Απίστευτο: Πολιτικές κόντρες- με fake news- μεταξύ γιατρών, για τις κλίνες ΜΕΘ που λιγοστεύουν

Την ώρα που οι κλίνες ΜΕΘ λιγοστεύουν και οι ασθενείς κινδυνεύουν, γιατροί παίζουν πολιτικά παιχνίδια

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
meth

Την ώρα που οι κλίνες ΜΕΘ αποδεδειγμένα λιγοστεύουν και οι ασθενείς κινδυνεύουν- και αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας- είναι μάλλον θλιβερό το θέαμα γιατρών να αντιδικούν μεταξύ τους για πολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες. Αφορμή για το σχόλιο, αποτελεί η κόντρα που προέκυψε ανάμεσα σε 11 γιατρούς του νοσοκομείου Παπανικολάου και τη διοίκηση του Νοσοκομείου, με τους πρώτους να δηλώνουν ότι οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό έχουν καλυφθεί πλήρως και να ζητούν να μην στέλνουν πλέον ασθενείς στο νοσοκομείο, αφού με την εφημερία της Τρίτης, θα καλυφθούν και όλα τα υπόλοιπα κρεβάτια.

Και τη διοίκηση να απαντά ότι οι γιατροί δεν εκφράζουν παρά μόνο τον εαυτό τους, ότι αποτελούν μια μικρή μειοψηφία των γιατρών που υπηρετούν στο νοσοκομείο και να διευκρινίζει ότι κάθε ημέρα που περνάει οι κλίνες covid- είτε απλές είτε ΜΕΘ- συνεχώς αυξάνονται και συνεπώς δεν τίθεται θέμα να μην γίνει η εφημερία της Τρίτης ή να μην βρεθεί κρεβάτι για τους νέους ασθενείς.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Είναι δυνατόν γιατροί να δηλώνουν- ανακριβώς όπως προκύπτει- ότι δεν θα υπάρχουν κλίνες για τους ασθενείς από αύριο και να ζητούν να μην γίνει η εφημερία ενός νοσοκομείου κομβικού για την Θεσσαλονίκη, ενώ η πανδημία θερίζει την πόλη; Ενώ η διοίκηση διαβεβαιώνει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο; Είναι δυνατόν να παίζονται πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των ασθενών;

Απίστευτο: Πολιτικές κόντρες- με fake news- μεταξύ γιατρών, για τις κλίνες ΜΕΘ που λιγοστεύουν

Πώς ξεκίνησε η κόντρα

Ολα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση των 11 γιατρών του Παπανικολάου που υποστήριζαν ότι οι κλίνες ΜΕΘ είναι καλυμμένες κατά 100% και εκτιμούσαν ότι με την αυριανή εφημερία θα καλυφθούν και όλα τα υπόλοιπα κρεβάτια, συνεπώς πρέπει να πάψουν να έρχονται ασθενείς στο νοσοκομείο. Η ανακοίνωση των 11 γιατρών συνοδευόταν από μια καταγγελία των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών γατρών, με αίτημα για άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και αιτήματα για προσλήψεις στο ΕΣΥ. Η ανακοίνωση και το ρεπορτάζ που διένειμε το ΑΠΕ είχε ως εξής:

"Οι 43 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό στο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη είναι καλυμμένες 100%, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου που εμπλέκονται στην διαχείριση και νοσηλεία ασθενών Covid.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από ενημερωτική συνάντηση που είχαν σήμερα με το Εργασιακό Σωματείο, προτείνουν να ανακοινωθεί άμεσα ότι το Νοσοκομείο δεν μπορεί να νοσηλεύσει νέα περιστατικά Covid καθώς οι διαθέσιμες κλίνες Covid είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν 100% στην αυριανή εφημερία.

"Το νοσοκομείο μας δεν δύναται πλέον να δεχθεί άλλους ασθενείς με Covid", αναφέρεται στην ανακοίνωση τους στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η "νοσηλεία των ασθενών είναι επισφαλής την ώρα που καλείται πχ ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανύπαρκτη η συνεισφορά των ιδιωτικών κλινικών

Στην ανακοίνωσή τους, οι 11 διευθυντές κλινικών του Παπανικολάου σημειώνουν ακόμη ότι το προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του, ότι η συμμετοχή ιδιωτικών κλινικών στις εφημερίες είναι μηδαμινή και αφορά μόνο μη Covid ασθενείς και ότι η εκπαίδευση των ειδικευομένων είναι πλέον ανύπαρκτη.

Οι διευθυντές των κλινικών προτείνουν άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών ιατρών με όρους και προϋποθέσεις του ΕΣΥ, άμεση ένταξη στη δύναμη του ΕΣΥ των παλαιών Νοσοκομείων 424, Λοιμωδών και Παναγία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που είναι κενές, δυνατότητα παράτασης του χρόνου ειδικότητας των ειδικευομένων γιατρών στις χειρουργικές κλινικές.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι διευθυντές των Κλινικών ΩΡΛ Άγγελος Νικολάου, Πνευμονολογικής Αδαμάντιος Χλώρος, Αναισθησιολογικής Δώρα Αστέρη, Πνευμονολογικής Εύα Σερασλή, Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Β΄ Χειρουργικής Βασίλειος Πενόπουλος, Πλαστικής Χειρουργικής Σοφία Παπαδοπούλου και Αγγειοχειρουργικής Άγγελος Μεγαλόπουλος, Γαστρεντερολογικής Τάσος Ηλίας, Οφθαλμολογικής Ελιε Φαντέλ, Νευροχειρουργικής Χρήστος Γρηγοριάδης.”

γιατροι

Η απάντηση του Νοσοκομείου

Στην απάντησή της η διοίκηση του Νοσοκομείου επισημαίνει- εκτός από το ότι οι γιατροί δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των γιατρών του νοσοκομείου και ότι δεν είναι όλοι συντονιστές Διευθυντές Κλινικών ή Τμημάτων- ότι δεν υπάρχει θέμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί το νοσοκομείο στην εφημερία που έχει αύριο Τρίτη, ότι συνεχώς προστίθενται νέα κρεβάτια και ότι εν μέσω πανδημίας χρειάζεται από όλους ομοψυχία και αυταπάρνηση.

"Οι αναφερόμενοι έντεκα Διευθυντές αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνόλου των ειδικών ιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, οι οποίοι αριθμούν σε 276 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, δεν είναι όλοι Συντονιστές Διευθυντές Κλινικών/Τμημάτων και σίγουρα η ανακοίνωση τους δεν εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών του νοσοκομείου, που αυτή την ώρα δίνουν ενωμένοι την μάχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Γ.Ν.Θ. "Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" πράγματι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στη χώρα μας, μπήκε στη μάχη της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και της εξυπηρέτησης των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό, φροντίζοντας συγχρόνως, ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο, να εξασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και στις υπόλοιπες ομάδες ασθενών. Στην προσπάθεια αυτή ανταποκρίθηκε με επιτυχία και συνεχίζει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα ανταπόκρισής του στη διαδικασία εφημέρευσης του, τόσο όσον αφορά την αυριανή εφημερία όσο και τις επόμενες, καθόσον η προσπάθεια αύξησης των διαθεσίμων κλινών covid απλών και ΜΕΘ είναι συνεχής, με γνώμονα πάντα την ασφαλή λειτουργία και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Επισημαίνεται ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες και εν τω μέσω μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης το αναμενόμενο από τον καθένα μας, ως άνθρωποι και ιδιαίτερα ως επαγγελματίες υγείας, είναι η σύμπραξη και η συνδρομή στην αντιμετώπισή της, με ομοψυχία και αυταπάρνηση".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ 27 Νοε 2020 | 18:00

Κορονοϊός - Η ενημέρωση Χαρδαλιά, Παπαευαγγέλου, Σταμπουλίδη: Πλαφόν στις τιμές των τεστ - 40 ευρώ το μοριακό, 10 το rapid

Η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα - Ανώτατες τιμές στα τεστ κορονοϊού από το Υπουργείο Ανάπτυξης

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ 700 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ 27 Νοε 2020 | 17:56

Ντερ Λάιεν για κορονοϊό: Φως στο βάθος του τούνελ - Η ΕΕ θα έχει στη διάθεσή της 2 δισ. δόσεις εμβολίων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι με τα εμβόλια της ΕΕ μπορούν να εμβολιαστούν 700 εκατομμύρια άνθρωποι

ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 27 Νοε 2020 | 17:52

Κορονοϊός: Βαρύ πρόστιμο 5.000 ευρώ σε γηροκομείο που δεν έκανε τεστ στους φιλοξενούμενους

Πρόστιμο μετά από επαναληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 27 Νοε 2020 | 17:48

Κορονοϊός: Νέο σοκ με 101 νεκρούς και 607 διασωληνωμένους - 2.013 νέα κρούσματα σήμερα

Ξανά τριψήφιος αριθμός θανάτων σε μία ημέρα - Δεν μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού

ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ 27 Νοε 2020 | 17:38

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Έδιωξαν τους βουλευτές - εθελοντές γιατρούς από τα νοσοκομεία - Το κενό στη νομοθεσία

Οι βουλευτές – εθελοντές γιατροί πήγαν να πιάσουν δουλειά στα νοσοκομεία και τους έδιωξαν

ΣΕ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΥΣ Κ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 17:16

Κορονοϊός: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη - Είκοσι κρούσματα σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Θέρμη

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν δεκαπέντε φιλοξενούμενοι και πέντε εργαζόμενοι στη Μονάδα Φροντίδας της Θεσσαλονίκης

ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ 27 Νοε 2020 | 17:09

Συναγερμός στην Πάτρα για τον εορτασμό του Αγ. Ανδρέα: Επιτόπου αύριο ο Χρυσοχοΐδης - Αλλεπάλληλες εκκλήσεις

Στην Πάτρα μεταβαίνει αύριο το πρωί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όπου θα έχει συναντήσεις με όλους τους τοπικούς παράγοντες ενόψει της εορτής του Αγίου Ανδρέα.

ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟΣ «ΠΥΡΕΤΟΣ» ΣΤΙΣ ΗΠΑ 27 Νοε 2020 | 16:26

ΗΠΑ: Black Friday με εικόνες απίστευτου συνωστισμού εν μέσω κορονοϊού [Εικόνες]

Στην εποχή του κορονοϊού υπάλληλοι ‘ρυθμίζουν’ την κίνηση και μετρούν τη θερμοκρασία των πελατών, οι οποίοι συνωστίζονται θυμίζοντας εικόνες του παρελθόντος

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ Ο 37ΧΡΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 15:51

Τραγωδία στην Κατερίνη: Η συγκλονιστική ιστορία του Γιάννη και της Άννας - Έφυγαν από τη ζωή με διαφορά ενός χρόνου

Ο χαμός του Γιάννη από κορονοϊό μετά τον θάνατο της αγαπημένης του Άννας είναι ο τραγικός επίλογος στο οικογενειακό δράμα της Κατερίνης

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΟΝ 27 Νοε 2020 | 15:46

Εχασε τη μάχη ο ένας από τους τρεις ασθενείς με κορονοϊό που μεταφέρθηκαν από τη Δράμα στην Αθήνα

Τρεις συνολικά ασθενείς με κορονοϊό μεταφέρθηκαν από τη Δράμα στην Αθήνα με C130

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

27 Νοε 2020 | 15:10

Αυτή είναι η πιο απρόσμενη παρενέργεια του κορονοϊού

Ολοένα και αυξάνονται οι αναφορές από πρώην ασθενείς που περιγράφουν προβλήματα στη στοματική τους υγιεινή.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Νοε 2020 | 13:43

Deutsche Welle: Η Τουρκία λέει ψέματα για τον κορονοϊό - Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Μέσα σε 24 ώρες ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Τουρκία ανέβηκε στις 28.351, ένα απειλητικός αριθμός.