Αναζητούν τρόπο να ανατικαταστήσουν τα «σαπάκια» της ΕΛΑΣ

Το… 1/10 του γερασμένου στόλου των περίπου 10.000 οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, αναμένεται να αντικατασταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναζητούν τρόπο να ανατικαταστήσουν τα «σαπάκια» της ΕΛΑΣ

Το… 1/10 του γερασμένου στόλου των περίπου 10.000 οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, αναμένεται να αντικατασταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία για την δωρεά 5.000 πετρελαιοκίνητων οχημάτων με αντιστάθμιση την συντήρησή τους σε συνεργεία της.

Σχεδόν το 70% του σημερινού στόλου της αστυνομίας, είναι άνω της δεκαετίας, και έχει καταγράψει από 400.000 έως 700.000 χιλιόμετρα!

Από το ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Συνόρων, θα εξοικονομηθούν 13.000.000 ευρώ, που αφορούσαν άλλο πρόγραμμα για την ενίσχυση των συνόρων, προκειμένου να αγοραστούν περίπου 900, σύγχρονης τεχνολογίας, οχήματα για να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να απευθυνθούν σε αντιπροσωπείες αυτοκινητοβιομηχανιών στη χώρα μας για να αξιολογήσουν την χαμηλότερη προσφορά με τις υψηλότερες προδιαγραφές οχημάτων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αστυνομίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τις πρεσβείες χωρών που έχουν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να επιτευχθεί κάποια δωρεά σημαντικού αριθμού οχημάτων, με αντιστάθμιση την συντήρηση, επισκευή και την αγορά ανταλλακτικών από εξουσιοδοτημένα συνεργεία τους.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η συμφωνία προμήθειας 5.000 οχημάτων με πετρελαιοκίνηση από κορεατική εταιρεία «ναυάγησε» οριστικά, παρά τα αρχικά ενθαρρυντικά σημάδια.

Παρότι εξοικονομήθηκαν τα 13 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά κάποιων οχημάτων, αυτή μοιάζει «σταγόνα στον ωκεανό», με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτός από την αναζήτηση ενδιαφέροντος από άλλες αντιπροσωπείες αυτοκινητοβιομηχανιών, εξετάζει την προμήθεια οχημάτων με… leasing αν ξεπεραστούν τα νομοθετικά κολλήματα και η απροθυμία των εταιρειών σε μία ασύμφορη για εκείνες προμήθεια. Ήδη το επόμενο χρονικό διάστημα θα περάσει τροπολογία με την οποία θα ρυθμίζονται οι διατάξεις διαπραγμάτευσης για προμήθειες του δημοσίου.

Σχετικά πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ., πήρε με ΕΣΠΑ, λίγα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία όμως δεν έφθασαν ποτέ στις υπηρεσίες που δόθηκαν αλλά «φυλάσσουν» και μετακινούν, πρώην υπουργούς, στρατηγούς και εισαγγελείς.

Την ίδια ώρα οι διοικητές υπηρεσιών από τους οποίους «υφαρπάχθηκαν» τα οχήματα, τοποθετούν... σφήνες στα παράθυρα των σκάρτων για να μην ξεπαγιάσουν και βάζουν 20ευρα από την τσέπη τους για τα σκασμένα λάστιχα. Τα όποια ελάχιστα καινούργια οχήματα που «δωρίζονται» ή αγοράζονται, σχεδόν άμεσα... εξαφανίζονται και «παρκάρουν» έξω από τις κατοικίες υψηλών στόχων.

Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης και «υφαρπαγής», έγινε αντιληπτό όταν ένα παλιό συμβατικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ., που βρισκόταν έξω από την κατοικία υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης, εκτελώντας υπηρεσία φύλαξης από το αστυνομικό προσωπικό, «έμεινε» από τεχνικό πρόβλημα.

Σχεδόν άμεσα αντικαταστάθηκε με ένα καινούργιο... νέας τεχνολογίας για να τοποθετηθεί στην ίδια θέση... στάθμευσης έξω από την κατοικία του κυβερνητικού στελέχους.

Η λύση του leasing, που είχε εξετασθεί και στο παρελθόν, αρχικά φαίνεται να «κολλάει» σε νόμο του... 1953, που ισχύει ακόμη και σήμερα για την αγορά οχημάτων από υπηρεσίες του Δημοσίου. Στην περίπτωση που επιλεγεί αυτή η λύση θα γίνει χρήση της τροπολογίας που είναι υπό κατάθεση για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.

Όπως και να έχει όμως η σημαντικότερη αιτία που δεν μπορεί να προχωρήσει ένας τέτοιος τρόπος ανανέωσης του στόλου των οχημάτων, ανακύπτει από τις ίδιες τις εταιρείες leasing, για τις οποίες δεν είναι συμφέρουσα μια τέτοια προμήθεια παρά τα μεγάλα αριθμητικά μεγέθη.

Ουσιαστικά δεν συμφέρει τις εταιρείες να έχουν τη συντήρηση των οχημάτων για μια 5ετία, όταν από το τιμόνι κάθε οχήματος περνούν δεκάδες αστυνομικοί οδηγοί. Επίσης, ένα όχημα που έχει χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο από δημόσιο οργανισμό και πόσο μάλλον από αστυνομική αρχή, δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί, ενώ δύσκολα θα αγοραζόταν και από την ίδια την ΕΛ.ΑΣ.

Πρέπει να τονιστεί ότι σχεδόν το 70% του σημερινού στόλου της αστυνομίας, είναι άνω της δεκαετίας, και έχει καταγράψει από 400.000 έως 700.000 χιλιόμετρα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 26 Νοε 2020 | 07:58

Ραγδαία αύξηση στα εγκλήματα ενδοοικογειακής βίας: Στοιχεία σοκ για την Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταγραφεί 491 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, έναντι 485 έναν χρόνο πριν.

ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ 25 Νοε 2020 | 15:37

Απίστευτο σκηνικό στην Ομόνοια: Κλειδαμπαρώθηκαν σε οίκο ανοχής για να αποφύγουν τον έλεγχο - Εγιναν 26 συλλήψεις

Σε έλεγχο της Αστυνομίας στην περιοχή της Ομόνοιας, πελάτες και εργαζόμενες σε οίκο ανοχής κλειδώθηκαν μέσα στο κτήριο για να αποφύγουν τον έλεγχο

ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 13:39

ΕΛΑΣ: Κινηματογραφική επιχείρηση για τη μεταφορά του Νίκου Παλαιοκώστα στο νοσοκομείο - Σε άσχημη κατάσταση ο βαρυποινίτης

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της ΕΛΑΣ για τη μεταφορά του Νίκου Παλαιοκώστα στο νοσοκομείο

ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 23 Νοε 2020 | 10:36

Αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια: Σφραγίζουν κτίριο- ορμητήριο αντεξουσιαστών στην οδό Ζαΐμη

Πολύ πιθανό το κτίριο στα Εξάρχεια που εκκενώνεται να αποτελούσε ορμητήριο για ομάδες του αντεξουσιαστικού χώρου.

22 Νοε 2020 | 16:23

ΕΛ.ΑΣ: Δύο συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στα νότια προάστια

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΕΝΝΕΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 21 Νοε 2020 | 17:51

Κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών στο "Ελ.Βενιζέλος" εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ - 4.000 ευρώ κόστιζε το "διαβατήριο" για την Ευρώπη

Τα μέλη του κυκλώματος συναντήθηκαν στους χώρους του αεροδρομίου με τους έξι αλλοδαπούς και τους εφοδίασαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

ΑΝΕΥΘΥΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 21 Νοε 2020 | 17:26

Κορονοϊός: 1.317 παραβάσεις των μέτρων την Παρασκευή - 9 συλλήψεις στη Λάρισα, λουκέτο σε επιχείρηση στην Αθήνα

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε εννέα συλλήψεις για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας.

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ 20 Νοε 2020 | 07:57

Θερίζει την Αστυνομία ο κορονοϊός: Πάνω από 770 κρούσματα - Δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

Στη Θεσσαλονίκη που είναι εδώ και μέρες στο "κόκκινο" υπάρχουν πολλά κρούσματα και σε αστυνομικούς.

ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ 19 Νοε 2020 | 07:46

Ο απολογισμός του Πολυτεχνείου: 37 συλλήψεις, 352 προσαγωγές και 290 πρόστιμα των 300 ευρώ

Από τις 100 προσαγωγές που έγιναν στην επέτειο του Πολυτεχνείου, λίγες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ "ΑΙΑΝΤΕΣ" 18 Νοε 2020 | 07:45

Πώς το ΚΚΕ αιφνιδίασε δύο φορές την Αστυνομία - Προσαγωγές και "πόλεμος" στο κέντρο της Αθήνας

Πως απάντησε η ΕΛΑΣ στις παράνομες συγκεντρώσεις του ΚΚΕ. Διερεύνηση ποινικών ευθυνών για διασπορά του κορονοϊού.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 18 Νοε 2020 | 07:38

Πολυτεχνείο: Αναψε φωτιές η "επαναστατική γυμναστική" του ΚΚΕ – Φόβοι για "τρίτο γύρο" και στην επέτειο Γρηγορόπουλου

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην επέτειο του Πολυτεχνείου ήταν η συγκέντρωση 1.500 ατόμων στην Πανεπιστημίου, παρουσία και των βουλευτών του ΚΚΕ.

ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ 17 Νοε 2020 | 23:14

Απίστευτο: Ο Κουτσούμπας ωρύεται στους αστυνομικούς - "Εσείς κολλάτε κορονοϊό" [Βίντεο]

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, απέναντι στους άνδρες της ΕΛΑΣ

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ 17 Νοε 2020 | 22:03

Πολυτεχνείο: Ένταση και επεισόδια σε όλη τη χώρα εν μέσω πανδημίας - Η εξήγηση του Χρυσοχοΐδη για τις πορείες του ΚΚΕ [Βίντεο]

Πώς το ΚΚΕ έσπασε τα μέτρα της ΕΛΑΣ και την απαγόρευση για το Πολυτεχνείο - Συλλήψεις και προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας - Ένταση και στη Θεσσαλονίκη