Follow us

Άλμπερτ Μπουρλά εκ βαθέων: Η ποτοποιία του πατέρα του και η εβραϊκή κοινότητα - "Η Θεσσαλονίκη είναι ο τόπος που ερωτεύτηκα"

Εμφανώς συγκινημένος ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, μίλησε για την πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μπουρλα

"Στη Θεσσαλονίκη θα επιστρέφω πάντα, αν και κατ' ουσίαν αισθάνομαι ότι ποτέ δεν έφυγα". Με τη συγκίνηση βαθιά χαραγμένη ακόμα στο πρόσωπό του από τις στιγμές που προηγήθηκαν κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά -ο Άκης, όπως τον αποκαλούν συγγενείς και φίλοι- κοντοστάθηκε έξω από την αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για να μας μιλήσει για τη δική του Θεσσαλονίκη.

"Η Θεσσαλονίκη είναι ο τόπος που μεγάλωσα, ο τόπος που σπούδασα, ο τόπος που ερωτεύτηκα, ο τόπος που παντρεύτηκα, ο τόπος που έχω τους φίλους μου. Είναι η ζωή μου", εξηγούσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, μιλώντας με πάθος για τον τόπο του, κάθε γωνιά του οποίου, όπως λέει, έχει στιγματίσει το μυαλό και την ψυχή του με μια ανάμνηση.

Διαβάστε Επίσης

Ήταν αμούστακο παιδί ακόμα, όταν το καλοκαίρια βοηθούσε στην ποτοποιία των Αδελφών Μπουρλά, του Ιντό και του Μωύς (σ.σ. ο πατέρας του) στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 3 (σημερινό 5) και εξασφάλιζε χαρτζιλίκι. "Από εκείνη την εποχή έχω τις καλύτερες μνήμες. Ήταν ο μπαμπάς μου με τον αδελφό του στην ποτοποιία, συνέταιροι, και πήγαινα κι εγώ, από τα μαθητικά χρόνια ακόμα, κι έπλενα μπουκάλια. Θυμάμαι ότι το Σάββατο έκανε ο μπαμπάς μου τις πληρωμές και μού έδινε ένα μικρό βδομαδιάτικο και μετά ερχόταν ο αδελφός του, από το πλάι, και μού έδινε περισσότερα", εξιστορεί με νοσταλγία για τα χρόνια εκείνα.

Ως έφηβος περπάτησε κάθε γωνιά της πόλης και από την καθεμιά "κουβαλάει" και μια ξεχωριστή ανάμνηση. "Οι μνήμες μου είναι από παντού: από την πλατεία Άθωνος και τα Λαδάδικα, τα Κάστρα, από την πλατεία Ναυαρίνου. Όλη η Θεσσαλονίκη είναι στην καρδιά μου", αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ στα ξεχωριστά γι' αυτόν ορόσημα της πόλης τοποθετεί και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, περήφανος απόφοιτος του οποίου δηλώνει σε κάθε ευκαιρία. "Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δίνει ζωή στην πόλη. Είναι εδώ που σπούδασα και ουσιαστικά μεγάλωσα", λέει και θυμάται πως ήδη, από τα φοιτητικά του χρόνια, είχε εκδηλώσει το πάθος να συμβάλλει ώστε να χτιστεί ένας καλύτερος κόσμος, δίνοντας το δικό του δυναμικό "παρών" στα αμφιθέατρα. "Από τότε (φοιτητής) πίστευα με πάθος στην αξία της επιστήμης και της έρευνας. Πάντα με γοήτευαν και τα δυο", τονίζει ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Παιδί της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε παρά να προσπαθεί κι αυτός να βάλει το δικό του λιθαράκι ώστε να διατηρηθεί η μνήμη ζωντανή με κάθε τρόπο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις για το Μουσείο Ολοκαυτώματος που πρόκειται να ανεγερθεί στην πόλη αλλά και για τη μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας, που τώρα λειτουργεί ως πάρκινγκ, σε πάρκο μνήμης ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους βασανίστηκαν εκεί χρόνια πριν.

Διαβάστε Επίσης

Για την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, από τα "σπλάχνα" της οποίας προέρχεται και ο ίδιος, έλεγε στην ομιλία του πόσο τον χαροποιεί "που οι σχέσεις μέσα στην Κοινότητά μας συνεχίζουν να ισχυροποιούνται και να διευρύνονται. Σχέσεις ειλικρίνειας που χτίζονται πάνω στη συλλογικότητα και στην επιθυμία να προσφέρουμε η καθεμία και ο καθένας μας ό,τι μπορεί για να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο", έναν "κόσμο που θα συμπεριλαμβάνει και δεν θα εξαιρεί, έναν κόσμο που θα προσφέρει αξία για όλες και για όλους χωρίς διακρίσεις".

"Οι δεσμοί μέσα σε μια κοινότητα είναι πολύ σημαντικοί, πολύ περισσότερο, όταν εδράζονται σε μια σημαντική παρακαταθήκη αξιών που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν δυναμώνουν στο πέρασμα του χρόνου κι ενώνουν ανθρώπους πέρα από τα σύνορα της χώρας τους. Βίωσα από πολύ μικρή ηλικία όσων μας ενώνουν: είναι η μνήμη, η ιστορία αλλά και η προοπτική, η βούληση και η δύναμη να προχωράμε μπροστά αψηφώντας κάθε εμπόδιο", εξηγούσε ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος, όπως συνηθίζει συχνά να λέει, δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε.

Περήφανος για τη στρατηγική επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Οι δεσμοί, όμως, του Θεσσαλονικιού Άλμπερτ Μπουρλά με την πόλη, όπου είδε το φως της ζωής και έκανε τα πρώτα του βήματα, δεν εξαντλούνται σε νοσταλγικές θύμησες του παρελθόντος αφού εδώ "τρέχει" η στρατηγική, όπως τονίζει, επένδυση της Pfizer με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας. Μια επένδυση για την οποία ένιωσε ιδιαίτερα περήφανος, όπως λέει, όταν έφερε προ ημερών, στην πόλη, την ηγετική ομάδα της Pfizer ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη της ιδίοις όμμασι το έργο που γίνεται. "Ήδη έχει μεγαλώσει περισσότερο απ' όσο νομίζαμε. Εντυπωσιαστήκαμε απ' όσα γίνονται εδώ πέρα. Πολλοί έμειναν κατάπληκτοι και είμαι βέβαιος πως αυτοί τώρα θα σκέφτονται πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν και να κάνουν κάτι περισσότερο", απαντά, όταν τον ρωτάμε τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον εκεί (στο Κέντρο).

Άλλωστε, για τον Άλμπερτ Μπουρλά, πέραν των ποσοτικών χαρακτηριστικών της επένδυσης της Pfizer, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας θα συμβάλλει σημαντικά, όπως ακράδαντα πιστεύει, στη βελτίωση του προφίλ της Ελλάδας ως μιας χώρας φιλικής προς την καινοτομία, μέσα από την καλυτέρευση συγκεκριμένων δεικτών (και κατ' επέκταση και της συνολικής επίδοσης) της χώρας μας στο European Innovation Scoreboard. "Η Ελλάδα θα μπορέσει να αρχίσει να φαίνεται σε αυτούς τους πίνακες, όταν όλοι κοιτούν να δουν πού θα επενδύσουν, πού θα βρουν ταλέντο. Κι αυτό είναι κάτι που δίνει ώθηση εθνικής εμβέλειας σε όλα τα επίπεδα. Φέρνει τη χώρα μας στο προσκήνιο, ενισχύει την οικονομία και συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση κι άλλων επενδύσεων", σύμφωνα με τον CEO της Pfizer, ο οποίος δεν αρνήθηκε να φωτογραφηθεί ή να μιλήσει σε κανέναν απ' όσους τον πλησίαζαν, ενώ δεν έκρυβε τη συγκίνησή του κάθε φορά που συναντούσε κάποιον γνωστό της δικής του ευρύτερης οικογένειας ή της συζύγου του, που είχε να τού μεταφέρει κάποια μνήμη από το παρελθόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ 24 Ιουν 2022 | 13:17

Θεσσαλονίκη: Κοπάδι αγριογούρουνα κάνει... τσάρκα στο Ρετζίκι [βίντεο]

Τα αγριογούρουνα βγήκαν στον δρόμο, με τους οδηγούς να ακινητοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να μην προκληθεί τροχαίο ατύχημα.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 24 Ιουν 2022 | 11:49

Απίστευτη απάτη στη Θεσσαλονίκη: Ζημιά άνω των 2,6 εκατ. ευρώ σε 34 επιχειρήσεις από σπείρα

Καίριο πλήγμα σε πολυμελή εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ενέχονται σε περιπτώσεις εξαπάτησης εταιρειών – επιχειρήσεων αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνάει τα 2.500.000 ευρώ.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ 24 Ιουν 2022 | 08:33

Θεσσαλονίκη: Λαμαρίνα από εργοτάξιο του μετρό ξεκόλλησε λόγω δυνατών ανέμων και χτύπησε άνδρα στο κεφάλι

Ο 63χρονος κινούνταν στην οδό Ανδιανουπόλεως στην Καλαμαριά, όταν ξαφνικά και ενώ φυσούσε δυνατά, ξεκόλλησε λαμαρίνα με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι.

ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 24 Ιουν 2022 | 08:04

Θεσσαλονίκη: Με ναρκωτικά εντοπίστηκε και στη φυλακή ο ένας από τους 4 Βρετανούς των 300 κιλών κοκαΐνης

Ο 45χρονος και άλλοι τρεις συμπατριώτες του συνελήφθησαν ως μέλη διεθνούς κυκλώματος εμπορίας κοκαΐνης.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 23 Ιουν 2022 | 16:45

Κορονοϊός: Βράζει η Αττική με 6.401 νέα κρούσματα - 794 στη Θεσσαλονίκη

Αυξημένα τα κρούσματα στην Αττική, φτάνοντας και σήμερα τις 6.401, ενώ ακόμη 794 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 23 Ιουν 2022 | 10:13

Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου: Χαμός από κατσαριδάκια στην πλατεία Αριστοτέλους

Συνολικά, 24 σκαραβαίοι βρέθηκαν χθες Τετάρτη στην πλατεία Αριστοτέλους, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Σκαραβαίου.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22 Ιουν 2022 | 19:28

Απίστευτο βίντεο - ντοκουμέντο: Ηλικιωμένοι ανοίγουν την πόρτα σε "μαϊμού" υπαλλήλους της ΔΕΗ – Πώς τους σώζει ο γιος τους

Στο βίντεο φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο δρούσαν οι δράστες προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της ΔΕΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΚΑΙ ΗΜΙΓΥΜΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ 22 Ιουν 2022 | 17:13

Θεσσαλονίκη: Απίστευτο - Ασέλγησε σε 14χρονη, της έσπασε τα δόντια και μένει ελεύθερος μέχρι το Εφετείο

Ο 24χρονος στη Θεσσαλονίκη φέρεται να εξανάγκαζε την 14χρονη σε σεξουαλική επαφή μαζί του, απειλώντας τόσο την ίδια όσο και την οικογένειά της.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Ιουν 2022 | 16:26

Κορονοϊός: Ανησυχία με 6.493 νέα κρούσματα στην Αττική - 783 στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη 6.493 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 22/6 ο ΕΟΔΥ στην Αττική και άλλες 783 νέες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη.

ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΣΗΨΗ 22 Ιουν 2022 | 14:04

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε το πόδι του ακέφαλου πτώματος στο Καλοχώρι

Εντοπίστηκε ένα πόδι σε προχωρημένη σήψη στη θαλάσσια περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 22 Ιουν 2022 | 11:55

Τρόμος στη Θεσσαλονίκη: Ριψοκίνδυνος νεαρός τρέχει στον Περιφερειακό με πατίνι, χωρίς κράνος [βίντεο]

Ο αναβατης του ηλεκτρικού πατινιού δεν φέρει κανένα ατομικό μέσο προστασίας, ενώ φαίνεται να έχει αναπτύξει πολύ υψηλές ταχύτητες.

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ 22 Ιουν 2022 | 10:38

Θεσσαλονίκη: Σπείρα Ρομά έκλεβε ηλικιωμένους παριστάνοντας τους τεχνικούς - Λεία 840.000 ευρώ

Πρόκειται για εγκληματική ομάδα, την εξάρθρωση της οποίας ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνοντας τα οκτώ από τα 27 φερόμενα μέλη της.