Ποινές σπείρας με αδυναμία σε θωρακισμένες πόρτες επικύρωσε ο Αρειος Πάγος

Τρεις άνεργοι αλλοδαποί, οι δύο από την Θεσσαλονίκη και ο ένας από την Αθήνα, συγκρότησαν ομάδα προκειμένου να διαπράττουν κλοπές και κυρίως διαρρήξεις διαμερισμάτω

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ποινές σπείρας με αδυναμία σε θωρακισμένες πόρτες επικύρωσε ο Αρειος Πάγος

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε τις ποινές που είχαν επιβληθεί σε σπείρα αλλοδαπών, η οποία είχε αποκτήσει τεχνογνωσία στην διάρρηξη θωρακισμένων θυρών.

Συγκεκριμένα διάρρηξη εξωτερικών θυρών διαμερισμάτων πολυκατοικιών, με τη χρήση ειδικών διαρρηκτικών εργαλείων που τα ίδια τα μέλη της σπείρας κατασκεύαζαν, ενώ για ένα από τα τρία μέλη της σπείρας κρίθηκε ότι πρέπει να ξαναδικαστεί μερικά, προκειμένου να ερευνηθεί εάν πρέπει να του αποδοθεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς.

Ειδικότερα, τρεις άνεργοι αλλοδαποί, οι δύο από την Θεσσαλονίκη και ο ένας από την Αθήνα, συγκρότησαν ομάδα προκειμένου να διαπράττουν κλοπές και κυρίως διαρρήξεις διαμερισμάτων.

Το Φεβρουάριο του 2011, τα τρία μέλη της σπείρας, με το αυτοκίνητο του ενός, πήγαν σε πόλη της Βορείου Ελλάδος σε απόσταση 80 χλμ. περίπου από την συμπρωτεύουσα. Εκεί έθεσαν υπό παρακολούθηση την κίνηση στα διαμερίσματα και εντόπισαν ένα διαμέρισμα του 5ου ορόφου πολυκατοικίας. Αφού βεβαιώθηκαν ότι απουσίαζαν όλα τα μέλη της οικογένειας, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια, κατάλληλα για διάνοιξη εξωθύρων, διαρρηκτικά εργαλεία, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη παραβίασης, στις 11 π.μ. μπήκαν στο διαμέρισμα και αφού ερεύνησαν όλα τα δωμάτια του, αφαίρεσαν από το πατάρι του μπάνιου το ποσό των 35.000 ευρώ που είχε κρύψει σε κρυπτή ο ιδιοκτήτης, καθώς και χρυσαφικά συνολικής αξίας 5.000 ευρώ.

Όμως, έγιναν αντιληπτοί, από τους ενοίκους του διπλανού διαμερίσματος και τελικά συνελήφθησαν από Αστυνομικούς. Οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν αμέσως, ενώ ο τρίτος με άλματα από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας, που ήταν το διαμέρισμα, βρέθηκε στον 4ο όροφο της διπλανής πολυκατοικίας σε απόσταση 2,5 μέτρων και με άλλο δεύτερο άλμα από τον 2ο όροφο βρέθηκε στο ισόγειο.

Μετά από καταδίωξη στις γύρω δρόμους ακινητοποιήθηκε από Αστυνομικούς. Σε σωματική έρευνα που του έγινε βρέθηκαν μέσα στην κάλτσα του και στις τσέπες του 35.075 ευρώ σε χαρτονομίσματα.

Στο δεύτερο της σπείρας βρέθηκαν επάνω του μερικά από τα κλοπιμαία, ενώ μετά από έρευνα της Αστυνομίας βρέθηκαν τα διαρρηκτικά εργαλεία, τα οποία ήταν ειδικά κατασκευασμένα για το άνοιγμα θωρακισμένων θυρών, καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα, όπως και 160 ευρώ.

Στην απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι οι τρείς είχαν «αποκτήσει τεχνογνωσία στη διάρρηξη θωρακισμένων θυρών, εξώθυρας διαμερισμάτων, με τη χρήση διαρρηκτικών ειδικών εργαλείων, που οι ίδιοι, έχοντες εξειδικευμένες γνώσεις, κατασκεύασαν προς χρήση για το σκοπό αυτό», όπως επίσης χρησιμοποιούσαν πλαστικές πιστωτικές κάρτες για να ανοίγουν τις μη ασφαλισμένες εξώπορτες.

Ακόμη, οι αρεοπαγίτες, αναφέρουν ότι «από τα αποδεικτικά στοιχεία και ιδίως τον τρόπο δράσης της σπείρας, την υλικοτεχνική υποδομή στην διάρρηξη θωρακισμένων θυρών με τεχνογνωσία που είχαν, μέθοδο άγνωστη σε περιστατικά μέχρι τότε, την οργάνωση και υποδομή που είχαν αναπτύξει, την παρακολούθηση των υποψήφιων θυμάτων τους, την ετοιμότητα τους, την ικανότητα τους να διαφύγουν, και την εκγύμναση αυτών», προκύπτει ότι σκοπός τους ήταν «ο πορισμός εισοδήματος».

Το κάθε μέλος της σπείρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών και 4 μηνών από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, για διακεκριμένη κλοπή, από ενσυνείδητη και ηθελημένη σύμπραξη με κοινό δόλο.

Όμως, ένας εκ των τριών άσκησε αναίρεση στο 'Αρειο Πάγο, επικαλούμενος ότι η καταδικαστική απόφαση δεν έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και ότι πρόκειται για μια απλή κλοπή, ενώ δεν ελήφθησαν υπόψη ελαφρυντικά στοιχεία.

Τελικά, ο 'Αρειος Πάγος, απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η εφετειακή καταδικαστική απόφαση πάσχει από έλλειψη επαρκείς και ειδικής αιτιολογίας, ενώ δέχθηκε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη η καλή συμπεριφορά του καταδικασθέντα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την σύλληψή του (δεν αιτιολογεί τη μη συνδρομή των ελαφρυντικών περιστάσεων) και ανέπεμψε και πάλι την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για νέα συζήτηση προκειμένου να εξεταστεί εάν συντρέχουν στο πρόσωπο του ενός καταδικασθέντα οι ελαφρυντικές περιστάσεις και εάν «ναι» να επιμετρηθεί και πάλι η ποινή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08 Σεπ 2020 | 16:21

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών που είχε ρημάξει τα Νότια Προάστια

Εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις από αποθήκες οικιών σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 06 Σεπ 2020 | 15:46

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Αντισυνταγματική η διάταξη περί παρουσίας εισαγγελέα σε συγκεντρώσεις

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προτείνει τη μετατροπή ή "θεραπεία" της επίμαχης διάταξης, η οποία περιλαμβάνεται στο νέο νόμο για τις συγκεντρώσεις (Ν.4703/2020).

ΕΚΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ 25 Αυγ 2020 | 07:56

Διάρρηξη στο σπίτι της Τουλουπάκη: Τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες - Χάθηκαν έγγραφα και ένας σκληρός δίσκος

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άγνωστοι διαρρήκτες εκτός από την οικία Τουλουπάκη, εισέβαλλαν και σε άλλα διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ 24 Αυγ 2020 | 10:20

Τρόμος στη Μύκονο: Επίθεση μαφιόζων στη σύζυγο του προέδρου της ΤΙΤΑΝ, Νέλλου Κανελλόπουλου

Η μαφία των ρολογιών επιτέθηκε με μανία στη σύζυγο του Νέλλου Κανελλόπουλου, όπως αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα της Espresso.

23 Αυγ 2020 | 22:13

"Μαϊμού" η διάρρηξη στο διαμέρισμα της Τουλουπάκη - Διαρρήκτες μπήκαν σε όλα τα σπίτια της πολυκατοικίας

Δεν υφίστανται οι φήμες που διακινούσε ο ΣΥΡΙΖΑ περί στοχοποίησης της κας Τουλουπάκη.

ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 23 Αυγ 2020 | 10:18

Διάρρηξη - μυστήριο στο σπίτι της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη

Η Ελένη Τουλουπάκη βρίσκονταν σε διακοπές όταν οι διαρρήκτες μπήκαν στο σπίτι της.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΓΙΑ 14 ΗΜΕΡΕΣ 21 Σεπ 2020 | 15:13

Μεγάλη ανησυχία: Κρούσματα κορονοϊού στα νηπιαγωγεία- Σε Γλυφάδα, Ηλιούπολη και Καβάλα

Εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα κορονοϊού σε νηπιαγωγεία στην Γλυφάδα, την Ηλιούπολη και την Καβάλα

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 21 Σεπ 2020 | 15:10

Κορονοϊός: Η Αθήνα "στο κόκκινο", ένα βήμα πριν από το lockdown- Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες γειτονιές

H αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αθήνα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τοπικών "lock down".

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 21 Σεπ 2020 | 15:02

Κορονοϊός - Εξοργιστικό: Ξέφρενο πάρτι σε κλαμπ στον Πειραιά - Απίστευτος συνωστισμός χωρίς μάσκες [εικόνες]

Οι φωτογραφίες από κορονο-πάρτι στην Αττική εξοργίζουν - Με συνωστισμό, χωρίς μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό και χωρίς μάσκες.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 21 Σεπ 2020 | 14:28

Κορονοϊός - Σχολεία: Παρέμβαση εισαγγελέα στη Θεσσαλονίκη για τις καταλήψεις

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις στα σχολεία στη Θεσσαλονίκη που γίνονται κατά των μέτρων για τον κορονοϊό

ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 21 Σεπ 2020 | 14:28

Το συγκινητικό μήνυμα του Αντιναυάρχου Λυμπέρη στα πληρώματα του Στόλου- "Είμαι υπερήφανος για όλους σας"

Το συγκινητικό μήνυμα του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Λυμπέρη αποκάλυψε στο άρθρο του ο Αλέξης Παπαχελάς

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ 21 Σεπ 2020 | 14:03

Κορονοϊός - Κεραμέως: "Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τα μέτρα στα σχολεία, αν χρειαστεί"

"Εξελιχθήκαμε μαζί με τις συνθήκες και είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε και πάλι τα μέτρα, εφόσον χρειαστεί", σημειώνει η υπουργός Ν. Κεραμέως για τα σχολεία.

ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ 21 Σεπ 2020 | 13:44

Έβρος: Ένοχος ο κτηνοτρόφος που πυροβόλησε κατά Τούρκων προσφύγων

Ένοχο έκρινε 32χρονο κτηνοτρόφο από τον Έβρο το δικαστήριο .