Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Προς Πολυδένδρι η φωτιά

Το κύριο μέτωπο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Σαλαμίδι, ανάμεσα στο Καπανδρίτι και τον Κάλαμο. Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέτωπο φωτιάς κατευθύνεται προς Μαλακάσα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες -  Προς Πολυδένδρι η φωτιά

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο πύρινο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής, καθώς σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, η φωτιά πέρασε τη θέση Κάλαμος-Μικροχώρι και κατευθύνεται πλέον Νοτιοδυτικά. Όπως γνωστοποίησε μάλιστα, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CA415.

«Η πυρκαγιά του Καλάμου βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν στο σημείο Κάλαμος-Μικροχώρι, η φωτιά συνεχίζει κατευθυνόμενη Νοτιοδυτικά. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 πεζοπόρο, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες, αλλά 100 άνδρες από τις ένοπλες δυνάμεις» ανέφερε η εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος και πρόσθεσε: «Από εναέρια μέσα επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα Όλα τα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και επιχειρούσαν καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη περιοχή, κάνουμε έκκληση στους κατοίκους να απομακρύνονται έγκαιρα από τις περιοχές που μπορεί να κινηθεί η πυρκαγιά. Και οι οδηγοί να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές που κινείται η πυρκαγιά».

«Λόγω της μεγάλης έκτασης, έντασης και της επικινδυνότητας της φωτιάς, η χώρα υπέβαλε αίτημα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CA415. Η Γαλλία απάντησε αρνητικά λόγω των πολλών πυρκαγιών στη χώρα» ανέφερε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής και πρόσθεσε: «Εκτός από τον Κάλαμο, πυρκαγιές μαίνονται στην Ηλεία και τη Ζάκυνθο».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τις τελευταίες ώρες η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού αυτό που φοβούνταν οι επιτελείς του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης, συνέβη. Το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, πέρασε τελικά την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι.

Νωρίτερα πάντως, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, έκανε λόγο για πολύ μεγάλο μέτωπο φωτιάς που κατευθύνεται προς τη Μακαλάσα, καθώς στο σημείο υπάρχει μεγάλη δασική έκταση. «Η φωτιά κινείται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα με μεγάλη ταχύτητα» δήλωσε ο κ. Φιλίππου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Κάλεσε δε τους οδηγούς να μην κατευθύνονται προς το συγκεκριμένο σημείο. «Σήμερα καίγεται μια τεράστια δασική έκταση, είναι πάρα πολύ μεγάλο και κινείται πολύ γρήγορα» σημείωσε. «Σήμερα είναι η χειρότερη μέρα από πλευράς συνθηκών. Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις μπροστά στη φωτιά. Ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις. Η φωτιά διαχέεται δεξιά και αριστερά. Αυτή τη στιγμή το μέτωπο κατευθύνεται προς» ανέφερε ο κ. Θωμάς Ρούσης, δήμαρχος Ωρωπού.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες -  Προς Πολυδένδρι η φωτιά

Αυτήν την ώρα υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στα ακόλουθα σημεία: 1) Κόμβος μικροχωρίου προς Μικροχώρι, 2) Λ. Μικροχωρίου και Οδ. Ελύτη, 3) Παραλία Αγ. Αποστόλων Ε.Ο. Καλμάου-Αγ. Αποστόλων, 4) Πλ. Καλάμου από Κάλαμο προς Αγ. Αποστόλους, 5) Πλ. Καπανδριτίου προς Λεωφ. Καλάμου, 6) Είσοδος Μικροχωρίου, 7) Κόμβος Πολυδενδρίου προς Πολυδένδρι, 8) Νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από τον κόμβο Πολυδενδρίου στο ρεύμα προς Λαμία και τον κόμβο Μαρκόπουλου στο ρεύμα προς Αθήνα, 9) Στην έξοδο της νέας εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο-Ωρωπό.

Τι δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά την λεωφόρο Καλάμου προς το Πολυδένδρι, κάτι που το καταφέρνουν μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα "πέρασε" για λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι, ήδη, από την Αστυνομία έχει διακοπεί από το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων και στην πλατεία Καπανδριτίου προς τη λεωφόρο Καλάμου.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Υπενθυμιζεται ότι για αύριο Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και για τις εξής περιοχές: Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης,υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες -  Προς Πολυδένδρι η φωτιά - εικόνα 2

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες -  Προς Πολυδένδρι η φωτιά - εικόνα 3

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες -  Προς Πολυδένδρι η φωτιά - εικόνα 4

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες -  Προς Πολυδένδρι η φωτιά - εικόνα 5

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες -  Προς Πολυδένδρι η φωτιά - εικόνα 6

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΧΩΡΟ 10 Μαϊ 2021 | 18:29

Κορωπί: Φωτιά στην Αγία Μαρίνα - Άνοιξε η Αθηνών - Σουνίου [βίντεο]

Μεγάλη η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την φωτιά στο Κορωπί.

ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙΑ 10 Μαϊ 2021 | 14:48

Φωτιά ξέσπασε στην Αργυρούπολη - Επί τόπου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ελικόπτερο

Μεταξύ δύο γηπέδων στην Αργυρούπολη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή. Συνδράμει από αέρος ελικόπτερο.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 10 Μαϊ 2021 | 08:40

Συναγερμός στα Χανιά: Μεγάλη φωτιά μέσα στη Δημοτική Αγορά - Σοβαρές ζημιές [εικόνες]

Η φωτιά ξέσπασε σε τρία καταστήματα, στο ανατολικό τμήμα της Αγοράς Χανίων, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 07 Μαϊ 2021 | 23:17

Φωτιά σε τρία σπίτια στο Μεσολόγγι: Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία γειτονικά σπίτια στο χωριό Σταμνά του Μεσολογγίου, το βράδυ της Παρασκευής.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ 07 Μαϊ 2021 | 06:50

Φωτιά σε νταλίκα εν κινήσει στην παλαιά ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου - Διεκόπη η κυκλοφορία [βίντεο]

Φωτιά σε νταλίκα που βρισκόταν εν κινήσει σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ 05 Μαϊ 2021 | 07:26

Μυστήριο με πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στου Ρέντη τα ξημερώματα

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Πυροσβεστική για φωτιά σε όχημα.

ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 14:30 02 Μαϊ 2021 | 16:33

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Παγκράτι

Συναγερμός για φωτιά στο Παγκράτι. Λίγα λεπτά μετά τις 14:30 το μεσημέρι κατάφεραν να την σβήσουν.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΛΑΜΠΕΤΙ ΚΑΙ ΚΟΛΙΡΙ 01 Μαϊ 2021 | 16:12

Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στην εθνική οδό Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου κοντά στην εθνική οδό Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας, ανάμεσα στις κοινότητες Λαμπέτι και Κολίρι.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΥΝΤΕΡΙΝΑ 30 Απρ 2021 | 18:57

Φωτιά στο Λαύριο: Καίγεται δασική έκταση - Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Για την κατάσβεση της φωτιάς στο Λαύριο επιχειρούν και εναέρια μέσα.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΚΚΑΛΑ 29 Απρ 2021 | 09:08

Μάνη: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά – Στην μάχη ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και δύο αεροσκάφη

Φωτιά μαίνεται τώρα στη Μάνη, όπου επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ 27 Απρ 2021 | 07:01

Φωτιές σε διαμερίσματα στην Κυψέλη και τη Νέα Ιωνία - Στο νοσοκομείο τρία άτομα

Στις φλόγες τυλίχτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο διαμερίσματα σε Κυψέλη και Νέα Ιωνία.

ΕΓΙΝΕ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΦΙΑΛΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ 25 Απρ 2021 | 14:00

Τραγωδία στο Ιράκ: 82 νεκροί και 110 τραυματίες από πυρκαγιά σε νοσοκομείο ασθενών με κορονοϊό

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από φιάλες οξυγόνου που "ήταν αποθηκευμένες χωρίς να τηρούνται οι όροι ασφαλείας" στο νοσοκομείο Ιμπν αλ Χάτιμπ της Βαγδάτης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ 23 Απρ 2021 | 19:19

Ανταλλαγή εξωδίκων Μηταράκη - Μουτζούρη για τη φωτιά στη Μόρια

Αντπαράθεση Μηταράκη - Μουτζούρη με εξώδικα για τη φωτιά στην Μόρια - "Ο κ. Μουτζούρης συμπράττει ανοικτά με παρατάξεις της Αριστεράς" αναφέρει ο υπουργός