Aνοίγει νέο μέτωπο, χιλιάδες πρόσφυγες προς τον Εβρο

Μέσω Facebook φέρεται να οργανώθηκε, η μαζική μετακίνηση Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς στην Ανδριανούπολη με σκοπό την είσοδο στην Ελλάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Aνοίγει νέο μέτωπο, χιλιάδες πρόσφυγες προς τον Εβρο

«Crossing no more» είναι ο τίτλος της κοινότητας στο Facebook, μέσω της οποίας φέρεται να οργανώθηκε, η χθεσινή μαζική μετακίνηση Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς την Αδριανούπολη, με απώτερο σκοπό την είσοδό τους στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα στον Εβρο.

Aνοίγει νέο μέτωπο, χιλιάδες πρόσφυγες προς τον Εβρο

Ο τέως υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητούσε 56.000 ευρώ από την ηγεσία της Αστυνομίας προκειμένου να εκμισθώσει σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επισκευής του φράκτη

Το συγκεκριμένο φόρουμ αριθμεί χιλιάδες μέλη και περιέχει αναρτήσεις, όπως η ακόλουθη: «Εμείς, εννοώ οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εισέλθουμε στην ευρωπαϊκή επικράτεια την 15η Σεπτεμβρίου για να αποφύγουμε τις βάρκες του θανάτου...».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», αναφορά στο θέμα έκανε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτιέρες. Για το θέμα ενημερώθηκαν τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ φέρεται ότι ειδοποιήθηκε και η τουρκική πλευρά. Συνοριακοί φύλακες, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποκάλυψαν ότι η πληροφορία σχετικά με την επικείμενη προσπάθεια μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών μέσω του Έβρου περιήλθε σε γνώση τους προ τεσσάρων περίπου ημερών. Προσέθεσαν ακόμα ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον προσωπικό η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, υπό το φόβο, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια να επιχειρηθεί από το σημείο του φράχτη που υπέστη μερική κατάρρευση λόγω βροχοπτώσεων, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Aνοίγει νέο μέτωπο, χιλιάδες πρόσφυγες προς τον Εβρο - εικόνα 2

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αφήνουν σαφείς αιχμές κατά του τέως υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου κατηγορώντας τον ουσιαστικά ως υπαίτιο για τη μη επισκευή του φράκτη στο σημείο όπου είχε υποστεί φθορές λόγω βροχοπτώσεων.

Ο τέως υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητούσε 56.000 ευρώ από την ηγεσία της Αστυνομίας προκειμένου να εκμισθώσει σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επισκευής του φράκτη.

Για το θέμα μάλιστα φέρεται να υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μετά την αποχώρηση Καμμένου και την ανάληψη καθηκόντων υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Αμυνας από τον κ. Ιωάννη Γιάγκο η διαδικασία έχει επανεκκινήσει. Μάλιστα οι εργασίες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν και εντός των ημερών.

Για την μαζική είσοδο προσφύγων υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο. Η εφημερίδα Zaman ανάρτησε στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα με τίτλο «οι Σύροι ξεκίνησαν την “πορεία ελπίδας” προς την Ευρώπη στον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ» το οποίο ανέφερε ότι «μετά είδηση που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Ελλάδα θα δεχθεί Σύρους πρόσφυγες, κύμα Σύρων κατευθύνεται προς την Αδριανούπολη μέσω του αυτοκινητόδρομου ΤΕΜ και του οδικού δικτύου D - 100».

Παρόμοιο δημοσίευμα αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Hurriet»: «Περίπου 3.000 Σύροι πρόσφυγες που ήρθαν σε μεταξύ τους επικοινωνία μέσω ίντερνετ φθάνουν στην Ανδριανούπολη με μισθωμένα πούλμαν και Ι.Χ. Η αστυνομία τους ανέκοψε κατόπιν εντολής του υπουργείου Εσωτερικών».

Στην Κροατία κατευθύνονται οι πρόσφυγες & μετανάστες που εισέρχονται στη Σερβία

Στην Κροατία κατευθύνονται πλέον όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη Σερβία.

Μετά τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων από την πλευρά της Ουγγαρίας, η Κροατία αποτελεί τη νέα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Από χθες το βράδυ, τα λεωφορεία που ξεκινούν από το κέντρο υποδοχής στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας κατευθύνονται προς την πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία.

Οι τοπικές αρχές στο Σιντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προετοίμασαν έναν χώρο υποδοχής με 250 κλίνες στο κτίριο της παιδιατρικής κλινικής, που παρέμενε κλειστή για αρκετά χρόνια.

Σήμερα το πρωί έφτασαν στην πόλη Σιντ δύο λεωφορεία από το Πρέσεβο, ωστόσο οι μετανάστες αρνήθηκαν να φιλοξενηθούν στο κέντρο υποδοχής και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα απ' όπου πέρασαν στην Κροατία από αφύλαχτα σημεία.

Εν τω μεταξύ, στη συνοριακή διάβαση "Χόργκος" προς την Ουγγαρία παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας να τους επιτρέψουν την είσοδο οι ουγγρικές συνοριακές αρχές. Οι μετανάστες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να τους επιτραπεί η είσοδος.

Από την άλλη πλευρά, οι Ούγγροι είναι ανένδοτοι, δηλώνοντας πως θα αποδεχθούν τις αιτήσεις για άσυλο μόνο από εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές, όπου μαίνεται ο πόλεμος και με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως κατέθεσαν ανάλογη αίτηση στη χώρα απ' όπου προέρχονται, δηλαδή τη Σερβία.

Η απαίτηση αυτή των ουγγρικών αρχών προκάλεσε την αντίδραση του Βελιγραδίου, όπου εκτιμάται πως στοχεύει στο να διασφαλίσει η Ουγγαρία το δικαίωμα επαναπροώθησης στη Σερβία μεταναστών, των οποίων θα απορρίψει την αίτηση ασύλου.

Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αλλά και ο υπουργός Εργασίας που χειρίζεται το μεταναστευτικό, Αλεξάνταρ Βούλιν διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται η Σερβία να δεχθεί πίσω πρόσφυγες ή μετανάστες που εισήλθαν στο ουγγρικό έδαφος.

«Είναι απαράδεκτο να στείλει η Ουγγαρία τους μετανάστες πίσω [...] η Σερβία δεν είναι κέντρο συγκέντρωσης. Επιθυμούμε να καταστούμε μέρος της λύσης, όχι παράπλευρη απώλεια. Θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με τις Βρυξέλλες και άλλες χώρες τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Σερβία, που δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, έχει βρεθεί εγκλωβισμένη μεταξύ δύο μελών της Ένωσης (σ.σ. Ελλάδα και Ουγγαρία) που δεν συνεργάζονται και έχουν διαφορετικές πολιτικές» δήλωσε, από την Πράγα όπου συμμετείχε σε διάσκεψη του ΟΑΣΕ, ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς, σχολιάζοντας την πρόθεση της Ουγγαρίας να επανααπροωθήσει μετανάστες στη Σερβία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΕΧΕΙ "ΠΝΙΞΕΙ" ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ 12 Ιαν 2021 | 16:41

Κακοκαιρία: Απίστευτες εικόνες στον Εβρο - Απεγκλώβισαν μαθητές με μπουλντόζα από σχολείο που είχε πλημμυρίσει [Βίντεο]

Δρόμοι και γέφυρες απροσπέλαστες από την κακοκαιρία στον Εβρο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται για λίγες ώρες ακόμη

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ 04 Ιαν 2021 | 10:01

Μυτιλήνη: Μαχαίρωμα μεταξύ αλλοδαπών στο Καρά Τεπέ

Αλλοδαπός εισέβαλε σε χώρο που διαμένει άλλος αλλοδαπός στο Καρά Τεπέ, του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με μαχαίρι.

ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ 29 Δεκ 2020 | 15:14

"Αυτοψία" Χρυσοχοΐδη στον Εβρο: Έτος ασφάλειας το 2021 με εμβόλιο και φράχτη [βίντεο]

Χρονιά ασφάλειας λόγω της ύπαρξης του φράχτη στον Έβρο αλλά και του εμβολίου κατά του κορονοϊού χαρακτήρισε το 2021 ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 28 Δεκ 2020 | 07:07

Θεσσαλονίκη: Πατέρας και γιος ταυτοποιήθηκαν για την επίθεση στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο

Για την επίθεση στη δομή ανηλίκων, ο πατέρας κρατείται ενώ ο ανήλικος γιος αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 19 Ιαν 2021 | 07:43

Δολοφονία 54χρονης στα Χανιά: Ανθρωποκυνηγητό για τον Νορβηγό - Ψάχνουν το στίγμα του κινητού

Σύμφωνα με τον πρώην σύζυγο του θύματος, η 54χρονη λίγες ημέρες πριν του είχε τηλεφωνήσει έντρομη, λέγοντας του ότι ο σύντροφός της θέλει να την σκοτώσει.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ 19 Ιαν 2021 | 07:20

Σοφία Μπεκατώρου: Η γυναίκα - σύμβολο του ελληνικού #MeToo που έσπασε το απόστημα

Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε την κερκόπορτα για τις αθλιότητες ενός διεφθαρμένου συστήματος και μιας αρρωστημένης νοοτροπίας.

Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΤΑΚΑΙΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ 19 Ιαν 2021 | 06:59

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση: Νεκρός ηλικιωμένος μέσα στο σπίτι του

Νεκρός βρέθηκε ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του σπιτιού.

ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ 19 Ιαν 2021 | 06:33

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Ιανουαρίου

Θυμηθείτε να ευχηθείτε χρόνια πολλά.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 19 Ιαν 2021 | 06:32

Σε κλοιό παγετού η χώρα με πολικές θερμοκρασίες - Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία

Πολικές θερμοκρασίες το πρωί της Τρίτης 19/01 στη Μακεδονία - Στους -18 βαθμούς θα πέσει ο υδράργυρος.

ΕΜΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ 18 Ιαν 2021 | 23:45

Νέα χυδαιότητα Ραπτόπουλου: "Η Μπεκατώρου έβαλε το μετάλιο πάνω από τον βιασμό της - Δεν είναι καλό παράδειγμα" [Βίντεο]

Ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος Κώστας Ραπτόπουλος επιτέθηκε στη Σοφία Μπεκατώρου, όπως είχε κάνει με τη Μάγδα Φύσσα

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Ιαν 2021 | 23:16

Τραγωδία στην Τρίπολη: Νεκροί 22χρονος και 25χρονος σε τροχαίο - Άλλος ένας τραυματίας

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 22χρονος εξετράπη από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό, βάθους περίπου 10 μέτρων

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 18 Ιαν 2021 | 22:24

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Ισλαμικό Τέμενος στην Ιερά Οδό

Άγνωστος τηλεφώνησε σε ιστοσελίδα και είπε ότι μια βόμβα θα σκάσει στο Τέμενος Αθηνών στις 23:43

ΣΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ 18 Ιαν 2021 | 21:52

Πέθανε το κουτάβι που "νοσήλευαν" με ορό εν μέσω ψύχους κάτω από δέντρο

Το κουτάβι που ήταν άρρωστο παρέμεινε το βράδυ του Σαββάτο στο κυνοκομείο στους "0" βαθμούς Κελσίου