Αναζητούν τρόπο να ανατικαταστήσουν τα «σαπάκια» της ΕΛΑΣ

Το… 1/10 του γερασμένου στόλου των περίπου 10.000 οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, αναμένεται να αντικατασταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναζητούν τρόπο να ανατικαταστήσουν τα «σαπάκια» της ΕΛΑΣ

Το… 1/10 του γερασμένου στόλου των περίπου 10.000 οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, αναμένεται να αντικατασταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία για την δωρεά 5.000 πετρελαιοκίνητων οχημάτων με αντιστάθμιση την συντήρησή τους σε συνεργεία της.

Σχεδόν το 70% του σημερινού στόλου της αστυνομίας, είναι άνω της δεκαετίας, και έχει καταγράψει από 400.000 έως 700.000 χιλιόμετρα!

Από το ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Συνόρων, θα εξοικονομηθούν 13.000.000 ευρώ, που αφορούσαν άλλο πρόγραμμα για την ενίσχυση των συνόρων, προκειμένου να αγοραστούν περίπου 900, σύγχρονης τεχνολογίας, οχήματα για να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να απευθυνθούν σε αντιπροσωπείες αυτοκινητοβιομηχανιών στη χώρα μας για να αξιολογήσουν την χαμηλότερη προσφορά με τις υψηλότερες προδιαγραφές οχημάτων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αστυνομίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τις πρεσβείες χωρών που έχουν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να επιτευχθεί κάποια δωρεά σημαντικού αριθμού οχημάτων, με αντιστάθμιση την συντήρηση, επισκευή και την αγορά ανταλλακτικών από εξουσιοδοτημένα συνεργεία τους.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η συμφωνία προμήθειας 5.000 οχημάτων με πετρελαιοκίνηση από κορεατική εταιρεία «ναυάγησε» οριστικά, παρά τα αρχικά ενθαρρυντικά σημάδια.

Παρότι εξοικονομήθηκαν τα 13 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά κάποιων οχημάτων, αυτή μοιάζει «σταγόνα στον ωκεανό», με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτός από την αναζήτηση ενδιαφέροντος από άλλες αντιπροσωπείες αυτοκινητοβιομηχανιών, εξετάζει την προμήθεια οχημάτων με… leasing αν ξεπεραστούν τα νομοθετικά κολλήματα και η απροθυμία των εταιρειών σε μία ασύμφορη για εκείνες προμήθεια. Ήδη το επόμενο χρονικό διάστημα θα περάσει τροπολογία με την οποία θα ρυθμίζονται οι διατάξεις διαπραγμάτευσης για προμήθειες του δημοσίου.

Σχετικά πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ., πήρε με ΕΣΠΑ, λίγα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία όμως δεν έφθασαν ποτέ στις υπηρεσίες που δόθηκαν αλλά «φυλάσσουν» και μετακινούν, πρώην υπουργούς, στρατηγούς και εισαγγελείς.

Την ίδια ώρα οι διοικητές υπηρεσιών από τους οποίους «υφαρπάχθηκαν» τα οχήματα, τοποθετούν... σφήνες στα παράθυρα των σκάρτων για να μην ξεπαγιάσουν και βάζουν 20ευρα από την τσέπη τους για τα σκασμένα λάστιχα. Τα όποια ελάχιστα καινούργια οχήματα που «δωρίζονται» ή αγοράζονται, σχεδόν άμεσα... εξαφανίζονται και «παρκάρουν» έξω από τις κατοικίες υψηλών στόχων.

Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης και «υφαρπαγής», έγινε αντιληπτό όταν ένα παλιό συμβατικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ., που βρισκόταν έξω από την κατοικία υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης, εκτελώντας υπηρεσία φύλαξης από το αστυνομικό προσωπικό, «έμεινε» από τεχνικό πρόβλημα.

Σχεδόν άμεσα αντικαταστάθηκε με ένα καινούργιο... νέας τεχνολογίας για να τοποθετηθεί στην ίδια θέση... στάθμευσης έξω από την κατοικία του κυβερνητικού στελέχους.

Η λύση του leasing, που είχε εξετασθεί και στο παρελθόν, αρχικά φαίνεται να «κολλάει» σε νόμο του... 1953, που ισχύει ακόμη και σήμερα για την αγορά οχημάτων από υπηρεσίες του Δημοσίου. Στην περίπτωση που επιλεγεί αυτή η λύση θα γίνει χρήση της τροπολογίας που είναι υπό κατάθεση για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.

Όπως και να έχει όμως η σημαντικότερη αιτία που δεν μπορεί να προχωρήσει ένας τέτοιος τρόπος ανανέωσης του στόλου των οχημάτων, ανακύπτει από τις ίδιες τις εταιρείες leasing, για τις οποίες δεν είναι συμφέρουσα μια τέτοια προμήθεια παρά τα μεγάλα αριθμητικά μεγέθη.

Ουσιαστικά δεν συμφέρει τις εταιρείες να έχουν τη συντήρηση των οχημάτων για μια 5ετία, όταν από το τιμόνι κάθε οχήματος περνούν δεκάδες αστυνομικοί οδηγοί. Επίσης, ένα όχημα που έχει χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο από δημόσιο οργανισμό και πόσο μάλλον από αστυνομική αρχή, δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί, ενώ δύσκολα θα αγοραζόταν και από την ίδια την ΕΛ.ΑΣ.

Πρέπει να τονιστεί ότι σχεδόν το 70% του σημερινού στόλου της αστυνομίας, είναι άνω της δεκαετίας, και έχει καταγράψει από 400.000 έως 700.000 χιλιόμετρα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 30 Νοε 2021 | 21:28

Αναταραχή στην ΕΛΑΣ: Συλλήψεις αστυνομικών που εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο κύκλωμα μετέχει σημαντικός αριθμός επίορκων αστυνομικών που υπηρετούν σε Τμήματα Ασφαλείας και Γραφεία Διαβατηρίων αστυνομικών τμημάτων της Αττικής.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 16 Νοε 2021 | 07:55

Επέτειος Πολυτεχνείου: "Φρούριο" τα ΑΕΙ με 5.000 αστυνομικούς επί ποδός - Drone, ελικόπτερα και "Αίαντες"

Επέτειος Πολυτεχνείου με αυξημένα αατυνομικά μέτρα, λόγω... άρσης των περιορισμών της πανδημίας και πρόσφατων εντάσεων στα πανεπιστήμια.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Νοε 2021 | 19:49

Επεισόδια στην Κηφισίας: Η ΕΛΑΣ διαψεύδει τη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης

Η ΓΑΔΑ αναφέρει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, έξω από το Yπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατά τη συγκέντρωση συμβασιούχων πυροσβεστών

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Νοε 2021 | 07:45

Τσουνάμι 100.000 ελέγχων για την τήρηση των μέτρων το Σαββατοκύριακο: "Αόρατοι" οι ανεμβολίαστοι - "Βροχή" τα πρόστιμα

Σχεδόν 100.000 χιλιάδες έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων κατά του κορονοϊού - 11 συλλήψεις, 594 παραβάσεις και αναστολή λειτουργίας σε 23 καταστήματα

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ GREEK MAFIA 07 Δεκ 2021 | 07:50

Μαφιόζικη δολοφονία στο Γαλάτσι: Ποιος ήταν ο 35χρονος πυγμάχος που εκτέλεσαν - Οι σχέσεις με "Κεφάλα" και "Σαγόνια"

Ο 35χρονος "ανιψιός" του δολοφονημένου "Κεφάλα" είναι ένα ακόμη θύμα, εκτελεσμένου "συμβολαίου θανάτου" στη μακρά λίστα του αδυσώπητου πολέμου μελών της GREEK MAFIA.

ΚΑΙ Ο... ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΙΑΣ 05 Δεκ 2021 | 10:53

Παράνομες ελληνοποιήσεις - Ποιοι έπαιρναν ταυτότητες: Το σύμφωνο συμβίωσης, ο διακινητής και οι σύμβουλοι...επενδύσεων

Τα στοιχεία που ανέδειξαν τα μέλη της φάμπρικας ελληνοποιήσεων σεσημασμένων κακοποιών

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ 04 Δεκ 2021 | 16:33

Παράνομες ελληνοποιήσεις: Αστυνομικοί έμπαιναν σε βάσεις δεδομένων της ΕΛΑΣ - Η "ταρίφα" για κάθε "εργασία"

Οι ένστολοι "συνεργάτες" του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων και το "τιμολόγιο" εξυπηρέτησης.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 03 Δεκ 2021 | 07:39

Φάμπρικα ελληνοποιήσεων: Με 3 ανώνυμες επιστολές το βαθύ λαρύγγι "Γιώργος Παπαδόπουλος" αποκάλυψε το κύκλωμα των αστυνομικών

Πώς μια προσαγωγή ενός Γεωργιανού, που ήταν καταζητούμενος Αλβανός, έξω από το σπίτι της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, οδήγησε στην τελική ευθεία τις αστυνομικές έρευνες για την εξάρθρωση της "φάμπρικας" ένστολης διαφθοράς.

Ο "ΑΡΧΗΓΟΣ" ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ 02 Δεκ 2021 | 07:22

Πώς το κύκλωμα των αστυνομικών "ξέπλενε" εγκληματίες με πλαστές ταυτότητες - Κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ

Η ταρίφα για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης κυμαινόνταν από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα το "βάρος" του ποινικού παρελθόντος του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού.

ΜΕ ΒΑΡΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 01 Δεκ 2021 | 07:36

Μητροκτονία στο Αγρίνιο: Τρεις φορές σε ψυχιατρική κλινική ο δράστης, αλλά έκριναν ότι δεν χρήζει νοσηλείας

Ο 33χρονος στο Αγρίνιο δολοφόνησε άγρια την 54χρονη μητέρα του, ξυλοφόρτωσε την 80χρονη γιαγιά του και για 4 ώρες παρέμενε στον χώρο της αποτρόπαιας πράξης του.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 30 Νοε 2021 | 21:28

Αναταραχή στην ΕΛΑΣ: Συλλήψεις αστυνομικών που εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο κύκλωμα μετέχει σημαντικός αριθμός επίορκων αστυνομικών που υπηρετούν σε Τμήματα Ασφαλείας και Γραφεία Διαβατηρίων αστυνομικών τμημάτων της Αττικής.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ 30 Νοε 2021 | 07:36

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Ομικρον: Σε ξενοδοχείο καραντίνας 5 Ελληνες από τη Νότια Αφρική - "Μας έβαλαν φυλακή", λέει ο ένας

Πέντε ναυτικοί, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, που έφθασαν στην χώρα μας από το Κέιπ Τάουν και την Ζιμπάμπουε, κρίθηκαν "ύποπτοι" για την μετάλλαξη Όμικρον

ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ 29 Νοε 2021 | 19:22

Γαλλία: Συνελήφθη 39χρονος μετά από 11 χρόνια για άγρια δολοφονία στην Πεύκη - Είχε σκοτώσει 30χρονο μπροστά στην έγκυο σύζυγό του

Καταζητούμενός επί 11 χρόνια ήταν ένας 39χρονος ο οποίος στις 16 Μαΐου 2010 είχε σκοτώσει έναν 30χρονο από τη Συρία μπροστά στα μάτια της εγκύου συζύγου του