Αμηχανία στην κυβέρνηση, ένταση στις τοπικές κοινωνίες

Χάος σε Πειραιά, Ειδομένη και Χίο.Κίνδυνος έκρηξης των τοπικών κοινωνιών από την απουσία του κράτους και τις κινητοποιήσεις των μεταναστών με βοήθεια …αλληλέγγυων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αμηχανία στην κυβέρνηση, ένταση στις τοπικές κοινωνίες

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ημέρες για να μετατραπούν τα ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών προς τους πρόσφυγες σε φόβο και αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κατά της κυβέρνησης με αιχμή την απουσία του κράτους από τους πρόχειρους καταυλισμούς στον Πειραιά και την Ειδομένη όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική.

Μετά τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών στον Πειραιά και τις κινητοποιήσεις προσφύγων στην Ειδομένη με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα, σειρά πήρε και το κέντρο υποδοχής στην Χίο όπου οι μετανάστες κατέφυγαν στο λιμάνι και απουσία του κρατικού μηχανισμού, κατέλαβαν τμήμα του λιμανιού. Σε διαπραγματεύσεις με την δημοτική αρχή περιφράχτηκε ο χώρος που κατέλαβαν προκειμένου το υπόλοιπο τμήμα του λιμανιού να αξιοποιηθεί για την φορτοεκφόρτωση των πλοίων.

Αμηχανία στην κυβέρνηση, ένταση στις τοπικές κοινωνίες

Σε όλα αυτά προστέθηκαν οι κινητοποιήσεις μεταναστών στον Πειραιά αλλά και η προσπάθεια μερίδας προσφύγων να κατασκηνώσει στο Σύνταγμα υπό την καθοδήγηση ομάδων αλληλέγγυων. Την ίδια στιγμή αυτοδιοικητικοί παράγοντες αναφέρουν στο TheTOC.gr ότι επικρατεί εκρηκτικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες αφού πολίτες στην Ειδομένη, στην Χίο και στον Πειραιά αντιδρούν στις ανεξέλεγκτες δράσεις των προσφύγων, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχαν δείξει εμπράκτως τα αισθήματα αλληλεγγύης τους.

Αμηχανία στην κυβέρνηση, ένταση στις τοπικές κοινωνίες - εικόνα 2

Πειραιάς

Στο Πειραιά η δημοτική αρχή αποχώρησε από τον πρόχειρο καταυλισμό που δημιουργήθηκε και φιλοξενεί πάνω από 5.000 μετανάστες. Μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών όπου αστυνομία και λιμενικό είχαν εντολές να μην παρέμβουν, η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική να ζητά από τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν με την θέλησή τους από τον χώρο και τους μετανάστες να αρνούνται συστηματικά υπό την καθοδήγηση και την συμβολή ομάδων αλληλέγγυων. Μέχρι και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Β. Παπαδόπουλος έφτασε χθες στον Πειραιά για να συνομιλήσει και να πείσει τους μετανάστες να φύγουν από τον χώρο του λιμανιού χωρίς αποτέλεσμα.

Αμηχανία στην κυβέρνηση, ένταση στις τοπικές κοινωνίες - εικόνα 3

Ειδομένη

Αντίστοιχα στην Ειδομένη οι κάτοικοι εμφανίζονται εξαγριωμένοι από την διατήρηση του πρόχειρου καταυλισμού όπου εδώ και 50 ημέρες έχει σταματήσει και η διέλευση σιδηροδρόμων ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις για τον αποκλεισμό δρόμων από μετανάστες με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Μικρή ομάδα από γυναικόπαιδα πέρασε από αφύλακτα σημεία της περίφραξης, γύρω από τις σιδηροδρομικές γραμμές και κάθισε πάνω στις ράγες, μπροστά στη σιδερόφραχτη πόρτα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, φωνάζοντας συνθήματα για το άνοιγμα των συνόρων.

Χίος

Την ίδια στιγμή στην Χίο οι πρόσφυγες έφυγαν από το κέντρο ταυτοποίησης και κατέλαβαν τμήμα του λιμανιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση επικρατεί ένα αλαλούμ αφού ακόμα και τα φυλλάδια που είναι γραμμένα στα αραβικά με τα οποία ζητείται η μετακίνηση των μεταναστών δεν έφεραν διακριτικά του ελληνικού κράτους με αποτέλεσμα να μην μοιραστούν στον Πειραιά μετά από την άρνηση των φορέων βρίσκονται στο λιμάνι. Αξιοσημέιωτο είναι ακόμη ότι τα πούλμαν που μεταφέρουν μετανάστες πηγαινοφέρνουν οικογένειες προσφύγων από την περιφέρεια στον Πειραιά από την στιγμή που οι πρόσφυγες αρνούνται να παραμείνουν στα κέντρα υποδοχής.

Αμηχανία στην κυβέρνηση, ένταση στις τοπικές κοινωνίες - εικόνα 4

Στις συμπληγάδες Τουρκίας και ...53+ η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση μοιάζει να αντιμετωπίζει με αμηχανία το προσφυγικό υπό τον φόβο των αλληλέγγυων αλλά και της τάσης των 53+ στο εσωτερικό του κόμματος που υπερασπίζονται την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας. Η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφαρμογή της ενώ πρόσφυγες και μετανάστες κατακλύσουν με αιτήματα ασύλου τις κρατικές υπηρεσίες οι οποίες αναμένουν την βοήθεια των ξένων υπαλλήλων της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν τον όγκο των αιτήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η πλειοψηφία των μεταναστών θα παραμείνει εγκλωβισμένη στην χώρα αναμένοντας απαντήσεις στα αιτήματα ασύλου και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου προκειμένου να έχουν ελπίδες για την επανεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αμηχανία στην κυβέρνηση, ένταση στις τοπικές κοινωνίες - εικόνα 5

Αδράνεια και χάος

Έχει περάσει σχεδόν ενάμιση μήνας από την δημιουργία των καταυλισμών σε Ειδομένη και Πειραιά και η κυβέρνηση αναμένει ότι οι πρόσφυγες θα αποχωρήσουν μόνοι τους από τους συγκεκριμένους χώρους. Την ίδια στιγμή αστυνομία και λιμενικό έχουν εντολές να μην παρέμβουν ακόμη και σε περιπτώσεις βίαιων επιθέσεων μεταξύ τους υπό τον φόβο ότι θα κατηγορηθούν για βία κατά των μεταναστών.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παραμένει ουσιαστικά ακέφαλο με φήμες να θέλουν τον Γ. Μουζάλα να παραιτείται για λόγους υγείας και τον Γ. Βουδούρη να προαλείφεται για τον υπουργικό θώκο. Η αδράνεια της κυβέρνησης προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται στα όρια της έκρηξης κυρίως στον νομό Κιλκίς καθώς και στην Χίο που κατηγορούν τον κρατικό μηχανισμό ότι απουσιάζει αφήνοντας ανεξέλεγκτους πρόσφυγες και αλληλέγγυους να κάνουν ότι θέλουν θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των περιοχών και σε κίνδυνο το μέλλον των τοπικών οικονομιών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΕΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 16:14

Συνέδριο για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά μεταναστριών

Συνέδριο γνωριμίας με το έργο ARIADNE2, που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 11 Οκτ 2021 | 13:42

Ο Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων: Οργανωμένη προπαγάνδα διακινητών εναντίον της Ελλάδος

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων.

09 Οκτ 2021 | 20:34

Πλακιωτάκης από τη Χίο: Όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της

"Όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της", δήλωσε από τη Χίο ο υπουργός Ναυτιλίας Γ.Πλακιωτάκης.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 19:22

Κόντρα Μηταράκη - Τσακαλώτου για τα pushback στο Αιγαίο: "Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το δράμα του 2015-19"

Εκατέρωθεν "πυρά" από Νότη Μηταράκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο για το προσφυγικό με αφορμή το κείμενο που υπέγραψε ο υπουργός με χώρες του Βίσεγκραντ

ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 01 Οκτ 2021 | 11:05

Μητσοτάκης από Σάμο: Να καταλήξει η ΕΕ σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως βαθύτατα ευρωπαϊκό ζήτημα και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου.

ΣΕ ΧΙΟ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΕΣ 25 Σεπ 2021 | 18:35

Μ. Γκάγκα: Υγειονομική κάλυψη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας - Οι βασικές προτεραιότητες

Στη συμβολή της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση του τραύματος και την επέκταση της τηλεϊατρικής σε κάθε γωνιά της ακριτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε η Μίνα Γκάγκα,

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 21 Οκτ 2021 | 00:02

Πανσέληνος Οκτωβρίου 2021: Μαγικές εικόνες από το ολόγιομο φεγγάρι και τη βροχή "πεφταστεριών"

Όσοι στρέψουν το βλέμμα στον ουρανό, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πανσέληνο Οκτωβρίου, αλλά και βροχή διαττόντων αστέρων

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 20 Οκτ 2021 | 22:33

Έλλη Λαμπέτη: Αγωγή από τα ανίψια της για το "Boutique hotel Lambeti" στο Κολωνάκι [βίντεο]

Μάχη για το σπίτι όπου έζησε η Έλλη Λαμπέτη στο Κολωνάκι και το οποίο μετατράπηκε σε boutique hotel.

ΕΚΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 20 Οκτ 2021 | 22:16

Κορονοϊός - Συγκλονίζει 39χρονος που νοσηλεύεται: "Μετανιώνω που δεν έκανα το εμβόλιο - Θέλω να βγω και να δω τα παιδάκια μου"

Ένας νέος άνθρωπος μόλις 39 ετών και πατέρας δύο παιδιών δίνει "μάχη" με τον κορoνοϊό

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 20 Οκτ 2021 | 22:01

Έγκλημα στο Αιγάλεω: "Σκότωσε τη μάνα μου", φώναζε ο γιος της 54χρονης - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Η άτυχη μητέρα πέντε παιδιών βρέθηκε μέσα σε μια λίμνη αίματος και έφερε πολλαπλά τραύματα στον λαιμό από μαχαίρι.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 20 Οκτ 2021 | 21:26

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Οργή από τη γιαγιά του - "Τον χτυπούσαν 25 λεπτά, η αστυνομία πού ήταν;" [Βίντεο]

"Ήταν στημένη η υπόθεση για να τον τελειώσουν επειδή δεν τους άρεσε αυτό που ήταν" είπε η γιαγιά του Ζακ Κωστόπουλου

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ 20 Οκτ 2021 | 21:11

Θεσσαλονίκη: Αναβιώνει η πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του μπάτλερ από τη Σρι Λάνκα

Αναβιώνει η υπόθεση δολοφονίας του οικιακού βοηθού από τη Σρι Λάνκα, το πτώμα του οποίου βρέθηκε σε πισίνα βίλας στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΟ FACEBOOK 20 Οκτ 2021 | 21:02

Κώστας Μπακογιάννης: Πάντρεψε ζευγάρι 87 και 85 ετών - Η τρυφερή ανάρτηση

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, πάντρεψε στο δημαρχείο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων - "Μια υπέροχη ιστορία αγάπης"