Follow us

Αντίποινα του Ιράν στην Ελλάδα: Οι "Φρουροί της Επανάστασης" ανέλαβαν την ευθύνη για το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά τάνκερ

Με ανακοίνωσή του το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC επιβεβαίωσε ότι κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα "λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου" - Έντονο διάβημα από το ΥΠΕΞ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πλοία

Οι ιρανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι κατέλαβαν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή, λίγο μετά την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι θα λάβει "τιμωρητικά μέτρα" κατά της Αθήνας για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε δεξαμενόπλοιο που κρατήθηκε στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.

"Το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβε σήμερα δύο ελληνικά τάνκερ για παραβιάσεις στα ύδατα του Κόλπου", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC, που επικαλείται το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Σύμφωνα με το Reuters, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες και δεν αναφέρθηκε ποιες ήταν οι εικαζόμενες παραβιάσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι ένα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο υπό ελληνική σημαία πλοίο Delta Poseidon, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, 22 ναυτικά μίλια από την ιρανική ακτή, και πήρε όμηρο το πλήρωμα, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες πολίτες.

Κατά τις ίδιες πηγές, αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και το οποίο βρισκόταν επίσης πλησίον των ιρανικών ακτών.

Διαβάστε Επίσης

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το δεύτερο τάνκερ είναι το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη, ενώ το Delta Poseidon ανήκει στην εταιρεία Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη.

Πλοίο

Νωρίτερα την Παρασκευή, το Nour News, το οποίο συνδέεται με ένα ιρανικό όργανο κρατικής ασφάλειας, έγραψε στο Twitter: "Μετά την κατάληψη ενός ιρανικού τάνκερ από την ελληνική κυβέρνηση και τη μεταφορά του πετρελαίου του στους Αμερικανούς, το #Iran αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις δράση κατά της #Ελλάδας".

Δεν ανέφερε τι είδους δράση θα λάβει το Ιράν.

Τα αντίποινα και το διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ

Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, καλώντας για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Ο Έλληνας αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων.

Ωστόσο, σήμερα έγινε γνωστό πως το δεξαμενόπλοιο Lana, με ιρανική σημαία, αποδεσμεύτηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι του πλοίου εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν τον πόλεμο σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Διαβάστε Επίσης

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Πλοίο

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Με φωτογραφίες από marinetraffic.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 10 Ιουν 2022 | 10:25

Να επιστραφεί το ιρανικό πετρέλαιο στο ρώσικο πλοίο στην Κάρυστο - Η επίσημη απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας

Την επιστροφή τοΥ κατασχεμένου πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο Lana με σημαία Ιράν, διατάσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας.

AΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 09 Ιουν 2022 | 19:56

Προειδοποίηση Μπλίνκεν σε Ιράν για "πυρηνική κρίση" και αυξημένη "απομόνωση"

Ο Μπλίνκεν προειδοποιεί το Ιράν για "πυρηνική κρίση" και αυξημένη "απομόνωση"

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 09 Ιουν 2022 | 09:18

Ακυρη η κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από το πλοίο στην Κάρυστο - Ξεμπλοκάρει η υπόθεση με τα τάνκερ στο Ιράν;

Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου του δεξαμενόπλοιου.

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 08 Ιουν 2022 | 10:30

Ιράν: Τουλάχιστον 17 νεκροί από τον εκτροχιασμό τρένου

Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, όταν τραίνο εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Ταμπάς, στο κεντρικό Ιράν.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ TANKERTRACKERS 02 Ιουν 2022 | 12:50

Αυτές είναι οι θέσεις των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο - Στο Μπαντάρ Αμπάς το Prudent Warrior

Ο ιστότοπος TankerTrackers.com. γνωστοποίησε τις θέσεις των δύο ελληνικών τάνκερ που κατασχέθηκαν από τις ιρανικές αρχές στον Περσικό Κόλπο.

PRUDENT WARRIOR ΚΑΙ DELTA POSEIDON 31 Μαϊ 2022 | 16:45

Ελληνικά τάνκερ στο Ιράν: Σε ποιους Έλληνες εφοπλιστές ανήκουν τα πλοία που καταλήφθηκαν

Τα δύο ελληνικά τάνκερ φορτωμένα με πετρέλαιο καταλήφθηκαν από Ιρανούς κομάντο

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 31 Μαϊ 2022 | 14:49

Ιράν: Η Τεχεράνη καλεί την Αθήνα σε συνεργασία για τα τάνκερ, χωρίς την ανάμειξη των ΗΠΑ και "χωρίς φανφάρες"

Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης με τα τάνκερ - "Η ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό"

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 30 Μαϊ 2022 | 22:59

Ιράν: Σοκαριστικό βίντεο - Καρέ καρέ το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στα δύο ελληνικά πλοία

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι των Φρουρών της Επανάστασης φαίνονται οι πάνοπλοι Ιρανοί να φτάνουν με ελικόπτερο, αλλά και με σκάφος, και να καταλαμβάνουν τα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 30 Μαϊ 2022 | 22:11

Ηχηρή παρέμβαση ΗΠΑ: Αδικαιολόγητη η κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν - Καταδικάζει ο Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.

ΑΥΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ 30 Μαϊ 2022 | 20:14

Υπουργείο Ναυτιλίας σε ελληνικά πλοία: Να αποφεύγετε τα ιρανικά ύδατα

Σύσταση από το Υπουργείο Ναυτιλίας προς τα ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν

ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ 30 Μαϊ 2022 | 13:34

Ιράν: Στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς το ένα κατασχεμένο ελληνικό δεξαμενόπλοιο - Προειδοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας

Το ένα από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, το "Prudent Warrior", ήδη έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς - Παραμένει στη θέση του το "Delta Poseidon".

ΛΟΓΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΙΡΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ 30 Μαϊ 2022 | 11:12

Το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία υπό τον φόβο αντιποίνων του Ιράν

Προειδοποίηση στους πολίτες του έδωσε το Ισραήλ, ζητώντας τους να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία λόγω ιρανικών απειλών για αντιποινα για την δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης.

«ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ» 30 Μαϊ 2022 | 08:44

Θρίλερ με την κατάσχεση ελληνικών πλοίων από το Ιράν - "Είναι τρομοκρατημένος και αγχωμένος", λέει μητέρα ναυτικού

Κορυφώνεται η αγωνία για τα πληρώματα των δύο κατασχεθέντων πλοίων από το Ιράν. "Είναι τρομοκρατημένος και αγχωμένος, δεν γνωρίζουμε πότε θα ελευθερωθούν", λέει η μητέρα ναυτικού