Αναγνωρισμένες σπουδές Ελληνικού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας άνοιξε ο δρόμος των Ελλήνων φοιτητών για σπουδές Ελληνικού Δικαίου στο εξωτερικό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αναγνωρισμένες σπουδές Ελληνικού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομη την απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ η οποία στερούσε στους Έλληνες φοιτητές τη δυνατότητα αναγνώρισης των πτυχίων τους επί του προγράμματος σπουδών Ελληνικού Δικαίου σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής και, συγκεκριμένα, στην Κύπρο.

Με την 1755/2017 απόφαση του, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακήρυξε ως παράνομη και γι’ αυτό ακύρωσε την παλιότερη απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ να μην αναγνωρίζονται ως ισότιμα τα πτυχία νομικής ελληνικού δικαίου που προέρχονται από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, ο Αναπληρωτής Κοσμήτωρας της Νομικής Σχολής, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας, τόνισε στο TheTOC.gr πως τα προγράμματα είναι αναγνωρισμένα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας επαγγελματικά δικαιώματα. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα, αυτά είναι αναγνωρισμένα ως ισότιμα με τις αντίστοιχες τρεις Ελληνικές Νομικές Σχολές (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΔΠΘ) και διασφαλίζουν την αντιστοιχία πτυχίου.

Το Νομικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας βεβαιώνει τη δυνατότητα εγγραφής των πτυχιούχων στα μητρώα ασκουμένων Δικηγορικών Συλλόγων της Κύπρου, βεβαίωση που προσκομίζεται στην Επιτροπή Αξιολόγησης Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, για εγγραφή στα μητρώα ασκούμενων δικηγόρων Ελλάδας. Αυτό αφορά και καλύπτει τόσο τους πτυχιούχους με πλήρη τετραετή φοίτηση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όσο και τους μεταφερόμενους φοιτητές από άλλα Πανεπιστήμια με συνυπολογισμό των μεταφερόμενων πιστωτικών μονάδων.

Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη αυτοτελής Νομική Σχολή στην Κύπρο και η οποία προσφέρει το μόνο πρόγραμμα Νομικής Ελληνικού Δικαίου εκτός Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας του ελληνικού ακαδημαϊκού γίγνεσθαι.

Το πρόγραμμα σπουδών οδηγεί σε πτυχίο Νομικής Ελληνικού Δικαίου, πρόγραμμα το οποίο επικυρώνεται από τον επίσημο Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιστοσελίδα του (www.dipae.ac.cy), όπου αναρτώνται μόνο τα εγκεκριμένα/αναγνωρισμένα προγράμματα που προσφέρονται από τα κρατικά και μη-κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

Η Νομική Σχολή στελεχώνεται από μόνιμους διδάσκοντες διεθνούς εμπειρίας στη νομική εκπαίδευση και έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου όπως το Harvard, Cambridge, Oxford, London School of Economics and Political Sciences, Paris II, Aix-Marselle, Tubingen και Munich.

Ο Δρ. Τσιμάρας έκανε επίσης ειδική αναφορά και στους κορυφαίους επισκέπτες καθηγητές, «οι οποίοι προσφέρουν υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση αλλά και πρακτική άσκηση, μέσω εικονικών δικών σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δικαστηρίου». Πρόσθεσε πως πραγματοποιούνται συχνά επισκέψεις σε δικαστήρια στην Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ διοργανώνονται συχνά ομιλίες από διακεκριμένους νομικούς, είτε δικαστές, είτε καθηγητές νομικών σχολών, είτε δικηγόρους.

Οι φοιτητές του προγράμματος της Νομικής Σχολής συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS και έχουν τη δυνατότητα κινητικότητας σε Νομικές Σχολές Πανεπιστημίων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους οι Νομικές Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πάντειου Πανεπιστημίου όπως και άλλων κορυφαίων Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται επίσης πως σημαντικές προσωπικότητες έχουν αναγορευθεί σε επίτιμους διδάκτορες της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 30 Απρ 2021 | 08:53

Ο δικηγόρος του ΣΥΡΙΖΑ που "καίει" τον Παπαγγελόπουλο: Σε γαμ@@ε επειδή είσαι φίλος με τον εκδότη

Οι διάλογοι "φωτιά" του δικηγόρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παπαγγελόπουλο αλλάζουν τα δεδομένα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 27 Απρ 2021 | 07:40

Θρίλερ με την άγρια δολοφονία του δικηγόρου στην Τροιζηνία: Στο μικροσκόπιο υποθέσεις που είχε χειριστεί - Τι λέει ο αδελφός του

Θανάσιμα τραυματισμένος στο κεφάλι από αιχμηρό αντικείμενο εντοπίστηκε ο 58χρονος δικηγόρος - Πού στρέφονται οι Αρχές.

"ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ Η ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗΣ" 26 Απρ 2021 | 14:47

Δικηγόρος του γηροκομείου στα Χανιά: "Δεν είναι το σύγχρονο Άουσβιτς" - Προτείνει 50 μάρτυρες

O κ. Ρουσόπουλος με την ιδιότητα του δικηγόρου του γηροκομείου των Χανίων, κατέθεσε αναφορά, με την οποία προτείνει περισσότερους από 50 μάρτυρες.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 25 Απρ 2021 | 15:27

Τραγωδία στη Γαύδο: Ανατροπή με το "λυμένο χειρόφρενο" - Δεν ήταν ζευγάρι Κορίνα & 40χρονος - Έκθεση "βόμβα" της ΕΛΑΣ

Η έκθεση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο στη Γαύδο. Με "κουμπωμένη" δευτέρα και χωρίς χειρόφρενο το αυτοκίνητο. Ηταν σε κίνηση το όχημα, λέει ο δικηγόρος της οικογένειας της Κορίνας.

ΙΣΩΣ ΚΑΙ 73 ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 24 Απρ 2021 | 20:23

Γηροκομείο στα Χανιά: Επτά πρώην υπαλλήλους κάλεσε ο εισαγγελέας - Μυστήριο με το πωλητήριο από την ιδιοκτήτρια

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, τουλάχιστον επτά πρώην υπάλληλοι του γηροκομείου έχουν κληθεί στην Εισαγγελία να καταθέσουν για το γηροκομείο στα Χανιά.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 24 Απρ 2021 | 14:53

Σοκάρει πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου Χανίων: Τους έβλεπα να πεθαίνουν - Τους χτυπούσαν και σκούπιζαν 5 με μια πετσέτα [βίντεο]

"Είδα να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην αρχή 3-4 άτομα." Αυτό υποστηρίζει μεταξύ άλλων πρώην εργαζόμενος για το γηροκομείο στα Χανιά με τους 68 νεκρούς σε ένα χρόνο.

ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 16 Απρ 2021 | 12:17

Ελευθέριος Ντριγκόγιας: Ο αριστούχος μαθητής από την Λάρισα που πήρε το "χρυσό εισιτήριο" για το πανεπιστήμιο του Michigan

Το "χρυσό εισιτήριο" που του εξασφαλίζει μια θέση σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το University Of Michigan έλαβε ο Λαρισαίος μαθητής, Ελευθέριος Ντριγκόγιας.

ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ 08 Μαϊ 2021 | 15:10

Περιφέρεια Αττικής: Διαδικτυακή συναυλία για τη Γιορτή της Μητέρας με τον Πασχάλη Τόνιο και την Τζίνα Φωτεινοπούλου

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας θα παρουσιαστεί διαδικτυακά η "Ωδή στην Καλλιπάτειρα".

ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 08 Μαϊ 2021 | 14:45

Βούλιαξαν οι οργανωμένες παραλίες της Αττικής - Μποτιλιάρισμα στην παραλιακή [εικόνες]

Οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν στις παραλίες της Αττικής για τις πρώτες τους βουτιές - Μποτιλιάρισμα σε λεωφόρο Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος, Άλιμο και Γλυφάδα.

ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΕΙΑ 08 Μαϊ 2021 | 14:28

Κρήτη: Πέθανε ο αστυνομικός που είχε αυτοπυροβοληθεί – Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ επί δύο εβδομάδες

Ο 38χρονος αστυνομικός εξέπνευσε λίγο μετά τις 13:00 του Σαββάτου στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων.

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 08 Μαϊ 2021 | 14:25

Θεσσαλονίκη - Αυξήθηκε το ιικό φορτίο των λυμάτων, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες αποκλιμάκωσης

Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες αποκλιμάκωσης, το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνει σημάδια αναζωπύρωσης.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 08 Μαϊ 2021 | 14:20

Ξεκάθαρος ο Γώγος: Εχουμε αφήσει πίσω μας τα lockdown - Θα έχουμε πολύ στενή επιτήρηση

Για την πορεία της πανδημίας αλλά και τον βηματισμό χαλάρωσης του lockdown, μίλησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

08 Μαϊ 2021 | 14:04

Σεισμός 4 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα: Ταρακουνήθηκαν Ηλεία, Αρκαδία και Αχαΐα

Ο σεισμός είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 23 χιλιόμετρα, νότια, νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων.