Απίστευτος Μάρδας (ΣΥΡΙΖΑ): Προτείνει μυστικούς "αστυνομικούς - φοιτητές" για τη φύλαξη των ΑΕΙ

Τα Πανεπιστήμια να φυλάσσονται από μυστικούς "αστυνομικούς - φοιτητές" προτείνει ο Δημήτρης Μάρδας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Αδειάζει» Μαξίμου και ΕΛΑΣ ο Μάρδας: Ήταν 500.000 πολίτες

Αστυνομικούς που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, πρότεινε ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας, για να αναλάβουν την φύλαξη των Πανεπιστημίων, σε άρθρο του για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας.

Ειδικότερα, στην απίστευτη πρότασή του Δημήτρης Μάρδας συστήνει ως λύση για τη φύλαξη των ΑΕΙ, "να παραβρίσκεται σε κάθε πανεπιστήμιο ένας αριθμός αστυνομικών εν ενεργεία, που ως φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα με σκοπό την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού διπλώματος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτά τα άτομα μετά τη λήψη του πτυχίου ή του μεταπτυχιακού τους διπλώματος, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα ολιγομελές σώμα και σε συνεργασία-συντονισμό με τις τους ιδιωτικούς φύλακες του πανεπιστημίου, να εποπτεύουν τους χώρους του και να παρεμβαίνουν", τονίζει παράλληλα ο πρώην υπουργός.

Η παραπάνω πρόταση, που ξεφεύγει τελείως φυσικά από τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνεί με τη συμμετοχή της αστυνομίας στη φύλαξη των Ιδρυμάτων, γίνεται όπως αναφέρει, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να ενισχυθεί το ήδη υπάρχον σώμα ιδιωτικών φυλάκων υπό την εποπτεία της πρυτανείας.

Δηλαδή ο Δημήτρης Μάρδας προτείνει αντί της Αστυνομίας που θέλει η κυβέρνηση, να υπάρχουν μυστικοί αστυνομικοί στα πανεπιστήμια που θα έχουν και κάρτες φοιτητών και θα κάνουν την αστυνόμευση των ΑΕΙ. Καθόλου παράξενο που η πρότασή του συνάντησε την οργή της νεολαίας του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα που σημείωσε:

Η άποψη του κ. Μάρδα, ως μέλους και πρώην βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, περί αστυνομικών – φοιτητών, ούτε εκφράζει αλλά και ούτε αποτελεί θέση του κόμματος ή της ν. ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτελεί προσωπική άποψη. Η παρουσία αστυνομίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με οποιαδήποτε μορφή, δε διασφαλίζει την ασφάλεια και την φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά αντιθέτως αποτελεί πλήγμα στη δημοκρατία και δημιουργεί εμπόδιο για την εύρυθμη λειτουργία τους. Απόψεις όπως αυτή του κ. Μάρδα αποτελούν μειοψηφία εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και έρχονται να εξυπηρετήσουν συντηρητικές ιδεοληψίες, που στο τέλος ημέρας δίνουν άλλοθι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης ΝΔ. Η Αριστερά ούτε έχει, ούτε είχε σχέση με αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μυστικοί "αστυνομικοί - φοιτητές" για τη φύλαξη των ΑΕΙ

Αναλυτικά, ο Δημήτρης Μάρδας στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο real.gr με τίτλο "Πανεπιστήμια…. ατέρμονη συζήτηση για το αυτονόητο: Πρακτικές λύσεις!", αναφέρει τα εξής:

"Στους χώρους των πανεπιστημίων, αντιμετωπίζονται κακουργηματικές πράξεις (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, απειλή κατά της ζωής, καταστροφή δημόσιας περιουσίας άνω ενός χρηματικού ορίου, κ.λπ), και πράξεις χαμηλής ποινικής απαξίας (δηλαδή, πλημμελήματα και πταίσματα όπως κλοπές, ψυχολογική βία, εκφοβισμός, φθορές δημόσιας περιουσίας κάτω ενός χρηματικού ορίου κ.λπ).

Η διάλογος για οτιδήποτε διαταράσσει την ηρεμία και την ειρήνη στα πανεπιστήμια με κάθε ομάδα νέων θεωρείται αυτονόητος, καθώς αναφέρεται στα παιδιά μας. Τα παιδιά μας δεν είναι ο εχθρός! Ως εκ τούτου, κεντρικός άξονας της πολιτικής στα ΑΕΙ οφείλει να είναι η συνεννόηση.

Στην περίπτωση όμως που ο διάλογος δεν οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε πρέπει να βρεθούν πρακτικές λύσεις, ικανές να διασφαλίσουν, την ελεύθερη διακίνηση απόψεων, την απρόσκοπτη διδασκαλία–έρευνα όπως και την ελεύθερη διακίνηση στους χώρους του πανεπιστημίου, συνιστώσες που συνθέτουν, τον ορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου. Αυτό ισχύει ως αυτονόητο σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και χωρίς απαραίτητα την οποιαδήποτε νομοθέτησή του.

Ενδεικτικά σημειώνονται ακολούθως κάποιες σκέψεις ως προς την αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων:

-Πράξεις χαμηλής ποινικής απαξίας. Eδώ υπάρχουν δυο λύσεις, πέραν της προτεινόμενης από την κυβέρνηση για δημιουργία ειδικού σώματος 1000 αστυνομικών.

Η πρώτη: Δημιουργείται ή ενισχύεται το ήδη υπάρχον σώμα ιδιωτικών φυλάκων υπό την εποπτεία της πρυτανείας, αποκτά όμως αρμοδιότητες για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη όμοιες της αστυνομίας (π.χ. έλεγχος σταθμευμένων αυτοκινήτων εντός του χώρου των πανεπιστημίων για κλοπιμαία). Αυτό το σύστημα εποπτείας σε διάφορες μορφές ισχύει διεθνώς, πλην Τουρκίας και εν μέρει Ρωσίας όπου ισχύει κάτι όμοιο της κυβερνητικής πρότασης.

Η δεύτερη λύση: Στην περίπτωση όπου είναι ανέφικτη η παραπάνω πρόταση, εναλλακτικά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το ακόλουθο σενάριο. Αναλυτικότερα, σε κάθε πανεπιστήμιο παραβρίσκεται ένας αριθμός αστυνομικών εν ενεργεία, που ως φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα με σκοπό την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού διπλώματος. Κυκλοφορούν λοιπόν στους χώρους του για κάτι χρόνια σε ώρες εκτός της υπηρεσίας τους. Είναι εξοικειωμένοι με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι.

Αυτά τα άτομα μετά τη λήψη του πτυχίου ή του μεταπτυχιακού τους διπλώματος, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα ολιγομελές σώμα και σε συνεργασία-συντονισμό με τις τους ιδιωτικούς φύλακες του πανεπιστημίου, να εποπτεύουν τους χώρους του και να παρεμβαίνουν. Θα αποτελούν ένα μικρό πυρήνα, με 'έδρα' εκτός του πανεπιστημίου και θα κυκλοφορούν χωρίς στολή φυσικά. Έχουν τη γνώση αντιμετώπισης αξιόποινων πράξεων, διαθέτοντας επίσης προανακριτικές αρμοδιότητες όπως και για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη.

Ως προς τα κακουργήματα, αν δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι προαναφερθέντες αστυνομικοί-πρώην φοιτητές σε συνεργασία με τους φύλακες του πανεπιστημίου, θα παρεμβαίνει η αστυνομία άμεσα, σύμφωνα με τα ήδη ισχύοντα.

-Καταστροφές λόγω καταλήψεων. Τα social media είναι πολύ ισχυρότερα ως προς τη διάδοση ιδεών, απόψεων ή την έκφρασή κριτικής κ.λπ., από ό,τι οι καταλήψεις πλέον. Η ηλεκτρονική επικοινωνία από την άλλη έχει αποδυναμώσει τις επιπτώσεις των καταλήψεων.

Επί μια σχεδόν χρόνια έχουμε κατάληψη στα πανεπιστήμια από τον… Covid-19. Είναι η πιο μακρόχρονη… κατάληψη από τη μεταπολίτευση και όχι μόνο!. Ουδείς κυκλοφορεί στα έρημα από κόσμο πανεπιστήμια, όλα όμως λειτουργούν κατά τα προβλεπόμενα. Τα μαθήματα, έρευνα, συνελεύσεις Τμημάτων κ.λπ γίνονται κανονικά χωρίς προβλήματα μέσω ZOOM, Skype for Business κ.ά.

Συνήθως υπάρχουν καταλήψεις από μικροομάδες φοιτητών ή μη φοιτητών, που συχνά προκαλούν και ζημίες για τις οποίες οι εν λόγω ομάδες οφείλουν να έχουν την ευθύνη των πράξεών τους. Επίσης, αντί της όποιας μορφής φυλάκισης –η οποία σπάνια επιβάλλεται καθώς η αναστολή κυριαρχεί στις δικαστικές αποφάσεις– οι προαναφερθέντες θα μπορούσαν να καταβάλλουν κοινωνικό έργο στο πανεπιστήμιο στη θέση του χρόνου της φυλάκισης, με σκοπό στην επανόρθωση των ζημιών ή φροντίδας των χώρων του.

-Η Κυκλοφορία μαύρου χρήματος καλά κρατεί μέσα από τα διάφορα πάρτυ αγνώστων συνήθως (γνωστών)... που χρησιμοποιούν τους χώρους των πανεπιστημίων με το έτσι θέλω, προκαλώντας ζημιές ή μια απερίγραπτη βρωμιά (Βλ. Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης μετά από τέτοια πάρτυ). Εδώ ουδείς μιλά ή αντιστέκεται στην αυθαιρεσία… Υπάρχει μια παράξενη σιωπή!

Οι φορολογικές αρχές μπορούν να δώσουν λύση στα πάρτυ αυτά με τη σύλληψη των μεταφορέων ποτών που διακινούνται χωρίς παραστατικά, όπως και των φοροφυγάδων οργανωτών. Έτσι ματαιώσαμε το 2013 δυο πάρτυ στους χώρους της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με τη βοήθεια του τότε ΣΔΟΕ. Δεν αναφερόμαστε εδώ στις εκδηλώσεις Συλλόγων φοιτητών κ.λπ που γίνονται με την έγκριση των πανεπιστημιακών αρχών ενώ οι οργανωτές τους έχουν όνομα, επώνυμο και… φορολογική ταυτότητα!

-Απλή ερώτηση: Γιατί δεν ερωτάται η πανεπιστημιακή κοινότητα (Μέλη ΔΕΠ και φοιτητές ως άτομα και όχι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων) για τον τρόπο που θεωρεί ως δόκιμο με σκοπό την εποπτεία-προστασία του πανεπιστημίου; Η έκφραση γνώμης από τους καθ΄ ύλην εμπλεκόμενους, "ζυγίζει" πολύ περισσότερο από την θέση ενός γραφειοκράτη ή ενός βουλευτή που δεν πέρασε από το πανεπιστημιακά έδρανα ή δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία στο θέμα αυτό είναι πλέον ζήτημα ρουτίνας και εύκολη υπόθεση".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

28 Φεβ 2021 | 17:29

ΣΥΡΙΖΑ: "Ο κ.Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός να ακολουθήσει και η Μενδώνη"

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ πως αντί να παραιτηθεί η κ. Μενδώνη, που έχει γαντζωθεί στη καρέκλα της τη στιγμή που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της όλοι, παραιτείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΟΛΟΤΟΦ 28 Φεβ 2021 | 17:18

Α.Τ. Καισαριανής: Καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα [Βίντεο]

Βίντεο έχει καταγράψει τη στιγμή της επίθεσης στο ΑΤ Καισαριανής και την εκτόξευση των μολότοφ.

ΤΗΝ ΝΟΙΚΙΑΣΑΝ ΔΥΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ 28 Φεβ 2021 | 17:11

Προκλητικό κορονοπάρτι με φοιτητές - Πάνω από 75 άτομα σε πολυτελή κατοικία στη Λούτσα

Το πάρτι γινόταν σε πολυτελή κατοικία και συμμετείχαν φοιτητές κυρίως του προγράμματος Εράσμους.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ 28 Φεβ 2021 | 15:31

Επεισοδιακή καταδίωξη: Έσπασε τις μπάρες διοδίων Ασπροβάλτας – 7 τραυματίες

Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον οδηγό να σταματήσει, αλλά εκείνος για να αποφύγει τον έλεγχο, ανέπτυξε ταχύτητα και έσπασε τις μπάρες των διοδίων.

28 Φεβ 2021 | 13:50

"Μάχη" για τον Κουφοντίνα: Μπαράζ επιθέσεων στην Αθήνα και μολότοφ στο ΑΤ Καισαριανής - Ένταση σε Ηράκλειο και Λαμία

Μολότοφ στο ΑΤ Καισαριανής και σπασμένα ΑΤΜ τραπεζών και καταστήματα στην Αθήνά από το πρωί. Δείτε το βίντεο της επίθεσης στην Καισαριανή.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 28 Φεβ 2021 | 12:48

Ενταση στο Ηράκλειο για τον Κουφοντίνα: Έπεσαν δακρυγόνα - Προσαγωγές τη νύχτα στη Λαμία

Χημικά και ένταση είναι το σκηνικό που επικρατεί το μεσημέρι της Κυριακής στο Ηράκλειο σε πορεία για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η «ΜΑΧΗ» ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 28 Φεβ 2021 | 08:49

Ένας χρόνος από τα γεγονότα στον Έβρο: Συγκλονιστικές μαρτυρίες αστυνομικών [Βίντεο]

Στη δημιουργία ενός επετειακού, βίντεο αφιερώματος, με μαρτυρίες αστυνομικών που επιχείρησαν στον Έβρο, προχώρησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 27 Φεβ 2021 | 21:00

"Αστακός" το νοσοκομείο Λαμίας για τον Κουφοντίνα: Ένταση και προσαγωγές - Ενισχύσεις ζητά η Αστυνομία Φθιώτιδας [Βίντεο]

Δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί με άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, υπέρ του κρατουμένου, οι αστυνομικοί της Φθιώτιδας ζητούν άμεσα ενισχύσεις.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ 27 Φεβ 2021 | 20:27

Λακόπουλος κατά Πολάκη: Ένας κουτσαβάκης του ίντερνετ - Ανοιχτή πληγή για τον ΣΥΡΙΖΑ, "σωσίβιο" για τον Μητσοτάκη

"Το λούμπεν "θεριακλίκι" είναι βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη. Τα "Άπαντα Πολάκη" είναι βίβλος καταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ", γράφει χαρακτηριστικά.

ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 27 Φεβ 2021 | 12:12

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική "μάχη" στις Νομαρχιακές - Ο Πολάκης έχασε "πανηγυρικά τα Χανιά"

Στα Χανιά ο Παύλος Πολάκης, νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ηττήθηκε κατά κράτος.

Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Φεβ 2021 | 19:35

Πανελλήνιες 2021: Αυτοί είναι οι συντελεστές των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής για τα ΑΕΙ

Στην Υπουργική Απόφαση ορίζονται οι συντελεστές των βάσεων εισαγωγής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ 26 Φεβ 2021 | 12:40

Ηλιόπουλος για Λιγνάδη: Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε στη Βουλή πως για 15 ημέρες έλεγαν ψέματα

Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε πως σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για 15 μέρες έλεγαν ψέματα ότι ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

ΟΙ ΣΥΡΜΟΙ ΘΑ ΔΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΣΗ 26 Φεβ 2021 | 12:30

Κλείνει πάλι στις 16.30 ο σταθμός μετρό "Πανεπιστήμιο"

Η αστυνομία εξέδωσε νέα εντολή για να κλείσει ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο.