Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ - Ένα προς ένα τα βήματα για τις αιτήσεις

Οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν καθώς οι αιτήσεις και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Από αύριο τίθεται -εκτός απροόπτου- στη διάθεση εργαζομένων και επιχειρήσεων η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν καθώς οι αιτήσεις και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου (δηλαδή μέχρι την επόμενη Τρίτη) προκειμένου να πληρωθούν τα επιδόματα μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου και σε κάθε περίπτωση πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πριν από λίγο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας. Οι διευκρινίσεις αφορούν στις φορολογικές παρατάσεις αλλά το ίδιο θα γίνει και με την περίπτωση του επιδόματος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση θα λαμβάνονται υπόψη οι κύριοι ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου και δεν θα συνυπολογίζονται μεταβολές που θα γίνουν από την συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά.

Με αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δοθεί το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ σε περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς. Την αίτηση θα καταθέτουν –μέχρι και την 31η Μαρτίου που είναι η προτεινόμενη καταληκτική ημερομηνία- και οι εργαζόμενοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι ή οι εργοδότες. Ο στόχος είναι να γίνονται αυτόματα οι απαραίτητες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις αλλά και να καθίσταται γνωστός στις δημόσιες υπηρεσίες ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN). Η κατάθεση του ποσού θα γίνει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Τα βήματα μέχρι την καταβολή του ποσού

Τα βήματα μέχρι να φτάσουμε στην καταβολή του ποσού είναι τα εξής

1. Μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευτεί ο κατάλογος με τους Κωδικούς Αριθμούς των επιχειρήσεων που θα δικαιούνται να ενταχθούν στο μέτρο. Ένταξη σημαίνει ότι θα μπορούν να θέσουν σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας ορισμένων ή και όλων των εργαζομένων της επιχείρησής τους προκειμένου οι τελευταίοι να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ. Ο κατάλογος θα περιέχεται στην σχετική υπουργική απόφαση. Ήδη κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εξετάσει τα αιτήματα ένταξης που καταφτάνουν κατά δεκάδες στο υπουργείο Οικονομικών κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και από σήμερα μετά την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων.

2. Μετά την δημοσίευση της απόφασης θα ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα. Οι εργοδότες θα κληθούν να δηλώσουν τα στοιχεία των εργαζομένων που:

a. Απολύθηκαν από την 1η μέχρι τις 20 Μαρτίου

b. Παραιτήθηκαν από την 1η μέχρι τις 20 Μαρτίου.

c. Ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους (σ.σ η αναστολή θα πρέπει να είναι για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών και αν ο εργοδότης μπει σε αυτή τη διαδικασία, ο εργοδότης δεν θα μπορεί να κάνει καταγγελίες συμβάσεων εργασίας.

3. Αφού γίνει η δήλωση από τον εργοδότη, θα πρέπει να γίνεται αντίστοιχη αίτηση και από τον εργαζόμενο. Ο τελευταίος θα γνωστοποιεί τα στοιχεία του εργοδότη του, τον αριθμό τραπεζικού του λογαριασμού (IBAN) στον οποίο ο ίδιος να είναι κύριος δικαιούχος. Θα γίνει προσπάθεια τα περισσότερα στοιχεία να είναι προσυμπληρωμένα για να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη η διαδικασία.

4. Το επίδομα θα μπορεί να καταβληθεί αφού γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του εργοδότη και του εργαζόμενου με βάση τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Εφόσον γίνει η διασταύρωση, το ποσό θα καταβληθεί πριν από το Πάσχα.

Με την υπουργική απόφαση θα λυθούν διάφορες απορίες που εξακολουθούν να υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι μόνο όσοι έχουν κύριο ΚΑΔ που συμπεριλαμβάνεται στη σχετική λίστα, θα μπορούν να εντάξουν το προσωπικό τους στο καθεστώς της αναστολής. Επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των απολύσεων, είναι πιθανό να επανεξεταστεί. Επίσης, υπάρχουν πάνω από 200.000 πολίτες που έχουν διπλή ιδιότητα. Και μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι. Το βέβαιο είναι ότι αν έχουν δικαίωμα στα 800 ευρώ και για τις δύο ιδιότητες, δεν θα εισπράξουν διπλό επίδομα καθώς η αίτηση θα είναι μια ανά φυσικό πρόσωπο. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ωστόσο τι γίνεται αν για την μια εκ των δύο ιδιοτήτων δεν υπάρχει δικαίωμα στα 800 ευρώ.

ΔΥΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟΝ 28 Μαϊ 2020 | 14:53
BABY BOOM 28 Μαϊ 2020 | 14:40

Σιβηρία: Έξαρση γεννήσεων σε ζωολογικό κήπο λόγω της καραντίνας του κορονοϊού

Έξαρση γεννήσεων παρατηρήθηκε σε έναν ζωολογικό κήπο της Σιβηρίας την περίοδο της καραντίνας που ήταν κλειστός για τους επισκέπτες

ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 28 Μαϊ 2020 | 14:32

Ο κορονοϊός αλλάζει και τα λεξικά: Ποιοι όροι γίνονται λήμματα στο έγκριτο λεξικό Petit Robert

Μερικές φορές όλα επιταχύνονται γύρω μας και λέξεις που δεν προβλέπαμε έρχονται αίφνης να μας επιβληθούν μαζικά στην καθημερινή χρήση της γλώσσας.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 28 Μαϊ 2020 | 14:09

Αυτό είναι το σχέδιο σωτηρίας για την Aegean και τις αερομεταφορές- Πακέτο 115 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση, προχωρά άμεσα στη διαμόρφωση ενός ειδικού πλαισίου για τον κλάδο των αερομεταφορών.

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 28 Μαϊ 2020 | 14:00

Άρθρο εγκώμιο Ανδρέα Ξανθού σε Τσιόδρα - Ηχηρό άδειασμα σε Καρτερό και Φίλη

"Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του στο παρελθόν ξέραμε. Ελπίζω τώρα, έστω και καθυστερημένα, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι να κατάλαβαν", αναφέρει.

ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 13:53

Έρευνα του ΑΠΘ: Από τις 6 Μαΐου "εξαφανίστηκε" ο κορονοίός στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Οι μετρήσεις του ΑΠΘ επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης της Ελληνικής Πολιτείας για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 28 Μαϊ 2020 | 13:41

Ερευνα ΕΚΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Μεγάλες οι οικονομικές επιπτώσεις στα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 28 Μαϊ 2020 | 13:37

Κόνσολας: "Επικίνδυνοι και ανεπαρκείς όσοι διακινούν σενάρια περί επικινδυνότητας των νησιών μας"

Επικριτικός ο Υφυπουργός Τουρισμού απέναντι σε όσους διακινούν σενάρια για τον διαχωρισμό των νησιών.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαϊ 2020 | 13:32
Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ Κ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 28 Μαϊ 2020 | 13:09

Οταν ο άγνωστος τότε Σωτήρης Τσιόδρας είχε πάει στην "Καθημερινή" - Με αφορμή το 2ο κρούσμα κορονοϊού

Τι γράφει στη στήλη του ο Μιχάλης Τσιντσίνης για την επίσκεψη του άγνωστου ακόμα τότε Σωτήρη Τσιόδρα.

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 28 Μαϊ 2020 | 12:56

Παρατηρητήριο κορονοϊού: Οι νέες συνήθειες των Ελλήνων - Μείωση κρουσμάτων, αύξηση τεστ και βόλτες στα πάρκα

Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας σε σχέση με τον Απρίλιο.

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ "ΜΗΔΕΝΙΣΕ" 28 Μαϊ 2020 | 11:15

Το συγκινητικό βίντεο για τον τελευταίο ασθενή που πήρε εξιτήριο από το Ρίο - Μετά από 87 ημέρες

Ελεύθερο... κορονοϊού το νοσοκομείο αναφοράς της Δυτικής Ελλάδας.

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ 28 Μαϊ 2020 | 10:56