Follow us

Αλληλοκαρφώνονται οι αστυνομικοί για το φιάσκο στους Αγίους Αναργύρους - Οι μη πειστικές δικαιολογίες που επικαλούνται

Στα υπομνήματά τους φαίνεται να δικαιολογούν τις ενέργειές τους, να αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη και σε ένα βαθμό να την μετακυλούν σε άλλους ελεγχόμενους αστυνομικούς.

Ντόμινο αποποίησης ευθυνών και υπομνήματα με… αλληλοκαρφώματα, φαίνεται να κατέθεσαν στο πλαίσιο της ένορκης διοικητικής εξέτασης οι 5 από τους 6 αστυνομικούς του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων οι οποίοι ελέγχονται για τις παραλείψεις και ολιγωρίες, που συντέλεσαν στη δολοφονία της άτυχης Κυριακής, μπροστά στη σκοπιά του τμήματος.

Αυτός που απομένει να υποβάλει το δικό του υπόμνημα με τις έγγραφες εξηγήσεις του είναι ο 27χρονος τηλεφωνητής, ο οποίος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια στον τόπο καταγωγής του. Είναι εκείνος που είπε στην άτυχη Κυριακή ότι το "περιπολικό δεν είναι ταξί" και άκουγε σε ζωντανή σύνδεση την δολοφονία της. Έχουν σταλεί οι ερωτήσεις προς εκείνον και αναμένονται οι απαντήσεις του μέσω υπομνήματος προκειμένου να ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Αξιωματικός υπηρεσίας "δείχνει" την Επόπτρια

Στα υπομνήματά τους φαίνεται να δικαιολογούν τις ενέργειές τους, να αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη και σε ένα βαθμό να την μετακυλούν σε άλλους ελεγχόμενους αστυνομικούς. Χαρακτηριστικά η 22χρονη αξιωματικός υπηρεσίας όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ενημέρωσε τον διοικητή της για την καταγγελία, παρά μόνο όταν η Κυριακή έπεσε νεκρή μπροστά στη σκοπιά του τμήματος, ανέφερε ότι ενημέρωσε την Επόπτρια και υποδιοικητή του τμήματος, δηλαδή ότι ενημέρωσε σε ανώτερο επίπεδο του διοικητή της, απευθείας την Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής.

Αναφέρεται στο νεαρό της ηλικίας της και την μικρή εμπειρία της, ενώ για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε τον διοικητή, δεν ενημέρωσε το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας, δεν επικοινώνησε η ίδια με την Άμεση Δράση, γιατί δεν πληκτρολόγησε τα στοιχεία του 39χρονου δράστη για να δει το ποινικό παρελθόν του, δεν φαίνεται να έχει απαντήσεις και περιορίζεται να επισημαίνει ότι εκεί βρισκόταν η Επόπτρια με… 40 χρόνια υπηρεσίας, που δεν τα έκανε ή δεν τα ζήτησε. Σημειώνεται ότι στο γραφείο της Αξιωματικού Υπηρεσίας, όταν η Κυριακή προέβαινε στην καταγγελία της, βρισκόταν η Επόπτρια και η οδηγός της, η οποία μάλιστα "συμφωνούσε" ότι δεν γίνεται να μεταφερθεί με περιπολικό γιατί αυτό "δεν είναι ταξί".

Ο σκοπός: "Δεν μου είπαν, δεν έβλεπα"

Ο 48χρονος υπό απόταξη φρουρός του τμήματος υποστηρίζει μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε πως η κοπέλα βρισκόταν σε κίνδυνο, ενώ δεν ήξερε τι είχε καταγγείλει η Κυριακή, στην αξιωματικό υπηρεσίας. Αναφορικά με το γεγονός γιατί δεν ήταν έξω από τη σκοπιά, γιατί δεν αντέδρασε για να αποτρέψει την δολοφονία, ενώ η επίθεση διαδραματιζόταν σε πολύ μικρή απόσταση, οι απαντήσεις του δεν φαίνεται να είναι πειστικές.

Ο υπό απόταξη σκοπός 48χρονος σκοπός του Αστυνομικού Τμήματος, αναφορικά με την δολοφονία της Κυριακής ανέφερε στην κατάθεσή του ότι δεν είχε οπτική εικόνα, δεν αντελήφθη την επίθεση εναντίον της παρά μόνο όταν άκουσε τις φωνές, και στη συνέχεια, όταν κατέρρευσε η άτυχη κοπέλα δίπλα στη σκοπιά.

"Παραλείψεις που οδήγησαν σε κίνδυνο ζωής"

Όταν σταλεί και το υπόμνημα του 27χρονου τηλεφωνητή, ο διενεργών την ΕΔΕ θα συντάξει το πόρισμά του και θα προτείνει τις σχετικές ποινές, εκτός αν διαπιστώνει αδίκημα, που καθιστά κατηγορούμενους κάποιους αστυνομικούς και θα τους καλέσει σε απολογία.

Το πόρισμα της ΕΔΕ θα συμπεριληφθεί στο προανακριτικό υλικό που συλλέγει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία διερευνά τις ποινικές ευθύνες των αστυνομικών. Θα προστεθεί στις καταθέσεις, του 37χρονου φίλου της Κυριακής, του πατέρα της, του Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Αττικής, του προϊστάμενου της βάρδιας στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και του προϊστάμενου του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας της Δυτικής Αττικής. Θα συμπεριληφθεί επίσης το βιντεοληπτικό και ηχητικό υλικό, οι εσωτερικές διαταγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τον χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, το καθηκοντολόγιο των αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση το μοιραίο βράδυ και οι καταθέσεις των αστυνομικών στο πλαίσιο της δικογραφίας για την ανθρωποκτονία.

Όλο το προανακριτικό υλικό θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ο οποίος θα κρίνει αν κάποιοι από τους αστυνομικούς θα κληθούν ξανά προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις ως οιωνεί κατηγορούμενοι για την διάπραξη συγκεκριμένων αδικημάτων, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους.

Για την Επόπτρια, την αξιωματικό υπηρεσίας και τον υπό απόταξη σκοπό του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων, από την προκαταρκτική έρευνα των αξιωματικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, προκύπτουν σε αρχικό στάδιο, ενδείξεις της διάπραξης του αδικήματος παράλειψης που οδήγησε σε κίνδυνο ζωής, πέρα από την παράβαση καθήκοντος.

Για την οδηγό της Επόπτριας, και τον τηλεφωνητή του κέντρου της Άμεσης Δράσης, που της είπε ότι το "περιπολικό δεν είναι ταξί", εδραιώνεται αρχικά η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, χωρίς να αποκλείεται η επιπλέον κατηγορία παραλείψεων που οδήγησαν σε κίνδυνο ζωής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, που απομακρύνθηκε από τη θέση του, διαπιστώνεται ότι δεν έφερε άμεση ευθύνη, καθώς δεν είχε ενημερωθεί από την Αξιωματικό Υπηρεσίας για την καταγγελία της άτυχης Κυριακής, αλλά μετά τη δολοφονία της.

"Άπραγος ο σκοπός"

Από την κατάθεση του φίλου της Κυριακής, τον άνθρωπο που ήταν δίπλα της όταν δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση, προκύπτουν σαφείς ενδείξεις απραξίας από τον σκοπό του Α.Τ., ο οποίος δεν έδρασε σε κανένα στάδιο την επίθεσης προκειμένου να αποσοβήσει το θανατηφόρο αποτέλεσμα. Έμεινε αδρανής και βγήκε από την σκοπιά μόνο όταν έπεσε νεκρή μπροστά του η άτυχη Κυριακή και ελαφρά τραυματισμένος ο δράστης, παρά τις εκκλήσεις για βοήθεια από την Κυριακή αλλά και τον ίδιο τον 37χρονο φίλο της. Αρκέστηκε όταν έλαβε εντολή από άλλους αστυνομικούς να κλωτσήσει το μαχαίρι από τα χέρια του δράστη και να τον δεσμεύσει. Ο 37χρονος φίλος της Κυριακής, ρωτήθηκε με λεπτομέρειες για κάθε κίνηση των αστυνομικών το μοιραίο βράδυ, όπως για το πως και πότε ενήργησε ο σκοπός, αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι γυναίκες αστυνομικοί του τμήματος, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της καταγγελίας της αλλά και μετά από αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δήλωσε στην ανακρίτρια η οικογένεια της Κυριακής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δικηγόρου Έλενας Τζούλη που εκπροσωπεί την οικογένεια της Κυριακής "κατά το στάδιο της ανάκρισης θα διερευνηθεί και το έγκλημα της ανθρωποκτονίας δια παραλείψεως, σε βάρος όσων κρατικών οργάνων ευθύνονται για τη στυγνή δολοφονία. Στο ίδιο πλαίσιο, θα υποβληθούν αιτήματα σε όλες τις συναρμόδιες Αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, για την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της Υπόθεσης κατά Παντός Υπευθύνου".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΒΟΡΡΑ 24 Μαϊ 2024 | 19:45

Ανατομία μιας γυναικοκτονίας: Κατήγγειλε τέσσερις φορές τον σύντροφό της αλλά δεν τον προσήγαγαν - Την απήγαγε και τη δολοφόνησε

Στο εδώλιο το γαλλικό κράτος με την κατηγορία ότι η αστυνομία αδράνησε και δεν βοήθησε γυναίκα που επανειλημμένως είχε καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ 24 Μαϊ 2024 | 15:36

Ιωάννινα: Εννέα άτομα κατηγορούνται για γενετήσιες πράξεις, ασέλγεια και πορνογραφία ανηλίκων

Εννέα άτομα στα Ιωάννινα κατηγορούνται για πορνογραφία αλλά και ασέλγεια ανηλίκων.

ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ 24 Μαϊ 2024 | 12:10

Κρήτη: Τη χτύπησε επειδή ξέχασε να βάλει χειρόφρενο και την έστειλε στο νοσοκομείο

Μια οδηγός στην Κρήτη ξέχασε να βάλει χειρόφρενο με αποτέλεσμα ένας πατέρας ο οποίος φοβήθηκε για τα παιδιά του, να τη χτυπήσει.

ΔΡΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 2019 24 Μαϊ 2024 | 11:05

Ιδιοκτήτης πασίγνωστου εστιατορίου στη Γλυφάδα σε διεθνές κύκλωμα αναβολικών [εικόνες - βίντεο]

Η αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε αναβολικά από το 2019. Εμπλέκεται ιδιοκτήτης πολύ γνωστού εστιατορίου στη Γλυφάδα.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 24 Μαϊ 2024 | 10:08

Κινηματογραφική διάρρηξη στα Πατήσια: Μπούκαραν σε εταιρεία μεταφορών με αυτοκίνητο και άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο [βίντεο]

Διαρρήκτες μπούκαραν με κινηματογραφικό τρόπο σε εταιρεία ταχυμεταφορών στα Πατήσια και άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο.

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 24 Μαϊ 2024 | 08:04

Ο Κασσελάκης στον Πειραιά: Το τραγούδι για τις γυναικοκτονίες από τους μουσικούς του δρόμου και η συναυλία των Οnirama

Στον Πειραιά βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο Στέφανος Κασσελάκης. Οι μουσικοί του δρόμου έκλεψαν την παράσταση.

ΠΑΛΙΟΙ ΓΝΩΡΙΜΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 23 Μαϊ 2024 | 12:57

Πειραιάς: Σε πακέτα που έγραφαν Sparta τα 210 κιλά κοκαϊνης μέσα σε γαρίδες - Το παρελθόν των 4 συλληφθέντων

Αλβανός που εμπλέκεται σε παρασκευή kaptagon και ένας Έλληνας που κατηγορείται για τρομοκρατία στις ΗΠΑ ανάμεσα στους συλληφθέντες στον Πειραιά με τα 210 κιλά κοκαΐνης.

ΕΦΙΑΛΤΗΣ 23 Μαϊ 2024 | 10:48

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Μάνα και γιος χτυπούσαν και εξέδιδαν 22χρονη

Εφιάλτης για 22χρονη στη Θεσσαλονίκη. Την εξέδιδαν με τη βία μάνα και γιος.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ 23 Μαϊ 2024 | 10:40

Πειραιάς: Πάνω από 200 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν μέσα σε κοντέινερ με... γαρίδες - 4 συλλήψεις

Κοντέινερ με γαρίδες στο λιμάνι του Πειραιά περιείχε 210 κιλά κοκαΐνης.

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ 22 Μαϊ 2024 | 22:44

Μενίδι: Βίντεο-ντοκουμέντο "καίει" τον δολοφόνο της 40χρονης - Ατάραχος μετά τις 15 μαχαιριές πήγε στο ξενοδοχείο

O πρώην σύζυγος της Ενγκελέιδα, όχι μόνο δεν είναι θολωμένος και οι κινήσεις του είναι μηχανικές, αλλά απεικονίζεται απόλυτα ψύχραιμος και ατάραχος.

ΣΥΜΠΤΩΣΗ 22 Μαϊ 2024 | 12:09

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Ο γιος της 40χρονης πέρασε από το σημείο της δολοφονίας, αλλά νόμιζε ότι είχε γίνει τροχαίο

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δολοφονία της 40χρονης στο Μενίδι από τον εν διαστάσει σύζυγό της, τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου.

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΟΔΟ ΜΕ ΤΗ ΘΗΒΩΝ 22 Μαϊ 2024 | 09:45

Αιγάλεω: "Μπήκε στο αμάξι και ήθελε να πατήσει τον σύζυγό μου" - Πώς περιγράφει η 43χρονη τον ξυλοδαρμό σε φανάρι

"Μπήκε στο αμάξι και ήθελε να πατήσει τον σύζυγό μου". Η περιγραφή της 43χρονης για την επίθεση στη μέση του δρόμου στο Αιγάλεω.

ΕΠΕΣΑΝ ΜΑΔΕΡΙΑ 22 Μαϊ 2024 | 08:57

Θεσσαλονίκη: Τραυματίστηκαν δύο γυναίκες από πτώση οικοδομικών υλικών στην Τσιμισκή - Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες

Αφέθηκαν ελεύθερα τα δύο άτομα που είχαν συλληφθεί για τον τραυματισμό δύο γυναικών από την πτώση οικοδομικών υλικών στη Θεσσαλονίκη.