
Χάος φαίνεται ότι επικρατεί με τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων, με την προθεσμία για τις δηλώσεις στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr να λήγει στις 30 Ιουνίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδω είναι σε στάση αναμονής, άλλοι σε πανικό ξεριζώνοντας ως και δέντρα, όλοι όμως με αγωνία για το κόστος που τελικά θα φτάσει η νέα τους υποχρέωση για καθαρισμό των οικοπέδων και μάλιστα υπό το βλέμμα μηχανικού.
Ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας στόχο έχει έναν, να μην έχουμε τα φαινόμενα των πυρκαγιών άλλων ετών. H παράταση που δόθηκε στους ιδιοκτήτες για να λάβουν τα μέτρα τους δεν αρκεί, λένε οι ίδιοι.
Σε πολλές περιπτώσεις σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν, με ιδιοκτήτες να βάζουν μπουλντόζες στα χωράφια και να τα σαρώνουν όλα. Σε άλλες περιπτώσεις αδιαφορία, η ζήτηση πάντως έφερε ήδη διπλασιασμό των τιμών και των εργατικών.
Σε κάθε περίπτωση για εφέτος ισχύουν μόνο τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας.
Όπου απαιτούνται, πέρα από υπεύθυνη δήλωση και τα χαρτιά των επιστημόνων, αυτά θα πρέπει να κατατεθούν στον Δήμο, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναλάβει και την ομαδική εκπόνηση μελετών με μικρότερο κόστος για τους ιδιοκτήτες. Εναλλακτικά στην πλατφόρμα, για τα ακαθάριστα οικόπεδα, οι δηλώσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.
Την ίδια ώρα βαριά είναι τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες. Αν δεν καταθέσουν έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας:
-0,10€/τ.μ. για χαμηλής επικινδυνότητας
-0,20€/τ.μ. για μεσαίας επικινδυνότητας
-0,30€/τ.μ. για υψηλής επικινδυνότητας
0,40€/τ.μ. για ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας
-Αν έχουν υποβληθεί εκθέσεις χωρίς να εφαρμοστούν έκπτωση 50%
Αν οι ιδιοκτήτες πιστεύουν πως θα μπορέσουν με μια έκθεση για τα μάτια του κόσμου να καταφέρουν να γλιτώσουν το πρόστιμο ξεχνούν πως θα γίνει και αυτοψία. Εδώ αν τα μέτρα πυροπροστασίας δεν έχουν εφαρμοστεί, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ενότητα μέτρων.
Ακαθάριστα οικόπεδα: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για τις δηλώσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα
Παράταση έως τις 30 Ιουνίου δίνεται στους πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr, έπειτα από υπουργική απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας από 31η Μαΐου 2024 σε 30η Ιουνίου 2024.
Οι δηλώσεις αυτές είναι στο πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών που έχει συσταθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την καταγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών κατά την αντιπυρική περίοδο και την τήρηση των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας.
Για το λόγο αυτό και όπως είχε προβλεφθεί άνοιξε χθες η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων με τον τίτλο Ακαθάριστα Οικόπεδα (apps.gov.gr). Στην πλατφόρμα αυτοί οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους καθώς και να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ' αυτούς.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:
- Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
- Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr