Follow us

Αναστηλώθηκε η ιστορική Βίλα Κλωναρίδη στο πάρκο "ΦΙΞ": Η ιστορία του διώροφου αρχοντικού

Κατά τις εργασίες αναστήλωσης, ελέγχθηκαν οι τοίχοι του κτιρίου και έγινε προσεκτική απομάκρυνση των ετοιμόρροπων τμημάτων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση της εμβληματικής "Βίλας Κλωναρίδη" στο πάρκο ΦΙΞ - Κλωναρίδη στα Πατήσια, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντιστήριξης και αναστήλωσής της από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Το κτίριο για χρόνια παρουσίαζε εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, ενώ την ήδη κακή κατάστασή του επιβάρυνε η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από δυόμισι χρόνια, καταστρέφοντας πλήρως την ξύλινη και μεταλλική υποδομή του κτιρίου, με αποτέλεσμα τον χαρακτηρισμό του ως επικίνδυνο στατικά και δομικά.

Για τη στήριξη και προστασία της Βίλας, ο Δήμος Αθηναίων εκπόνησε μελέτη σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και σε πλήρη συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς το κτίριο έχει ανακηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ως Νεώτερο Μνημείο.

Κατά τις εργασίες αναστήλωσης, ελέγχθηκαν οι τοίχοι του κτιρίου και έγινε προσεκτική απομάκρυνση των ετοιμόρροπων τμημάτων. Ο εσωτερικός χώρος καθαρίστηκε από ό,τι είχε αφήσει πίσω της η πυρκαγιά, ενώ περιμετρικά του κτιρίου τοποθετήθηκε ειδική σκαλωσιά που συνεισέφερε στην αντιστήριξή του.

Αναστηλώθηκε η ιστορική Βίλα Κλωναρίδη στο πάρκο "ΦΙΞ": Η ιστορία του διώροφου αρχοντικού

Πάνω από τη Βίλα έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο στέγαστρο, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό της από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τέλος, για λόγους ασφαλείας, ο χώρος γύρω από το κτίριο είναι περιφραγμένος.

Επόμενο βήμα είναι πλέον η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης της Βίλας, προκειμένου το πανέμορφο αυτό αθηναϊκό αρχοντικό, το οποίο έχει ταυτιστεί με την ιστορία της πρωτεύουσας τα τελευταία 120 χρόνια, να αξιοποιηθεί για πολιτιστική χρήση, φιλοξενώντας εκδηλώσεις και εκθέσεις, ανοιχτές στο αθηναϊκό κοινό.

Βίλα Κλωναρίδη

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε:

"Η Βίλα Κλωναρίδη είναι ένα κτίριο-σύμβολο για την Αθήνα και η διάσωσή της αποτελεί χρέος απέναντι στην ιστορία της πόλης, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές. Έχοντας ολοκληρώσει τις επείγουσες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και αναστήλωσή της, μπορούμε πλέον να κάνουμε το επόμενο σημαντικό βήμα. Θέλουμε αυτό το στολίδι της πόλης να αποκτήσει ξανά ζωή, να ανοίξει τις πόρτες του στις Αθηναίες και τους Αθηναίους ως ένας σπουδαίος χώρος πολιτισμού, ως ένας χώρος ζωντανός, ενταγμένος, φυσικά και λειτουργικά, στο μεγάλο πάρκο του ΦΙΞ που αναμορφώσαμε πλήρως, αναβαθμίζοντας τη γειτονιά των Πατησίων".

Η ιστορία του διώροφου αρχοντικού

Η Βίλα Κλωναρίδη, κατοικήθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ΄90. Το διώροφο κτίριο που φέρεται να αποτελεί έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ, αγοράστηκε μαζί με τις γύρω εκτάσεις στις αρχές του 20ου αιώνα από τους αδελφούς Κλωναρίδη, σε μια περίοδο που η περιοχή των Πατησίων ήταν ακόμη αραιοκατοικημένη. Το αρχοντικό είχε πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, φιλοτεχνημένο από σημαντικούς ζωγράφους της περιόδου.

Το 1903, δίπλα από τη Βίλα χτίστηκε το εργοστάσιο παγοποιίας και ζυθοποιίας των αδελφών Κλωναρίδη. Τη δεκαετία του '30 το εργοστάσιο αγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ, ο οποίος μετέτρεψε τη χρήση του εργοστασίου σε αποθήκη και παγοποιία. Το κτίριο του εργοστασίου κατεδαφίστηκε το 2000.

Το 1993 το Υπουργείο Πολιτισμού, παραχώρησε τη Βίλα Κλωναρίδη στον Δήμο Αθηναίων και ένα χρόνο μετά, το Υπουργείο την ανακήρυξε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χαρακτηριστικό δείγμα προαστικής έπαυλης των αρχών του περασμένου αιώνα.

Τον Μάιο του 2020 ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε εκτεταμένη καταστροφή στο κόκκινο αρχοντικό της γειτονιάς των Πατησίων.

Βίλα Κλωναρίδη
Βίλα Κλωναρίδη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 28 Μαρ 2023 | 12:13

Θέατρο Λυκαβηττού: Ανοίγει ξανά μετά από 15 χρόνια - Μεγάλο φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο

"Αυτό δεν είναι απλώς 'άλλο ένα θέατρο', είναι μνημείο. Επιλέγουμε συνειδητά να διατηρήσουμε την ιστορική του μνήμη", είπε ο Κώστας Μπακογιάννης για το θέατρο Λυκαβηττού.

Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 27 Μαρ 2023 | 20:44

Δήμος Αθηναίων: "Παγώνουν" οι άδειες για τραπεζοκαθίσματα στο Εμπορικό Τρίγωνο- Οι 8 νέοι πεζόδρομοι και οι 4 πλατείες

Ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε πως δεν θα χορηγηθεί καμιά νέα άδεια για τραπεζοκαθίσματα στους 8 νέους πεζόδρομους και στις 4 πλατείες που θα ανακατασκευαστούν στο Εμπορικό Τρίγωνο.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 27 Μαρ 2023 | 11:11

Ο οίκος Moody's αναβάθμισε την οικονομική προοπτική του Δήμου Αθηναίων

Η αναβάθμιση του Δήμου Αθηναίων από τον Οίκο Moody's είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών ετών.

31Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ 26 Μαρ 2023 | 10:13

Μπακογιάννης: Κάνουμε 10 παιδικές χαρές τον χρόνο - Θα ξεπεράσουμε τις 40 ως το τέλος του χρόνου

"Ταυτόχρονα δουλεύουμε τα γήπεδα, τους χώρους πρασίνου, τα pocket park, δουλεύομε όλα τα μικρά που κάνουν τα μεγάλα", δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 21 Μαρ 2023 | 13:31

Η απάντηση του αντιδημάρχου Αθηναίων, Χρήστου Τεντόμα, για τα 800.000 ευρώ - Διατάχθηκε προκαταρκτική

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Χρ. Τεντόμας δηλώνει πως τα 800.000 ευρώ αφορούν καταθέσεις της συζύγου και της μητέρας της, από το 1995 έως και σήμερα.

20 Μαρ 2023 | 12:02

Αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων βρέθηκε με 800.000 ευρώ στον λογαριασμό του- Δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει

Η έρευνα έγινε από την Αρχή κατά του ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και σύμφωνα με το πόρισμα υπάρχει αδυναμία να δικαιολογηθεί η προέλευση πολύ μεγάλου χρηματικού ποσού.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 20 Μαρ 2023 | 06:37

Κώστας Μπακογιάννης - Σία Κοσιώνη: Η σπάνια βραδινή έξοδος και το total black look με τις ημιδιαφανείς γόβες της δημοσιογράφου

Θεατρική βραδιά για τον δήμαρχο και τη δημοσιογράφο - Το total black look της Σίας Κοσιώνη και οι απίθανες ημιδιάφανες γόβες της.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 18 Μαρ 2023 | 10:01

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν προγράμματα κολύμβησης και ειδικής εκγύμνασης για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία

Τα δημοτικά κολυμβητήρια στην Αθήνα λειτουργούν έξι μέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, και ξεκίνησαν ήδη να υποδέχονται άτομα με αναπηρίες

Η CASUAL ΕΜΦΑΝΙΣΗ 14 Μαρ 2023 | 10:45

Σία Κοσιώνη: Η ton sur ton πρωινή εμφάνιση σε αποχρώσεις του γκρι - Το απλό look και ο τρόπος που το αναβάθμισε

Η πρωινή βόλτα της Κοσιώνη με τον Μπακογιάννη και τον γιο τους Δήμο. Η casual εμφάνιση που έκανε ενδιαφέρουσα συνδυάζοντας ρούχα σε παρόμοιες αποχρώσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Μαρ 2023 | 23:58

Κολωνάκι: Αναστέλλονται για δύο χρόνια οι νέες άδειες λειτουργίας κέντρων διασκέδασης - Σε ποιους δρόμους

Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε την αναστολή έκδοσης νέων αδειών για τη λειτουργία κέντρων διασκέδασης στην περιοχή του Κολωνακίου για την επόμενη διετία

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 12 Μαρ 2023 | 16:31

Πατήσια: Δύο γυναίκες κλείδωσαν τα ανήλικα παιδιά τους στο μπαλκόνι και βγήκαν βόλτα

Τα δύο ανήλικα παιδιά βρίσκονταν μόνα τους στο σπίτι στις 22.30 το βράδυ.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ 10 Μαρ 2023 | 10:08

Δήμος Αθηναίων: Τι είναι οι κίτρινοι "σηματοδότες" που τοποθετούνται γύρω από τους κάδους απορριμμάτων

Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά πλέον στην τοποθέτηση ειδικών πλαισίων με κίτρινη σηματοδότηση γύρω από τους κάδους απορριμμάτων, σε περισσότερα από 4.000 σημεία της Αθήνας.

ΑΠΕΙΛΕΣ 02 Μαρ 2023 | 22:22

Κώστας Μπακογιάννης: Απειλητική επιστολή στον δήμαρχο Αθηναίων - Του έστειλαν σφαίρα σε φάκελο

Φάκελο από άγνωστο αποστολέα, όπου μέσα υπήρχε και μια σφαίρα των 45 χιλιοστών, έλαβε ο Κώστας Μπακογιάννης