Ακόμα περιμένουν τους Ελληνες αστυνομικούς στη Γερμανία

Από τις 13 Οκτωβρίου η Ελλάδα ήξερε για την παράταση των ελέγχων των επιβατών από τα ελληνικά αεροδρόμια. Μπορούσε να στείλει Έλληνες αστυνομικούς αλλά δεν το έκανε.

akoma-perimenoun-tous-ellines-astunomikous-sti-germania
|
SHARE THIS
0
SHARES

Οι Γερμανοί ήρθαν, οι Έλληνες έγιναν "αόρατοι". Ενώ από τις 13 Οκτωβρίου η Ελλάδα ήξερε ότι θα έρθει εξάμηνη παράταση των εξονυχιστικών ελέγχων των επιβατών από τα ελληνικά αεροδρόμια και είχε τη δυνατότητα, βάσει συμφωνίας, να στείλει Ελληνες αστυνομικούς στα γερμανικά αεροδρόμια ώστε να είναι παρόντες στην διάρκεια των ελέγχων, εν τούτοις για γραφειοκρατικούς λόγους οι αστυνομικοί δεν έφθασαν ποτέ. Σε αντίθεση με τους Γερμανούς συναδέλφους τους που έπιασαν αμέσως δουλειά στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή βέβαια, ούτε οι διαβεβαιώσεις του υπουργού (υπηρεσιακού σήμερα) Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα ότι οι έλεγχοι θα ήταν διακριτικοί και επιλεκτικοί σε περιπτώσεις προσφύγων και μεταναστών και όχι Ευρωπαίων πολιτών και ότι θα διεξάγονταν εντός της περιοχής ελέγχου Σένγκεν στα αεροδρόμια δεν τηρήθηκαν ποτέ.

Η ελληνική πλευρά πάντως αν και είχε τότε επισημάνει ότι δεν υπήρχε κάποιο νομικό έρεισμα για την παράτασή των ελέγχων καθώς είχε εξαντληθεί η διετία που προβλέπεται στον κώδικα Συνόρων Σένγκεν, δεν εισακούστηκε. Παρόλα αυτά, οι ελληνικές αρχές «προετοιμάστηκαν» σε έναν βαθμό ενδυναμώνοντας τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Ελλάδας, κυρίως σε επιβάτες με προορισμό την Γερμανία, προκειμένου να εντοπίζουν σε αρχικό στάδιο «παράτυπους» ταξιδιώτες, για να μην δώσουν λαβές στην γερμανική πλευρά. Ενδεικτικό αυτής της προετοιμασίας είναι το γεγονός ότι από την έναρξη της 6μηνης παράτασης των Γερμανών, από τις 12 έως τις 19 Νοεμβρίου, παρότι ταξίδευσαν 33.000 επιβάτες με προορισμό τη Γερμανία, συνελήφθησαν 20 παράτυποι μετανάστες που ταξίδευσαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Στο μεταξύ από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και τις 12 Νοεμβρίου 2017, παρά τις γερμανικές αναφορές για 1.000 παράνομες αφίξεις ατόμων, αυτές ήταν περίπου 700 που ταξίδευσαν από την Ελλάδα στη Γερμανία χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, δηλαδή περίπου 60-70 τον μήνα, την ώρα που από Ιταλία περνούν περίπου 2.000 άτομα. Ένα άλλο ζήτημα το οποίο ανακύπτει μετά τον σάλο που ξέσπασε για το θέμα, είναι η έλλειψη αντίδρασης της ελληνικής πλευράς σε πολιτικό επίπεδο καθώς δεν υπάρχει πολιτικός συνομιλητής  και η όποια αντίδραση γίνεται μόνο μέσω υπηρεσιακών παραγόντων.

Πάντως πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι πίσω από το …bullying που γίνεται στον «αδύναμο κρίκο» (Ελλάδα λόγω νέας αξιολόγησης) και στους εξευτελιστικούς διαβατηριακούς ελέγχους επιβατών αεροπορικών πτήσεων που προέρχονται από την Ελλάδα βρίσκονται μικροκομματικοί λόγοι εσωτερικής πολιτικής της Γερμανίας. Κατά δεύτερο λόγο, η προσωρινή έξοδος από τη συνθήκη Σένγκεν, προέρχεται και από τα «ευάλωτα» ελληνικά δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα προσωρινά χαρτιά παραμονής που έδινε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν έρθει στη χώρα μας.

Εντωμεταξύ χθες ήταν προγραμματισμένη μια τριμερής συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Επαναφορά των ελέγχων

Πολλές χώρες είχαν από καιρό επαναφέρει τους ελέγχους στα εθνικά σύνορα τους. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία η Νορβηγία και η Σουηδία το έκαναν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης ενώ η Γαλλία το αποφάσισε για να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές απειλές.

Oι αυξημένοι έλεγχοι στα αεροδρόμια, σύμφωνα με μία εκδοχή που εκφράζεται από την Γερμανία, συνδέονται με την έναρξη της εορταστικής περιόδου και το στήσιμο των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων αγορών σε όλες τις γερμανικές πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο τζιχαντιστών.

«Προς το παρόν δεν είναι εφικτό να μην γίνονται έλεγχοι» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τομάς Ντε Μεζιέρ. Πρόσθεσε πως το Βερολίνο παρά το γεγονός πως στηρίζει τη Σένγκεν δεν μπορεί να παραβλέψει τα ζητήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.. Κι αυτό, γιατί η Ευρώπη δεν έχει ακόμη καταφέρει να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της.

Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία έχουν επισημάνει πως επιθυμούν οι σκληροί διαβατηριακοί έλεγχοι και το «πάγωμα» της Συνθήκης Σένγκεν να παραμείνουν ως τα μέσα του Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook