Αντιδρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Σοβαρές επιφυλάξεις από φορείς, ακόμα και αστυνομικούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου που ρυθμίζει το πλαίσιο των διαδηλώσεων συνεχίζεται και σήμερα στην επιτροπή της Βουλής με την ακρόαση φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν σειρά επιφυλάξεων και αντιρρήσεων.

Από τους δώδεκα φορές που είχαν κληθεί το παρόν έδωσαν οι έξι εκφράζοντας προβληματισμό για διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως στην ύπαρξη υπεύθυνου για τις πορείες αλλά και στις νομικές συνέπειες που αυτός θα έχει αν προκληθούν επεισόδια και ζημιές σε μια πορεία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ανέφερε πως υπάρχουν φαινόμενα που μπορεί κάποιος να τα καταδικάσει αλλά δεν θα πρέπει αυτό να οδηγεί σε στέρηση δικαιωμάτων, ενώ σημείωσε πως δεν έχει γίνει πραγματική και σε βάθος διαβούλευση, έχει αγνοηθεί πλήρως ο κοινωνικός διάλογος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Θα έπρεπε να γίνει διάλογος ανάμεσα στα κόμματα την κοινωνία την κυβέρνηση και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις. Αν δεχόμασταν τέτοιες ευθύνες ως επικεφαλής πορειών που λέει το νομοσχέδιο, θα ήμασταν ισόβια φυλακή. Δεν είναι καθόλου επαρκής η παρουσία εισαγγελέα για την ακύρωση μιας πορείας. Θα πρέπει να γίνει σε βάθος διάλογος", σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πάϊδας πρόεδρος ΑΣΕΔΥ είπε σχετικά:

"Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει σχέση με επεισόδια και εντάσεις. Το θέμα του άρθρου 8 για τους περιορισμούς πρέπει να το δούμε και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει τις προϋποθέσεις για επιβολή περιορισμών. Θα είναι ένας αστυνομικός ένας εισαγγελέας θα είναι και οι δυο μαζί; Πως θα ορίζουν αν θα καταλάβουμε μέρος του οδοστρώματος ή ολόκληρο το οδόστρωμα;

Μπορεί να υπάρχει προβοκάτσια για να πληγεί ο υπεύθυνος της συγκέντρωσης.

Παραδείγματος χάρη αν αυτός είναι της ΑΔΕΔΥ μετά θα τρέχει να ξεμπλέξει στα δικαστήρια με τις μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του. Πρέπει να το προσέξετε κι αν γίνεται να το αφαιρέσετε. Δεν γίνεται οργανωτής να φέρεις τις πλάτες του τις ευθύνες για όποιο επεισόδιο ή για όποια άλλη καταστροφή γίνει. Θα είμαστε συνέχεια στα δικαστήρια και θα βάλουμε υποθήκη και την περιουσία της οικογένειας μας ".

Γρηγόρης Γερακαράκος πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών: Το νομοσχέδιο θεωρεί τον διαδηλωτή ύποπτο

"Οι πολίτες είτε διαδηλώνουν είτε όχι έχουν ίσια δικαιώματα. Το νομοσχέδιο θεωρεί τον διαδηλωτή οιονεί ύποπτο. Θα ήταν χρήσιμο να προβλέπεται εμπλοκή της εισαγγελίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι υπηρεσίες ασφαλείας και τροχαίας θέλουν ενίσχυση για να μην κατηγορούνται από τους πολίτες όταν κλείνουν οι δρόμοι."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιάννης Κατσιαμάκας, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αξιωματικών αστυνομίας υποστήριξε ότι είναι καταρχήν θετικό που συζητείται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που ήταν ταμπού για πολλές δεκαετίες, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τολμά να φέρει ένα νομοσχέδιο που βάζει κανόνες και όχι απαγορεύσεις.

Αντίθετα, πιο σκληροί κατά του νομοσχεδίου ήταν ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συνταξιούχων αλλά και ο πρόεδρος των υπαλλήλων του επισιτισμού στην Αττική.

Ο Δήμος Κουμπούρης χαρακτήρισε απαράδεκτο και τρομοκρατικό το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι είναι τα μεγάλα συμφέροντα αυτά που απαιτούν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Το ιερό πεζοδρόμιο και οι αγώνες των εργαζομένων έδωσαν τη δυνατότητα για προάσπιση δικαιωμάτων και για νίκη επί δικαιωμάτων, τόνισε.

"Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο τρομοκρατεί αυτούς που θα παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις και στους αγώνες. Προσπαθεί να μας φορτώσει όλον τον ποινικό κώδικα. Το νομοσχέδιο θα το καταργήσει στην πράξη το εργατικό και το λαϊκό κίνημα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος εργατοϋπαλλήλων συνδικάτου επισιτισμού τουρισμού και ξενοδοχείων Αττικής είπε πως δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να μπει στη διαδικασία συζήτησης για το πως θα του επιβάλλει η συγκεκριμένη ή η επόμενη κυβέρνηση τον τρόπο που θα διεκδικήσει θα αγωνιστεί και θα παλέψει.

"Είμαστε εργαζόμενοι στον επισιτισμό στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια. Χιλιάδες από μας είναι εποχικοί. Σε αυτό το διάστημα που η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο αντιμετωπίζουμε την πιο σκληρή πλευρά της πολιτικής, καλούμαστε να ζήσουμε με 9 € την ημέρα και θα πάρουμε την άδεια από αυτόν που μας καταδίκασε σε αυτή την κατάσταση για να διαδηλώσουμε για την αξιοπρέπειά μας;

Αυτό μας λέει η Νέα Δημοκρατία;

Κανένας εργαζόμενος δεν δέχεται αυτή την άθλια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, η προσπάθεια αυτή θα μείνει στα χαρτιά στα χαρτιά εμείς το δηλώνουμε ξεκάθαρα και σήμερα δεν θα μπούμε σε κανένα διάλογο να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο, οργανώνουμε άμεσα μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ 11 Ιουν 2021 | 12:49

Κόντρα στη Βουλή για την απεργία της 10ης Ιουνίου: Μικρή η συμμετοχή, λέει η ΝΔ - Βροντερό "όχι", λέει η αντιπολίτευση

Διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις στη Βουλή για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις χθεσινές μεγάλες πορείες για το εργασιακό νομοσχέδιο.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 11 Ιουν 2021 | 07:46

Η Εφη Αχτσιόγλου στη διαδήλωση, με εμφανή τα "σημάδια" της εγκυμοσύνης: Κρατά με προσοχή την κοιλιά της

Η Εφη Αχτσιόγλου είναι έγκυος, αλλά κατέβηκε στη διαδήλωση για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 09 Ιουν 2021 | 18:09

ΝΔ σε ΕΣΗΕΑ: Όσοι εργάζονται υπερωριακά έχουν το δικαίωμα να αμειφθούν με τον τρόπο που αμείβονταν μέχρι τώρα

Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι η διαστρέβλωση όσων προβλέπει, τονίζει η ΝΔ στην απάντησή της προς την ΕΣΗΕΑ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ 09 Ιουν 2021 | 14:15

Βουλή: Κριτική αλλά και στήριξη των κοινωνικών φορέων στο εργασιακό νομοσχέδιο

Στη Βουλή οι κοινωνικοί φορείς για το εργασιακό νομοσχέδιο. Ποιοι στηρίζουν και ποιοι όχι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 09 Ιουν 2021 | 12:59

Χατζηδάκης: Προκαλούν κατάπληξη οι δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ για εργασιακό μεσαίωνα

Η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο συνεχίζεται σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΒΗ 09 Ιουν 2021 | 12:32

Fastly: Αυτή είναι η αιτία που προκάλεσε το παγκόσμιο μπλακ άουτ στο ίντερνετ

Η Fastly απέδωσε τη μεγάλη βλάβη που υπέστησαν χθες ιστότοποι ειδησεγραφικών μέσων παγκοσμίως σε σφάλμα λογισμικού.

ΝΕΟΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ" 09 Ιουν 2021 | 07:43

Η κόντρα κυβέρνησης - φαρμακοπoιών για τα self test οδηγεί στα... σούπερ μάρκετ

Στις 19 Ιουνίου θα φανεί αν οι φαρμακοποιοί θα μείνουν ανυποχώρητοι και θα σταματήσουν τη δωρεάν διάθεση των self test - Το "χαρτί" των σούπερ μάρκετ.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ 08 Ιουν 2021 | 22:03

Προνόμια για τους εμβολιασμένους και πέραν της εστίασης - Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Σκέψεις για περαιτέρω προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους από την κυβέρνηση.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ 08 Ιουν 2021 | 16:45

Τουρισμός: Η Αγγλίδα πρέσβης προβλέπει ότι σύντομα ανοίγουν τα σύνορα για τους Αγγλους τουρίστες στην Ελλάδα

Η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας προβλέπει ότι σύντομα η Ελλάδα θα χα-ρακτηριστεί πράσινη και θα αρχίσουν τα ταξίδια οι Αγγλοι τουρίστες

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 08 Ιουν 2021 | 12:46

Μητσοτάκης στη Βουλή: Υποχρεωτικός από το φθινόπωρο ο εμβολιασμός για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το ψηφιακό πιστοποιητικό άνοιξε διάπλατα το παράθυρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 08 Ιουν 2021 | 12:39

Μήνυμα Χρυσοχοϊδη στους τουρίστες: Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα - Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την τουριστική περίοδο

σε ημερίδα με τίτλο ¨"Τουρισμός και Ασφάλεια" ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα - Η Αθήνα άλλαξε - Τα μέτρα για Μύκονο και Σαντορίνη - Τι λέει για συγκεντρώσεις και επεισόδια

ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 08 Ιουν 2021 | 08:13