Ανασύρουν πτώματα στο Φαρμακονήσι

Η σορός ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας εντοπίστηκαν στα Τουρκικά παράλια– Τους αναγνώρισαν οι διασωθέντες - Εξηγήσεις ζητά η Υπατη Αρμοστεία για το τραγικό περιστατικό

anasuroun-ptwmata-sto-farmakonisi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Συνεχίζεται η τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Η Λιμενική Αρχή Λέρου ειδοποιήθηκε από τις Τουρκικές Αρχές ότι έχουν εντοπιστεί δύο σοροί.

Τα πτώματα ανασύρθηκαν από τα τουρκικά παράλια και οι αρχές έστειλαν φωτογραφίες από τις οποίες οι διασωθέντες αναγνώρισαν ότι πρόκειται για δικούς τους ανθρώπους.

Ενα 11χρονο παιδί αλλά και μια 38χρονη γυναίκα είναι οι δύο νεκροί. Αγνοούνται ακόμη 10 άνθρωποι.

Ενα 11χρονο παιδί αλλά και μια 38χρονη γυναίκα είναι οι δύο νεκροί. Αγνοούνται ακόμη 10 άνθρωποι.

Ολα άρχισαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενημερώνεται ότι υπάρχει ακινητοποιημένο αλιευτικό σκάφος στο οποίο επιβαίνουν αρκετοί άνθρωποι.

Το Λιμενικό, τους εντοπίζει, τους προσεγγίζει και ξεκινά τη ρυμούλκηση του αλιευτικού με προορισμό το Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι αλλοδαποί συγκεντρώθηκαν από τη μία πλευρά του σκάφους με αποτέλεσμα το αλιευτικό να ανατραπεί και να βυθιστεί.

Δεκαέξι άτομα διασώθηκαν, εκ των οποίων 14 άνδρες, μία γυναίκα και ένα παιδί και έχουν μεταφερθεί στη Λέρο. Οπως δήλωσαν στις Αρχές οι διασωθέντες, υπήρχαν ακόμη 12 άτομα τα οποία αγνοούνταν.

Αμέσως ξεκινούν έρευνες οι οποίες μέχρι πριν από λίγες ώρες δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι Αρχές της Λέρου, δέχτηκαν ειδοποίηση από τις Τουρκικές Αρχές ότι έχουν βρεθεί σε τουρκική θαλάσσια περιοχή δύο πτώματα. Ενα παιδί 11 ετών και μια 38χρονη γυναίκα, είναι οι πρώτοι νεκροί της τραγωδίας αυτής, ενώ ακόμη υπάρχουν 10 άνθρωποι που αγνοούνται.

Ανάμεσα στους διασωθέντες, είναι και ένας 20χρονος ο οποίος φέρεται ότι είναι ο διακινητής των αλλοδαπών και κυβερνήτης του αλιευτικού σκάφους.

Παρέμβαση της Υπατης Αρμοστείας για την τραγωδία

Κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας πήγε την Τρίτη στη Λέρο, όπου έχουν μεταφερθεί οι διασωθέντες και συνομίλησε μαζί τους αλλά και με τις Λιμενικές Αρχές της περιοχής.

Η Υπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση

Στις μαρτυρίες τους στην Υπατη Αρμοστεία οι διασωθέντες, είπαν ότι το σκάφος του Λιμενικού που ρυμούλκησε το αλιευτικό, κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν.

Στις ίδιες μαρτυρίες γίνεται λόγος για εκκλήσεις βοήθειας καθώς στο αλιευτικό υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία 28 άτομα βρίσκονταν στο πλοιάριο ( 25 Αφγανοί και 3 Σύροι), ενώ αγνοούνται δέκα άτομα, ανάμεσα τους βρέφη και μικρά παιδιά.

«Η Υπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Laurens Jolles, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Νότια Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις ευρωπαϊκών
και άλλων χωρών να συνεργαστούν, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών όταν ακολουθούνται επικίνδυνα περάσματα στη Μεσόγειο και σε άλλα καίρια θαλάσσια σύνορα.

Ο Οργανισμός επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και τη δημιουργία διόδων νόμιμης μετανάστευσης ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων μετακινήσεων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook