Ανοιγμα εστίασης, εμπορικών κέντρων, SMS και πώς θα περάσουμε το Πάσχα: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα θα εξετάσει την εξειδίκευση του οδικού χάρτη με τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ

Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η εστίαση από τις 3 Μαΐου και με ποια πρωτόκολλα ασφαλείας, τι θα γίνει με τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων ενόψει των πασχαλινών αγορών, μέχρι πότε θα ισχύσουν τα μηνύματα στο 13033 για τις μετακινήσεις και στο 13032 για τη μετάβαση σε καταστήματα, πώς θα γιορτάσουμε τις ημέρες του Πάσχα.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα θα εξετάσει την εξειδίκευση του οδικού χάρτη με τη σταδιακή άρση των περιορισμών που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Πρωθυπουργό. Έχοντας την επιδημιολογική εικόνα της τελευταίας εβδομάδας, οι λοιμωξιολόγοι θα θέσουν επί τάπητος τις εκκρεμότητες για την ασφαλή επιστροφή στην καθημερινότητα.

Ειδικά για την εστίαση, που θα επεναλειτουργήσει μόνο σε ανοικτούς χώρους, εκτός από την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα, θα γίνεται υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δεδομένα δείχνουν πως εξακολουθούν να καταγράφονται σημάδια σταθεροποίησης της επιδημίας, με θετικό νέο και τη μείωση του δείκτη θετικότητας κάτω από το πέντε, εντούτοις οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να τονίσουν τόσο την συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, όσο και το μεγάλο κίνδυνο αύξησης της διασποράς από τα κορονοπάρτι.

Θα επισημάνουν πως θα χρειαστεί αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα και κατά τις συγκεντρώσεις για το πασχαλινό τραπέζι, σημειώνοντας σύμφωνα με τις πληροφορίες πως βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου πριν την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Τι έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Για τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη λειτουργία των ναών, οι λοιμωξιολόγοι έχουν προβεί στις παρακάτω εισηγήσεις, οι οποίες έχουν γίνει δεκτές από την Κυβέρνηση:

-Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10 τ.μ. μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνίσταται η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

-Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα είναι υποχρεωτικά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

-Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνεται μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνεται εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Επιτάφιος

-Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, αποφασίστηκε περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

-Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δόθηκε η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι λομωξιολόγοι έχουν επίσης δώσει το πράσινο φως για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων, στις 10 Μαΐου με τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικός έλεγχος αυτοδιάγνωσης με δύο self-test μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).

Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ 17 Ιουν 2021 | 14:32

Άρση Μέτρων: Ανεβάζουν ρολά κλειστοί κινηματογράφοι, παιδότοποι σε εξωτερικό χώρο και λούνα παρκ

Από πότε και πως ανοίγουν κλειστοί κινηματογράφοι, παιδότοποι και Λούνα Παρκ στο πλαίσιο της άρσης μέτρων κατά της πανδημίας

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 15 Ιουν 2021 | 17:49

AstraZeneca: Ποιοι πρέπει να αλλάξουν εμβόλιο στη 2η δόση - Πότε θα ενημερώνονται με sms οι κάτω των 60

Τι αλλάζει σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν και είναι κάτω των 60 ετών - Σε ποια περίπτωση θα λάβουν sms και πότε συνίσταται αλλαγή του εμβολίου AstraZeneca.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 14 Ιουν 2021 | 19:24

AstraZeneca: Από πότε μπορούν να αλλάξουν εμβόλιο όσοι το επιθυμούν - Ποιοι θα λάβουν sms

Σε ποιες περιπτώσεις, ο θεράπων ιατρός ασθενή θα μπορεί να κάνει αίτηση για αλλαγή του εμβολίου της AstraZeneca.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΓΑΜΩΝ 14 Ιουν 2021 | 09:44

Σκαρμούτσος: "Πολύ λάθος" να κάνουμε αστυνόμευση ποιος έχει εμβολιαστεί

"Θεωρώ ότι θα είναι πολύ λάθος να μας βάλουν εμάς να κάνουμε την αστυνόμευση" αναφέρει ο Δ. Σκαρμούτσος για τα προνόμια των εμβολιασμένων.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 12 Ιουν 2021 | 08:18

Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα: Eπιστρέφει η μουσική στην εστίαση και "έξω" έως τη 1:30

Η ύφεση των επιδημιολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων, δίνουν από σήμερα μια ακόμη σημαντική ανάσα στην κοινωνία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 11 Ιουν 2021 | 20:10

Άρση lockdown: Με μουσική από αύριο η εστίαση, 01.30 η απαγόρευση κυκλοφορίας - Όλες οι αλλαγές

Χαλαρώνουν κι άλλο τα μέτρα του lockdown σε εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι αλλάζει από αύριο έως και την 1η Ιουλίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΦ 11 Ιουν 2021 | 11:23

Λευτέρης Λαζάρου: Ούτε πελάτη θα διώξω, ούτε θα απολύσω εργαζόμενο αν δεν έχει κάνει το εμβόλιο

Ο Λευτέρης Λαζάρου απαντά για τα προνόμια εμβολιασμένων στην εστίαση, τονίζοντας ότι δεν έχει σκοπό να κάνει τον αστυνόμο.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 09 Ιουν 2021 | 15:27

Οριστικό: Από το Σάββατο μουσική στην εστίαση και επέκταση κυκλοφορίας έως τη 01:30

Η Επιτροπή εισηγήθηκε από το Σάββατο επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και επέκταση κυκλοφορίας έως τη 1.30

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 09 Ιουν 2021 | 14:14

Ανοίγει ξανά η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους στη Γαλλία και το Βέλγιο

Εστιατόρια και καφέ ξανανοίγουν τους εσωτερικούς τους χώρους στη Γαλλία και το Βέλγιο.

09 Ιουν 2021 | 07:27

Μουσική στην εστίαση, απαγόρευση κυκλοφορίας, γάμοι: Αποφασίζουν σήμερα εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα "στρώσουν" ή όχι το δρόμο για το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας θα εξετάσουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι, σε ακόμη μια κρίσιμη συνεδρίαση.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ 08 Ιουν 2021 | 22:03

Προνόμια για τους εμβολιασμένους και πέραν της εστίασης - Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Σκέψεις για περαιτέρω προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους από την κυβέρνηση.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 05 Ιουν 2021 | 08:15

Γιατί οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να μη "βάλουν" ακόμη μουσική στα καταστήματα - Οι επόμενες κινήσεις

Επιφυλακτικά τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων παρά την ύφεση της πανδημίας - Τι φοβίζει τους ειδικούς και τι γίνεται με τις τοπικές εξάρσεις των κρουσμάτων

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 04 Ιουν 2021 | 13:36

Άρση lockdown: Παράταση μιας εβδομάδας στις αποφάσεις για μουσική, ωράριο κυκλοφορίας και δεξιώσεις γάμων

Όλα τα σενάρια για μουσική στην εστίαση, κυκλοφορία και δεξιώσεις - Τι εξετάζει η Επιτροπή των Ειδικών - Δηλώσεις Α. Πελώνη.