"Αντάρτικο" στην Κρήτη: Γονείς αρνούνται να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο τη Δευτέρα- Τον λόγο έχει ο Εισαγγελέας

Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα και ήδη αρκετοί γονείς έχουν εκφράσει τον δισταγμό, αλλά ακόμα και την άρνησή τους να στείλουν τα παιδιά ξανά στο σχολείο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σχολειο

Αντιμέτωποι με το νέο νομικό πλαίσιο βρίσκονται πλέον γονείς στην Κρήτη που κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι και δεν τα στέλνουν στο σχολείο.

Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και όπως είναι φυσικό υπάρχει σε πολλούς αγωνία λόγω των χιλιάδων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα.

Ωστόσο, στην Κρήτη κινούνται ήδη νομικές διαδικασίες για ακραίες περιπτώσεις, που αφορούν δηλαδή γονείς αρνητές των μέτρων για την πανδημία και οι οποίοι κρατούν στο σπίτι τα παιδιά και τους αρνούνται τη μόρφωση. Συνολικά 23 γονείς μαθητών θα βρεθούν ενώπιον εισαγγελέα στο Ηράκλειο, καθώς αρνούνται να τηρήσουν τα μέτρα και δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο.

Πρόκειται για γονείς μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της πόλης, που αρνούνται σθεναρά να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αποτέλεσμα οι ανήλικοι να απέχουν από τις σχολικές αίθουσες. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, είχαν κρατήσει και πέρσι τα παιδιά τους στο σπίτι.

Τι ισχύει μέχρι τώρα για γονείς-αρνητές

Οι νεότερες επιταγές του ποινικού κώδικα, όμως, ορίζουν πως σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ακόμα και καταδίκη σε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών αλλά και χρηματικό πρόστιμο.

Διαβάστε Επίσης

Ήδη, η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου έχει στείλει έγγραφο στην Εισαγγελία για την περίπτωση ενός μαθητή από σχολείο του Αγίου Νικολάου που δεν έχει περάσει φέτος το κατώφλι του σχολείου. Η κίνηση αυτή έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου, μέχρι να κλείσουν τα σχολεία, όπως αναφέρει στο Cretalive ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, κ. Μανώλης Μακράκης, το παιδί δεν είχε κάνει μάθημα. Τη Δευτέρα θα φανεί αν τελικά η συγκεκριμένη οδός είχε αποτέλεσμα. Αντίστοιχη περίπτωση με παιδί στην Ιεράπετρα έληξε με αίσιο τρόπο χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν δραστικά μέτρα.

Ανάλογο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου σε περίπτωση που γονείς 23 συνολικά μαθητών εξακολουθούν να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο. Πρόκειται για 17 μαθητές Δημοτικού και 6 Νηπιαγωγείου 18 συνολικά οικογενειών του Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό, το νομικό πλαίσιο έχει αλλάξει και έχει αυστηροποιηθεί, λόγω των νέων δεδομένων. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επικαιροποίησαν τα στοιχεία των παιδιών που δεν κάνουν μάθημα από την αρχή της σχολικής χρονιάς ως και σήμερα. Έγινε συνάντηση με τον εισαγγελέα Ηρακλείου και αποφασίστηκε με το άνοιγμα των σχολείων να κληθούν οι γονείς των μαθητών να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει στο Cretalive πως θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα περιθώριο ώστε να δουν τα σχολεία την εξέλιξη της υπόθεσης και κατά πόσο οι γονείς ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα. Αν δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας, εκτός απροόπτου, η υπηρεσία θα ζητήσει από τα σχολεία να συμπληρώσουν μία φόρμα με όλα τα στοιχεία και αυτά θα κοινοποιηθούν στον εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες.

Ηράκλειο: Ζητούν να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

ΣΧΟΛΕΙΟ

Να μην ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 23ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου.

Διαβάστε Επίσης

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, το άνοιγμα των σχολείων είναι μία αδιανόητη απόφαση εν μέσω 50.000 ημερήσιων κρουσμάτων και καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση αυτή.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

"Αγαπητοί γονείς καλή χρονιά με υγεία.

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τη θέση του Συλλόγου Γονέων σχετικά με το βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ερχόμενη Δευτέρα. - Η θέση αυτή διαμορφώθηκε κατά πλειοψηφία (9-1) μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συλλόγου.

Θεωρούμε πως εν μέσω 50.000 καθημερινών κρουσμάτων (εκ των οποίων σχεδόν τα 3.000 στην Κρήτη και τα 1.400 στο Ηράκλειο) είναι άκρως επικίνδυνη η επιλογή για άνοιγμα των σχολείων, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Ειδικά για τον Δήμο Ηρακλείου και για το σχολείο μας δεν έχει καν λυθεί το θέμα της μόνιμης καθαρίστριας, ζήτημα εξόχως σημαντικό υπό τις παρούσες συνθήκες.

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο σε όλη την Ελλάδα νόσησαν με κορωνοϊό περισσότερα από 100.000 παιδιά, ωστόσο έκλεισαν μόνο 200 τμήματα πανελλαδικά λόγω του αντιεπιστημονικού πρωτοκόλλου του 50% +1. Και όλα αυτά όταν τα ημερήσια κρούσματα ήταν μεταξύ 5 και 7 χιλιάδων, πριν από την επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον. Σήμερα με δεκαπλάσια ημερήσια κρούσματα και σε συνθήκες απίστευτης διασποράς του ιού είναι αδιανόητο να ανοίγουν υπό τους ίδιους όρους τα σχολεία.

Χωρίς να έχει διασφαλιστεί δωρεάν και μαζικό τεστ (τουλάχιστον rapid), χωρίς να έχουν αραιώσει τα τμήματα και χωρίς να έχουν ακουστεί καν οι προτάσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων. Πολύ περισσότερο όταν ακόμα και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που νοσούν καλούνται να επιστρέψουν μόλις την 6η μέρα στο σχολείο αφού μειώθηκε η διάρκεια της καραντίνας προς όφελος της… οικονομίας.

Θυμίζουμε πως οι θέσεις της επιστημονικής κοινότητας και των παιδιάτρων ήταν να εμβολιάσουμε τα παιδιά άνω των 5 ετών (νήπια δηλαδή) καθώς η πιθανότητα παρενεργειών από πιθανή μόλυνση και νόσηση είναι σαφώς χειρότερη από την πιθανότητα παρενεργειών από το ίδιο το εμβόλιο. Και σήμερα γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Μας λένε να στείλουμε τα παιδιά στο σχολείο υπό συνθήκες όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κολλήσουν και όντας τα περισσότερα ακόμα ανεμβολίαστα (για τα προνήπια δε, ακόμα δεν προβλέπεται καν εμβολιασμός)

Με αυτά τα δεδομένα, ως Σύλλογος Γονέων, καλούμε:

- Την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για το βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων.

- Τις Ενώσεις Γονέων να αντιδράσουν δυναμικά και να επιβάλλουν με κάθε τρόπο την παράταση των χριστουγεννιάτικων διακοπών για τουλάχιστον μία εβδομάδα με αναπλήρωση στο τέλος της χρονιάς.

- Τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να προστατέψουν τη σχολική κοινότητα (και του ίδιους τους εκπαιδευτικούς φυσικά) κηρύσσοντας πιθανώς απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, αν τελικά τα σχολεία ανοίξουν, συνιστούμε σε όσους γονείς έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι για τουλάχιστον μία εβδομάδα και ζητάμε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας να καταχωρήσουν ως δικαιολογημένες τις απουσίες και να μην προχωρήσουν σημαντικά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφόσον είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει μεγάλος αριθμός απουσιών, είτε λόγω κρουσμάτων, είτε λόγω της δικαιολογημένης ανησυχίας των γονιών.

Με εκτίμηση,

ο Σύλλογος Γονέων του 23ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 20:40

Βορίδης: Αυξάνεται κατά 3 ημέρες η άδεια στους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό

Κάνουμε στάθμιση συμφερόντων και αυξάνουμε κατά τρεις τις ημέρες αδείας στους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης

ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ 20 Ιαν 2022 | 18:41

Κρήτη: Στη ΜΕΘ με μετάλλαξη Όμικρον 15χρονο παιδί - Εμφάνισε μυοκαρδίτιδα

Το 15χρονο παιδί εισήχθη στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη αλλά δεν έχει διασωληνωθεί.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 20 Ιαν 2022 | 17:43

Σπέτσες: Κλειστά την Παρασκευή όλα τα σχολεία λόγω πολλών κρουσμάτων κορονοϊού

Ο δήμαρχος Σπετσών αποφάσισε να μπει λουκέτο σε όλα τα σχολεία μετά τον εντοπισμό πολλών κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 20 Ιαν 2022 | 16:52

Παπάγος - Χολαργός: Ο δήμαρχος στέλνει τον λογαριασμό στους καταληψίες μαθητές - "Πληρώστε τις ζημιές"

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου έχει υποβάλει ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Παπάγου.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΟΘΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ 20 Ιαν 2022 | 13:54

Παρατείνεται έως τη Δευτέρα η προμήθεια των self test για τους μαθητές από τα φαρμακεία

Μέχρι την προσεχή Δευτέρα θα μπορούν να προμηθεύονται self test οι μαθητές προκειμένου να προσέρχονται στα σχολεία.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 20 Ιαν 2022 | 08:55

Σε κλοιό κατάληψης το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου - Συνεχίζεται η ένταση [εικόνες βίντεο]

"Μπαρούτι" εξακολουθεί να μυρίζει στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, όπου μαθητές του σχολείου έκλεισαν τις πόρτες με λουκέτα, προκειμένου να προχωρήσουν σε κατάληψη.

ΣΤΟΝ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ 19 Ιαν 2022 | 12:32

Κρήτη: Η ομορφιά της τρίτης ηλικίας σε ένα ημερολόγιο γεμάτο συναίσθημα [εικόνες]

Οι ηλικιωμένες του ΚΗΦΗ Μυλοποτάμου χτενίστηκαν, μακιγιαρίστηκαν και προσφέρουν τα πιο ζεστά τους χαμόγελα μέσω ενός ημερολογίου.

ΙΣΧΥΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ 19 Ιαν 2022 | 10:39

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη και ΜΑΤ στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου - Καταγγελίες για ξυλοδαρμό μαθητών [εικόνες]

Υπό κατάληψη τέλει το 2ο ΕΠΑΛ Εύοσμου στη Θεσσαλονίκη. Καταγγελίες για "έφοδο" εξωσχολικών και ξυλοδαρμό μαθητών των προηγούμενες μέρες.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 07:05

Αδειες γονέων με παιδιά που νοσούν με κορονοϊό: Τι προβλέπεται για δημοσίους υπαλλήλους και ιδιωτικό τομέα

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες που ρυθμίζουν το ζήτημα παροχής διευκολύνσεων στους γονείς υπαλλήλους του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, των οποίων το ανήλικο παιδί νοσεί από κορονοϊό.

ΖΑΝ ΜΙΣΕΛ ΜΠΛΑΝΚΕΡ 18 Ιαν 2022 | 20:57

Σάλος στη Γαλλία: Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τα μέτρα στα σχολεία από... θέρετρο στην Ίμπιζα

Από θέρετρο στην Ίμπιζα ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας παρουσίασε το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τα σχολεία, την παραμονή της επαναλειτουργίας τους

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 18 Ιαν 2022 | 20:41

"Παράθυρο" ΗΠΑ για αγωγό Αιγύπτου - Κρήτης: Ανασχεδιασμός του αγωγού EastMed

Ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed

"ΑΠΟΥΣΙΑ" ΚΑΙ ΣΕ 60 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ 18 Ιαν 2022 | 19:55

Αχαΐα: Θετικά τεστ και φόβος κρατούν μακριά τους μικρούς μαθητές - Πάνω απο 500 δεν πήγαν σήμερα στο σχολείο

Την Τρίτη έλειψαν από τις σχολικές αίθουσες δημοτικών και νηπιαγωγειων της Αχαΐας συνολικά 510 παιδιά, εκ των οποίων τα 128 βρέθηκαν με κορονοϊό.