
Στην ανάκληση της παραίτησής του από τη θέση του γενικού/οικογενειακού ιατρού επιμελητή Α΄ του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου προχώρησε προχθές ο Θανάσης Κοντάρης, ένα μήνα μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του να φύγει από το νησί λόγω του φόρτου εργασίας, της αυξημένης επισκεψιμότητας στο νησί και την υποστελέχωση του ιατρείου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Θανάσης Κοντάρης το 2018 πήγε κόντρα στο ρεύμα του brain drain και άφησε τη Σουηδία που εργαζόταν και επέστρεψε στην Ελλάδα. Τότε επέλεξε το αγαπημένο του μέρος, τη Σέριφο, για να υπηρετήσει τους κατοίκους του μικρού νησιού.
Μετά την ανακοίνωση της αίτησης παραίτησης του, πολλοί τον χρησιμοποίησαν για κομματικούς λόγους. "Για τους Αριστερούς έγινα παραστάτης, για τους Δεξιούς προπαγάνδα, αλλά δεν ισχύει τίποτα από αυτά", δηλώνει μιλώντας στην Καθημερινή.

"Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχει καταφέρει να δώσει κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά (πχ. το να υπάρχει παιδικός σταθμός) σε νέους επιστήμονες να έρθουν σε δυσπρόσιτες περιοχές", αναφέρει.
Το περιθώριο να ανακαλέσει την αίτηση παραίτησης έληγε σήμερα. Αλλά μέσα στον τελευταίο μήνα, διαπραγματεύτηκε καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του ιατρείου κυρίως με τον Χρήστο Ροϊλό, διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα έρθει στο νησί ένας νεαρός συνάδελφος του κ. Κοντάρη, οικογενειακός γιατρός. Από τον Ιούλιο και για τρία χρόνια, θα έρθει επίσης ένας παιδίατρος, ενώ το ιατρείο θα ενισχυθεί και με μια συμβασιούχο νοσηλεύτρια. "Κρατώ τις δεσμεύσεις του κ. Ροϊλού", λέει στην "Κ" ο κ. Κοντάρης.
"Δεν το μετάνιωσα ποτέ", σημειώνει για την αρχική δημοσιοποίηση της παραίτησης του. "Γιατί", συνεχίζει, "χωρίς καμία διάθεση για κομματική τοποθέτηση, μετέφερα την αλήθεια των σημερινών συνθηκών στον χώρο της υγείας στις Κυκλάδες".

Πως οδηγήθηκε στην παραίτηση
"Το σκεφτόμουν εδώ και πάρα πολύ καιρό", σημειώνει μιλώντας στην "Καθημερινή", αλλά το αποφάσισε όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θέλει να ξαναζήσει ό,τι βίωσε το περσινό καλοκαίρι σε ένα νησί που δεν έχει τις υποδομές να υποστηρίξει τόσους τουρίστες.
"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι αναγκαζόμουν να εργάζομαι εξαντλημένος τους θερινούς μήνες", αναφέρει. "Τα τελευταία χρόνια", συμπληρώνει, "υπάρχει αύξηση γύρω στα 35-40% του τουρισμού στην Σέριφο και αυτό συνεπάγεται αύξηση ζήτησης των υπηρεσιών υγείας χωρίς αντίστοιχη αύξηση προσωπικού".
Τα προβλήματα που αντιμετώπισε
Το καλοκαίρι είναι υπερφορτωμένο και ο χειμώνας έχει άλλα προβλήματα. "Λόγω καιρού, πολλές φορές, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια πλοίων, δεν σηκώνονται τα ελικόπτερα – στην Σέριφο δεν έχουμε τη δυνατότητα να νοσηλεύσουμε ασθενή", τονίζει.
Αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρειαστεί να μείνει στο ιατρείο όπου αναγκάζεται να διανυκτερεύσει ο ασθενής.
"Στην Σέριφο δεν υπάρχει βοήθεια στο σπίτι, δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί, δεν υπάρχει παιδίατρος, δεν υπάρχει τίποτα που να αποσυμφορήσει το ιατρείο", λέει. Σκεφτόταν να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο αλλά είχε την ελπίδα ότι ένας νεότερος συνάδελφος που είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το ιατρείο, θα ερχόταν στο νησί. Αλλά όταν μες στο Πάσχα τον ενημέρωσε πως δεν θέλει να "εκτεθεί σε αυτούς τους κινδύνους", αναφέρει ο κ. Κοντάρης, "έπεσε το τελευταίο κάστρο μου".

Ηθελε να οργανώσει φαρμακείο...του έκαναν ΕΔΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 το όνομα του γιατρού ήρθε ξανά στην επιφάνεια γιατί κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν ΕΔΕ εναντίον του επειδή ζήτησε "να αυτοοργανώσουν το ιατρείο του νησιού με φάρμακα και αναλώσιμα υλικά για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Ο Θανάσης Κοντάρης πέρασε ΕΔΕ γιατί "δήθεν ρεζίλεψε και παρέκαμψε την υπηρεσία του, καθώς "έβγαλε ένα δελτίο τύπου στην τοπική εφημερίδα, όπου εξηγούσε ότι ο νόμος για την πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ανεφάρμοστος και έκανε μια λίστα στο φαρμακείο με βασικά πράγματα και εξοπλισμό που χρειάζεται το αγροτικό ιατρείο".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr