021 | 19:36

Self test: 500 ευρώ πρόστιμο ανά εργαζόμενο στους εργοδότες αν δεν έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα του τεστ

Τα πρόστιμα στους εργοδότες αν δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους για τα self test στους εργαζόμενους

ΠΡΩΗΝ ΑΘΛΗΤΡΙΑ 14 Απρ 2021 | 19:26

Νέα καταγγελία σοκ για την ενόργανη - Σοφία Δρέττα: Μπουνιές, κλωτσιές και χαστούκια - Ο προπονητής με σήκωνε από τα μαλλιά

Στην τρυφερή ηλικία των έξι ετών άρχισε για τη Σοφία Δρέττα η κόλαση στον χώρο της ενόργανης - Μορφή χιονοστοιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ 14 Απρ 2021 | 19:09

Self tests: Για ποιους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα είναι υποχρεωτικά

Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος με self test είναι υποχρεωτικός - Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 832.831 τεστ

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 14 Απρ 2021 | 18:54

Κέρκυρα: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία της Κορίνας που σκοτώθηκε στη Γαύδο - Τραγικές φιγούρες οι γονείς της

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της Κορίνας στην Κέρκυρα που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο ατύχημα στη Γαύδο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 14 Απρ 2021 | 18:35

Κικίλιας: Τάση υποχώρησης του δείκτη θετικότητας και σταθεροποίηση στην Αττική

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον Β. Κικίλια για την πορεία της πανδημίας - Τάση υποχώρησης του δείκτη θετικότητας και σταθεροποίηση στην Αττική