Aνοίγει νέο μέτωπο, χιλιάδες πρόσφυγες προς τον Εβρο

Μέσω Facebook φέρεται να οργανώθηκε, η μαζική μετακίνηση Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς στην Ανδριανούπολη με σκοπό την είσοδο στην Ελλάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Aνοίγει νέο μέτωπο, χιλιάδες πρόσφυγες προς τον Εβρο

«Crossing no more» είναι ο τίτλος της κοινότητας στο Facebook, μέσω της οποίας φέρεται να οργανώθηκε, η χθεσινή μαζική μετακίνηση Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς την Αδριανούπολη, με απώτερο σκοπό την είσοδό τους στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα στον Εβρο.

Aνοίγει νέο μέτωπο, χιλιάδες πρόσφυγες προς τον Εβρο

Ο τέως υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητούσε 56.000 ευρώ από την ηγεσία της Αστυνομίας προκειμένου να εκμισθώσει σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επισκευής του φράκτη

Το συγκεκριμένο φόρουμ αριθμεί χιλιάδες μέλη και περιέχει αναρτήσεις, όπως η ακόλουθη: «Εμείς, εννοώ οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εισέλθουμε στην ευρωπαϊκή επικράτεια την 15η Σεπτεμβρίου για να αποφύγουμε τις βάρκες του θανάτου...».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», αναφορά στο θέμα έκανε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτιέρες. Για το θέμα ενημερώθηκαν τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ φέρεται ότι ειδοποιήθηκε και η τουρκική πλευρά. Συνοριακοί φύλακες, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποκάλυψαν ότι η πληροφορία σχετικά με την επικείμενη προσπάθεια μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών μέσω του Έβρου περιήλθε σε γνώση τους προ τεσσάρων περίπου ημερών. Προσέθεσαν ακόμα ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον προσωπικό η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, υπό το φόβο, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια να επιχειρηθεί από το σημείο του φράχτη που υπέστη μερική κατάρρευση λόγω βροχοπτώσεων, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Aνοίγει νέο μέτωπο, χιλιάδες πρόσφυγες προς τον Εβρο - εικόνα 2

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αφήνουν σαφείς αιχμές κατά του τέως υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου κατηγορώντας τον ουσιαστικά ως υπαίτιο για τη μη επισκευή του φράκτη στο σημείο όπου είχε υποστεί φθορές λόγω βροχοπτώσεων.

Ο τέως υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητούσε 56.000 ευρώ από την ηγεσία της Αστυνομίας προκειμένου να εκμισθώσει σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επισκευής του φράκτη.

Για το θέμα μάλιστα φέρεται να υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μετά την αποχώρηση Καμμένου και την ανάληψη καθηκόντων υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Αμυνας από τον κ. Ιωάννη Γιάγκο η διαδικασία έχει επανεκκινήσει. Μάλιστα οι εργασίες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν και εντός των ημερών.

Για την μαζική είσοδο προσφύγων υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο. Η εφημερίδα Zaman ανάρτησε στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα με τίτλο «οι Σύροι ξεκίνησαν την “πορεία ελπίδας” προς την Ευρώπη στον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ» το οποίο ανέφερε ότι «μετά είδηση που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Ελλάδα θα δεχθεί Σύρους πρόσφυγες, κύμα Σύρων κατευθύνεται προς την Αδριανούπολη μέσω του αυτοκινητόδρομου ΤΕΜ και του οδικού δικτύου D - 100».

Παρόμοιο δημοσίευμα αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Hurriet»: «Περίπου 3.000 Σύροι πρόσφυγες που ήρθαν σε μεταξύ τους επικοινωνία μέσω ίντερνετ φθάνουν στην Ανδριανούπολη με μισθωμένα πούλμαν και Ι.Χ. Η αστυνομία τους ανέκοψε κατόπιν εντολής του υπουργείου Εσωτερικών».

Στην Κροατία κατευθύνονται οι πρόσφυγες & μετανάστες που εισέρχονται στη Σερβία

Στην Κροατία κατευθύνονται πλέον όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη Σερβία.

Μετά τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων από την πλευρά της Ουγγαρίας, η Κροατία αποτελεί τη νέα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Από χθες το βράδυ, τα λεωφορεία που ξεκινούν από το κέντρο υποδοχής στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας κατευθύνονται προς την πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία.

Οι τοπικές αρχές στο Σιντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προετοίμασαν έναν χώρο υποδοχής με 250 κλίνες στο κτίριο της παιδιατρικής κλινικής, που παρέμενε κλειστή για αρκετά χρόνια.

Σήμερα το πρωί έφτασαν στην πόλη Σιντ δύο λεωφορεία από το Πρέσεβο, ωστόσο οι μετανάστες αρνήθηκαν να φιλοξενηθούν στο κέντρο υποδοχής και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα απ' όπου πέρασαν στην Κροατία από αφύλαχτα σημεία.

Εν τω μεταξύ, στη συνοριακή διάβαση "Χόργκος" προς την Ουγγαρία παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας να τους επιτρέψουν την είσοδο οι ουγγρικές συνοριακές αρχές. Οι μετανάστες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να τους επιτραπεί η είσοδος.

Από την άλλη πλευρά, οι Ούγγροι είναι ανένδοτοι, δηλώνοντας πως θα αποδεχθούν τις αιτήσεις για άσυλο μόνο από εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές, όπου μαίνεται ο πόλεμος και με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως κατέθεσαν ανάλογη αίτηση στη χώρα απ' όπου προέρχονται, δηλαδή τη Σερβία.

Η απαίτηση αυτή των ουγγρικών αρχών προκάλεσε την αντίδραση του Βελιγραδίου, όπου εκτιμάται πως στοχεύει στο να διασφαλίσει η Ουγγαρία το δικαίωμα επαναπροώθησης στη Σερβία μεταναστών, των οποίων θα απορρίψει την αίτηση ασύλου.

Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αλλά και ο υπουργός Εργασίας που χειρίζεται το μεταναστευτικό, Αλεξάνταρ Βούλιν διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται η Σερβία να δεχθεί πίσω πρόσφυγες ή μετανάστες που εισήλθαν στο ουγγρικό έδαφος.

«Είναι απαράδεκτο να στείλει η Ουγγαρία τους μετανάστες πίσω [...] η Σερβία δεν είναι κέντρο συγκέντρωσης. Επιθυμούμε να καταστούμε μέρος της λύσης, όχι παράπλευρη απώλεια. Θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με τις Βρυξέλλες και άλλες χώρες τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Σερβία, που δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, έχει βρεθεί εγκλωβισμένη μεταξύ δύο μελών της Ένωσης (σ.σ. Ελλάδα και Ουγγαρία) που δεν συνεργάζονται και έχουν διαφορετικές πολιτικές» δήλωσε, από την Πράγα όπου συμμετείχε σε διάσκεψη του ΟΑΣΕ, ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς, σχολιάζοντας την πρόθεση της Ουγγαρίας να επανααπροωθήσει μετανάστες στη Σερβία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ 28 Δεκ 2021 | 08:40

Πάρος: Στους 17 οι νεκροί από το ναυάγιο με τους πρόσφυγες - Ταυτοποιήθηκε μία ακόμη σορός

Πρόκειται για άνδρα που επέβαινε στο σκάφος ανοιχτά της Πάρου, ηλικίας περίπου 30 ετών.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ 27 Δεκ 2021 | 12:55

Φωτογραφία "γροθιά στο στομάχι" από την Πάρο: Οι σάκοι μεταφοράς με τις σορούς των νεκρών μεταναστών

Σοκάρει η φωτογραφία από την Πάρο. Δείχνει τους ειδικούς σάκους μεταφοράς που μέσα βρίσκονται οι σοροί από το ναυάγιο.

"ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ" 25 Δεκ 2021 | 20:55

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη για τα ναυάγια στο Αιγαίο: Παίζουν με ζωές ανθρώπων

Η αλήθεια είναι πως στο Αιγαίο Πέλαγος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στους διακινητές να κινούνται ανενόχλητοι, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΕΤΕΒΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 22 Δεκ 2021 | 15:44

Ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχθηκε προσφυγόπουλο από τη Λέσβο, στο Βατικανό

Την Τετάρτη ο Πάπας Φραγκίσκος, στο τέλος της Γενικής Ακρόασης, χαιρέτησε προσφυγόπουλο που συνάντησε πρόσφατα στο hotspot της Λέσβου

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ 22 Δεκ 2021 | 09:11

Ναυάγιο δουλεμπορικού στη Φολέγανδρο: Ένας άνδρας νεκρός, διασώθηκαν 12 άτομα, έρευνες για αγνοούμενους

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση ανοικτά της Φολεγάνδρου για τη διάσωση δεκάδων μεταναστών και προσφύγων. Ένας νεκρός, πολλοί αγνοούμενοι

ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 19:08

Πάτρα: Την ξυλοκόπησε άγρια μπροστά στο 17 μηνών παιδί τους - Τι καταγγέλλει 29χρονη [Βίντεο]

Σύμφωνα με την καταγγελία της 29χρονης μητέρας, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο σύζυγός της την ξυλοκόπησε.

«ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ» 20 Ιαν 2022 | 19:05

Βιασμός 24χρονης: Συγκινεί η μητέρα του αδικοχαμένου αρραβωνιαστικού της - "Έχει τη στήριξή μας, είναι δικό μας παιδί"

"Η Γεωργία έχει τη στήριξη και την αγάπη μας", λέει η μητέρα του αδικοχαμένου αρραβωνιαστικού της 24χρονης Γεωργίας

ΤΑ "ΜΑΤΖΟΥΝΙΑ" ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ 20 Ιαν 2022 | 19:01

Δίκη ψευτογιατρού: Έλεγε σε ασθενείς ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας θεραπεύεται

Οι δύο γυναίκες κατέθεσαν πως ασθενείς έκαναν ουρά για να τους εξετάσει σε... μοναστήρια.

ΣΕ ΕΞΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 20 Ιαν 2022 | 18:50

Χαλκιδική: Παραληρεί αρνήτρια μητέρα "Μπουμπουλίνα" που δεν στέλνει το παιδί της σχολείο - "Όποιος σταθεί μπροστά μου τον έφαγα ρε"

Αρνήτρια μητέρα που αποκαλεί τον εαυτό της Μπουμπουλίνα έδιωξε τους κοινωνικούς λειτουργούς που την επισκέφθηκαν

ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ 20 Ιαν 2022 | 18:41

Κρήτη: Στη ΜΕΘ με μετάλλαξη Όμικρον 15χρονο παιδί - Εμφάνισε μυοκαρδίτιδα

Το 15χρονο παιδί εισήχθη στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη αλλά δεν έχει διασωληνωθεί.

ΝΟΣΗΣΕ ΑΠΟ 9 ΗΜΕΡΩΝ 20 Ιαν 2022 | 18:27

Ανείπωτη τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε κοριτσάκι δύο μηνών με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο

Βρέφος μόλις δύο μηνών που νοσούσε με κορoνοϊό στη Θεσσαλονίκη έχασε τη μάχη

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 5ΗΣ ΥΠΕ 20 Ιαν 2022 | 18:08

Παλαμάς Καρδίτσας: Απολύθηκαν η υπάλληλος και η νοσηλεύτρια για τη φάμπρικα των "μαϊμού" εμβολιασμών

Η διοικητική υπάλληλος βεβαίωνε ψευδώς σε δεκάδες πολίτες ότι έχουν εμβολιαστεί - Απολύθηκε και η νοσηλεύτρια που έκανε χρήση του πιστοποιητικού

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 18:01

Κορονοϊός: "Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, αν προσέξουμε τώρα" - Ανεμβολίαστοι ή χωρίς τρίτη δόση το 93,4% των θανάτων τις τελευταίες 15 μέρες

"Αν έχουμε 20.000 κρούσματα τη μέρα, είναι φυσικό να υπάρξουν θάνατοι" - Πώς συνδέεται ο υψηλός αριθμός νεκρών με το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών - Τι είπαν Μίνα Γκάγκα, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης