Όπως όλα δείχνουν, το "Πάσχα στο χωριό" φέτος φαίνεται να αποκλείεται οριστικά και θα γιορτάσουμε και φέτος στην πόλη, με ανοιχτές όμως τις εκκλησίες, σε αντίθεση με το Πάσχα του 2020.
Το ζήτημα της λειτουργίας των εκκλησίων τη Μεγάλη Εβδομάδα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο, στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρόλο που δεν πάρθηκαν αποφάσεις, εκείνο που προτείνεται στην εκκλησία είναι η διεξαγωγή των ακολουθιών της Αποκαθήλωσης, του Επιταφίου και της Ανάστασης να γίνει στους εξωτερικούς χώρους των ναών με την παρουσία των πολιτών τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας. Επίσης για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός η Αναστάσιμη ακολουθία να πραγματοποιηθεί νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 21:30 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα.
Το σενάριο που επικρατεί είναι η ενεργοποίηση των self – test για όσους θα βρίσκονται καθημερινά εντός των ναών (κληρικούς, ψάλτες, προσωπικό), ενώ σχετικά μικρός θα είναι και ο αριθμός των πολιτών που θα τους επιτραπεί η είσοδος στις εκκλησίες.
Οι συμβιβαστικές αυτές προτάσεις, θα τεθούν στο τραπέζι της Ιεράς Συνόδου που θα συνεδριάσει σήμερα, Τρίτη, οπότε ενδέχεται να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.
Δηλώσεις Ιερώνυμου για το Πάσχα
"Βρήκαμε μία λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
"Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουν. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορονοϊού περισσότερη. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος", πρόσθεσε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr