Ανώτατη διεθνής διάκριση για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ

Το διεθνές βραβείο «Robert A. Kyle Lifetime Achievement Award», έλαβε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος

anwtati-diethnis-diakrisi-gia-ton-prutani-tou-ekpa
SHARE THIS
0
SHARES

Την ανώτατη διάκριση του Παγκόσμιου Ιδρύματος του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Foundation), το διεθνές βραβείο «Robert A. Kyle Lifetime Achievement Award», έλαβε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος. Το βραβείο απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των μελών της παγκόσμιας ομάδας μελέτης του πολλαπλού μυελώματος, που γίνεται παραδοσιακά δυο μέρες πριν την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο 'Αμστερνταμ της Ολλανδίας.  

Το «Robert A. Kyle Lifetime Achievement Award» απονέμεται κάθε χρόνο από το 2003, σε εξαιρετικούς ερευνητές-γιατρούς, σε αναγνώριση των επιτευγμάτων τους στον τομέα του πολλαπλού μυελώματος. Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον πρώτο βραβευθέντα, τον Αμερικανό καθηγητή Ρόμπερτ Κάιλ, που θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια σοβαρή νεοπλασματική νόσος του αίματος, Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπισή του, με οκτώ εγκρίσεις νέων φαρμάκων - οι πέντε την τελευταία διετία. Αυτή η επανάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου, έχει οδηγήσει σε μακρές επιβιώσεις και σε πολλούς ασθενείς η νόσος έχει μετατραπεί σε χρόνια πάθηση.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, είναι από τους σημαντικότερους γιατρούς-μελετητές, που με τις δράσεις του έχει οδηγήσει στην καθιέρωση πολλών φαρμάκων για το πολλαπλούν μυέλωμα. Από την εποχή που ήταν νέος γιατρός στο Χιούστον του Τέξας και μελέτησε το ρόλο της LDH σαν δείκτη επιβίωσης για τους ασθενείς (η LDH αποτελεί τώρα τμήμα της σταδιοποίησης της νόσου) και τη συμβολή του στην ανάδειξη της μαγνητικής τομογραφίας σαν όπλο για τη διάγνωση της έκτασης του νοσήματος, μέχρι την εποχή που επέστρεψε στην Ελλάδα και πρωτοστάτησε στις κλινικές μελέτες που οδήγησαν σε έγκριση των περισσοτέρων νέων φαρμάκων και συνδυασμών τους για τη θεραπεία του μυελώματος.

 

Φωτο: Eurokinissi 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook