Follow us

Ανατροπή στην Πάτρα: Κάθε παιδί πέθανε με διαφορετικό τρόπο - Τοξική ουσία, ασφυξία και κεταμίνη "βλέπουν" οι αρχές

Η παραγγελία των δύο Εισαγγελέων για νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις των θανάτων Μαλένας και Ίριδας, έφθασαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
Πάτρα

Τοξική ουσία (Μαλένα)-ασφυξία (Ίριδα)-κεταμίνη (Τζωρτζίνα); Διαφορετικό μηχανισμό θανάτου από παιδί σε παιδί, ανάλογα με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, τον πιθανό βαθμό αντίδρασης και συναίσθησης της ενέργειας σε βάρος του, τον τόπο εκδήλωσης των πιθανών εγκληματικών συμπεριφορών, "διακρίνουν" οι ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με τα αίτια θανάτου των τριών παιδιών και επιχειρούν να αποδείξουν με στέρεα και αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία αυτές τις εκτιμήσεις.

Θεωρούν ότι μπορεί η 3,5 χρονών Μαλένα να δολοφονήθηκε με κάποια τοξική ουσία που χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα (πέθανε σε νοσοκομείο), η 6 μηνών Ίριδα με ασφυκτικό μηχανισμό (πέθανε στο σπίτι) και η 9χρονη Τζωρτζίνα πάλι με τοξική ουσία την κεταμίνη (πέθανε σε νοσοκομείο).

Διαβάστε Επίσης

Η παραγγελία των δύο Εισαγγελέων, Αντώνη Ελευθεριάνου και Απόστολου Ανδρέου, για νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις των θανάτων Μαλένας και Ίριδας, έφθασαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, με την διερεύνηση να αναλαμβάνουν από κοινού ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Νίκος Καρακούκης και ο Νίκος Καλόγρηας.

Τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος, καθώς θα μπορούν να πάρουν γνωματεύσεις από άλλα εργαστήρια, κυρίως παθολογοανατομικά, όπου θα γίνει ανασκόπηση των πλακιδίων οργάνων των δύο κοριτσιών, και λήψη ιστών από άλλες τομές. Από αυτούς τους ιστούς, ανάλογα με τα ευρήματα των παθολογοανατόμων, μπορούν να γίνουν εξειδικευμένες τοξικολογικές εξετάσεις, που δεν αποκλείεται να αναδείξουν κάποια τοξική ουσία.

Αν δηλαδή ο παθολογοανατόμος εντοπίσει ευρήματα στο ήπαρ, που έχουν προκληθεί από τοξική ουσία, τότε από τους ίδιους ιστούς υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας των απαραίτητων τοξικολογικών εξετάσεων, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό ενδέχεται να αναδείξουν την ουσία που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε. Αν υπάρχει ένα εύρημα που επηρεάζει ένα όργανο, υπάρχει η τεχνολογία αναζήτησης η οποία έχει την δυνατότητα εντοπισμού της ουσίας που μπορεί χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα.

Σημειώνεται πως τα πλακίδια αίματος, μετά από τρία χρόνια, δεν θα μπορούν να προσφέρουν ευρήματα που να συνεισφέρουν στην ιατροδικαστική έρευνα και να αναδείξουν τα αίτια θανάτου και τον πιθανό εξωγενή παράγοντα που τον επέφερε.

Η άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών, που είχε συσταθεί και λειτουργούσε ενδοϋπηρεσιακά, δεν είχε την νομιμοποίηση από την Εισαγγελία, προκειμένου να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, ενώ δεν θα είχαν και νομική ισχύ αυτές. Βέβαια στο πλαίσιο αυτής της έρευνας έχει γίνει μια προεργασία των δύο ιατροδικαστών αναφορικά με τις ενέργειες και το ιατρικό πρωτόκολλο που χρειάζεται να ακολουθήσουν για τους θανάτους των δύο παιδιών προκειμένου να αναδείξουν συντομότερα τα αίτια και τι έχει συμβεί σε αυτά.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Μαλένας, οι τοξικολογικές εξετάσεις έγιναν στο ίδιο σύγχρονο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Νίκος Ράικος, όπου έγιναν και της Τζωρτζίνας αναδεικνύοντας την κεταμίνη. Η τοξικολόγος που έκανε τις εξετάσεις στα δείγματα αίματος της Μαλένας, αναφέρει πως δεν εντοπίστηκαν ίχνη κεταμίνης ακόμη και μεταβολή της, στο αίμα του παιδιού. Δηλαδή από τις εξετάσεις μπορεί να μην μπορούσε να εντοπιστεί η κεταμίνη αλλά θα μπορούσε να διαπιστωθεί ο μεταβολισμός της συγκεκριμένης ουσίας από τον οργανισμό του παιδιού, άρα και η χορήγησή της ανεξάρτητα από το αν είχε εντοπιστεί αυτή καθαυτή η ουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχαν ενδείξεις ή συμπτωματολογία, όσον αφορά τα αίτια θανάτου της Μαλένας, προκειμένου να γίνουν εξετάσεις για πιθανή ύπαρξη βαρέων μετάλλων, κάλιου ή βενζόλιου στον οργανισμό της, που θα μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατό της. Δεν υπάρχουν συμπτώματα από την χορήγηση τέτοιων ουσιών, αλλά δεν αποκλείεται να γίνουν και τέτοιες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστεί και αυτό το ενδεχόμενο.

Η ολοκλήρωση των νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων για τα αίτια θανάτων των δύο παιδιών αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο, στο πλαίσιο της απόλυτης και αδιαμφισβήτητης τεκμηρίωσης τους. Μια έσχατη ενέργεια, που οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν πως δεν θα προβούν, γιατί δεν θα χρειαστεί, είναι οι εκταφές των δύο παιδιών για την λήψη δειγμάτων τριχών, οστών και περαιτέρω ιστών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 29 Ιουν 2022 | 07:41

Ρούλα Πισπιρίγκου: "Η Τζωρτζίνα φοβόταν μην πεθάνει όπως οι αδερφές της" - Κόλαφος το πόρισμα της ψυχολόγου

Στερείται ουσιαστικού συναισθήματος και η αφήγησή της δεν είναι αληθής", αναφέρει για τη Ρούλα Πισπιρίγκου η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη - "Η Τζωρτζίνα φοβόταν μην πεθάνει όπως οι αδερφές της".

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ALPHA 28 Ιουν 2022 | 20:08

Ρούλα Πισπιρίγκου: Την "κατεδαφίζει" το πόρισμα της ψυχολόγου - "Μη αληθής η αφήγησή της - Στερείται συναισθήματος"

"Είναι φανερό ότι οι σκέψεις της και οι επενδύσεις της επικεντρώνονται γύρω από τον σύζυγό της" αναφέρει για τη Ρούλα Πισπιρίγκου η ψυχολόγος που όρισε η ανακρίτρια - "Η Τζωρτζίνα φοβόταν μην πεθάνει όπως οι αδερφές της"

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ 28 Ιουν 2022 | 09:03

Μαλένα & Ιριδα: Η Ρούλα Πισπιρίγκου αμφισβητεί το πόρισμα και δεν δέχεται την εγκληματική ενέργεια

Η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν δέχεται ότι οι θάνατοι της Μαλένας και της Ίριδας σχετίζονται με εγκληματική ενέργεια.

ΣΤΟΝ ALPHA 27 Ιουν 2022 | 20:26

Πάτρα: Φωτογραφία ντοκουμέντο μέσα από την εντατική της Τζωρτζίνας μετά την πρώτη ανακοπή [Βίντεο]

Η φωτογραφία απεικονίζει την Τζωρτζίνα, μία ώρα μετά την πρώτη ανακοπή στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο και ενώ έχει μεταφερθεί στη ΜΕΘ του Ρίου.

ΣΤΟ MEGA 27 Ιουν 2022 | 18:55

Πάτρα: Αυτό είναι το πόρισμα του παθολογοανατόμου για τη Μαλένα - "Οφείλουν οι ιατροδικαστές να γνωρίζουν γράμματα..."

Στην αντεπίθεση περνά ο παθολογοανατόμος της Μαλένας, Εμμανουήλ Αγαπητός - Κατηγορεί την ιατροδικαστή Τσάκωνα ότι δεν ερμήνευσε σωστά τα ευρήματά του, που "έδειχναν" ασφυξία

ΝΕΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 27 Ιουν 2022 | 16:06

Δήμητρα Πισπιρίγκου: Αν έχει σκοτώσει η Ρούλα τα παιδιά, θα τη σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια [βίντεο]

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου είπε πως αν αποδειχτεί η ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου, τότε θα τη σκοτώσει με τα ίδια της τα χέρια.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27 Ιουν 2022 | 11:26

Πάτρα: Να μπει στο κάδρο των ερευνών και ο Δασκαλάκης για τη σπιτονοικοκυρά, λέει ο δικηγόρος των συγγενών της

Κατατίθεται σήμερα η δικογραφία για την υπόθεση της σπιτονοικοκυρίας του ζεύγους Δασκαλάκη - Πισπιρίγκου, Ευγενίας Κούτρα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΛΕΝΑΣ ΚΑΙ ΙΡΙΔΑΣ 27 Ιουν 2022 | 09:35

Πισπιρίγκου: Προσπαθούν να μου φορτώσουν τους θανάτους και των άλλων παιδιών - Εβδομάδα εκπλήξεων, λέει ο δικηγόρος της

"Προσπαθούν να μου φορτώσουν τους θανάτους και των άλλων παιδιών" υποστηρίζει η Πισπιρίγκου. "Ξεκίνησε μια βδομάδα γεμάτη εξελίξεις", λέει ο δικηγόρος της.

ΝΕΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 26 Ιουν 2022 | 15:19

Συγκλονίζει ο γιατρός της Μαλένας: Είδα το κορίτσι να τρώει σουβλάκια τρεις ώρες πριν πεθάνει [βίντεο]

"Η ηπατική ανεπάρκεια" δεν σκοτώνει επιμένει ο γιατρός ογκολόγος που εξέτασε τη Μαλένα λίγο πριν τον θάνατό της.

ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 26 Ιουν 2022 | 11:30

Πώς η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου "φώτισε" την ώρα θανάτου της Ιριδας - Νέες αποκαλύψεις

Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι ερευνητές εκτιμούν ότι εκείνη τη στιγμή δολοφονήθηκε το άτυχο βρέφος, ο θάνατος του οποίου πλέον οφείλεται σε ασφυξία.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ 25 Ιουν 2022 | 19:34

Γρηγόρης Λέων για Μαλένα: Πλήρης επιβεβαίωση της ασφυξίας και από τον πρώτο εξεταστή

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων σημείωσε πως τα ευρήματα που επιβεβαιώνουν την ασφυξία διαπίστωσε και ο καθηγητής Παθολογοανατομικής που είχε εξετάσει τη Μαλένα.

ΤΙ ΡΩΤΟΥΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ 25 Ιουν 2022 | 10:19

Πάτρα: Οι άγνωστες συνομιλίες της Πισπιρίγκου με την Νικολούλη - "Πιστεύεις ότι τα έχω κάνει αυτά που λένε;"

Σε όλες τις συνομιλίες που είχε η 33χρονη με την Αγγελική Νικολούλη φαίνεται η αγωνία της, καθώς την ενδιέφερε να μάθει τα νέα στοιχεία που θα παρουσίαζε η εκπομπή.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ 24 Ιουν 2022 | 18:50

"Βόμβα" Λύτρα: Δεν πιστεύω ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου σκότωσε τα τρία παιδιά της - Τι λέει ο δικηγόρος

Ο δικηγόρος δεν πιστεύει πως η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι εκείνη που σκότωσε τα παιδιά της.