Νέα αλλαγή στις προϋποθέσεις εισόδου των ταξιδιωτών στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου για την πανδημία.
Σχετικά με τη νέα ταξιδιωτική οδηγία, η κ. Γκάγκα εξήγησε πως όλοι οι ταξιδιώτες (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) άνω των 5 ετών, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα για τις γιορτές, με μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid 24 ωρών.
Πρόκειται για νέα αλλαγή στην ταξιδιωτική οδηγία, αφού χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε αρχικά ότι η υποχρέωση του μοριακού τεστ 48 ωρών αφορά μόνο τους ταξιδιώτες από Βρετανία και Δανία. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε διορθωτική διευκρίνιση, αναφέροντας πως η οδηγία αφορά όλους τους επιβάτες των πτήσεων, από όλες τις χώρες του κόσμου.
Όμως σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ότι το τεστ μπορεί να γίνει εντός 72 ωρών. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε έκτακτο το μέτρο της υποχρεωτικής επίδειξης αρνητικού PCR 72 ωρών για όλους τους ταξιδιώτες, Έλληνες και μη, που επιστρέφουν στη χώρα και έχουν παραμείνει στο εξωτερικό για περισσότερες από 48 ώρες.
Για να έρθει το απόγευμα η Μίνα Γκάγκα και να ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα, προβάλλοντας την εναλλακτική του rapid test 24 ωρών. Κι αυτό για να αποφευχθούν τα προβλήματα με κλειστά διαγνωστικά κέντρα λόγω των γιορτών.
Το παραπάνω μέτρο τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί.
"Η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα έχει αδυναμίες, δεν είναι σαφής"

Στην ενημέρωση η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ανέφερε: "Έχουμε μικρή κάμψη στα κρούσματα και αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, που θα βελτιώσουν την κατάσταση τις επόμενες μέρες. Επίσης έχουμε και την ταξιδιωτική οδηγία για όσους άνω των 5 ετών έρχονται στην Ελλάδα".
Σε ερώτηση για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, η Μίνα Γκάγκα απάντησε: "Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του '20 έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού.
Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής. Έχουμε ανθρώπους που μπήκαν στη ΜΕΘ και πέθαναν μετά από μισή ώρα, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ…".
"Ο μέσος χρόνος για να μπει κάποιος σε ΜΕΘ είναι μία ημέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν και θα μείνουν εκτός ΜΕΘ για 5 – 6 μέρες", πρόσθεσε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr