Απο κόσκινο 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Στο μικροσκόπιο του ΑΣΕΠ θα μπουν οι 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου – Πώς θα γίνει ο έλεγχος και ποιοι θα απολυθούν

apo-koskino-35000-dimosioi-upalliloi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου μία επιχείρηση – μαμούθ για τα δεδομένα του ελληνικού δημοσίου, που θα έχει ως στόχο τον επανέλεγχο 35.000 ατομικών φακέλων δημοσίων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου. Ο λόγος; Να να διαπιστωθεί εάν έχουν προληφθεί με πλαστά στοιχεία ή δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις, όπως περιγράφεται σε διάταξη νόμου που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο μηχανισμός επανελέγχου για θέματα μετατροπής θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ και με την συμμετοχή του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να «περάσει» από κόσκινο 35.000 ατομικούς φακέλους υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ Παυλόπουλου καθώς και κάθε άλλη μετατροπή σύμβασης σε εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου.

Υπολογίζεται ότι θα ελεγχθούν περίπου 40.000 μονιμοποιήσεις εκ των οποίων 35.000 με το ΠΔ Παυλόπουλου

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος» συνολικά υπολογίζεται ότι θα ελεγχθούν περίπου 40.000 μονιμοποιήσεις εκ των οποίων 35.000 με το ΠΔ Παυλόπουλου και περίπου 5.000 που πραγματοποιήθηκαν με άλλο νομοθετικό πλαίσιο.

Οπως αναφέρεται στο άρθρο 43 του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι υπάλληλοι που θα εντοπιστούν να έχουν καταθέσει πλαστά έγγραφα για να μονιμοποιηθούν ή δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις του νόμου θα απολυθούν αφού πρώτα περάσουν από ακρόαση στο ΑΣΕΠ.

Μετά την ψήφιση του νόμου που κατατέθηκε χτες στην βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα υπογράψει απόφαση στην οποία θα περιγράφει τα προσόντα των υπαλλήλων που θα συμμετέχουν στους ελέγχους καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια της επιχείρησης η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί από τις μεγαλύτερες που θα πραγματοποιηθούν στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το «Εθνος», θα διαμορφωθούν μικτά κλιμάκια τα οποία θα αποτελούνται από Επιθεωρητές του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και από υπαλλήλους που έχουν ελεγκτική εμπειρία, όπως για παράδειγμα οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας καθώς και υπάλληλοι που εργάζονται ή έχουν περάσει από ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι υπάλληλοι που θα εντοπιστούν να έχουν καταθέσει πλαστά έγγραφα ή δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις θα απολυθούν

Συνολικά εκτιμάται ότι για την επιχείρηση επανελέγχου των συμβάσεων θα κινητοποιηθούν περισσότεροι από 500 υπάλληλοι με εξειδικευμένες γνώσεις. Τα μικτά κλιμάκια θα ξεκινήσουν τους ελέγχους από το υπουργείο Πολιτισμού και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσουν ανά τομέα (π.χ. δήμοι, ΝΠΔΔ, κτλ)

Υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και αξιοποιώντας τους ατομικούς φακέλους κάθε εργαζόμενου καθώς και τα αρχεία μονιμοποίησης των υπαλλήλων που διαθέτει η Ανεξάρτητη Αρχή θα ελεγχθούν από τα μικτά κλιμάκια:

  • Οι συμβάσεις που είχαν συνάψει οι υπάλληλοι και εάν καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νόμου (24μηνο ή 18μηνο) πριν να μονιμοποιηθούν
  • Οι βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που παρείχαν δημόσιοι φορείς που θα διασταυρωθούν με τα αρχεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ για να διαπιστωθεί εάν έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές
  • Οι ειδικότητες των συμβασιούχων και εάν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σύμφωνα με τα οργανογράμματα των φορέων
  • Τα κενά διαστήματα μεταξύ των συμβάσεων καθώς και τις αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Θα προηγηθεί ο έλεγχος στο υπουργείο Πολιτισμού όπου απασχολούνται περίπου 1.700 μονιμοποιηθέντες με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου και θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς. Οι υπάλληλοι που θα διαπιστωθεί ότι έχουν μονιμοποιηθεί χωρίς να καλύπτουν τις συνθήκες του νόμου θα απολύονται μετά από διαπιστωτική πράξη που θα υπογράφει το ΑΣΕΠ, η οποία θα συνοδεύεται από πορισματική έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook