Άνοιγμα σχολείων: Σε τρία στάδια θα αντιμετωπιστούν οι αρνητές της μάσκας - Πότε θα μπαίνουν απουσίες

Εκπαιδευτικοί φοβούνται αυτόφωρα με το άνοιγμα των σχολείων, με γονείς που είναι αρνητές της μάσκας. Πώς το υπουργείο θα αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επίσημη πρώτη στις 14 Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων και την έναρξη της σχολικής χρονιάς για περίπου 1,5 εκατομμύρια μαθητές και 150 χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο Παιδείας και οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο οι εκπαιδευτικοί να κληθούν να διαχειριστούν πιθανούς "αντάρτες" στην καθολική και υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Ανησυχία που εκφράζει ανοιχτά και η ομοσπονδία των δασκάλων με τον πρόεδρό της να ζητά προστασία των εκπαιδευτικών από την Πολιτεία μπροστά σε ενδεχόμενο ακραίων αντιδράσεων από τους αρνητές της μάσκας και αντιπαραθέσεών τους με τους γονείς που θα απαιτήσουν το μέτρο να εφαρμοστεί από όλους τους μαθητές.

"Έχουμε δεχθεί επιστολές με απειλές γονέων με ένδικα μέσα για να μην φορέσουν τα παιδιά τους μάσκα. Ζητάμε νομική θωράκιση για να μην τρέχουμε στα αυτόφωρα" είπε σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Θανάσης Κικινής, μετά και τις συγκεντρώσεις γονέων κατά της μάσκας το Σαββατοκύριακο, που προκάλεσαν -μάλιστα- και την επέμβαση των εισαγγελικών Αρχών.

Άνοιγμα σχολείων: Σε τρία στάδια θα αντιμετωπιστούν οι αρνητές της μάσκας - Πότε θα μπαίνουν απουσίες

Το υπουργείο Παιδείας απεύχεται μεν, δεν αποκλείει δε, την περίπτωση να εκδηλωθεί ακόμη και φανατισμένη αντίδραση κάποιων γονέων κατά της μάσκας. "Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η μάσκα σε αυτές τις ηλικίες έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί αν δεν φοράει τη μάσκα του", σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

"Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η μάσκα σε αυτές τις ηλικίες έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί αν δεν φοράει τη μάσκα του" είπε, δίνοντας το στίγμα τουν χειρισμού που θα γίνει στα σχολεία σε πιθανές "ανταρσίες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας σε τρία στάδια

Ο χειρισμός από πλευράς σχολείου, σε περίπτωση αντίδρασης στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας, θα γίνει σε τρία στάδια: Πειθώ - Συστάσεις - Απουσία.

Με το άνοιγμα των σχολείων, από την πρώτη κιόλας μέρα, εκπαιδευτικοί με τη συνδρομή ειδικών και γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου θα ενημερώσουν αναλυτικά τους μαθητές για την χρήσης της μάσκας, από τις πρακτικές συμβουλές έως τη συμβολή της στην αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού. Με στόχο την πειθώ, οι εκπαιδευτικοί θα ενημερώσουν τους μαθητές σχετικά με την εκπαιδευτική ρουτίνα που θα ακολουθηθεί στα σχολεία με βάση τις εγκυκλίους που έχουν σταλεί από το υπουργείο Παιδείας και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ως προς τη μάσκα, τα διαλείμματα και τα υπόλοιπα μέτρα που θα τηρηθούν.

Σε δεύτερη φάση, και στην περίπτωση που ορισμένοι μαθητές επιμένουν να πηγαίνουν στα σχολεία χωρίς μάσκα, θα γίνουν προειδοποιητικές συστάσεις στους ίδιους και στους γονείς τους.

Τέλος, εάν ορισμένοι συνεχίσουν να προσέρχονται χωρίς μάσκες, τότε -όπως έχει δηλώσει και η υπουργός Παιδείας- θα παίρνουν απουσία.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του πρωθυπουργού για το θέμα: "Η γραμμή των ειδικών και αυτή που έχουμε περάσει στις οδηγίες προς τα σχολεία είναι ότι είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για όλες τις ηλικίες. Αν κάποιος δεν φοράει μάσκα, θα παίρνει απουσία, αλλά θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση της μάσκας ιδιαίτερα στις ηλικίες μέχρι και την τρίτη Δημοτικού".

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα που η Εκκλησία γιορτάζει την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Ο αγιασμός θα γίνει στον αύλειο χώρο των σχολείων, μετά από συνεννόηση του Διευθυντή με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών και στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Καταγγελία ΔΟΕ: Γονείς στέλνουν σε δασκάλους απειλητικές επιστολές για τις μάσκες

Την ανάγκη να θωρακιστούν νομικά οι εκπαιδευτικοί σημειώνει ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, ενώ αφήνει αιχμές για τα μέτρα στα σχολεία.

Γονείς "απειλούν ότι θα στραφούν ακόμη και με ένδικα μέσα κατά εκπαιδευτικών που θα προσπαθήσουν να φορέσουν τη μάσκα στα παιδιά τους" κατήγγειλε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ο οποίος είπε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν γίνεται να "έχουν προβλήματα ενώ προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους".

"Δεχόμαστε απειλητικές επιστολές για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σχολεία από ανθρώπους της κατηγορίας που διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή" υπογράμμισε ο κ. Κικινής.

"Θεμιτή η στάση των διαμαρτυρόμενων γονέων για τη χρήση της μάσκας, όλες οι απόψεις στη δημοκρατία είναι σεβαστές, όμως αυτή τη στιγμή οι εντολές των λοιμωξιολόγων είναι να τηρηθεί το μέτρο της χρήσης της μάσκας" σημείωσε, τονίζοντας ότι οι δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, ο κ. Κικινής ζήτησε λιγότερο αριθμό μαθητών στα τμήματα, υπουργική απόφαση και όχι οδηγία για τις μάσκες καθώς και διπλάσιο προσωπικό καθαρισμού στα σχολεία. "12θεσια σχολεία έχουν μόνο μία καθαρίστρια" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάσκες - σχολεία

Δερμιτζάκης: Οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη, αν τα παιδιά δεν φορούν μάσκα στο σχολείο

Την άποψη ότι οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εάν τα παιδιά δεν φορούν μάσκα στο σχολείο εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να διαχειριστούν τους μαθητές που δε συμμορφώνονται με τους κάνονες.

"Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο του σχολείου αν το παιδί φοράει ή έχει μαζί του μάσκα και οι ευθύνες να αναζητηθούν στο παιδί", δήλωσε ο καθηγητής. Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά να υπάρχουν "κρούσματα" μη συμμόρφωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 08 Μαϊ 2021 | 20:19

Θεόδωρος Κατσανέβας: Πώς κόλλησε κορονοϊό λίγο μετά τον εμβολιασμό του - Η τελευταία του ανάρτηση

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας είχε νοσηλευτεί με κορονοϊό στα τέλη Απριλίου στο Σισμανόγλειο και τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωσή του.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 08 Μαϊ 2021 | 18:52

ΥΠΑ: Παρατείνονται έως 14 Μαΐου οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού - Ποιες εξαιρούνται

Παρατείνεται έως την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, η αεροπορική οδηγία που αφορά πτήσεις εσωτερικού.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 08 Μαϊ 2021 | 17:56

Κορονοϊός: "Βράζει" η Αττική με 1.122 κρούσματα - 285 μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη, 108 στην Αιτωλοακαρνανία, 72 στην Βοιωτία

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα 2.461 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο σύνολο της χώρας, τα 1.122 εντοπίζονται στην Αττική.

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 08 Μαϊ 2021 | 17:31

Κορονοϊός: 2.461 νέα κρούσματα - 68 νεκροί, 737 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.461 νέα κρούσματα κορονοϊού και 68 θανάτους στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 08 Μαϊ 2021 | 17:11

Τζένη Μπαλατσινού: Εκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Η φωτογραφία & το μήνυμα στο μπλουζάκι

Η Τζένη Μπαλατσινού έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και έβγαλε μια αναμνηστική φωτογραφία.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 08 Μαϊ 2021 | 17:01

Βασιλακόπουλος: Μεγάλη προσοχή στους εμβολιασμένους με την πρώτη δόση - Ο κίνδυνος μεταλλάξεων

"Είναι βασικό να κατανοήσουμε ότι δεν τελείωσε η επιδημία στην Ελλάδα ακόμα", τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 08 Μαϊ 2021 | 16:22

Θεόδωρος Κατσανέβας: Πέθανε ο πρώην βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Έφυγε από τη ζωή από κορονοϊό, σε ηλικία 74 ετών, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Κατσανέβας - Νοσηλευόταν διασωληνωμένος.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 08 Μαϊ 2021 | 15:27

Μεσολόγγι: Εκτακτη σύσκεψη λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού - Τι αποφασίστηκε

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μεσολόγγι, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού.

ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 08 Μαϊ 2021 | 14:45

Βούλιαξαν οι οργανωμένες παραλίες της Αττικής - Μποτιλιάρισμα στην παραλιακή [εικόνες]

Οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν στις παραλίες της Αττικής για τις πρώτες τους βουτιές - Μποτιλιάρισμα σε λεωφόρο Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος, Άλιμο και Γλυφάδα.

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 08 Μαϊ 2021 | 14:25

Θεσσαλονίκη - Αυξήθηκε το ιικό φορτίο των λυμάτων, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες αποκλιμάκωσης

Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες αποκλιμάκωσης, το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνει σημάδια αναζωπύρωσης.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 08 Μαϊ 2021 | 14:20

Ξεκάθαρος ο Γώγος: Εχουμε αφήσει πίσω μας τα lockdown - Θα έχουμε πολύ στενή επιτήρηση

Για την πορεία της πανδημίας αλλά και τον βηματισμό χαλάρωσης του lockdown, μίλησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 08 Μαϊ 2021 | 12:43

Σαρλ Μισέλ για άρση πατέντας εμβολίων: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει πάνω σε "συγκεκριμένες προτάσεις"

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει για μια άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια, εφόσον γίνουν "συγκεκριμένες προτάσεις" είπε ο Σαρλ Μισέλ.