Αναζητείται επειγόντως νέο σχέδιο για τη δυτική Αττική

Λύση σε μία εξίσωση που έγινε δυσεπίλυτη προσπαθούν να δώσει η ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθειά της να δημιουργήσει νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη δυτική Αττική.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αναζητείται επειγόντως νέο σχέδιο για τη δυτική Αττική

Λύση σε μία εξίσωση που έγινε δυσεπίλυτη λόγω πολλών εσφαλμένων επιλογών προσπαθούν να δώσουν οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη δυτική Αττική και να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα που έγινε αιτία για να μετατραπεί το Μενίδι σε καζάνι που βράζει.

Το νούμερο ένα ζητούμενο για το αρχηγείο της Αστυνομίας είναι να βρεθεί η «δεξαμενή» από όπου θα αντληθεί προσωπικό, το οποίο θα πέσει στη μάχη της εγκληματικότητας στις «κόκκινες» περιοχές. Και αυτό διότι η μεγάλη διασπορά δυνάμεων -σε πολλά διαφορετικά μέτωπα- που έχει επωμιστεί η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τους στρατηγούς που καλούνται να αναδιατάξουν τις δυνάμεις και να εξοικονομήσουν προσωπικό για περιοχές όπως το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια, ο Ασπρόπυργος και το Μενίδι.

Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούν στον «ΕΤ» το πως η Αστυνομία κατέληξε να μην έχει τον κατάλληλο αριθμό ενστόλων για να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της δυτικής Αττικής, παρότι σύμφωνα με παλιότερη έκθεση της Ιντερπόλ στην Ελλάδα αντιστοιχούν ανά 100.000 κατοίκους περισσότεροι αστυνομικοί σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση είναι:

1) Οι φυλάξεις ευπαθών στόχων. Ακόμα και σήμερα χιλιάδες αστυνομικοί στην Αττική βρίσκονται σε συνοδείες επισήμων, ενώ τεράστια είναι η διάθεση προσωπικού για τις φυλάξεις κτιρίων και οικιών. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι αν πραγματικά υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης της δυτικής Αττικής, ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση προσωπικού από τις στρατιές αυτές. Το περασμένο Σεπτέμβριο η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε μία προσπάθεια να βάλει «μαχαίρι» στις συνοδείες αλλά δυστυχώς έμεινε ημιτελής, καθώς εξοικονομήθηκε ένας σχετικά περιορισμένος αριθμός αστυνομικών. Υπήρξαν μάλιστα άνδρες που έφυγαν από τους vip και λίγο καιρό μετά επέστρεψαν. Ο κ. Τόσκας είχε την πρόθεση να προχωρήσει σε τομές αλλά οι εντολές του δεν εισακούστηκαν. Το ζητούμενο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι να λειτουργήσουν σωστά επιτροπές αξιολόγησης, οι οποίες θα επαναπροσδιορίσουν ποιος πραγματικά χρειάζεται φύλαξη και ποιος όχι.

2) Φυλάξεις συγκεντρώσεων. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνηθίζουν να στέλνουν σε πορείες και συγκεντρώσεις (ακόμα και ολιγάριθμες) μεγάλο αριθμό προσωπικού. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται προκειμένου οι υπεύθυνοι αξιωματικοί να είναι σίγουροι ότι «όλα θα πάνε καλά» και δεν θα τους ζητηθούν ευθύνες αν συμβεί οτιδήποτε. Αυτό, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται αστυνομικοί από περιοχές με αυξημένη εγκληματικότητα.

3) Πολλές δυνάμεις στην επαρχεία: Στρατηγοί της Αστυνομίας που έχουν στα χέρια τους τη χαρτογράφηση της διασποράς των αστυνομικών δυνάμεων εξηγούν ότι στην επαρχεία υπηρετεί πολύ μεγάλος αριθμός ανδρών, γεγονός που δεν δικαιολογείται από τις ανάγκες των περιοχών αυτών (τουλάχιστον συγκριτικά με τις ανάγκες στην Αττική). Χαρακτηριστικά λένε ότι υπάρχουν αστυνομικές διευθύνσεις με προσωπικό που μπορεί να φτάνει τα 200 άτομα, την ώρα που υπάρχουν Τμήματα Ασφαλείας στη δυτική Αττική που αριθμούν από 10 έως 25 άνδρες. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς της επαρχίας έχουν οικογένειες και είναι δύσκολο να μετατεθούν.

4) Δουλειά γραφείου. Έχει παρατηρηθεί ότι πολύ μεγάλος αριθμός ενστόλων απασχολούνται σε γραφεία. «Κάντε μια βόλτα σε ΓΑΔΑ και υπουργείο κατά τις πρωινές ώρες και θα καταλάβετε», είναι η χαρακτηριστική φράση πηγής από τη ΓΑΔΑ. Στην υπερσυσσώρευση κόσμου, πάντως, σε γραφεία συνηγορεί και το γεγονός ότι η Αστυνομία έχει επωμιστεί γραφειοκρατικά «πάρεργα».

5) Η αναδιάρθρωση που δεν πέτυχε. Η περιβόητη αναδιάρθρωση αλλά και η ανακατανομή του προσωπικού δεν έγινε ποτέ σε βάθος. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπηρεσίες που θα μπορούσαν να έχουν συγχωνευτεί για να εξοικονομηθεί αριθμός ανδρών και πόροι. Οι αντιδράσεις παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και σε κάποιες περιπτώσεις οι αντιδράσεις μερίδας συνδικαλιστών φαίνεται ότι λειτούργησαν ανασταλτικά για την πραγματοποίηση ουσιαστικών μέτρων.

6) Προσφυγικό. Το ξέσπασμα του προσφυγικού δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την κατανομή των δυνάμεων, καθώς η Αστυνομία (και σε μικρότερο βαθμό ο Στρατός) είναι ο μηχανισμός που υλοποιεί ως επί το πλείστον τα κυβερνητικά σχέδια και παράλληλα διαφυλάσσει την ασφάλεια. Σε όλα τα νησιά όπου υπάρχειhot spot υπηρετεί σήμερα σημαντικός αριθμός ανδρών που έχει μετακινηθεί από την Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι από την Αττική έχουν μετακινηθεί εφτά διμοιρίες: Τρεις στη Λέσβο, μία στη Χίο, μία στη Λέρο και δύο στη Σάμο. Εκτάκτως είχε μετακινηθεί πρόσφατα για περίπου πέντε ημέρες ακόμα μία διμοιρία στο νησί της Χίου. Παράλληλα, στα νησιά υπηρετούν αποσπασμένοι αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, όπως και άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Ανάλογη είναι η εικόνα στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Στο κτίριο του υπουργείου Προστασίας στη λεωφόρο Κατεχάκη έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα συσκέψεις για να εκπονηθεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη δυτική Αττική. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας απουσίασε για λίγο από την Αθήνα, καθώς μετέβη στη Λέσβο λόγω του σεισμού, και επέστρεψε χθες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχιστεί η ενημέρωσή του για την κατάσταση στο Μενίδι και αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις, ενδεχομένως και κάποιες επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν στις «κόκκινες» περιοχές. Σύμφωνα με έναν πρώτο σχεδιασμό, στόχος είναι στο Μενίδι, στον Ασπρόπυργο, στη Φυλή και στα Μέγαρα, να περιπολούν καθημερινά 120 αστυνομικοί με 15 περιπολικά, ενώ ανά 15 ημέρες να γίνονται δύο στοχευμένες επιχειρήσεις της Ασφάλειας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, όπλα). Κατά τις ημέρες αυτές ο αριθμός των αστυνομικών θα φτάνει τους 208 (το μήνα θα απασχολούνται 1.200 άνδρες).

Παράλληλα, θα ενταθούν οι έρευνες με τη μέθοδο «follow the money» (ακολουθώντας το χρήμα) για να βρεθούν οι «πηγές» διακίνησης μαύρου χρήματος στην περιοχή και να εξαρθρωθούν τα μεγάλα κυκλώματα. Στο πλαίσιο αυτό η Αστυνομία θα επιχειρήσει να ενδυναμώσει το πληροφοριακό της δίκτυο στη δυτική Αττική. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν άτομα από την τοπική κοινωνία, κυρίως Ρομά, που θα βοηθήσουν πληροφοριακά το έργο των Αρχών.

Έρευνες για τους εμπρησμούς και διαδηλώσεις

Σε ένα συνονθύλευμα ακραίων τάσεων, που αποτελείται από χούλιγκαν, ορισμένοι εκ των οποίων εξετάζεται το κατά πόσο ανήκουν σε τοπικό σύνδεσμο οπαδών στο Μενίδι, από ομογενείς χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και άλλους "ακραίους", επικεντρώνουν τις έρευνες τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των νεαρών που δυναμιτίζουν το κλίμα στην περιοχή και προχωρούν σε εμπρησμούς "αυτοδικίας" σπιτιών που ανήκουν σε Ρομά. Οι αστυνομικοί έχουν στην κατοχή τους κάποιες "άσκαστες" εκρηκτικές μολότοφ που δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν και αναμένουν αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια αλλά και εικόνες από βίντεο που τραβήχτηκαν την ώρα της δράσης τους.

Την περασμένη Κυριακή νεαροί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους έκαψαν με μολότοφ σπίτια Ρομά αμαυρώνοντας την ειρηνική πορεία των κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονταν για την εγκληματικότητα και το θανάσιμο τραυματισμό του μικρού Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών. Μία ημέρα μετά πυρήνας περίπου 200 ατόμων με μολότοφ επιχείρησε να προσεγγίσει οικισμό Ρομά στην Αγ. Σωτήρα πίσω από σιδηροδρομικό σταθμό Μενιδίου. Διμοιρίες των ΜΑΤ τους απώθησε με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Η Αστυνομία προσπαθεί να λάβει μέτρα προκειμένου ακροδεξιοί κύκλοι να μην καταφέρουν να εκμεταλλευτούν τον δικαιολογημένο θυμό και οργή των κατοίκων μετά το τραγικό περιστατικό. Κάποιοι κάτοικοι και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, δεν αποκλείουν να πρόκειται ακόμη και για κατευθυνόμενα άτομα που θέλουν να ανακόψουν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, να τις εξασθενήσουν, καθώς "κάθε μέρα διαμαρτυρίας ζημιώνει τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών που χάνουν χρήματα", λένε χαρακτηριστικά, ενώ εξετάζουν και την εκδοχή να πρόκειται για άτομα που θέλουν να "πάρουν μερίδιο της πιάτσας διακίνησης εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση".

Χθες, περίπου 1.000 κάτοικοι Μενιδίου συγκεντρώθηκαν στις 18.00 στο Δημαρχείο της περιοχής και μία ώρα αργότερα επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και μεταφέρθηκαν στη Λεωφόρο Κατεχάκη, όπου στεγάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εκεί διαδήλωσαν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του εκφράσουν τα αιτήματά τους για βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με στελέχη του αρμόδιου υπουργείου. Παράλληλα, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την υποαστυνόμευση στο Μενίδι και για την ανεξέλεγκτη δράση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ακόμα και δίπλα από σχολεία.

Πορεία στο κέντρο του Μενιδίου πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα και μέλη του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησαν από την κεντρική πλατεία της περιοχής και κατέληξαν στον καταυλισμό της Αυλίζας.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΔΥ 22 Ιαν 2022 | 17:30

Κορονοϊός: 18.333 νέα κρούσματα και 73 θάνατοι - 668 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 18.333 νέα κρούσματα κορονοϊού. Υψηλός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Ιαν 2022 | 13:15

ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση 10,72% σημείωσαν οι θάνατοι στην Ελλάδα τις 47 πρώτες εβδομάδες του 2021

H πανδημία του κορονοϊού, κυρίως, είχε ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των θανάτων το 2021 κατά 10.72% συγκριτικά με το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

67, 42 ΚΑΙ 41 ΕΤΩΝ 21 Ιαν 2022 | 13:09

Οικογενειακή τραγωδία στο Αγρίνιο: Μέσα σε έξι μήνες πέθαναν μητέρα και οι δύο κόρες της

Μια δραματική οικογενειακή ιστορία έρχεται στο φως μετά τον θάνατο 67χρονης στο Αγρίνιο.

ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ 20 Ιαν 2022 | 14:28

Βράζει από κορονοϊό το Άγιο Όρος: Συνεχώς "φεύγουν" μοναχοί – Μπορεί να έχουν ξεπεράσει τους 40 λέει ηγούμενος

Οι θάνατοι μπορεί να τους έχουν ξεπεράσει κιόλας τους 40 στο Άγιο Όρος. Περίπου 1.000 σε σύνολο 1.800 μοναχών έχουν ασθενήσει.

ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ , ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 12:53

Γέμιζαν αναβολικά την Ελλάδα επί 5 χρόνια - Εξαρθρώθηκε μεγάλο διεθνές κύκλωμα με αθλητές και γυμναστές [εικόνες - βιντεο]

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης αναβολικών ουσιών που δρούσε τα πέντε τελευταία χρόνια στη χώρα μας, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη Europol.

ΤΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 20 Ιαν 2022 | 09:33

Έρευνα: Κίνδυνος θρόμβωσης για όσους βλέπουν τηλεόραση πάνω από 4 ώρες τη μέρα

Η πολλή τηλεόραση για πάνω από τέσσερις ώρες τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 20 Ιαν 2022 | 07:56

Φόβοι Παυλάκη για αναζωπύρωση Δέλτα και Ομικρον - "Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας"

"Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας", ανέφερε χαρακτηριστικά για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητης-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ "ΣΚΛΗΡΟΙ" ΔΕΙΚΤΕΣ 19 Ιαν 2022 | 22:16

Καπραβέλος: Οι τρεις αιτίες θανάτων από κορονοϊό - "Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο θανατηφόρα ιογενή λοίμωξη"

"Η Δέλτα σαρώνει στα νοσοκομεία, είναι μετάλλαξη που δεν αστειεύεται, έχει δώσει τραγικά αποτελέσματα" δηλώνει ο Νίκος Καπραβέλος και ζητά ενίσχυση του ΕΣΥ.

ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΟΜΙΚΡΟΝ 19 Ιαν 2022 | 09:15

Αρνητικό ρεκόρ στη Γερμανία: 112.323 κρούσματα και 239 θάνατοι απο κορονοϊό σε μια ημέρα

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θέλει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού να γίνει υποχρεωτικός στη Γερμανία, καθώς σαρώνει η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Ιαν 2022 | 19:54

Έβρος: Πετροπόλεμος και χημικά έξω από το ΚΥΤ στο Φυλάκιο [βίντεο]

Διαμαρτυρία των κατοίκων του χωριού Φυλάκιο στον Έβρο - Αντιτίθενται στην επέκταση του ΚΥΤ.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΑΝ 17 Ιαν 2022 | 16:56

ΕΛΑΣ: Αυτοί είναι οι ληστές χρυσαφικών που ρήμαζαν σπίτια σε όλη την Ελλάδα [Εικόνες]

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των δύο μελών της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις στην Αττική και στην Περιφέρεια.

ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 17 Ιαν 2022 | 16:04

Χειροπέδες στους ληστές με τις μάσκες: Σε ποιες υποθέσεις εμπλέκονται οι κακοποιοί με τα καλάσνικοφ [Βίντεο]

Η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε τους ληστές με τις μάσκες - Στην κατοχή τους ολόκληρο οπλοστάσιο με βαρύ πολεμικό οπλισμό.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 17 Ιαν 2022 | 08:38

Συγκρατημένη αισιοδοξία για ύφεση στην πανδημία: Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση σε κρούσματα και θανάτους

Οι ειδικοί ναι μεν εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, από την άλλη δεν θέλουν να αφήσουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί και να κοστίσει ακριβά.