Follow us

Απάντηση Φαναρά στον Συρίγο για το Πολυτεχνείο: Μη βάζουμε τα πάντα στην κρεατομηχανή των σκοπιμοτήτων

Ο γνωστός δημοσκόπος Στράτος Φαναράς απαντά στον Άγγελο Συρίγο και τα όσα είπε για το Πολυτεχνείο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στράτος Φαναράς στον Alpha: 'Ο δικομματισμός ενισχύεται'

Συνέχεια στις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από τα λεγόμενα του Άγγελου Συρίγου στη Βουλή, περί της χούντας και του Πολυτεχνείου, έδωσε ο γνωστός δημοσκόπος και επικεφαλής της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μέσω μακροσκελούς ανάρτησής του στο Favebook.

Μεταξύ άλλων ο κ. Φανάρας σημειώνει:

"Τέλος, ας πάψουμε να βάζουμε τα πάντα στην κρεατομηχανή των σκοπιμοτήτων. Ας βάλουμε ένα φραγμό στη χυδαιότητα του δημόσιου λόγου και στις παρακμιακές συγκρούσεις που φθείρουν διαρκώς τους δημοκρατικούς θεσμούς..."

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, μια φράση του Άγγελου Συρίγου για τους λόγους που έπεσε η δικτατορία το 1974 αλλά και την αντίσταση τότε της πλειονότητας του ελληνικού λαού, ήταν αρκετή για να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Στράτου Φαναρά:

Περί "Πολυτεχνείου"

Δεν είμαι ιστορικός όμως η βιωματική μου σχέση, η σχέση ενός μαθητή με την εξέγερση του Πολυτεχνείου νομίζω πως μου επιτρέπει αλλά και μου επιβάλλει ως ένα βαθμό να μιλάω γι αυτό.

Η βασική μου θέση είναι ότι είναι τελείως παρεμπίπτουσα η συζήτηση για το εάν το Πολυτεχνείο "έριξε τη χούντα" ή όχι, δεν είναι αυτό το μείζον.

Δεν το λέω αυτό για να αποφύγω το ερώτημα, ίσα-ίσα θα τοποθετηθώ και σε αυτό, αλλά τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν να συζητάμε για το "Οχι" με κεντρικό ερώτημα εάν απέτρεψε την κατοχή της χώρας από τους Γερμανούς.

Δεν μετριέται έτσι το "Οχι".

Δεν μετριέται έτσι το "Πολυτεχνείο".

Για όσους έζησαν τα γεγονότα εκείνα, έστω και από μία απόσταση, το Πολυτεχνείο ήταν η ηχηρότερη δημόσια αντίσταση στο χουντικό καθεστώς και στην προσπάθεια μιας συγκαλυμένης "φιλελευθεροποίησης του" και βέβαια της διαιώνισης του μέσω αυτής της διαδικασίας. Ηταν η στιγμή που έσπασε ο ψίθυρος και έγινε δημόσιος λόγος και αντίσταση.

Εγινε "εδώ Πολυτεχνείο…εδώ Πολυτεχνείο…"

Το "Πολυτεχνείο" το οποίο ακύρωσε αυτή τη διαδικασία αλλά και ανέτρεψε την ομάδα Παπαδοπουλου, ανέδειξε μεταξύ άλλων την αδυναμία του πολιτικού κόσμου εκείνης της εποχής να πάρει τη σκυτάλη από τους φοιτητές και τους μαθητές και αντί να επιταχύνει τη συνολική ανατροπή της χούντας, αφέθηκε στη σκλήρυνση της στάσης του καθεστώτος μέσω της ομάδας Ιωαννίδη που οδήγησε στο εθνικό έγκλημα του Κυπριακού και την τελική πτώση της.

Δεν είναι λοιπόν αυτό το κεντρικό ερώτημα γύρω από το Πολυτεχνείο όπως δεν ήταν και για το "Οχι", άλλα είναι τα ερωτήματα και αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απασχολούν και το σήμερα.

Ας παραθέσω μερικά από αυτά:

Είναι δύναμη για μια χώρα ο πολιτικός αυταρχισμός ή αιτία καταστροφής αφού οι αποφάσεις παίρνονται από λίγους και χωρίς καμιά κοινωνική συναίνεση και κανένα έλεγχο;
Πως μπορούν οι πολιτικές ηγεσίες να συλλαμβάνουν τα αιτήματα των καιρών, να επικοινωνούν με τις κοινωνικές πρωτοπορίες και να διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα;
Τι εγκυμονεί τα μεγαλύτερα αδιέξοδα στην ιστορική εξέλιξη; Η έλλειψη σχεδίου μιας εξέγερσης ή η ακινησία και η αφασία λόγω έλλειψης σχεδίου;
Τέλος, ας πάψουμε να βάζουμε τα πάντα στην κρεατομηχανή των σκοπιμοτήτων. Ας βάλουμε ένα φραγμό στη χυδαιότητα του δημόσιου λόγου και στις παρακμιακές συγκρούσεις που φθείρουν διαρκώς τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Κι απ' το "Πολυτεχνείο" ας κρατήσουμε ακριβώς αυτό: πήγε να κάνει τη δουλειά όλης της χώρας, όλης της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος που την άφησε χωρίς θωράκιση απέναντι στους συνταγματάρχες, και συγνώμη που δεν τα κατάφερε σε όλα…

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 02 Οκτ 2022 | 08:10

Αγγελος Συρίγος στο TheTOC: "Αν οι Τούρκοι μας αγγίξουν, πάμε σε πόλεμο"

Η Τουρκία θέλει να ωθήσει τα πράγματα έτσι, ώστε να δείξει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που ήρξατο χειρών αδίκων, λέει στο TheTOC ο κ. Συρίγος.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 28 Σεπ 2022 | 12:31

Συρίγος για Τουρκία: Μας εξωθούν να ρίξουμε την πρώτη τουφεκιά - Δεν θα είναι ρητορική η επόμενη τους κίνηση

"Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Τούρκοι θέλουν να αποφύγουν να είναι εκείνοι οι οποίοι θα ρίξουν τον πρώτο πυροβολισμό", ανέφερε ο κ. Συρίγος.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 26 Σεπ 2022 | 09:38

Συρίγος: Σκοπός της Τουρκίας η πιθανή πρόκληση επεισοδίου με αφορμή τον εξοπλισμό ελληνικών νησιών

Ανησυχία για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. "Το θέμα της αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών ξεκίνησε από την τουρκική αντιπολίτευση", τόνισε ο Αγγελος Συρίγος

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 23 Σεπ 2022 | 11:05

Συρίγος: Θα σταλούν χρήματα στους φοιτητές στη Ρωσία μέσω των ελληνικών προξενείων

"Έχει υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών οι γονείς των φοιτητών αυτών να δώσουν χρήματα στα ελληνικά προξενεία, προκειμένου από εκεί να τα πάρουν τα παιδιά", είπε ο κ. Συρίγος.

«ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ» 19 Σεπ 2022 | 10:14

Συρίγος: Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα λειτουργήσει έστω και αν κάποιες μικρές ομάδες δεν την θέλουν

Ο κ. Συρίγος είπε πως οι αντιδράσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία προέρχονται από μικρές ομάδες με μικρό κοινωνικό αντίκρισμα.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΜΑΚΡΟΝ 13 Σεπ 2022 | 12:17

Συρίγος: Η Τουρκία δεν θέλει να ρίξει την πρώτη σφαίρα - Θέλει να μας ωθήσει στην πρώτη κίνηση

Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η χώρα μας δεν περιμένει, αλλά κινείται με βάση το δίπτυχο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ισχυρές συμμαχίες.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 1ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 06 Οκτ 2022 | 10:02

Κρήτη: Στον ανακριτή οι δράστες που κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό της 21χρονης τουρίστριας

Η νεαρή από τη Σουηδία, που τους τελευταίους μήνες ζει και εργάζεται στα Χανιά, βρέθηκε τα ξημερώματα της 1ης Οκτωβρίου, ημίγυμνη σε ερημική τοποθεσία του Γερανίου, όπου φέρονται να την εγκατέλειψαν οι δύο δράστες.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 06 Οκτ 2022 | 09:55

Ναυάγιο στα Κύθηρα: "Πέθαναν μπροστά μου πέντε άτομα" - Συγκλονίζει ο δήμαρχος Κυθήρων

"Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια", είπε συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Κυθήρων για το ναυάγιο με τους μετανάστες. "Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα".

ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 06 Οκτ 2022 | 09:49

Τρόμος για 15χρονη στο Σύνταγμα: Έπεσε θύμα ληστείας από 12χρονο

Θύμα ληστείας από 12χρονο έπεσε μία 15χρονη στο Σύνταγμα.

ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008 06 Οκτ 2022 | 09:38

Δίκη Φιλιππίδη: Διεκόπη λόγω αδιαθεσίας της προέδρου - Καταθέτουν αύριο Μακρυπούλια, Ματίκα και Χαλκιάς

Αύριο θα συνεχιστεί η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη με τις καταθέσεις των Θάλεια Ματίκα, Ζέτα Μακρυπούλια, Αλίνα Κοτσοβούλου, Τάσο Χαλκιά και Ράνια Σχίζα. Διεκόπη η διαδικασία σήμερα λόγω αδιαθεσίας της προέδρου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΑΚΗ 06 Οκτ 2022 | 08:58

Μποτιλιάρισμα στην Αθήνα: Μετ' εμποδίων η κίνηση στον Κηφισό - Ποιους δρόμους να αποφύγετε

Ο Κηφισός παρουσιάζει για μία ακόμα ημέρα προβλήματα στην άνοδο λόγω της κίνησης. Σε ποια άλλα σημεία υπάρχουν προβλήματα.

ΠΡΟΣΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ 06 Οκτ 2022 | 08:22

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οι δράστες της αποτυχημένης live ληστείας - Η γκάφα που οδήγησε στο φιάσκο

Οι τέσσερις δράστες στην προσπάθεια τους να καταστρέψουν την κάμερα ασφαλείας προκάλεσαν ηλεκτρολογική βλάβη, με συνέπεια να πέσουν τα ρολά ασφαλείας και να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό της επιχείρησης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ 06 Οκτ 2022 | 08:10

Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και η καλδέρα της Σαντορίνης στα 100 μνημεία παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς

Δύο θέσεις από την Ελλάδα στα πρώτα 100 μνημεία παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς: Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλδέρα της Σαντορίνης.