X

Απανωτά κύματα καύσωνα στη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου - Μέχρι και τους 46 βαθμούς η θερμοκρασία

Σύμφωνα με το Forecast Weather Greece, ένα νέο και πιο ισχυρό κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα μας το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου - Καύσωνας διαρκείας ή απανωτές θερμές εισβολές;

Γράφει: TheToc team

Ο καύσωνας Κλέων συνεχίζει την επέλασή του στη χώρα, εκτοξεύοντας το θερμόμετρο ακόμα και στους 45 βαθμούς, σε κάποιες περιοχές.

Το Σάββατο αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα και στη συνέχεια η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, ωστόσο φαίνεται πως οι συνθήκες καύσωνα ήρθαν για να μείνουν για αρκετές ημέρες ακόμα.

Παρά την πρόσκαιρη υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα από τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της σημαντικής ενίσχυσης των βορείων ανέμων στην περιοχή του Αιγαίου, αυξάνεται το ενδεχόμενο, με βάση και τις τελευταίες αναλύσεις των μαθηματικών μοντέλων παγκόσμιας ανάλυσης καιρού, να έχουμε ένα νέο και πιο ισχυρό κύμα καύσωνα στην χώρα μας το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, το οποίο φαίνεται να έχει αρκετή διάρκεια, με τον υδράργυρο στις ευάλωτες περιοχές της χώρας να κινηθεί μεταξύ των 45 και 46 βαθμών κελσίου.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με το Forecast Weather Greece, φαίνεται να έχουμε μία επανάληψη του 2021, όπου και τότε κατά την καλοκαιρινή περίοδο είχαμε τη μεταφορά ιδιαίτερα θερμών αέριων μαζών από τις ακτές της Βορείου Αφρικής προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί το ενδέκατο κατά σειρά παρατεταμένο κύμα καύσωνα από το 1987 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα και με τα επίσημα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τότε στις ευάλωτες περιοχές ο υδράργυρος άγγιξε ακόμα και τους 47,2 βαθμούς κελσίου στη Φθιώτιδα, ενώ εκατοντάδες μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου.

Με βάση λοιπόν τα τωρινά δεδομένα, η χώρα μας αναμένεται να μπει σε κλοιό θερμοκρασιών σε επίπεδα καύσωνα στο διάστημα από τις 22 Ιουλίου εώς ενδεχομένως και τις 29 Ιουλίου, με τον υδράργυρο να αγγίξει στις ευάλωτες περιοχές ακόμα και τους 45 με 46 βαθμούς κελσίου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 30 με 32 βαθμούς κελσίου.

Η χώρα πάντως που ενδέχεται να δει ρεκόρ θερμοκρασιών από το νέο κύμα καύσωνα στην λεκάνη της Μεσογείου είναι περισσότερο η Ιταλία και λιγότερο η Ελλάδα, αφού δεν αποκλείεται να σημειωθεί στη Σικελία νέο εθνικό ρεκόρ όλων των εποχών, καταρρίπτοντας το προήγουμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί στις Συρακούσες στις 11 Αυγούστου 2021, με τον υδράργυρο να φτάνει στους 48,8 βαθμούς κελσίου, που θεωρείται και η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη.

Διαβάστε Επίσης

Αρναούτογλου: Στις 21-23 Ιουλίου θα πιάσουμε πάλι τους 43 βαθμούς

Όπως αναφέρει η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου, στις 21-23 Ιουλίου θα πιάσουμε πάλι τους 43 βαθμούς, ίσως και τοπικά 46 βαθμοί στα πεδινά και τους κάμπους. Στις 24-25 Ιούλιου θα παραμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες μεταξύ 38 και 40 βαθμούς και στις 26-27/7 θα έχουμε θερμοκρασίες 37-38 βαθμούς.

Ωστόσο, αυτό το κύμα ζέστης θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από τις 24 με 25 Ιουλίου, ενώ 26-27 Ιουλίου θα έχει υποχωρήσει στους 38°C (μέγιστη τιμή) στα ηπειρωτικά. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι... δροσερά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Μένει να αποδειχθεί αν τελικά θα πρόκειται για απανωτά κύματα καύσωνα στην Ελλάδα ή αν θα είναι ένας μεγάλος καύσωνας διαρκείας που θα κρατήσει για πάνω από 10 μέρες, κάνοντας πολύ δύσκολη τη ζωή των κατοίκων στις μεγάλες πόλεις.