Ανδρέας Λεντάκης: Ο αγωνιστής κατά της Χούντας και το τραγούδι που του αφιέρωσε ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο αείμνηστος Ανδρέας Λεντάκης ήταν πολιτικός της ανανεωτικής Αριστεράς και συγγραφέας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αντρέας Λεντάκης

Το όνομα ενός από τους πιο γνωστούς αγωνιστές κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών θα πάρει το πάρκο "Ανδρέας Λεντάκης" που θα δημιουργηθεί στο συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, με στόχο να μετεγκατασταθούν εκεί εννέα υπουργεία.

Ο αείμνηστος Ανδρέας Λεντάκης ήταν πολιτικός της ανανεωτικής Αριστεράς και συγγραφέας. Προδικτατορικά ανέπτυξε σημαντική δράση στο φοιτητικό και στο εν γένει νεολαιΐστικο κίνημα, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε.

Γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1934 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, με ρίζες από την Κάρπαθο και την Κρήτη. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του και μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο ήλθε στην Αθήνα, το 1953, με υποτροφία της ελληνικής κοινότη­τας για σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε πλούσια πολιτική δράση και αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου της Φιλοσοφικής Σχολής και γραμματέας του για δύο χρόνια, ιδρυτικό μέλος της ΔΕΣΠΑ και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων για δύο χρόνια, οργανωτής και γραμματέας του Α’ Πανσπουδαστικού Συνεδρίου (1957) και γραμματέας της σπουδάζουσας της παράνομης οργάνωσης ΕΠΟΝ μέχρι την αυτοδιάλυσή της τον Ιανουάριο του 1958.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια οργανώθηκε στην Νεολαίας της ΕΔΑ και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη. Πρωτοστάτησε στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 15% (για την αύξηση των δαπανών από τον προϋπολογισμό για την παιδεία) και του 114 (για την υπεράσπιση τού Συντάγματος), και ήταν από τους βασικούς οργανωτές του κινήματος ειρήνης. Εκπροσώπησε το φοιτητικό κίνημα και τη Νεολαία Λαμπράκη σε πολλά διεθνή συνέδρια.

Για την πολιτική του δράση τού αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια από την τρίτη κυβέρνηση των "Αποστατών" του Στέφανου Στεφανόπουλου και τον Φεβρουάριο του 1966 εκτοπίστηκε στην Άνδρο και τη Μήλο, με το πρόσχημα ότι ήταν άπατρις. Απολύθηκε στις αρχές του 1967.

"Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα"

Μετά την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, οργανώθηκε στο Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) και τον Οκτώβριο του 1967 συνελήφθη και βασανίστηκε από τη Χούντα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης του αφιέρωσε "Τα τραγούδια του Ανδρέα", με ποιο γνωστό το "Σφαγείο", απ΄όπου και ο περίφημος στίχος "Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα".

Ο στίχος αυτός αναφερόταν στα άγρια βασανιστήρια που υπέστη ο Λεντάκης (όπως και άλλοι αγωνιστές) στο διαβόητο "δωματιάκι" που υπήρχε στην ταράτσα του κτιρίου όπου στεγαζόταν η Ασφάλεια στην οδό Μπουμπουλίνας.

Ο Ανδρέας Λεντάκης παρέμεινε στη φυλακή και την εξορία τέσσερα χρόνια (Λέρος, Ωρωπός).

Λεντάκης Θεοδωράκης

Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας (1974) υπήρξε ιδρυτικό μέλος της νέας ΕΔΑ, της οποίας διατέλεσε πρόεδρος από το 1987 έως το 1993. Το 1978 εκλέχθηκε δήμαρχος Υμηττού κι επανεκλέχθηκε το 1982 και το 1986. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δημαρχιακής του θητείας μεταμόρφωσε το προάστιο αυτό της Αθήνας σε μία σύγχρονη πόλη, εισάγοντας καινοτόμους θεσμούς, όπως τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ενώ διαμόρφωσε σε θέατρο το νταμάρι του Υμηττού. Εκπροσώπησε την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση επί τέσσερα χρόνια στο Συμβούλιο της Ευρώπης κι εκλέχθηκε δύο φορές αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής των Περιφερειακών Οργανώσεων της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 1988 έλαβε ενεργό μέρος στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και αναδείχθηκε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του. Το 1989 και το 1990 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό, αλλά στις 2 Ιουλίου 1993 παραιτήθηκε από βουλευτής του Συνασπισμού και εντάχθηκε στη νεοσύστατη "Πολιτική Άνοιξη" του Αντώνη Σαμαρά. Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθηνών και διακρίθηκε για την κοινοβουλευτική του παρουσία.

Διετέλεσε μέλος της Διακομματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), της Διακομματικής Επιτροπής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, της Διακομματικής Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Επιτροπής Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας, της οποίας υπήρξε και γραμματέας κ.α. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Αθήνας με την ΠΟΛΑΝ και συγκέντρωσε το 4% των ψήφων, καταλαμβάνοντας την 5η θέση μεταξύ των συνυποψηφίων του.

Εκτός από την πλούσια αρθρογραφία του σε διάφορα πολιτικά περιοδικά και εφημερίδες, ο Ανδρέας Λεντάκης εξέδωσε πολλά λογοτεχνικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτικά βιβλία. Πέθανε αιφνιδιαστικά, από καρδιακή προσβολή, στις 20 Μαρτίου 1997, σε ηλικία 62 ετών.

Με πληροφορίες από wikipedia, sansimera

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 1 ΔΙΣ 03 Απρ 2021 | 10:38

Πνεύμονας πρασίνου 80 στρεμμάτων στην ΠΥΡΚΑΛ - Το σχέδιο για τη μεταφορά 9 υπουργείων στο πάρκο "Ανδρέας Λεντάκης" [εικόνες-βίντεο]

Στον χώρο θα μετεγκατασταθούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτική Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΑΠΟ ΤΟ "ΕΝΔΟΞΟ ΚΑΡΙΟΦΙΛΙ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΣΠΑΘΑ ΕΩΣ ΓΝΩΣΤΟ "ΓΙΑΤΑΓΑΝΙ" 17 Μαρ 2021 | 13:15
Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 6% 15 Απρ 2021 | 07:30

Σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας αλλά η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει: Επιπλέον 1,2 εκατ. εμβόλια της Pfizer ως τον Ιούνιο

Σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας καθώς οι ειδικοί κάνουν λόγο για συγκράτηση της διασποράς. Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 15 Απρ 2021 | 06:54

Πάτρα: Ανοίγει το mega εμβολιαστικό κέντρο - 900 εμβολιασμοί την ημέρα

Στην Πάτρα ανοίγει σήμερα Πέμπτη 15 Απριλίου το νέο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο, όπου θα γίνονται 900 εμβολιασμοί την ημέρα.

15 Απρ 2021 | 06:10

Καιρός: Τοπικές βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Θα "ταλαιπωρήσει" κάποιες περιοχές ο καιρός σήμερα Πέμπτη, καθώς θα έχουμε βροχές, ενώ αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

ΔΕΙΤΕ 15 Απρ 2021 | 06:00

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 15 Απριλίου

Τι γιορτή είναι σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΠΡΕΣΒΗ 14 Απρ 2021 | 22:51

Lockdown: Ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδας για τους Σέρβους στις 19 Απριλίου - Τα έγγραφα που πρέπει να έχουν

Οι Σέρβοι θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα είτε αεροπορικώς είτε οδικώς, με συγκεκριμένους κανόνες λόγω lockdown.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 14 Απρ 2021 | 22:04

ΕΟΔΥ: Σε 115 σημεία θα γίνουν την Πέμπτη rapid test - Δείτε σε ποιες περιοχές

Δωρέαν τα rapid test του ΕΟΔΥ σε όλους τους πολίτες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ 14 Απρ 2021 | 21:44

Self test: Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να βγει ψευδώς αρνητικό το αποτέλεσμα

Όσο πιο υψηλό ιικό φορτίο φέρει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον εντοπίσει το self test.

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 14 Απρ 2021 | 21:38

Φονικό στη Μακρινίτσα: Σοκάρουν τα λόγια του δράστη - "Εσένα δεν σε σκοτώνω για να μεγαλώσεις το παιδί μου"

Μετά τη διπλή δολοφονία στη Μακρινίτσα, ο δράστης συνελήφθη και κρατείται στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού.

"ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ" ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ 14 Απρ 2021 | 21:26

Με χλωρίνη η επίθεση στην 25χρονη στην Κυψέλη: Ερευνες για άνδρα από το παρελθόν της

Χλωρίνη χρησιμοποίησε ο δράστης στην επίθεση με καυστικό υγρό στην 25χρονη στην Κυψέλη - Ψάχνουν το παρελθόν της εγκύου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΣ 14 Απρ 2021 | 20:31

Η Εκκλησία για τη Μεγάλη Εβδομάδα: Ζητά αύξηση των πιστών στους ναούς

Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε πρόταση στο υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες του Πάσχα, ζητώντας την αύξηση πιστών