Αναίρεση και αναβολή της δίκης για ΕNERGA και Hellas Power

Η υπόθεση αφορά υπεξαίρεση εκατομμυρίων. Συμφωνα με την κατηγορία, οι εταιρίες δεν απέδιδαν το χαράτσι της ΔΕΗ. Λόγω της αναίρεσης αναβλήθηκε η δίκη.

anairesi-kai-anaboli-tis-dikis-gia-energa-kai-hellas-power
|
SHARE THIS
0
SHARES

Συζητήθηκε σήμερα  στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κεκλεισμένων των θυρών (σε συμβούλιο)  η αναίρεση που  άσκησε τη Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του βουλεύματος  με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών  19 στελέχη των εταιρειών «ENERGA» και «HELLAS  POWER" για το μεγάλο σκάνδαλο υπεξαίρεσης εκατομμυρίων από την μη απόδοση του αποκαλούμενου "χαρατσιού" της ΔΕΗ.

Η αναίρεση ασκήθηκε ενώ  είχε ήδη προσδιοριστεί δικάσιμος για την  υπόθεση με αποτέλεσμα η δίκη να οδηγηθεί σε αναβολή.

Ο εισαγγελέας που άσκησε την αναίρεση μετά από αίτηση ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση , του Άρη Φλώρου, "διέγνωσε"  εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες και αοριστίες .

 Σύμφωνα με το επίμαχο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών 19 από τους 25 κατηγορούμενους στην υπόθεση παραπέμφθηκαν να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Κατά   το κατηγορητήριο, οι εταιρείες Energa και Hellas Power ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας για λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, προκαλώντας ζημία η οποία 270 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την κατηγορία, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση τοποθέτησαν τα χρήματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Με το ίδιο βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών απάλλαξε έξι μέλη της «Διαχειριστικής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε." (ΔΕΣΜΗΕ), σε βάρος των οποίων αρχικά είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος 365/2014, καθώς διαπίστωσε έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές ως προς τη σχέση εντολής για την προμήθεια ρεύματος και τη λειτουργία των εταιρειών, όπως και για τις σχετικές συμβάσεις και τις ιδιότητες των συμβαλλομένων προσώπων.

 Μετά τη σημερινή συζήτηση στον Άρειο Πάγο αναμένεται η έκδοση βουλεύματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook