Αντιμετώπιση ΗΙV: Τα νέα δεδομένα και οι ελλείψεις στη χώρα μας

Το τέρας της γραφειοκρατίας που στερεί από τους οροθετικούς της Ελλάδας αξιοπρέπεια.Τα νέα δεδομένα του HIV στη χώρα μας.Η συνέντευξη τύπου που προλόγισε η Ελλη Στάη

Αντιμετώπιση ΗΙV: Τα νέα δεδομένα και οι ελλείψεις στη χώρα μας

Σε καθεστώς μεγάλης ανασφάλειας και ανησυχίας ζουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα τα οροθετικά άτομα. Οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα AIDS και επ’ ευκαιρία του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου του AIDS (1-3/12/2017) που προλόγισε η εκδότρια και διευθύντρια των ιστοσελίδων The TOC και Woman TOC Έλλη Στάη. Αποτέλεσμα οι υπάλληλοι των εργαστηρίων των τεσσάρων κέντρων αναφοράς της χώρας να “έχουν βγει στη ζητιανιά” για την αναζήτηση αντιδραστηρίων που πιστοποιούν την κατάσταση της υγείας των οροθετικών της χώρας μας. Για το τραγικό αυτό συμβάν δεν ευθύνεται η έλλειψη κονδυλίων αλλά ... το τέρας της γραφειοκρατίας που δεν επιτρέπει να περατωθούν οι διαγωνισμοί για την προσφορά τους.

16,5 χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί με τη νόσο HIV. Απ' αυτούς, 9.500 είναι σε θεραπεία, κάτι που σημαίνει ότι 2 στους 3 βρίσκονται σε θεραπεία. Οσον αφορά στις νέες μολύνσεις, 500 άνθρωποι διαγνώσθησαν με HIV κι απ' αυτούς φαίνεται ότι πάνω από 80% έχουν αρχίσει θεραπεία με θεαματικά αποτελέσματα. Το 2016 δεν γεννήθηκε κανένα παιδί με HIV ενώ η επιδημία που έχει εστιαστεί στα 30 – 39 έτη, τα τελευταία έτη έχει μια αύξηση στις επόμενες δεκαετίες – ίσως διότι, όπως ειπώθηκε, οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν χρησιμοποιούν ευρέως προφυλακτικό στις ερωτικές τους συνευρέσεις. Την τελευταία πενταετία καταγράφεται στην Ελλάδα μια πτωτική τάση των νέων διαγνώσεων. Παρ' όλα αυτά, ο στόχος 90-90-90 του UNAIDS (η διάγνωση του 90% των ατόμων που πάσχουν με HIV, το 90% αυτών να υποβάλλεται σε θεραπεία και το 90% αυτών να εμφανίζει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο) παραμένει .. όνειρο θερινής νυκτός.

Αντιμετώπιση ΗΙV: Τα νέα δεδομένα και οι ελλείψεις στη χώρα μας
Η Ελλη Στάη προλογίζει την συνέντευξη τύπου

“Βρισκόμαστε σήμερα 33 χρόνια μετά από τότε που μάθαμε ότι στη χώρα μας υπάρχει αυτό το πρόβλημα και πρέπει να ζούμε μαζί του”, ανέφερε η Ελλη Στάη προλογίζοντας τη συνέντευξη τύπου από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) και το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” στο Divani Caravel. “Τι ακριβώς κάνουμε στην καθημερινότητά μας και τι γίνεται στον τομέα της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της καταστολής; Η ζωή μας περικλείεται σε λέξεις που σηματοδοτούν πράξεις: Φόβος, αλληλεγγύη, στήριξη, ενθάρυνση, γνώση ευαισθησία, ενσυναίσθηση... Δεν ξέρω ακριβώς τι έχει γίνει από τότε μέχρι τώρα – αυτά θα σας τα πουν οι ειδικοί. Ο φόβος, όμως, δεν έχει ξεριζωθεί. Κι αυτό τον φόβο πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Ας στηρίξουμε, λοιπόν, την προσπάθεια όλων όσων δουλεύουν σε συνθήκες δύσκολες, ας διώξουμε το φόβο, ας "σπάσουμε" τα περιθώρια (όπου μπορεί να ζουν κάποιοι συνανθρωποί μας), κι ας δείξουμε αλληλεγγύη στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα", κατέληξε.

Το παζλ των προβλημάτων των επιτευγμάτων και των προκλήσεων αναφορικά με την αντιμετώπιση του HIV στην Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε συνέθεσαν εν συνεχεία οι ομιλητές του πάνελ: ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, η Πρόεδρος του Συνεδρίου Δήμητρα Παρασκευά, κι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας Νίκος Δέδες.

Συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν θέματα όπως: Τα εμπόδια και οι προκλήσεις για την επίτευξη του στόχου 90-90-90 του UNAIDS μέχρι το 2020, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η διασφάλιση της απρόσκοπτης και καθολικής πρόσβασης των οροθετικών ατόμων στην ιατρική φροντίδα, στις εξετάσεις και στα φάρμακά τους, οι συνθήκες στις Μονάδες Λοιμώξεων, η προαγωγή της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης, η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) και η εξάλειψη του στίγματος που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV. Συγχρόνως παρατέθηκαν τα νεότερα δεδομένα για την HIV λοίμωξη (επιδημιολογικά και θεραπευτικά), τα δεδομένα του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου καθώς και οι δραστηριότητες της Ε.Ε.Μ.Α.Α. και της "Θετικής Φωνής".

(Από αριστερά),  Γιάννης Κυριόπουλος, Νίκος Δέδες, Ελλη Στάη, Μάριος Λαζανάς, Γιώργος Τσιακαλάκης
(Από αριστερά), Γιάννης Κυριόπουλος, Νίκος Δέδες, Ελλη Στάη, Μάριος Λαζανάς, Γιώργος Τσιακαλάκης

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης

Οπως αναφέρθηκε, τo υπουργείο Υγείας έχει ήδη εξαγγείλει την κατάρτηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου προϋπολογιασμού περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του HIV στην Ελλάδα με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, των γιατρών, των ακαδημαϊκών και της ίδιας της κοινότητας των ανθρώπων που ζουν με τον ιό. Με τον τρόπο αυτό η εθνική προσπάθεια θα αποκτήσει κεντρικό συντονισμό, χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμό και παρακολούθηση στόχων. Μόνο έτσι η Ελλάδα θα μπορεί να πετύχει το 90-90-90 του UNAIDS μέχρι το 2020.

Τα Checkpoint έκλεισαν 5 χρόνια

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης, Checkpoint, από τη "Θετική Φωνή" και το AHF Europe, τις δυο προηγούμενες χρονιές (2015 -02016) καθώς και το 2017 καταγράφηκε πάνω από το 30% των νέων διαγνώσεων HIV στη χώρα. Οι αυξανόμενες ανάγκες τους απαιτούν την υποστήριξη της Πολιτείας.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Επικαιροποίηση του μητρώου ασθενών του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ελλάδα, από το σύνολο των ανθρώπων που ζουν με HIV έχει διαγνωστεί το 78%, έχει ξεκινήσει θεραπεία το 52% και έχει επιτύχει μη ανχνεύσιμο ιικό φορτίο μόλις το 39%. Αντίστοιχα στην Ευρώπη έχει διαγνωστεί το 83%, λαμβάνει φάρμακα το 70% και πάνω από 6 στους 10 έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Η "Θετική Φωνή" αλλά και η επιστημονική κοινότητα έχουν επανειλημμένα εγείρει ζήτημα ακρίβειας των δεδομένων.

Το πάνελ των ομιλητων. (Από αριστερά): Δήμητρα Παρασκευά, Γιάννης Κυριόπουλος, Νίκος Δέδες,Μάριος Λαζανάς
Το πάνελ των ομιλητων. (Από αριστερά): Δήμητρα Παρασκευά, Γιάννης Κυριόπουλος, Νίκος Δέδες,Μάριος Λαζανάς

Συνθήκες στις Μονάδες Λοιμώξεων

Η αύξηση κάθε έτους του συνολικού αριθμού των οροθετικών ατόμων λόγω της χρόνιας φύσης της νόσου συνοδεύεται τα τελευταία χρόνια από μείωση των δαπανών και υποστελέχωση των Μονάδων Λοιμόξεων. Η “Θετική Φωνή” διατυπώνει τα τελευταία χρόνια την ανάγκη τήρησης κλειστού προϋπολογισμού για την προμήθεια των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τα νοσοκομειακά φαρμακεία.

CINEMA

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου – παγκόσμια Ημέρα AIDS, ταινίες απ' όλο τον κόσμο με συμμετοχές και βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ προβάλλονται στο φεστιβάλ ταινιών CINEMA plus/To ΗΙV AIDS στον Κινηματογράφο. Από τις 27 ως τις 29 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21μ Βικτώρια) με ελεύθεση είσοδο.

Info:

29o Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS

1-3/2017

Divani Caravel, Αθήνα

www.aids.org.grΟι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

LIVE Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 22 Ιαν 2022 | 17:37

Κακοκαιρία "Ελπίς": Στο "ψυγείο" η χώρα - Στα λευκά πολλές περιοχές - Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Δριψύ ψύχος και χιονοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας "Ελπίς" που σαρώνει ολόκληρη τη χώρα. Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΔΥ 22 Ιαν 2022 | 17:30

Κορονοϊός: 18.333 νέα κρούσματα και 73 θάνατοι - 668 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 18.333 νέα κρούσματα κορονοϊού. Υψηλός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων.

ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ 22 Ιαν 2022 | 16:58

Τι ρόλο παίζουν τα αντιβιοτικά στην αύξηση θανάτων από κορονοϊό

Το ECDC είναι κατηγορηματικό: Οι Έλληνες καταναλώνουμε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ 22 Ιαν 2022 | 16:50

Κακοκαιρία Ελπίς: Πολικές θερμοκρασίες στην Αττική - Το χιόνι ''σκέπασε'' τα Βίλια [Βίντεο]

Ντύθηκαν στα λευκά τα Βίλια Αττικής - Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα στην περιοχή.

ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ 22 Ιαν 2022 | 16:45

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο μουσικός Χρήστος Γερμένογλου από κορονοϊό - 53 ετών

Θλίψη έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η είδηση του θανάτου του μουσικού Χρήστου Γερμένογλου. Πέθανε σε ηλικία 53 ετών, από επιπλοκές του κορονοϊού.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΙΔΙΑ 22 Ιαν 2022 | 16:38

Αποκάλυψη Τριανταφυλλόπουλου για απόπειρα βιασμού: 25χρονη γιατρός καταγγέλλει τον ιδιοκτήτη κλινικής που εργαζόταν

Η 25χρονη είπε ότι πλέον έχουν μαζευτεί 10 καταγγελίες εναντίον του συγκεκριμένου ανθρώπου.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ 22 Ιαν 2022 | 16:19

Απίστευτο: Εξάχρονος εξαφανίστηκε από το νηπιαγωγείο και τον βρήκαν περαστικοί - Δύο συλλήψεις

Ο ανήλικος διέφυγε της προσοχής των εκπαιδευτικών και βγήκε από το σχολείο. Οι περαστικοί τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα.

ΤΙ ΕΙΟΕ Η 24ΧΡΟΝΗ 22 Ιαν 2022 | 16:05

Γεωργία Μπίκα: Η αγάπη του κόσμου με έχει βοηθήσει να σταθώ δυνατή - Συνεχίζουμε τον αγώνα [βίντεο]

Συγκινημένη από την αγάπη και τη στήριξη δήλωσε η 24χρονη Γεωργία Μπίκα, που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε σουίτα ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ 22 Ιαν 2022 | 15:58

Πάτρα: Σε κρίσιμη κατάσταση 32χρονη ανεμοβλίαστη - Γέννησε και μεταφέρθηκε στην Εντατική

Η 32χρονη μητέρα είναι ανεμβολίαστη, ενώ αντιμετωπίζει και υποκείμενο νόσημα.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ 17ΧΡΟΝΗΣ 22 Ιαν 2022 | 15:51

Το ''13 Reasons Why'' είναι η σειρά που ξύπνησε μνήμες στη 17χρονη και κατήγγειλε τον βιασμό από τον ιερέα [Βίντεο]

Με αφορμή τη σειρά η ανήλικη αποφάσισε πως πρέπει να καταγγείλει τον βιασμό που υπέστη από τον σάτυρο ιερέα.

ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 22 Ιαν 2022 | 15:38

Η μυστηριώδης εξαφάνιση 46χρονου δύτη: Οι απειλές και οι μαρτυρίες [βίντεο]

Μια υπόθεση εξαφάνισης που μοιάζει να έχει βγει από σενάριο ταινίας θρίλερ και επιστημονικής φαντασίας.

ΑΝΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ 22 Ιαν 2022 | 15:06

Νέα έρευνα του ΑΠΘ: Φρέναρε η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα - Σε υψηλά επίπεδα ο κορονοϊός

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται διακυμάνσεις στις τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 24ΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ 22 Ιαν 2022 | 15:05

Ενταση στη Θεσσαλονίκη: Νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν να κρεμάσουν πανό στον Λευκό Πύργο - 3 προσαγωγές [εικόνες - βίντεο]

Μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν να μπουν μέσα στον Λευκό Πύργο ώστε να αναρτήσουν πανό για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας.