Άνοιγμα εκκλησιών: Τα δύο σενάρια για Χριστούγεννα και Θεοφάνεια - Τι συμφώνησαν Ιερώνυμος - Μητσοτάκης

Τι συζήτησαν Ιερώνυμος - Μητσοτάκης για το ανοιγμα των εκκλησιών για τα Χριστούγεννα - Πώς θα γίνει και κάτω από ποια προϋπόθεση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την χρυσή τομή ώστε να επιτραπεί στους πιστούς να εορτάσουν τα Χριστούγεννα και τις εορτές του δωδεκαημέρου σε καλύτερες συνθήκες από αυτές του Πάσχα, χωρίς όμως να διασαλευθεί η κοινή προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα, αναζήτησαν χθες κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο πως η Κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο θέμα της χαλάρωσης των μέτρων στους ναούς, ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα πως η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα είναι αποτέλεσμα των δεδομένων που θα καταγραφούν τις επόμενες ημέρες και των εισηγήσεων που θα γίνουν από τους αρμόδιους επιστήμονες με βάση αυτά.

Άνοιγμα εκκλησιών: Τα δύο σενάρια για Χριστούγεννα και Θεοφάνεια - Τι συμφώνησαν Ιερώνυμος - Μητσοτάκης

Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που η κατάσταση στη χώρα είναι τέτοια που θα επιτρέψει το άνοιγμα κι άλλων κλάδων της οικονομίας όπως το λιανικό εμπόριο τότε είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν και οι ναοί. Αυτο άλλωστε έχει δηλώσει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που υποστήριξε πως "δεν γίνεται να ανοίγουν τα μαγαζιά και να μένουν κλειστές οι εκκλησίες”. Ωστόσο, στην περίπτωση που τα δεδομένα δεν επιτρέψουν το άνοιγμα κι άλλων τομέων της οικονομίας τότε η επανάληψη του σεναρίου του Πάσχα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το σενάριο

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το orthodoxia.info, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων το θεωρήσει ασφαλές, η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ανάψει το "πράσινο φως" για την είσοδο των πιστών στους ναούς στην περίοδο του δωδεκαημέρου κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος να χαθεί η προσπάθεια που έχει γίνει.

Το άνοιγμα των ναών αναμένεται να γίνει με βάση τα τετραγωνικά της επιφάνειας τους και πάντα με τα γνωστά μέτρα, όπως για παράδειγμα τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις.

Στην περίπτωση που συμβεί αυτό θεωρείται πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν ήδη δοκιμασμένες μέθοδοι για τις οποίες υπάρχει ήδη εμπειρία τόσο απο πλευράς Κλήρου όσο και απο αυτήν των πιστών. Στη λογική αυτή θεωρείται δύσκολο να δούμε κάτι μεγαλύτερο από τον μέγιστο αριθμό 50 πιστών που θα μπορούν να εκκλησιάζονται, όπως για παράδειγμα οι 75 που επιτρέπονται στην Κύπρο. Δύσκολη επίσης είναι και η επαναφορά της απόφασης που είχε ληφθεί λίγο πριν το δεύτερο lockdown για μόλις 9 άτομα κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας αφού θεωρείται πρακτικά ανεφάρμοστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση έχει να κάνει με το ποιος θα είναι ο αριθμός των τετραγωνικών που θα χρησιμοποιηθούν αυτη τη φορά ως κανόνας. Στην περίπτωση που τηρηθεί η αρχή της εισόδου 1 ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα τότε σε έναν ναό 300 τ.μ. θα μπορούν να εισέλθουν έως και 30 άτομα ενώ σε ναούς άνω των 500τ.μ. θα μπορούν να εισέλθουν έως και 50 άτομα.

Εάν χρησιμοποιηθεί ως αρχή το ένα άτομο ανά 15τ.μ., που θεωρείται και το πιθανότερο, τότε σε έναν ναό 300 τ.μ. θα μπορούν να εισέλθουν έως και 20 άτομα να εκκλησιαστούν, σε έναν ναό 500 τμ 33 άτομα, ενώ το ανώτατο όριο θα μεταφερθεί στους άνω των 750 τ.μ. ναούς οπότε και θα μπορεί να συγκεντρωθούν 50 εκκλησιαζόμενοι.

εκκλησία

Όπως υποστηρίζουν στο orthodoxia.info ανώτατοι κληρικοί, αυτό το σενάριο θα βοηθήσει πολύ την Εκκλησία ιδιαίτερα στις κεντρικές ενορίες όπου η παρουσία άνω του ενός κληρικών ανά ενορία δίνει τη δυνατότητα τέλεσης περισσότερων Θ. Λειτουργιών ώστε να μπορέσουν να εκκλησιαστούν όσοι το δυνατόν πιο πολλοί πιστοί.

Ακόμη κι αν ισχύσουν τα παραπάνω για τις Θ. Λειτουργίες θεωρείται μάλλον απίθανο να μπορέσουμε σε αυτά τα Θεοφάνια να δούμε Αγιασμούς στα λιμάνια και τα ποτάμια.

Οι προβληματισμοί και τα εμπόδια

Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια και αυτού του αποκλεισμού υπήρξαν φωνές που επηρέασαν προς την θετική κατεύθυνση και άλλες προς την αρνητική. Στην αναζήτηση της Κυβέρνησης για σταθερούς συνομιλητές που κατανοούν την κατάσταση και με τον λόγο τους βοηθούν τους πιστούς να κατανοήσουν το σκληρό έως και άδικο αλλά ταυτόχρονα και το απαραίτητο των μέτρων, βοήθησαν πολύ οι μητροπολίτες που με τον λόγο τους στήριξαν τους πιστούς χωρίς να διολισθήσουν σε θεωρίες συνομωσίας ή σε ρητορικές περί διωγμού της πίστης.

Στον αντίποδα οι φωνές εκείνων των ιεραρχών που επιχειρηματολογούν είτε υπέρ της μη τήρησης των μέτρων είτε ακόμη και περί κυβερνητικών διώξεων δημιούργησαν έντονο προβληματισμό στους κόλπους της Κυβέρνησης με αρκετούς αξιωματούχους να αναρωτιούνται εάν οι αντιδράσεις αυτές κινούνται από αφέλεια ή από προσωπικές επιδιώξεις.

Ιερά Σύνοδος

Η απόφαση του μητροπολίτη Κερκύρας να θέσει την τοπική Εκκλησία "εν διωγμό" κρούοντας πένθιμα τις καμπάνες των ναών επί τριήμερο επειδή δεν του δόθηκε εξαίρεση στους εορτασμούς για τον άγιο Σπυρίδωνα τη στιγμή που οι ναοί και τα προσκυνήματα ολόκληρης της χώρας τελούν υπό τις ίδιες ρυθμίσεις ενόχλησε ιδιαίτερα. Αντίστοιχη ενόχληση υπήρξε και για τις δηλώσεις του μητροπολίτη Ξάνθης ο οποίος παρά το γεγονός πως επαναδιατύπωσε δημιούργησε θέμα εμπιστοσύνης αφού εκ της ιδιότητας του ως μέλος της ΔΙΣ αποτελεί ουσιαστικά επίσημο συνομιλητή της Κυβέρνησης.

Ακραίες θεωρήθηκαν απο στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και οι τοποθετήσεις του μητροπολίτη Μεσογαίας με ορισμένους μάλιστα να θυμούνται την σχέση του μητροπολίτη με τον Π. Καμμένο επί υπουργίας του οποίου, του είχε αποδοθεί ο βαθμός του υποστρατήγου επί τιμή.

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο Πρωθυπουργός φαίνονται διατεθειμένοι να βρουν την "βαλβίδα εκτόνωσης" που χρειάζεται ώστε να αποτραπεί η σύγκρουση και να δικαιωθούν για την στάση τους όσοι αποτελούν το μέγα πλήθος που με σύνεση και υπομονή τηρούν τα μέτρα κόντρα σε εκείνους που για τους δικούς τους λόγους επιχειρούν την δημιουργία συγκρουσιακού κλίματος σε μια εποχή που η συνοχή είναι απόλυτα αναγκαία.

Πηγή: othodoxia.info

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ 27 Ιαν 2022 | 09:02

ΗΠΑ: Νοσοκομείο της Βοστόνης αρνείται μεταμόσχευση καρδιάς σε ανεμβολίαστο

Ένας 30χρονος δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και νοσοκομείο της Βοστόνης αρνείται τη μεταμόσχευση καρδιάς.

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 27 Ιαν 2022 | 08:42

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό - Θα μολυνθεί με Ομικρον το 50% του πληθυσμού

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε ένα σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον πλανήτη.

ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 27 Ιαν 2022 | 08:04

Παυλάκης: Πάμε για δραματική μείωση κρουσμάτων, εάν διατηρηθεί το ιδιότυπο κλείσιμο

Για δραματική μείωση κρουσμάτων κορονοϊού σε σύντομο χρονικό διάστημα, έκανε λόγο ο Γιώργος Παυλάκης, αν διατηρηθεί το ιδιότυπο "κλείσιμο" των τελευταίων ημερών.

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ 27 Ιαν 2022 | 06:53

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, στις 10:00, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Ιαν 2022 | 23:06

Αντιδράσεις στη Γερμανία: Στους έξι μήνες το πιστοποιητικό νόσησης για τους βουλευτές, στους τρεις για τους πολίτες

Ο συνταγματολόγος Κρίστιαν Χιλγκρούμπερ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης έκανε λόγο για αδικαιολόγητη άνιση μεταχείριση πολιτών και πολιτικών

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Ιαν 2022 | 20:34

Οργή ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη και Alpha για την πρώτη δημοσκόπηση μετά το φιάσκο στην Αττική Οδό

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει πανικό στον πρωθυπουργό και επιρρίπτει ευθύνες στον Alpha, λέγοντας πως δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Ιαν 2022 | 19:17

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη

Με θέμα τις τακτικές κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 26 Ιαν 2022 | 17:44

Κορονοϊός: 5.037 κρούσματα στην Αττική, 2.005 στη Θεσσαλονίκη - "Βράζει" και η Κρήτη

Σε υψηλά επίπεδα η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα - Οι περιοχές με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Ιαν 2022 | 17:37

Κορονοϊός: Μαύρη Τετάρτη με 115 νέους θανάτους - 17.960 κρούσματα σήμερα, στους 646 οι διασωληνωμένοι

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.95 - Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.156, το 33% στο σύνολο των κρουσμάτων

ΠΕΡΙΠΟΥ 1.000 ΕΧΟΥΝ ΝΟΣΗΣΕΙ 26 Ιαν 2022 | 17:22

Άγιον Όρος: Άλλοι δύο μοναχοί έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό - Δεκάδες θάνατοι μέχρι σήμερα

Δίχως τέλος η τραγωδία στην Ιερά Μονή Φιλοθέου στο Άγιον Όρος - Εκοιμήθη ο μοναχός Πέτρος, που το τελευταίο διάστημα νοσούσε σοβαρά

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 16:46

Κακοκαιρία: Τηλεργασία αύριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Τηλεκπαίδευση στα σχολεία - Τι ισχύει σε Αττική και Κρήτη

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, εμπορικά καταστήματα και εμβολιασμοί.

«ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ» 26 Ιαν 2022 | 16:37

Τσίπρας για Μητσοτάκη: "Εμφανίστηκε για να αποποιηθεί τις ευθύνες - Να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία" [Βίντεο]

"Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

ΧΑΟΣ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ 26 Ιαν 2022 | 16:07

Απάντηση Πατούλη σε Μητσοτάκη: "Ευχαρίστως να αναλάβω όλες τις ευθύνες που μου αναλογούν"

H απάντηση στην αναφορά του Πρωθυπουργού για τις ευθύνες της Περιφέρειας