X

Φωτιά στη Μάνη: Εκκενώνεται το Γύθειο και το Μαυροβούνι - Απεγκλωβίστηκαν 10 άτομα με σκάφος του λιμενικού από το Βαθύ

Εκκενώνονται το Γύθειο και το Μαυρόβουνιο στη Μάνη εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας

Γράφει: TheToc team

Έτοιμο προς εκκένωση είναι το Γύθειο στη Λακωνία, καθώς το πύρινο μέτωπο έφτασε μέχρι το Μαυροβούνι το οποίο ήδη αδειάζει, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού 10 ατόμων από την παραλία Βαθύ με σκάφος του Λιμενικού.

Διαβάστε Επίσης

Εν τω μεταξύ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη φωτιά της Ανατολικής Μάνης. Πρόκειται για την πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου 2021.

Κάποια στιγμή η εικόνα της ήταν καλύτερη και έδειχνε να ελέγχεται, ωστόσο, οι αναζωπυρώσεις, το δύσβατο στο ανάγλυφο της περιοχής, η καύσιμη ύλη, αλλά και οι ελάχιστες βοήθειες πυρόσβεσης απ’ τον αέρα, κράτησαν ενεργή τη φωτιά.

Υπήρξαν προληπτικές εκκενώσεις οικισμών, ενώ η κατάσταση δυσκόλεψε, λόγω και των ανέμων.

Αυτή τη στιγμή βαριά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για να μη φτάσουν οι φλόγες στο Γύθειο, ενώ στα μέτωπα βρίσκονται πολλές επίγειες δυνάμεις και καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια.

Εκκενώθηκαν 15 οικισμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά έχουν εκκενωθεί περίπου 15 οικισμοί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης είχε δηλώσει νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: "Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης".

Εξήγησε, δε, πως "το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και έχει κλείσει ο περιφερειακός δρόμος Μαυροβουνίου- Γυθείου, στο ύψος του Μαυροβουνίου", ενώ, σύμφωνα με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους περισσότερες από 10 κοινότητες.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της φωτιάς, ο κ. Βερούτης είπε ότι "εκτός από τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου".

Τέλος, σημείωσε ότι "δημιουργήσαμε αντιπυρικές ζώνες στον κόμβο του Μαυροβουνίου και έχουμε καθαρίσει χωράφια".