Αναζητείται επειγόντως νέο σχέδιο για τη δυτική Αττική

Λύση σε μία εξίσωση που έγινε δυσεπίλυτη προσπαθούν να δώσει η ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθειά της να δημιουργήσει νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη δυτική Αττική.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αναζητείται επειγόντως νέο σχέδιο για τη δυτική Αττική

Λύση σε μία εξίσωση που έγινε δυσεπίλυτη λόγω πολλών εσφαλμένων επιλογών προσπαθούν να δώσουν οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη δυτική Αττική και να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα που έγινε αιτία για να μετατραπεί το Μενίδι σε καζάνι που βράζει.

Το νούμερο ένα ζητούμενο για το αρχηγείο της Αστυνομίας είναι να βρεθεί η «δεξαμενή» από όπου θα αντληθεί προσωπικό, το οποίο θα πέσει στη μάχη της εγκληματικότητας στις «κόκκινες» περιοχές. Και αυτό διότι η μεγάλη διασπορά δυνάμεων -σε πολλά διαφορετικά μέτωπα- που έχει επωμιστεί η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τους στρατηγούς που καλούνται να αναδιατάξουν τις δυνάμεις και να εξοικονομήσουν προσωπικό για περιοχές όπως το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια, ο Ασπρόπυργος και το Μενίδι.

Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούν στον «ΕΤ» το πως η Αστυνομία κατέληξε να μην έχει τον κατάλληλο αριθμό ενστόλων για να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της δυτικής Αττικής, παρότι σύμφωνα με παλιότερη έκθεση της Ιντερπόλ στην Ελλάδα αντιστοιχούν ανά 100.000 κατοίκους περισσότεροι αστυνομικοί σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση είναι:

1) Οι φυλάξεις ευπαθών στόχων. Ακόμα και σήμερα χιλιάδες αστυνομικοί στην Αττική βρίσκονται σε συνοδείες επισήμων, ενώ τεράστια είναι η διάθεση προσωπικού για τις φυλάξεις κτιρίων και οικιών. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι αν πραγματικά υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης της δυτικής Αττικής, ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση προσωπικού από τις στρατιές αυτές. Το περασμένο Σεπτέμβριο η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε μία προσπάθεια να βάλει «μαχαίρι» στις συνοδείες αλλά δυστυχώς έμεινε ημιτελής, καθώς εξοικονομήθηκε ένας σχετικά περιορισμένος αριθμός αστυνομικών. Υπήρξαν μάλιστα άνδρες που έφυγαν από τους vip και λίγο καιρό μετά επέστρεψαν. Ο κ. Τόσκας είχε την πρόθεση να προχωρήσει σε τομές αλλά οι εντολές του δεν εισακούστηκαν. Το ζητούμενο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι να λειτουργήσουν σωστά επιτροπές αξιολόγησης, οι οποίες θα επαναπροσδιορίσουν ποιος πραγματικά χρειάζεται φύλαξη και ποιος όχι.

2) Φυλάξεις συγκεντρώσεων. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνηθίζουν να στέλνουν σε πορείες και συγκεντρώσεις (ακόμα και ολιγάριθμες) μεγάλο αριθμό προσωπικού. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται προκειμένου οι υπεύθυνοι αξιωματικοί να είναι σίγουροι ότι «όλα θα πάνε καλά» και δεν θα τους ζητηθούν ευθύνες αν συμβεί οτιδήποτε. Αυτό, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται αστυνομικοί από περιοχές με αυξημένη εγκληματικότητα.

3) Πολλές δυνάμεις στην επαρχεία: Στρατηγοί της Αστυνομίας που έχουν στα χέρια τους τη χαρτογράφηση της διασποράς των αστυνομικών δυνάμεων εξηγούν ότι στην επαρχεία υπηρετεί πολύ μεγάλος αριθμός ανδρών, γεγονός που δεν δικαιολογείται από τις ανάγκες των περιοχών αυτών (τουλάχιστον συγκριτικά με τις ανάγκες στην Αττική). Χαρακτηριστικά λένε ότι υπάρχουν αστυνομικές διευθύνσεις με προσωπικό που μπορεί να φτάνει τα 200 άτομα, την ώρα που υπάρχουν Τμήματα Ασφαλείας στη δυτική Αττική που αριθμούν από 10 έως 25 άνδρες. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς της επαρχίας έχουν οικογένειες και είναι δύσκολο να μετατεθούν.

4) Δουλειά γραφείου. Έχει παρατηρηθεί ότι πολύ μεγάλος αριθμός ενστόλων απασχολούνται σε γραφεία. «Κάντε μια βόλτα σε ΓΑΔΑ και υπουργείο κατά τις πρωινές ώρες και θα καταλάβετε», είναι η χαρακτηριστική φράση πηγής από τη ΓΑΔΑ. Στην υπερσυσσώρευση κόσμου, πάντως, σε γραφεία συνηγορεί και το γεγονός ότι η Αστυνομία έχει επωμιστεί γραφειοκρατικά «πάρεργα».

5) Η αναδιάρθρωση που δεν πέτυχε. Η περιβόητη αναδιάρθρωση αλλά και η ανακατανομή του προσωπικού δεν έγινε ποτέ σε βάθος. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπηρεσίες που θα μπορούσαν να έχουν συγχωνευτεί για να εξοικονομηθεί αριθμός ανδρών και πόροι. Οι αντιδράσεις παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και σε κάποιες περιπτώσεις οι αντιδράσεις μερίδας συνδικαλιστών φαίνεται ότι λειτούργησαν ανασταλτικά για την πραγματοποίηση ουσιαστικών μέτρων.

6) Προσφυγικό. Το ξέσπασμα του προσφυγικού δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την κατανομή των δυνάμεων, καθώς η Αστυνομία (και σε μικρότερο βαθμό ο Στρατός) είναι ο μηχανισμός που υλοποιεί ως επί το πλείστον τα κυβερνητικά σχέδια και παράλληλα διαφυλάσσει την ασφάλεια. Σε όλα τα νησιά όπου υπάρχειhot spot υπηρετεί σήμερα σημαντικός αριθμός ανδρών που έχει μετακινηθεί από την Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι από την Αττική έχουν μετακινηθεί εφτά διμοιρίες: Τρεις στη Λέσβο, μία στη Χίο, μία στη Λέρο και δύο στη Σάμο. Εκτάκτως είχε μετακινηθεί πρόσφατα για περίπου πέντε ημέρες ακόμα μία διμοιρία στο νησί της Χίου. Παράλληλα, στα νησιά υπηρετούν αποσπασμένοι αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, όπως και άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Ανάλογη είναι η εικόνα στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Στο κτίριο του υπουργείου Προστασίας στη λεωφόρο Κατεχάκη έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα συσκέψεις για να εκπονηθεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη δυτική Αττική. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας απουσίασε για λίγο από την Αθήνα, καθώς μετέβη στη Λέσβο λόγω του σεισμού, και επέστρεψε χθες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχιστεί η ενημέρωσή του για την κατάσταση στο Μενίδι και αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις, ενδεχομένως και κάποιες επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν στις «κόκκινες» περιοχές. Σύμφωνα με έναν πρώτο σχεδιασμό, στόχος είναι στο Μενίδι, στον Ασπρόπυργο, στη Φυλή και στα Μέγαρα, να περιπολούν καθημερινά 120 αστυνομικοί με 15 περιπολικά, ενώ ανά 15 ημέρες να γίνονται δύο στοχευμένες επιχειρήσεις της Ασφάλειας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, όπλα). Κατά τις ημέρες αυτές ο αριθμός των αστυνομικών θα φτάνει τους 208 (το μήνα θα απασχολούνται 1.200 άνδρες).

Παράλληλα, θα ενταθούν οι έρευνες με τη μέθοδο «follow the money» (ακολουθώντας το χρήμα) για να βρεθούν οι «πηγές» διακίνησης μαύρου χρήματος στην περιοχή και να εξαρθρωθούν τα μεγάλα κυκλώματα. Στο πλαίσιο αυτό η Αστυνομία θα επιχειρήσει να ενδυναμώσει το πληροφοριακό της δίκτυο στη δυτική Αττική. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν άτομα από την τοπική κοινωνία, κυρίως Ρομά, που θα βοηθήσουν πληροφοριακά το έργο των Αρχών.

Έρευνες για τους εμπρησμούς και διαδηλώσεις

Σε ένα συνονθύλευμα ακραίων τάσεων, που αποτελείται από χούλιγκαν, ορισμένοι εκ των οποίων εξετάζεται το κατά πόσο ανήκουν σε τοπικό σύνδεσμο οπαδών στο Μενίδι, από ομογενείς χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και άλλους "ακραίους", επικεντρώνουν τις έρευνες τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των νεαρών που δυναμιτίζουν το κλίμα στην περιοχή και προχωρούν σε εμπρησμούς "αυτοδικίας" σπιτιών που ανήκουν σε Ρομά. Οι αστυνομικοί έχουν στην κατοχή τους κάποιες "άσκαστες" εκρηκτικές μολότοφ που δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν και αναμένουν αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια αλλά και εικόνες από βίντεο που τραβήχτηκαν την ώρα της δράσης τους.

Την περασμένη Κυριακή νεαροί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους έκαψαν με μολότοφ σπίτια Ρομά αμαυρώνοντας την ειρηνική πορεία των κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονταν για την εγκληματικότητα και το θανάσιμο τραυματισμό του μικρού Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών. Μία ημέρα μετά πυρήνας περίπου 200 ατόμων με μολότοφ επιχείρησε να προσεγγίσει οικισμό Ρομά στην Αγ. Σωτήρα πίσω από σιδηροδρομικό σταθμό Μενιδίου. Διμοιρίες των ΜΑΤ τους απώθησε με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Η Αστυνομία προσπαθεί να λάβει μέτρα προκειμένου ακροδεξιοί κύκλοι να μην καταφέρουν να εκμεταλλευτούν τον δικαιολογημένο θυμό και οργή των κατοίκων μετά το τραγικό περιστατικό. Κάποιοι κάτοικοι και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, δεν αποκλείουν να πρόκειται ακόμη και για κατευθυνόμενα άτομα που θέλουν να ανακόψουν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, να τις εξασθενήσουν, καθώς "κάθε μέρα διαμαρτυρίας ζημιώνει τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών που χάνουν χρήματα", λένε χαρακτηριστικά, ενώ εξετάζουν και την εκδοχή να πρόκειται για άτομα που θέλουν να "πάρουν μερίδιο της πιάτσας διακίνησης εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση".

Χθες, περίπου 1.000 κάτοικοι Μενιδίου συγκεντρώθηκαν στις 18.00 στο Δημαρχείο της περιοχής και μία ώρα αργότερα επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και μεταφέρθηκαν στη Λεωφόρο Κατεχάκη, όπου στεγάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εκεί διαδήλωσαν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του εκφράσουν τα αιτήματά τους για βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με στελέχη του αρμόδιου υπουργείου. Παράλληλα, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την υποαστυνόμευση στο Μενίδι και για την ανεξέλεγκτη δράση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ακόμα και δίπλα από σχολεία.

Πορεία στο κέντρο του Μενιδίου πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα και μέλη του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησαν από την κεντρική πλατεία της περιοχής και κατέληξαν στον καταυλισμό της Αυλίζας.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΞΑΦΝΙΚΑ 19 Σεπ 2020 | 09:29

Πάνος Ρεντούμης: Οι τελευταίες αναρτήσεις του ηθοποιού στα social media

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει σκορπίσει η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του ηθοποιού Πάνου Ρεντούμη.

18 Σεπ 2020 | 14:26

Πέθανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας

Σε ηλικία 66 ετών πέθανε ο αγροτοσυνδικαλιστής και πρώην βουλευτής Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στο χωριό του, τη Μητρόπολη Καρδίτσας.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 18 Σεπ 2020 | 13:56

Σοκ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης - Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ "3 2 1" 17 Σεπ 2020 | 22:23

Μαρίνα Λαμπροπούλου: "Δεν μου φέρθηκε η ζωή όπως μου αξίζει" - Η αποκάλυψη για τον θάνατο του συντρόφου της [βίντεο]

Αποκαλυπτική η Μαρίνα Λαμπροπούλου που μίλησε για τη ζωή της και την απώλεια του συντρόφου της αφότου απέκτησαν παιδί

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 17 Σεπ 2020 | 10:29

Πέθανε ο προπονητής πολεμικών τεχνών Γιώργος Μάλλιος

Πέθανε την Πέμπτη γνωστός προπονητής μαχητικών σπορ Γιώργος Μάλλιος.

ΡΑΓΙΣΕ ΚΑΡΔΙΕΣ 15 Σεπ 2020 | 20:36

Σοφία Βογιατζάκη: Συγκίνηση και δάκρυα για τον θάνατο της μητέρας της [βίντεο]

Ιδιαίτερα συγκινημένη η Σοφία Βογιατζάκη, μιλώντας για τον θάνατο της μητέρας της

ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Σεπ 2020 | 19:17

Φωτιά στη Μόρια: Συνελήφθη και ο έκτος εμπρηστής - Όλοι Αφγανοί, ανήλικοι οι δύο

Έξι Αφγανοί μετανάστες έχουν συλληφθεί από την ΕΛΑΣ για τη φωτιά στη Μόρια

ΕΙΧΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ 15 Σεπ 2020 | 12:34

Κορονοϊός: Πέθανε 76χρονη στη Μυτιλήνη - Στους 313 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα έφτασε πλέον τους 313, καθώς πέθανε 76χρονη γυναίκα στη Μυτιλήνη.

ΜΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ 14 Σεπ 2020 | 11:30

Γιάννος Κρανιδιώτης: 21 χρόνια από το θάνατο του οραματιστή πολιτικού - Το μήνυμα του ΥΠΕΞ

Το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τον Γιάννο Κρανιδιώτη "πρότυπο πατριωτικής προάσπισης των συμφερόντων του Ελληνισμού.

ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ 14 Σεπ 2020 | 10:17

Αλεξανδρούπολη: Κλειστά σήμερα τα καταστήματα εστίασης στον Έβρο

Μετά από κινητοποίηση των επαγγελματιών του νομού Εβρου.

13 Σεπ 2020 | 19:33

ΕΛΑΣ: 199 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας – 53.638 έλεγχοι το Σάββατο

Επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 4 καταστήματα σε Κρήτη και Ήπειρο, για υπεράριθμους πελάτες.

ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 13 Σεπ 2020 | 14:58

Και τρίτος θάνατος από κορονοϊό σήμερα - Στους 305 οι νεκροί στη χώρα

Ο τρίτος ασθενής που κατέληξε έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Μποδοσάκειο

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΙΣΠΗΛΙΟ 11 Σεπ 2020 | 23:14

Σοκ στην Καστοριά: Οπλοστάσιο θαμμένο σε αγροτική περιοχή βρήκε η ΕΛΑΣ

Εξετάζεται το ενδεχόμενα σύνδεσης με παλιές ανεξακρίβωτες υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος